Το Χιούμορ Σήμερα….


Και, ξαφνικά, σοβαρέψαμε! Οι νεοέλληνες δεν γελάνε πιά! Πριν 20, 30, 40 χρόνια, κάθε έντυπο, λαϊκό ή όχι, θεωρούσε υποχρέωσή του να περιλαμβάνει μια ή περισσότερες σελίδες  με ευθυμογραφήματα (Τσιφόρος, Παπαδούκας, Βασιλειάδης, Ψαθάς, Μπόστ, κ.α.), καθώς και πολλές ξεκαρδιστικές γελοιογραφίες (Δημητριάδης, Μητρόπουλος, Παυλίδης, Αρχέλαος…). Βιβλία με εύθυμα θέματα έβρισκες πάμπολλα στα βιβλιοπωλεία! Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είχαν επίσης εύθυμες εκπομπές (Κυριάκος Μαυρέας, Χρήστος Ευθυμίου, απ’ όσα θυμάμαι). Λιτά πεντάλεπτα ή και ημίωρα (π.χ. Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού) αφιερωνόταν για να κάνουν να σκάσει τ’ αχείλι του (τότε) νεοέλληνα! Πριν, ακόμη πέντε ή δέκα χρόνια  είχαμε και κωμικές τηλεοπτικές εκπομπές, πραγματικά χιουμοριστικές. 

Και ξαφνικά τίποτα! ‘Ολοι σοβάρεψαν κι έμειναν οι κωμικές φάτσες του Γ. Παπανδρέου, του Πρωτόπαπα, του Ρουσσόπουλου, του Καραμανλή και άλλων «Καραγκιόζηδων» (Συγγνώμη, φίλε Καραγκιόζη, δεν ήθελα να σε προσβάλω…) να «ψυχαγωγούν» τον καρασεκλετισμένο ‘Ελληνα! Ακόμα, και πριν μερικά χρόνια, η ‘Ελενα Ακρίτα ξεκίνησε με ταλέντο και προοπτικές χιουμοριστικού γραψίματος, για να στραφεί, τελικά, σε διάφορα άλλα που καθόλου δεν της πάνε! (Τελευταία …πτώση, αν και παλιά κι αυτή, το «Αδύναμος Κρίκος». Κρίμα το κορίτσι!). Κι ο «Χαρούλης», με πράγματι κωμικά κείμενα (νά’στε καλά Καλαμίτση, Κακουλίδη, και λοιποί κειμενογράφοι…) ξέφτισε κι αυτός! Κι ο Λαζόπουλος, ακόμα πιό πρόσφατα. Τώρα τίποτε! Μιά στο τόσο μας έρίχνε ένα …δεκάμητσο ο Λάκης αλλά τώρα σοβάρεψε με το “τσαντήρ news” και δεν βγάζει ίχνος χαμόγελου. Κι η Μαλβίνα, κι αυτή με το, πολλές φορές περίεργο, χιούμορ της, κι αυτή μας άφησε χρόνους (αφού είχε «κοπεί», πριν την αρρώστια της, λένε). Οι «κωμικές» σειρές της TV είναι για κλάματα παρά για γέλια. Τι έγινε, λοιπόν, το Ελληνικό χιούμορ; Δεν χρειάζεται γέλιο ο σημερινός ‘Ελληνας ή στέρεψε το καλό και πηγαίο χιούμορ από τους ευθυμογράφους μας; ‘Η μήπως μας τελείωσαν κι αυτοί;

Κατά τον πόλεμο του ’40 είχε φουντώσει το χιούμορ και η σάτιρα. Πλήθος από ευθυμογραφικά έντυπα, επιθεωρήσεις, βιβλία, ευθυμογραφήματα, γελοιογραφίες! Τα διάβαζα  κατά τη δεκαετία του ’50  (σώζονταν αρκετά από τα χρόνια του πολέμου). ‘Επειτα, στην εποχή της φτώχειας (δεκαετίες ‘50 και ‘60), το χιούμορ στην κορυφή του. Φαίνεται οτι η ευδαιμονία δεν παράγει χιούμορ στη χώρα μας. (‘Ισως ούτε αλλού). Φαίνεται οτι πρέπει να είμαστε δυστυχείς και ταλαίπωροι για να μπορούμε να γελάμε! Και γελάμε συνήθως με τους εαυτούς μας (αυτό είναι και το νόημα του χιούμορ…). Σήμερα μας απασχολούν άλλα πράγματα! Πως θα αποχτήσουμε ακριβά αυτοκίνητα και ρούχα και βίλλες, πώς θα κάνουμε διακοπές στην Κούβα ή ψώνια στο Λονδίνο! Σπουδαία πράγματα αυτά και φαίνεται οτι ανάγκες για χούμορ δεν έχουμε πλέον. ‘Η μας τελείωσαν οι παραγωγοί του χιούμορ. Εγώ γράμματα πολλά δεν ξέρω για να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει. Ίσως εσείς, σύντροφοι bloggers,  καταλαβαίνετε περισσότερα!

Advertisements

3 Responses to “Το Χιούμορ Σήμερα….”

 1. ViSta Says:

  Kαι εγώ που νόμιζα που η Ελληνική τηλεόραση είναι πλημμυρισμένη από σάτιρες; Το ότι δεν έχουμε χιούμορ είναι αληθές, για να καταλάβεις το χιούμορ χρειάζεσαι να μπορείς να χρησιμοποιείς το μυαλό σου και να καταλαβαίνεις τι προσπαθούν να σου πούνε… Η σάτιρα σου τα λέει, σου τα προσφέρει έτοιμα στο πιάτο. Εάν σου αρέσει γελάς, αλλιώς την προσπερνάς, δεν χρειάζεται να ασχοληθείς μαζί της. Το χιούμορ κατά εμέ, χρειάζεται χρόνο, λίγο μυαλουδάκι και την διάθεση να απομυθοποιήσουμε πρώτον από όλα τον εαυτό μας, πράγματα που δεν υπάρχουν σωρηδόν στην εποχή μας.

  Ωχ, και εγώ σοβαρά τα είπα… τι να πω και εμένα φαίνεται πως μου λήπει το μυαλουδάκι, καληνύχτα 🙂

 2. Bluesmartoulis Says:

  Πές τα χρυσόστομε!
  μόνο τα κείμενα? Αμ τα ελληνικά έργα που ακόμα και σήμερα τα βλέπουμε με πάθος κι άς τα΄χουμε δεί εκατοντάδες φορές…..
  Φαίνεται πως έχουμε περάσει σε άλλη “σφαίρα”. Αυτή του άγχους, της κίνησης, του σιχτηρίσματος κ.ά.
  Κρίμα. Κρίμα. Τρίζουν τα κοκκαλάκια όσων δεν υπάρχουν πιά απ΄αυτούς που αναφέρεις με τα χάλια μας…..

 3. Epicuros Says:

  Ας δημιουργήσουμε χιούμορ εμείς, οι μπλογκάδες! Μερικοί/ές το διαθέτουν σε αφθονία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: