Η Γυνή να φοβήται…


Σε γάμο που βρέθηκα πρόσφατα. ξανάκουσα το επαίσχυντο:  “…Η γυνή να φοβήται τον άνδρα“! Κυρίες μου, πώς είναι δυνατόν να θέλετε να παντρεύεστε με θρησκευτικό γάμο, όταν οι υποτιθέμενοι “εκπρόσωποι” του “δημιουργού”, σας υποτιμούν με τέτοιες φριχτές εκφράσεις! Τρίτος κόσμος είπατε;….

Advertisements

28 Responses to “Η Γυνή να φοβήται…”

 1. attalanti Says:

  Στην προηγούμενη ζωή μου, που πήγαινα κατηχητικό και χριστιαννική κατασκήνωση (προηγούμενη ζωή είπαμε) και είχα ρωτήσει το ίδιο πράγμα. Μού απάντησαν ότι θα πρέπει να φοβόμαστε τον άνδρα μας, αλλά κι ότι αυτός πρέπει να μας αγαπάει όπως ο Χριστός την Παναγιά. Αυτό παιδί αυτό το πρόβλημα με μπέρδευε. Πως μπορεί ένας άνδρας να αγαπήσει τη γυναίκα του σα να είναι η μητέρα του; Κι αν μπορεί, είναι φυσιολογικό και υγιές; Με την καλημέρα μου!

 2. convinsed Says:

  Λοιπόν αυτό που κατάλαβα εγώ είναι οτι οι γάμοι σου κάνουν κακό. Αστους ρε παιδί μου να πάνε στο διάολο μην πηγαίνεις ,ού μετά γίνεσαι ράκος.
  Επίσης η εξήγηση που δίνουν οι κληρικοί για το φοβήται είναι σέβεται…..
  και τέλος το ξέρεις οτι για να βαπτίσειες παιδί πρέπει να έχεις κάνει θρησκευτικό γάμο? Αρα μονόδρομος….

 3. heliotypon Says:

  >attalanti: Αυτή η παρομοίωση δεν μου κάνει καθόλου. Ο φόβος δεν είναι συστατικό ούτε της αγάπης ούτε της ισοτιμίας που πρέπει να υπάρχει σε μιά σχέση. ‘Αλλωστε η έννοια της Παναγίας και της υπιτιθέμενης παρθενικότητας πάλι με χαλάει. Γιατί, τάχα, έπρεπε μιά πολύ καλή γυναίκα να είναι παρθένα; Και προς τι αυτή η προβολή της παρθενικότητας; Διαφεύγει από τους οπαδούς των θρησκειών ότι αν υφίσταται κάποια δύναμη ή οντότητα που δημιούργησε τον κόσμο, τον δημιούργησε έτσι ώστε η αναπαραγωγή να γίνεται μέσω της ερωτικής πράξης. Πώς είναι δυνατόν αυτή η λειτουργία να ενοχοποιείται και να θεωρείται “αμαρτωλή” σε αντιδιαστολή με την, παρά φύσιν, παρθενογένεση (αν υποθέσουμε ότι είναι δυνατή);

  >convinced: Κατά κανόνα αποφεύγω τους γάμους αλλά σε συγγενικές περιπτώσεις δεν γίνεται! Και δεν συμφωνώ με  την ταύτιση των εννοιών “φόβος” και “σεβασμός”. Δηλαδή ο άντρας δεν πρέπει να σέβεται τη γυναίκα; Τότε γιατί δεν λένε κάτι και γι αυτόν τον σεβασμό; ‘Οσο για τον γάμο και το βαφτίσι, απορώ πώς έχει επικρατήσει η ιδέα ότι πρέπει να βαφτίσεις θρησκευτικά το παιδί σου! ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Ούτε απαιτείται από το σχολείο, ούτε τα παιδιά θα το κοροϊδεύουν ούτε θα το απομονώσουν στο σχολείο, γιατί απλούστατα το αν βαφτίστηκε το παιδί ή όχι δεν εμφανίζεται σε κανένα έγγραφο που υποβάλλεις στο σχολείο. Το όνομα του παιδιού σου απλώς το δηλώνεις στο Ληξιαρχείο και αυτό αρκεί για να ισχύει.  Ψάξτε το, βρε παιδιά, να μην σας κοροϊδεύουν οι παπάδες!

  Εν κατακλείδι: Μέρος από τις αιτίες του μη σεβασμού ή της καταπίεσης μιάς κοινωνικής ομάδας είναι η ίδια η ομάδα. Αν εσείς, οι γυναίκες δεν αντιδράτε στους εξευτελιστικούς θεσμούς και διαδικασίες, θα σας καταπιέζουν και οι άντρες σας κι οι παπάδες κι οι γονείς σας κι οι εργοδότες σας κι όποιος άλλος έχει λόγους και συμφέρον να το κάνει…

 4. Natalia Says:

  ΟΥααααααααααααααααααααουυυυυυ!!!!!
  Τι εννοείς φίλτατε πως ο άντρας ΔΕΝ πρέπει να σέβεται τη γυναίκα;;;;;

  convinced γιατί να βαπτίσεις ένα παιδί;
  Υπάρχουν τρόποι που μπορείς να του δώσεις ένα όνομα με την ίδια ισχύ που έχει κι αν το βάπτιζες.
  Κι εγώ δεν το γνώριζα, εδώ το έμαθα…..

 5. heliotypon Says:

  >Natalia: Με πρόλαβες. Εγώ δεν είπα ότι ΔΕν πρέπει. ‘Ισα-ίσα αυτό ακριβώς λέω πιο πάνω…

  Βλέπετε; σας τα λέει και η Ναταλία για το βάφτισμα…

 6. jim_hellas Says:

  Πείτε μου ρε παιδιά, ένα σημείο της θρησκείας μας που να μην χαρακτηρίζεται από τον φαλλοκρατισμό που επικρατ(ουσε/ει). Από την μετάφραση του ανώτερου όντος ως Ο Πατέρας, αλλά και Ο Υιος του, έως τους ρασσοφόρους και την θεώρηση της περιόδου ως… μίασμα! (απαγορεύεται να μεταλάβεις αν έχεις περίοδο).

  Να συνεχίσω; Η απαγόρευση εισόδου σε όλους τους ιερούς χώρους του Ναού (Ιερό), η φράση που αναφέρεις, την δημιουργία της γυναίκας από το σούπερ ον (- άνδρα), την πεποίθηση οτι η γυναίκα είναι η ρίζα του κακού και της αμαρτίας (μαντέψτε ποιος, εντελώς τυχαία, πλάνεψε τον άνδρα κ έτσι πείραμε έξωση από τον Παράδεισο) κτλ κτλ κτλ

  Για να μην σας κουράζω δείτε και εδώ

 7. vlacha Says:

  Το ότι τα πιστεύω της Εκκλησίας είναι παρωχημένα και καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, το ξέρουμε όλοι! Από κει και πέρα είναι θέμα του καθενός αν θα τελέσει τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης και κανείς δεν τον υποχρεώνει. Προσωπικά δεν νομίζω ότι είναι και τόσο προσβλητικό αυτό που λέγεται στο γάμο, ούτε αισθάνομαι ότι με μειώνει!
  Αλλά ξέρω heliotypon γιατί τα γράφεις αυτά. Προσπαθείς να πείσεις τα κοριτσάκια να μην παντρεύονται από φόβο μήπως σε τυλίξει καμιά τσαπερδώνα! 🙂

 8. Απολλώνια Says:

  Για να είμαι ειλικρινής η επαφή μου με τη θρησκεία (την οποιαδήποτε) έχει κοπεί δώ και αρκετό καιρό. Συνεπώς δεν βρίσκω λόγο να παντρευτώ (θα μπορούσα να σταματήσω εδώ τη φράση, αλλά έχω πληροφορίες πως η μάνα μου έγινε Blogger για να με κατασκοπεύει) με θρησκευτικό γάμο.

  ‘Ομως, σε θρησκευτικούς γάμους που έιμαι καλεσμένη φροντίζω διακριτικά εκείνη τη χρονική στιγμή να φωνάζω “πάτα τον, πάτα τον”. (όπως επίσης στο χορό του Ησαΐα βάζω στο σημάδι συνήθως τον πάτερ και τον κουμπάρο και άλλα “χαριτωμένα”)

  Σε ότι έχει να κάνει τώρα με τη νηπιοβάφτιση είμαι αντίθετη. Δεν το βρίσκω ηθικό να αποφασίζεις για τη θρησκεία του παιδιού σου (πόσο μάλλον στον καιρό μας, που δεν γίνεται κάν συνειδητά, αλλά για κοινωνικούς λόγους περισσότερο). Προτιμότερο είναι το κάνει το ίδιο το παιδί όταν θα κρίνει πως το χρειάζεται, αν τελικά το χρειαστεί.

  Καλημέρα σας!

 9. argyrenia Says:

  οι γάμοι σε προβληματίζουν πολύ εσένα… Το παθαίνεις και με άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις?

 10. trol Says:

  μάλλον ο άντρας φοβάται την γυναίκα έτσι κι αλλιώς, κάπως έτσι μπορεί να το σκέφτηκε με το μυαλό του αυτός που το έγραψε…ναι δεν έχω ιδέα από θρησκεία, δεν ξέρω τον χριστό μου, κυριολεκτικά…

 11. Natalia Says:

  Ηelio ήμουν σχεδόν σίγουρη πως διάβασα “δεν…” τες πα…

  Τα όσα είπαν οι επόμενοι με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη.
  Κυρίως για την επιλογή της θρησκείας που θεωρώ πως το “σόι πάει το βασίλειο” δεν εξυπηρετεί κανέναν, εκτός από την ίδια την Εκκλησία.

 12. kaltsovrako Says:

  Ωπα! Νομίζω πως είναι λάθος από την αρχή ο συλλογισμός. Προσπέρασες το ερώτημα, τί δουλειά έχει η θρησκεία με την αγάπη δυο ανθρώπων σήμερα*.

  Όλα μετά εξηγούνται ως ένα σύγχρονο -κακόγουστο- έθιμο

  * το σήμερα, εναλλακτικά μπορεί να μπεί στη φράση και μετά τη λέξη: θρησκεία

 13. cyrusgeo Says:

  Πρόκειται για one-way σεβασμό: για τις μονοθεϊστικές (τουλάχιστον) θρησκείες, ο άνδρας είναι η “κεφαλή” της γυναίκας, ο κύρης, ο αφέντης, ο άρχοντας, ο “γαμάω και δέρνω”…

  Και η γυναίκα πρέπει να σέβεται, να φροντίζει, να κρατά χαμηλά το βλέμμα και να μη μιλά…

 14. heliotypon Says:

  >Jim: Είναι διάχυτη η περιφρόνηση για τη γυναίκα στα “ιερά” κείμενα. Αυτό και μόνο αποδεικνύει το ότι αυτά (τα κείμενα) δεν είναι ιερά και δεν προέρχονται από κάποια ανώτατη οντότητα αλλά από φανατισμένα ανθρωπάρια! Το site που προτείνεις τα λέει όλα!

  >Βλάχα: Φυσικά και έχεις την ελευθερία να επιλέξεις διαδικασίες που σε υποβιβάζουν και να μην σε ενοχλεί όταν σε υβρίζουν. Αλλά σκέψου το λιγάκι κι από την άποψη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο κάτω-κάτω τι σου προσφέρει ο θρησκευτικός γάμος σε αντάλλαγμα της προσβολής προς το φύλο σου; Το glamor του νυφικού και της τελετής; Αυτό είναι; Περιμένω την πρόσκληση σε βλάχικο γάμο. Τουλάχιστον αυτός έχει τη γνησιότητα της παράδοσης (και αρνιά και γουρουνόπουλα, υποθέτω…) 🙂

  >Πολύ σωστά! Δεν ρωτάνε το νήπιο αν θέλει να γίνει χριστιανός/νή. ‘Αλλη μιά εκδήλωση θρησκευτικού φασισμού… Στείλε μου τη μαμά σου για φροντιστήριο… 🙂

  >Αργυρένια: Το κατάλαβες. Οι γάμοι μου προκαλούν αλλεργία, όπως και κάθε υποκριτική η ψεύτικη κοινωνική εκδήλωση! Καρφί έπεσες!

  >Τρολ: Λες να προάσπιζε τα ανδρικά δικαιώματα ο συγγραφέας των κειμένων της τελετής;

  >Ναταλία: Δεν με ξέρεις ακόμη… Δεν θα μπορούσα ποτέ να πω κάτι τέτοιο! Η λατρεία μου για τη γυναίκα έχει δηλωθεί από το πρώτο post!

  >Καλτσό: Σωστά το λες, Καμιά δουλειά δεν έχει. Το ερώτημά μου ήταν προς τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν θρησκευτικό γάμο ΠΑΡΑ την προσβολή της φράσης, εκτός των άλλων παραμέτρων!

  >Μονοθεϊστικές ή πολυθεϊστικές δεν έχει σημασία. Ωρέ τις χρειαζόμαστε τις θρησκείες; that’s the question! για να τα πούμε με τα …Ελληνικά του μέλλοντος!

 15. Natalia Says:

  Δεν αμφιβάλλω για τη λατρεία σου καλέ μου.
  Ένα σχόλιο όμως λείπει. Αυτό είναι σίγουρο. Μήπως το διόρθωσες;

 16. ViSta Says:

  Για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν παντρεύτηκα με θρησκευτικό γάμο, όμως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα όταν θελήσαμε να κάνουμε την βάφτιση του παιδιού. Μάλλον χρειάζονται αναθεώρηση τα κείμενα της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά πιστεύω πως όσοι πηγαίνουμε εκεί έχουμε μάθει να μην παίρνουμε τις λέξεις κυριολεκτικά… Είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης της πίστης. Δεν αρμόζει ακριβώς έτσι όπως είναι αυτός καθ αυτός σε όλους, αλλά δίνει μια κατεύθυνση. Άμα καταφέρει κανείς να νιώσει την σημασία των μυστηρίων και να ξεπεράσει τα όρια των λέξεων πιστεύω πως θα βρει εκεί μια κάποια γαλήνη και ένα κάποιο νόημα στο όλο αυτό που ονομάζουμε ζωή. Την καλησπέρα μου 🙂

 17. heliotypon Says:

  >Natalia: Ευχαριστώ. Δεν σε κατάλαβα, όμως. Τι εννοείς ότι λείπει ένα σχόλιο; Σχετικά με τη γυναίκα; Δες το πρώτο ποστ μου με τίτλο “Γιατί Μουνί”.

  >Vista: Το να μην παίρνεις τις λέξεις κυριολεκτικά είναι δική σου επιλογή αλλά δεν αλλάζει την ουσία της αντιμετώπισης της γυναίκας από τη θρησκεία και τους εκπροσώπους της (δες τον σύνδεσμο που δίνει ο jim_hellas στο σχόλιό του παραπάνω). Φυσικά, είναι προαωπικό θέμα το να πιστεύεις σε μια θρησκεία και το να υποτάσσεσαι στις επιταγές της. Και είναι σεβαστή αυτή η επιλογή αυτή. Όμως η έρευνα και κριτκή της θρησκείας είναι άλλη ιστορία και μερικοί (όπως εγώ, ο “ασεβής”) θέλουν να την εξασκούν. Σ’ αυτό το πλαίσο ήταν το post. Και, παρ’ όλο που πολλές γυναίκες αδιαφορούν για τις θέσεις της θρησκείας απέναντι στη γυναίκα και παντρεύοντα με θρησκευτικό γάμο, για δικούς τους λόγους, εγώ θεώρησα ηθική μου υποχρέωση να κάνω την επισήμανση. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) εγώ και πολλοί άλλοι δεν αισθανόμαστε αυτά τα θετικά που εισπράττεις από την συμμετοχή στα μυστήρια, ούτε πιστεύουμε σ’ αυτά. Και δεν μπορούμε να δούμε με τον ιδιο τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με την εκκλησία και τη θρησκεία.

 18. Debby Says:

  Συμφωνώ μαζί σου ότι με αυτά με αυτά η κάθε θρησκεία προσπαθεί να ενδυναμώσει την θέση του άντρα θεωρώντας την γυναίκα κατώτερο ον και όχι ισότιμο όπως θα έπρεπε. Αυτό είναι γεγονός εσύ μου έδωσες ιδέα 😉 !!

 19. morfi Says:

  αχ ρε μουνι τι ηλιθιος που εισαι… οταν ο παπας λεει “…Η γυνη να φοβηται τον ανδρα” εννοει να τον σεβεται… τυρι, ε τυρι…

 20. ΤΟΝΙΑ Says:

  ακριβως morfi αυτο εννοει. και καλα το να μην ξερεις αρχαια ελληνικα δεν το κατακρινω. το να κρινεις κατι ομως το οποιο δεν εχεις ενδιαφερθει να μαθεις…..τι να πω.!!!!!!!!!!! διαβαστε πρωτα την αγια γραφη καντε μια καλη μεταφραση κ μετα να κρινετε οτι ειναι να κρινετε! σε καμια περιπτωση δεν ημουν ουτε ειμαι παιδι της εκκλησιας οταν ομως απο τοτε που γεννηθηκα οριστικα χ,ορθοδοξη ειχα υποχρεωση να μαθω τι ειναι αυτο και τι πρεσβεβει τουλαχιστον! ωωωωωω ρε!

 21. ΤΟΝΙΑ Says:

  ασχετοι ε ασχετοι φτουυ! τα πηρα στο κρανιο! η χριστιανικη θρυσκεια ειναι η μονη θρυσκεια που ολοι οι ανθρωποι γι`αυτην ειναι ισοι!αντρες γυναικες! αλλα αν ειχατε κανει μια σχετικη ερευνα θα το ξερατε! και δε μιλαω για την εκκλησια του σημερα και με οσα μελοι αυτη αποτελειται.μιλαω για το ευαγγελιο! ασχετοι! ανιδεοι! ηθελα να ξερα πως κοιμαστε το βραδυ με τοση αγνοια!

 22. ΤΟΝΙΑ Says:

  οσο για σενα heliotypon αν ειχες μελετησει καθολου το μυστηριο του γαμου θα ηξερες οτι και τον αντρα παρακινει να σεβετε τη γυναικα εξησου!!! ασχετοι εδω μεσα!

 23. ΤΟΝΙΑ Says:

  οσο για σενα argyrenia εχεις απολυτο δικιο! οι γαμοι τον κανουν να νιωθει αβολα γιατι πολυ απλα δεν εχει τα αρχιδια να τα δωσει ολα σε μια γυναικα και να γινει λιωμα! θελει αρχιδια αυτο! που να ξερε αυτος απο τετοια? στισ παρτουζες?!!!!!

