Απορίες αφελούς…


Αγαπητέ επισκέπτη,

Εγώ γράμματα πολλά δεν ξέρω γιαυτό κι έχω μερικές απορίες. Εσύ, επισκέπτη μου, σαν πιό διαβασμένος ίσως μπορείς να μου τις λύσεις:

Ετούτοι ‘δω που μας κυβερνάνε 3 χρόνια (αλλά κι οι άλλοι πού μας κυβερνάγανε 20 χρόνια…) φαίνονται κι αυτοί, σαν κι εμένα, να μην ξέρουν πολλά γράμματα! Αν ήξεραν θα κάνανε κάτι καλλίτερο για μας και δεν θα μας πήγαιναν απ’ το κακό στο χειρότερο! ‘Ομως, όταν εγώ δεν ξέρω να κάνω μια δουλειά (π.χ. να φυτέψω τομάτες, να βάψω έναν τοίχο, να βιδώσω μιά τάβλα, να φτιάξω ένα φαγητό), ρωτάω πώς την κάνει ο γείτονας (ή η γειτόνισσα) ή ο φίλος που ξέρει. Κι απ’ τον γείτονα μαθαίνω κι εγώ και στο τέλος τα καταφέρνω! Αυτοί που έχουν τόσους γραμματιζούμενους γείτονες και φίλους (Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι…) που έχουν λύσει τα προβλήματα που οι δικοί μας ακόμα ψάχνουν, γιατί δεν τους ρωτάνε; Γιατί δεν ρωτάνε, π.χ. πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουν για να κάνουν τις (ίδιες πάνω-κάτω) δουλειές, πώς κανονίζουν τα ασφαλιστικά και έχουν όλοι την ασφάλιση που τους πρέπει, πώς σβύνουν τις φωτιές, πώς φυλάνε τα σύνορά τους από τους λαθρομετανάστες, πώς πιάνουν τους εγκληματίες, πώς βγάζουν καλούς επιστήμονες τα σχολεία τους, πως αποχτάνε βιομηχανία (αντί να καταστρέφουν κι αυτή που έχουν…), πώς δουλεύουν τα νοσοκομεία τους και κάνουν καλά τους “ασθενήδες” (έκφραση της μακαρίτισας γιαγιάς μου), πώς φτιάνουν τις πόλεις και τα χωριά, πώς κρατάνε τους αγρότες στα χωράφια αντί να τους κάνουν κλητήρες υπουργείων, πώς διαχειρίζονται τα σκουπίδια, τι τα κάνουν τα μπάζα, κι άλλα πολλά! Γιατί δεν ψάχνουν να βρουν τα πετυχημένα “μοντέλλα” για διάφορες δουλειές για να τα μιμηθούν κι αυτοί;

Πάρε τη δημόσια διοίκηση για παράδειγμα. Υπάρχουν χώρες με παρόμοιο με μας πληθυσμό (π.χ. Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία. Φινλανδία, Δανία, κ.α.). Αυτοί πόσους δημόσιους υπαλλήλοι έχουν; σε τι θέσεις; τι δουλειά κάνει ο καθένας απ’ αυτούς; πώς είναι μοιρασμένοι στις διάφορες υπηρεσίες; πώς πληρώνονται; πόσο δουλεύουν; τι μόρφωση ή άλλα προσόντα έχουν; τι συτήματα οργάνωσης χρησιμοποιούν; τι σχολεία περνάνε για να μάθουν τη δουλειά (ή μήπως εδώ δεν χρειάζεται να μάθουν τη δουλειά, μιά και δεν κάνουν καμμιά δουλειά);

 • Μή μου πεις, επισκέπτη μου, οτι οι δικοί μας δεν ενδιαφέρονται για μας αλλά μόνο για τις τσέπες τους γιατί δεν θα σε πιστέψω!
 • Μη μου πεις πως ενδιαφέρονται να πάρουν μόνο τις θέσεις και να κάνουν πολυέξοδα ταξείδια γιατί δεν θα σε πιστέψω!
 • Μην μου πεις ότι θέλουν να κάνουν πλούσιους τους φίλους τους και τους συγγενείς τους γιατί δεν θα σε πιστέψω!
 • Μην μου πεις οτι όλοι ξεκίνησαν από δυάρια και τριάρια και τώρα ζουν σε τεράστιες βίλλες (ξέρεις τι σημαίνει “Βίλλα” στα Κυπριακά;) με πισίνες γιατί δεν θα σε πιστέψω!
 • Και μην μου πεις οτι κριτήριο έχουν μόνο το κομματικό συμφέρον γιατί και πάλι δεν θα σε πιστέψω…

Αλλά αν μου πεις ότι πρέπει όλοι να πιάσουμε από ένα μουσκεμένο ματσούκι και ν’ αρχίσουμε να τους δέρνουμε θα σε πιστέψω! Αν μου πεις οτι πρέπει μερικούς απ’ αυτούς (τους πιό πολλούς…) να τους κρεμάσουμε ανάποδα (όπως κρέμασαν τον Μουσολίνι οι συμπατριώτες του…) θα σε πιστέψω!

Με μάτια τόοοοοσα από απορία…

Το Μ.

Advertisements

2 Responses to “Απορίες αφελούς…”

 1. vlacha Says:

  Και να ρωτήσουμε τους γείτονες, πάλι δεν θα βγει τίποτα. Γιατί θα πάει ο μπάρμπας (κατά πάσα πιθανότητα και ο δικός μου) στον εκάστοτε Υπουργό και θα του πει ότι δεν θέλει καινοτομίες και ξενόφερτα συστήματα, αλλά να του διορίσουν το παιδί. Και αύριο αυτό το παιδί θα γίνει μπάρμπας και θα τρέχει στους Υπουργούς για να διορίσουν το δικό του το παιδί. Μήπως τελικά θα έπρεπε να αλλάξει λίγο η νοοτροπία του Έλληνα, προτού απευθυνθούμε στα “μοντέλα” των λεγόμενων ανεπτυγμένων Χωρών;

 2. heliotypon Says:

  Σωστά τα λες βλάχα’μ! Κι ου μπάρμπας κι ου κουμπάρους είνι οι πληγές, μαθές, της κατακαημέν’ς της ψωροκώσταινας! Βλιέπ’ς ουότι η νουουτροπία συνιχίζιτ. Κι οι μπαρμπάδες κι οι κουμπάροι κι οι συγγενήδες κι τα ανηψούδια ούλα στου υπουργείου θένε να δουλέψ’νε κι να κάθιντιι κατάχαμα στην καρέκλα’τς κι να βαστάνι μιά στάμπα κι να βαράνι αβέρτα τη χαρτούρα! Κι να οι φούμες κι νά οι καφέδες κι να το κουβεντολόϊ… Αμ έτσι ανηψούδαμ’ προυκουπή διν γένιτι! Μπράβο να σι χαρώ πέστα ‘τς να τ’ ακούνι!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: