Ο “Σοβαρός”


‘Εχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς σημαίνει “σοβαρός” για έναν άνθρωπο; Συχνότατα συναντάμε “στον δρόμο” μας αυτό το επίθετο, γραμμένο ή προφερόμενο. Για κάποιους λέμε ότι είναι σοβαροί και κάποιους άλλους ότι δεν είναι. ‘Εχω την εντύπωση ότι η λέξη είναι εξαιρετικά περεξηγημένη. Και για να εξηγούμαι: Λέγοντας “σοβαρός” πολλοί/ές (τι λέω, οι περισσότεροι/ες) έχουν την εικόνα ενός ανθρώπου με συντηρητικό ντύσιμο, γραβάτα (για τους άνδρες) ή ταγιεράκι και γοβάκι (για τις γυναίκες), συντηρητική συμπεριφορά, με ύφος ελαφρώς σκυθρωπό και αγέλαστο, που δεν κάνει χιούμορ ούτε λέει σόκιν ιστορίες, δεν χρησιμοποιεί λέξεις με ερωτικό υπονοούμενο, δεν έχει πολλές σχέσεις με το σεξ (έως και αγάμητος/η, θα έλεγα), που έχει οικογένεια, κοινωνική θέση, οικονομική άνεση (είναι δυνατόν να είσαι σοβαρός και να μην έχεις π.χ. αυτοκίνητο ή να φοράς τζην ρούχα;), θρησκεύεται, πάει στις γιορτές με κουστουμάκι/ταγιεράκι (ή γουνίτσα) κρατώντας κουτί με τσικουλατάκια ή ανθοδέσμη, (“Δεν ήταν ανάγκη”, “ευχαριστούμε”, “να τον χαίρεστε”…) και άλλα τέτοια “σοβαρά” και καθώς-πρεπίστικα! Φυσικά στέλνει στεφάνια στις κηδείες (να μη φάνε και οι κηδειάδες ψωμάκι;), τηλεγραφήματα στις γιορτές ή θανάτους, όταν δεν μπορεί να πάει αυτοπροσώπως (“Οονομαστικήν σας εορτήν θερμάς ευχάς” ή “Απώλειαν πατρός σας θερμά συλλυπητήρια”) κι άλλα τέτοια “σοβαρά”!

Ε, λοιπόν, αυτή η εικόνα του “σοβαρού” που έχει επικρατήσει (καταντήσει!) να θωρείται αξιόπιστη και άξια σεβασμού, δεν μου πάει καθόλου! ‘Εχετε προσέξει την εικόνα με την οποία μας παρουσιάζονται οι διάφοροι υποψήφιοι; “Σοβαροί” αγέλαστοι, (ή με ένα αδιόρατο μειδίαμα) και πρόσβαροι στις φωτογραφίες τους και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, με εκφράσεις και συνθήματα “σοβαρά” και τυποποιημένα. ‘Εχετε δει υποψήφιο χωρίς γραβάτα, με τζην ρούχα, ή υποψήφια με κάπως ατημέλητο (Ελληνικά: casual) ντύσιμο; ‘Οχι βέβαια! Αλλά έτσι και εκλεγούν την κάνουν, οι σοβαροί, τη ζημιά. Πολλές δεκαετίες στη χώρα μας τις μεγάλες ζημιές οι σοβαροί τις έκαναν. Κλεψιές, ρεμούλες, διορισμούς, κακοδιοίκηση, γραφειοκρατία, δικτατορίες, Μακρονήσια, κακούς νόμους και συντάγματα, ασυναρτησία, κρατικό μπάχαλο, όλα οι “σοβαροί” τα διέπραξαν! Εγώ, λοιπόν, γουστάρω ασόβαρους, χαρούμενους, ερωτικούς/ές, με αίσθηση του χιούμορ, πολιτικούς, χωρίς υποκρισία και κοροϊδίες. Οι άλλοι, οι σοβαροί, ζημιά έκαναν. Τι χειρότερο θα κάνουν οι ασόβαροι; Στη χειρότερη περίπτωση να μην κάνουν τίποτα. Πάλι κερδισμένοι θα είμαστε!

14 Responses to “Ο “Σοβαρός””

  1. attalanti Says:

    Η μόνη περίπτωση που χρησιμοποιώ τη λέξη είναι για κάποιον επαγγελματία (που παράγει έργο κι όχι πολιτικό, για όνομα)! Προτιμώ να σέβομαι τους ανθρώπους που χαμογελούν κι έχουν γνήσιο κι αβίαστο χιούμορ (πόσο, μα πόσο σπάνιο στις μέρες μας…). Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι φυσική κατάσταση ένα μόνιμα και άκαιρα “σοβαρό” πρόσωπο και οι άνθρωποι που προσπαθούν να φαίνονται σοβαροί (γιατί θέλει εξάσκηση και προσπάθεια κάτι τέτοιο) δεν αξίζουν καμιάς προσοχής. Καλημέρα! ;)))

  2. ΠΡΕΖΑ TV Says:

    Ποιος ειναι σοβαρος στις μερες μας;;;

  3. Natalia Says:

    Χμ….τώρα μου βάζεις ιδέες να κατέβω υποψήφια!!!
    Η ψήφος σου θα μετράει για δέκα!! :ο)

  4. heliotypon Says:

    Γαι μένα σοβαρός είναι ο υπέυθυνος άνθρωπος που θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του, που δεν προσπαθεί ινα “ρίξει” τους συνανθρώπους του και γενικά που έχει αξίες ανθρωποκεντικές και που είναι έξω καρδιά, με χιούμορ (ή την αίσθηση αυτού), ερωτικός και χαλαρός. Που αγαπά τη φύση και τα πλάσματά της. Που θέλεις να τον κάνεις παρέα για να μάθεις κάτι από το παράδειγμά του, που είναι συμπαθής για όλα αυτά που είναι και όχι γιατί έχει θέσεις, λεφτά ή επιρροή. Αυτό είναι, κατ’ εμένα, το μοντέλο του σοβαρού ανθρώπου. ‘Ισως συμφωνείτε ίσως όχι…

  5. attalanti Says:

    Βρε, εμείς συμφωνούμε, εσύ ξέρεις κανέναν; Να τον πάρουμε, να τον βάλουμε σε μια γυάλα και σ’ ένα μουσείο για να τον βλέπουν τα παιδάκια, μπας κι εμπνευστεί κανένα τους; φιλιά!

  6. κολοκυθι Says:

    Σοβαρός άνθρωπος είναι αυτό που σέβεται τον εαυτό του και την τσαλακωμένη σοβαρότητα του.

  7. liliputanerin Says:

    basika allo sobaros allo sobarofanhs!sthn ellada exoume thn tash na sygxeoume aytes tis dyo ennoies!

  8. Κλείτωρ Says:

    περιγράφεις αυτούς που νομίζουν πως είναι σοβαροί αλλά είναι μόνο βαρετά τυπικοί τους μονόχνωτους που λέμε.
    Στην αρχαία ελληνική η λέξη “σοβαρός” σήμαινε αυτός που διώχνει τα πουλιά αλλά και ο δυνατός άνεμος.
    Σήμερα ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα παρά λειτουργεί μόνο για ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών με σύνηθες χαρακτηριστικό την έλλειψη γέλιου και την τυπολατρεία.
    ϊσως να επιβίωσε έτσι επειδή οι σοβαροί όταν έδιωχναν τα πουλιά ήταν πάντα σκυθρωποί. Δεν μπορώ να φανταστώ πως έδιωχναν τα πουλιά γελώντας.
    (τα πουλιά τα έδιωχναν οι σοβαροί απο τους ναούς και τα μνημεία για να μην τα κουτσουλάνε. Σήμερα βάζουν πρόκες στις σκεπές για τον ίδιο λόγο.)

  9. Debby Says:

    Εγώ προτείνω να μην ψηφίσουμε καθόλου. Είναι το μόνο που μπορεί να κάνει την διαφορά ασχετως ενδυμάτων και μυαλών των πολιτικών μας!

  10. lianne Says:

    Το άρθρο είναι super!!, εγώ εσένα θα ψηφίσω και όσον αφορά τη λέξη σοβαρός, φταίει η μαμά και ο μπαμπάς, η γιαγιά, ο παππούς, η προγιαγιά και ο προπαππους και παέι λεγοντας. Καλά εγώ τελικά δεν είμαι καθόλου σοβαρή.

  11. heliotypon Says:

    >Attalanti: Ε, συμπίπτουμε στη θεώρηση της σοβαρότητας αλλά δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει αυτό το μοντέλλο που περιγράφω και περιγράφεις. Απλώς, είναι αφανείς αυτοί οι άνθρωποι… Ευχαρίστως ανταποδίδω τα φιλιά.
    >Πρέζα TV: Είναι λίγοι αλλά υπάρχουν! Ψάξε λίγο και θα τους βρεις.
    >Ναταλία: Κάντο ντε και θα έχεις πολλές ψήφους. Ευχαριστώ για τον κολακευτικό πολλαπλασιασμό Χ10 !!!
    >Κολοκύθι: “Τσαλακωένη σοβαρότητα” Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να τσαλακώσω αυτή τη σοβαρότητα στους σοβαρούς… Μ’ άρεσε αυτή η φράση σου. (ΥΓ: Σήμερα μαγειρεύω κολοκυθοκορφάδες… Yam!)
    >Liliputanerin: (πολύ καλό το νικ σου ;-)) Σοβαροφάνεια. Αυτή είναι η λέξη. Σοβαρός είναι άλλο.
    >Κλείτωρ: Ενδιαφέρουσα η πληροφορία για τους σοβαρούς της αρχαιότητας. Αλλά γιατί τα έδιωχναν τα πουλιά αποό τους ναούς; Εδώ δεν τα διώχνουν σήμερα απο τα αεροδρόμια!
    >Debby: το να μην ψηφίζουμε καθόλου έχει προταθεί πολλές φορές αλλά δεν πιστεύω ότι είναι λύση αυτή. Η αποχή ισοδυναμεί με άρνηση. Άρνηση να συμμετέχουμε στην διαμόρφωση των κοινών. Αφήνουμε τους κακοποιούς (ναι, κακοποιοί είναι) να μας κακοποιούν ανενόχλητοι…
    >Lianne: Με κολακεύεις! Οι πρόγονοι ίσως είχαν τους δικούς τους λόγους (επιβίωσης). Είνα μακρυά η εποχή τους και δεν μπορούμε να την κρίνουμε εύκολα. Χαίρομαι που δεν είσαι καθόλου σοβαρή. Join the club!

  12. Κλείτωρ Says:

    έδιωχναν τα πουλιά από τους ναούς για τους ίδιους λόγους που τα διώχνουν και σήμερα. Για να μην τους κουτσουλάνε αφού με τις κουτσουλιές αφενός λέρωναν αφ’ ετέρου χάλαγε το χρώμα και ήθελε πάλι βάψιμο.
    ε για να μην βάφουν και καθαρίζουν συνεχώς πληρώνανε ζωντανα… σκιάχτρα.

  13. Druuna Says:

    Αναρωτιέμαι πόσο “σοβαροί” είναι όλοι όσοι “σοβαρά” συμφώνησαν μαζί σου και οι οποίοι αύριο θα αναδείξουν εκείνους τους “σοβαρούς” για τους οποίους “σοβαρά” μίλησες! Ας “σοβαρευτούμε”…

    (Οταν θες, γράφεις απλά κι ερωτικά, έχεις ελπίδες…)

  14. heliotypon Says:

    >Κλείτωρ: Καλή η πληροφορία. Θα ψάξω τη λέξη και ετυμολογικά.

    >Druuna: Νομίζω ότι όσοι γράφουν εδώ είναι και σοβαροί και ειλικρινείς. Το κακό είναι ότι δεν έχεις επιλογές όταν ψηφίζεις. Οι περισσότεροι είναι το ίδιο. Πρέπει να ψάξεις πολύ. Εγώ θα το κάνω.

Leave a comment