 24. heliotypon Says:

  >TONIA: Η Χριστιανική θρησκεία είναι γεμάτη αντιφάσεις και δεν είναι περίεργο αλλού να λέει το ένα κι αλλού το άλλο. Η φράση είναι σαφής και δεν αναφέρεται στον σεβασμό. Αν ήταν έτσι θα το διτύπωνε αμφίπλευρα, λέγοντας ότι και ο “ανήρ να φοβήται την γυναίκα αυτού”. Δεν το λέει όμως. Δεν με ενδιαφέρει το μυστήριο του γάμου όπως και δεν με ενδιαφέρει ο γάμος, γενικά, που τον θεωρώ ξεπερασμένο θεσμό, ούτε κανένα άλλο μυστήριο, γιατί θεωρώ τη θρησκεία ολέθριο κατασκεύασμα.

  Αν είσαι θρήσκα είναι δικαίωμά σου και δεν σε χαρακτηρίζω αρνητικά γι’ αυτό. Εσύ βρίσκει ότι πρέπει να χαρακτηρίζεις αρνητικά όσους δεν πιστεύουν σε θρησκείες. Μπράβο!

  Τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς προς εμένα και όσους συμφωνούν μαζί μου, τους αντιπαρέρχομαι.

 25. ΤΟΝΙΑ Says:

  καλησπερα.καταρχας ποιος ειπε οτι χαρακτηριζω αρνητικα οσους δεν πιστευουν σε θρησκειες????????????????????????????????????????????? χαρακτηριζω υπεραρνητηκα ομως αυτους που κρινουν αρνητικα,οσα οι αλλοι πιστευουν οτι τους σωζει τη ψυχη και ειδικα οταν εχουν πληρη αγνοια αυτα για τα οποια μιλουν φιλε μου! κρινεις κατι στο οποιο δεν πιστευεις??! ειδικα χωρις να το γνωριζεις?! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! κ σε εκτημηση να σε ειχα με αυτο τα ισοπεδοσες ολα. (ασχετα με το θεμα που διαλεξες να κρινεις) υ.γ1 δεν ειμαι καθολου θρησκα απλα οι γονεις μου με βαφτησαν χ.ορθοδοξη και θεωρησα τουλαχιστον υποχρεωση μου να γνωριζω αυτο για το οποιο αποφασισαν αυτοι για μενα. υ.γ2 καλα κανεις και αντιπαρερχεσαι τους χαρακτηρισμους μιας κ εσυ χαρακτηριζεις πρωτους εμας τις γυναικες που ανεχομαστε αυτο το να “φοβητε”. υ.γ3 επισης καλα κανεις κ αντιπαρερχεσαι τους χαρακτηρισμους γιατι εσυ πρωτος κατακρινεις κατι το οποιο δεν σε αφορα.αφου δεν σε αφορα δεν εχεις κανενα λογο να το κατακρινεις οπως δεν κατακρινουμε κ εμεις εσενα. υ.γ4 αν δεχτουμε οτι θελεις να μιλησεις για το θεμα φροντισε να το μελετησεις τουλαχιστον πρωτα.μονος παραδεχθηκες οτι δεν εχεις ουδε μια σχεση κ ουτε θες. δεν εχεις λοιπον ουτε το δικαιομα να το κρινεις! υ.γ5 φυσικα και δεν σε ενδιαφερει ο γαμος…………:) πως θα μπορουσε αλλωστε?………….:)

 26. heliotypon Says:

  >TONIA: ΟΚ, Με ρούμπωσες!

 27. ΤΟΝΙΑ Says:

  καλημερα.μα ο σκοπος μου δεν ειναι να νιωσω οτι σε ρουμπωσα! αν αυτο πιστευεις τοτε ειναι λαθος.σκοπος μου ειναι να επισημανω οσα αγνοεις και να σταματησεις ετσι να εκτιθεσαι.

 28. Anonymous Says:

  to mualo sas kai mia lira
  afou o kserete kai oi idies oti dn yparxei isostita metaksu mas,an upirxe dn tha legate pote sas tin frasi se kapoion andra*esu eisai o antras kai prepei na to kaneis giati egw dn mporw*
  eiste ontws polu ilithies apo ti pusteva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: