Η σημειολογία των εκλογών…


Τώρα που όλο και περισσότερο (οι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κ.α.) μιλάνε για εκλογές (τις δημοτικές), σκέφτηκα να επεξεργαστώ,  τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν. Π.χ. Μιλάνε για «Νίκη», λένε ότι θα «κερδίσουν» τις εκλογές (και ότι οι άλλοι θα «χάσουν»). Αυτές οι έννοιες, παρ’ ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ανέκαθεν, δεν παύουν να έχουν ένα σημειολογικό περιεχόμενο. «Κερδίζω» σημαίνει αποκτώ κάτι που δεν είχα πριν, αυξάνω τα υπάρχοντά μου, τα οποιαδήποτε υλικά ή άϋλα αποθέματά μου!

Η πολιτική ή, ακόμη περισσότερο, η διακυβέρνηση, πρέπει να είναι ένα πολύ δύσκολο και βαρύ καθήκον, μιά αγγαρία βαρειάς μορφής που μόνο από φοβερή αίσθηση καθήκοντος μπορεί να αναληφθεί. Αν ο πολιτικός «κερδίζει» τη διακυβέρνηση δεν μοιάζει ότι και κάτι περισσότερο από αυτή την αγγαρία κερδίζει; Το καθήκον να σώσεις ή έστω και απλώς να «υπηρετήσεις» τον τόπο δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μιάς τόσο λυσσαλέας μάχης, αν πρόκειται να δώσεις μόνο και όχι να πάρεις! Συνήθως, όταν πρόκειται να οριστεί διαχειριστής πολυκατοικίας κανείς δεν θέλει να εκλεγεί στη θέση γιατί πρόκειται για ένα καθήκον με δουλειά και φροντίδα, όχι για μιά ολόκληρη χώρα αλλά μόνο για …μερικά διαμερίσματα. Στην περίπτωση των πολιτικών όλοι θέλουν να εκλεγούν για να μας «υπηρετήσουν» Και καλά, μιά απλή προσπάθεια θα μπορούσε να πηγάζει και από γνήσιο ενδιαφέρον να κάνουν καλό. Αλλά τόση λύσσα, τόσο μένος έναντι των αντιπάλων, τόσα ψέματα, τόση λάσπη, τόση ξεφτίλα! Μόνο για το δικό μας το καλό; Γιατί, άραγε, η τόση πρεμούρα για να μοχθήσουν και να δουλέψουν σκληρά; Γιατί όλοι αυτοί μιλάνε για «νίκη» Και γιατί μιλάνε για το καλό του κόμματος και δεν αναφέρονται, σχεδόν ποτέ, στο καλό του τόπου; Γιατί είναι τόσο μεγάλη η πρεμούρα τους να μας υπηρετήσουν; Γιατί θέλουν τόσο πολύ να νικήσουν;

Κάποιος που υπηρετεί τον πολίτη (θεωρητικά) χάνει. Χάνει τη δουλειά του, την ησυχία του, τη βολή του.  Φεύγει από τον τόπο του (αν ζει σε επαρχία). Ξοδεύει χρήματα για ταξίδια, γραφείο, προεκλογική καμπάνια, προσωπικό κ.α. Γιατί  να αποκτήσει έννοιες, ενόχληση από τους ψηφοφόρους, καθημερινή και ανιαρή δουλειά στη βουλή, μελέτη των προβλημάτων της χώρας, ενόχληση από τα ΜΜΕ. Μήπως τα κέρδη είναι μεγαλύτερα από τις απώλειες; Μήπως δεν είναι η φροντίδα για όλους εμάς το κίνητρο; Λέω, μήπως… Κι επειδή, εκτός από καχύποπτος, τυγχάνω και λίαν αφελής,  όσοι μπορείτε να με διαφωτίσετε θα με υποχρεώσετε…

Advertisements

4 Responses to “Η σημειολογία των εκλογών…”

 1. salome Says:

  Εχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λές- τα καθόλου αφελή φυσικά. Κι εγώ αποφάσισα τα τελευταία χρόνια να ασχοληθώ ξανά με τα Κοινά κι αυτό γιατί πιστεύω ότι απο τον καναπέ δεν γίνεται τίποτα. Επιπλέον αυτοί που με την ψήφο μας, μας εκπροσωπούν, τις περισσότερες φορές είναι ντενεκέδες ξεγάνωτοι. Τώρα γιατί ξοδεύονται γιατί κουράζονται μα για το χρήμα και τη δόξα. Είναι πλέον επαγγελματίες και ζούν απο αυτό γι’ αυτό και τα υπόλοιπα συλλογικού ενδιαφέροντος που αναφέρεις, δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου. Δες τους πώς κινούνται στην καθημερινότητά τους καιι θα καταλάβεις. Νεόπλουτοι και ψωνισμένοι! Εγώ πάντως, παρά τα εμπόδια που μου βάζουν ακόμα. Σε λίγο ελπίζω και τα blogs να διατυπώνουν φωνή και στην Ελλάδα.

 2. Liselotte Says:

  Θα σου πώ πώς το καταλαβαίνω εγώ. Αν κληρωθούν την κορώνα της κυβέρνησης της χώρας αυτό σημαίνει φράγκα. Ο μπαμπάς μου λέει ότι όλοι λαδώνονται, ιδιαίτερα οι υπουργοί. Ετσι λυσσάνε να φάει ο ένας τον άλλο ποιός θα λαδωθεί γιατί όσο νάναι πολύ τους αρέσει. Και όλα αυτά τα “θα”, μένουν “θα” εκτός και έχει πέσει νωρίτερα το λαδικό.

  Ερώτηση Γιατί λές το μπλόγκ σου “μουνί” ενώ δεν είσαι γυναίκα?

 3. heliotypon Says:

  Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Συμφωνώ με όσα λέει ο μπαμπάς σου. Ξέρει τι λέει.

  Στο πρώτο ποστ μου (δες και το “about”) εξηγώ γιατί το ονόμασα “μουνί”. Τιμώ το πιό γλυκό και αγαπημένο σημεείο της γυναικείας ανατομίας. για μένα είναι η πιό γλυκειά λέξη του κόσμου!

 4. Epicuros Says:

  Δυστυχώς η δημοκρατία, έστω αυτή που υπάρχει, είναι ένα πολύ κακό σύστημα αλλά είναι το καλλίτερο που διαθέτει η ανθρωπότητα, μέχρις στιγμής!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: