Η Γη και εμείς…


Εκατομμύρια χρόνια προσπαθεί ο άνθρωπος να επιβιώσει, ως γένος, πάνω σ’ αυτόν τον υπέροχο πλανήτη. Ξεκίνησε από το μηδέν κι έχει φτάσει σ’ ένα αξιοθαύμαστο σημείο τεχνολογικής , ίσως και ηθικής, εξέλιξης, αν συγκρίνουμε την εποχή μας με παλιότερες ιστορικές εποχές. Κι όμως, αυτό που τρισεκοτομμύρια άνθρωποι κατάφεραν να δημιουργήσουν στη διάρκεια αυτής της εξελικτικής διαδικασίας, αυτό που εκατομμύρια επιστήμονες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, κατάφεραν, καθώς και ό,τι θα καταφέρουν στο μέλλον, κάποια στιγμή θα χαθεί! Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, μιά και το ηλιακό μας σύτημα κάποτε θα πεθάνει, μαζί με τον ήλιο του, όταν αυτός πάψει να ακτινοβολεί αρκετή ενέργεια. ‘Οπως μπορεί να πεθάνει και βίαια από μιά “ξαφνική” σύγκρουση με κάποιο άλλο ουράνιο σώμα, έναν αστεροειδή ή έναν τεράστιο μετεωρίτη! Και τότε όλα θα χαθούν! Ο πολιτισμός αυτός και οι προσπάθειες των δισεκατομμυρίων χρόνων και τρισεκατομμυρίων ανθρώπων θα έχουν χαθεί, ίσως σε μερικά δευτερόλεπτα! Αν σκεφτούμε ευτό το (πολύ πιθανό έως βέβαιο) ενδεχόμενο τότε ίσως γελάσουμε με τα καθημερινά μας μικρά (ή και μεγάλα) προβλήματα! Και μπορεί και να συνειδητοποιήσουμε την ελαχιστότητα της μαλακισμένης ύπαρξής μας!

Αδέρφια είμαστε αυτό το, ότιδήποτε, που είμαστε. Μιά και στην σύντομη και ασήμαντη ζωή μας υπάρχει η χαρά και η λύπη, ας φροντίσουμε να την γεμίσουμε με όσο γίνεται περισότερη χάρα. Διαλέξτε ποιές είναι οι πιό μεγάλες χαρές για σας και προσπαθήστε να τις βιώσετε στο μέγιστο βαθμό. Θυμήθηκα το (σοφό): “Γαμάτε γιατί χανόμαστε” και βρίσκω ότι είναι μιά πολύ βαθυστόχαστη φράση. Προφανώς λεγμένη από άνθρωπο με λαϊκή σοφία, νομίζω ότι αντανακλά το βαθύτερο νόημα αυτής της ύπαρξης. Και καλλίτερα ξεχάστε τα περί “μετά θάνατον ζωής” γιατί μάλλον για φούμαρα πρόκειται! Και δεν μας είπαν οι παπάδες, θα έχουν και τα ζώα μετα θάνατον ζωή; Κι αν όχι, γιατί περικαλώ; Δηλαδή εμείς είμαστε προνομιούχοι; Δεν είμαστε μέρος από το ζωϊκό βασίλειο, όπως λέει η επιστήμη της βιολογίας; Επειδή, δηλαδή, διαθέτουμε μιά στάλα νιονιό παραπάνω πρέπει να γίνεται τέτοια αδικία στα ζούδια; Και τι σόϊ πανάγαθος και δίκαιος είναι, τάχα, εκείνος ο “πατέρας” που κάνει τέτοια αδικία στα πλάσματά του; ‘Οχι δηλαδή, αλλά για να μην σας παραμυθιάζουν οι πάσης φύσεως θρησκοπατέρες περί μέλλουσας ζωής!

Advertisements

5 Responses to “Η Γη και εμείς…”

 1. attalanti Says:

  Καλή μας εβδομάδα! Με κάτι τέτοια, θα είναι σίγουρα! 😉

 2. jim_hellas Says:

  Βασικά γενικότερα δεν νομίζεις οτι ο άνθρωπος βλέπει το σύμπαν πολύ… ανθρωποκεντρικά; Όλα λειτουργούν για εμάς και εμείς είμαστε οι μαμιάδες. Το γιατί δεν ξέρουμε. Μάλλον επειδή νομίζουμε οτι κατέχουμε γνώση… Κουραφέξαλα(

 3. LouLoudi Says:

  Καλησπέρα. Ενδιαφέρουσα άποψη. Όχι ότι είμαι της εκκλησίας. Όμως, άν το πάμε τόσο πολύ στο “ματαιότης, ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης” χαθήκαμε. Θα είναι σαν να μην βγαίνουμε έξω απ΄το σπίτι γιατί στη Λαμία κυκλοφορεί ένα λεωφορείο και μπορεί να μας πατήσει…. Πάντως, συμφωνώ Πρέπει να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό σαν να είναι το τελευταίο….

 4. Απολλώνια Says:

  ύβρις – μήνις – νέμεσις.
  νομοτέλεια.

  εκτός αν είμαστε λίγο πιο κοντά στην πραγματική μας φύση, αυτή την ξεχασμένη.

  όχι γιατί εκεί είναι η αλήθεια, αλλά γιατί έτσι θα είναι καλύτερα.

  βρε με προβλημάτισες… δεν ξέρω πως να νιώσω βραδιάτικα.
  να χαρώ, να μη χαρώ;

  να μείνω έτσι δεν μου πάει.
  το όνειρο που θα δώ θα μου απαντήσει.
  θα σου το πω αύριο!
  Καληνύχτα!

 5. madprofessorus Says:

  Σωστά μιλάς,με τους ρυθμούς που μολύνουμε το περιβάλλον,δεν βλέπω να αντέχει ο πλανήτης για πολύ ακόμα…αλλά κ γενικότερα,καλό είναι να έχουμε μια θετική αντίληψη για τη ζωή,κ να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που πραγματικά μας κάνουν να νιώθουμε καλά,κ όχι να εγκλωβιζώμαστε σε συμβατικές συμπεριφορές….η ζωή μας είναι πολύ λίγη κ πρέπει να την περνάμε όσο καλύτερα μπορούμε.Τώρα το αν μας έφτιαξε ο θεός η αν προερχόμαστε από τα πιθηκάκια…είναι ένα ερώτημα που δεν μπορώ να καταλήξω…αλλά σε τελική έχει σημασία; είμαι εδώ κ αν πεθαίνοντας κάποιοι άνθρωποι λυπηθούν κ τους λείψω,τότε θα έχω περάσει μια καλή ζωή,γιατί έδωσα αγάπη κ όμορφα συναισθήματα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: