Μαθήματα Επιτυχίας…


Εκεί φτάσαμε: Παίρνουμε μαθήματα από την εθνική ομάδα του μπάσκετ, για το πώς να συμπεριφερόμαστε ως πολίτες! Ο Προπονητής («coach» τον αποκαλούσαν οι Έλληνες δημοσιόγραφοι στο Τόκυο, λες και δεν έχει όνομα ή τίτλο στα Ελληνικά…) μας έδωσε οδηγίες να εργαζόμαστε ομαδικά κλπ. για να επιτύχουμε, ως λαός, τους στόχους μας Άκουσα ακόμη και δημοσιογράφο του Sky, σε πρωινή εκπομπή, να χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την ομάδα μπάσκετ και να μας παροτρύνει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της για να επιτύχουμε, ως λαός, τους στόχους μας!

Εξουθενωμένοι από την αποτυχημένη μας ύπαρξη ως ευρωπαϊκής (τρομάρα μας!) χώρας, από την άθλια οικονομική μας κατάσταση, μετά από ολυμπιακούς αγώνες που μας στράγγιξαν κι από το τελευταίο Ευρώ, εξερχόμενοι από μιά 20άχρονη λαίλαπα ληστρικής και αλμπάνικης διακυβέρνησης που πήγε τη χώρα 50 χρόνια πίσω, με μιά σημερινή κυβέρνηση που τα έχει χαμένα, με εθνική πρωτιά σε όλα τα αρνητικά ρεκόρ και εσχατιά σε όλα τα θετικά, με ένα κράτος-κακοποιό (στην κυριολεξία!) φτάσαμε να παίρνουμε μαθήματα «επιτυχίας» από ένα παιχνίδι! Από μιά ομάδα νεαρών αθλητών!

Δεν είναι τυχαίο το ότι σε τέτοια γεγονότα εκδηλώνεται η εθνική μας υστερία, το ότι, στερημένοι από άλλες, ουσιαστικές, διακρίσεις αρπαζόμαστε από τέτοιες «νίκες» για να αισθανθούμε ότι κάτι αξίζουμε. Ταυτιζόμαστε με 5-10 αθλητές για να νοιώσουμε όλοι, και τα 11 εκατομμύρια νεοελλήνων, επιτυχημένοι! Δεν είναι τυχαίο ότι κάνουμε τα αθλήματα (θεάματα, στην πραγματικότητα) κεντρικό άξονα της ύπαρξής μας. Δεν είναι τυχαίο το ότι ένα μεγάλο μέρος από την δραστηριότητα του μέσου Έλληνα καταναλίσκεται στην ενασχόληση με τα αθλητικά γεγονότα, σαν να ήταν αυτά το κέντρο βάρους της οικονομικής, επιστημονικής και πνευματικής ζωής του τόπου! Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο μεγάλος χρόνος και χώρος αφιερώνεται από τα ΜΜΕ (TV, ραδιόφωνο και έντυπα) στα αθλητικά γεγονότα! Είναι ένδειξη, κι αυτό, των προτεραιοτήτων του νεοέλληνα και της κατανομής του ενδιαφέροντός του. Πρώτα τα θεάματα και μετά όλα τ’ άλλα! Τουλάχιστον οι ρωμαίοι, κατά την εποχή της παρακμής των, ζητούσαν θεάματα αλλά ΚΑΙ άρτον. Εμείς τον άρτον, με την ευρύτερη έννοια, τον παραβλέπουμε και περιοριζόμαστε μόνο στα θεάματα. Γιατί θεάματα είναι τα αθλητικά γεγονότα και όχι αθλητισμός!

Advertisements

5 Responses to “Μαθήματα Επιτυχίας…”

 1. salome Says:

  Σωστέ παρατηρήσεις αλλά υπάρχει και μια συνεχής επανάληψη για το τι τελικά δεν είμαστε και το πώς τελικά περνάει μάλλον άσκοπα η ζωή μας και δεν θα ήθελα να πώς ως Εθνους(!!!) αλλά ως πολιτών αυτού του έθνους-κράτους; Τελικά εμείς οι ίδιοι δεν συμβάλλουμε στη συνολική εικόνα μας; Μήπως η απάντηση είναι περισσότερη ανάμειξη με τα ΚΟΙΝΑ και λιγότερη Τvουλα;;;;Οσο για τον αθλητισμό μην ξεχνάς ότι είναι μαζικό άθλημα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και κατά συνέπεια συνεπαίρνει τα πλήθη…

 2. heliotypon Says:

  Ναι αλλά πώς να το κάνεις αυτό; Πώς να επηρεάσεις τον διπλανό σου; Πώς να ανακατευτείς στα κοινά αφού μυρίζουν σαπίλα και διαπλοκή από μακρυά! Δεν ξεχνώ ότι είναι μαζικά αθλήματα αλλά τόση υστερία; έχουμε χάσει το μέτρο κι αυτό είναι που με ενοχλεί…

 3. attalanti Says:

  Αγαπητέ μου, ο άρτος παχαίνει! Τα θεάματα, πάλι, ευφραίνουν… Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Μια υποψία την έχω, όμως, ότι αν δεν υπήρχαν τυχερά κερδοφόρα παιχνίδια με τα αθλήματα, θα ασχολούνταν μ’ αυτά πολύ, πολύ, μα πολύ λιγότεροι.

 4. Χνούδι Says:

  Σωστός υπέρ του δέοντος.
  Καλησπέρες.

 5. Nyktipolos Says:

  Λόγια σωστά, μέσ’ την υπερβολή δοσμένα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: