Γράμματα πολλά δεν ξέρω…


Εγώ γράμματα πολλά δεν ξέρω γι’ αυτό κι έχω μερικές απορίες. Εσείς, επισκέπτες μου, ως πιο διαβασμένοι και μορφωμένοι, ίσως μπορείτε να μου τις λύσετε: 

Ετούτοι ‘δω που μας κυβερνάνε (αλλά κι οι άλλοι πού ήτανε πριν για 20 χρόνια…) φαίνονται κι αυτοί, σαν κι εμένα,  να μην ξέρουν πολλά γράμματα! Αν ήξεραν θα κάνανε κάτι καλλίτερο για μας και δεν θα μας πήγαιναν απ’ το κακό στο χειρότερο!  ‘Ομως, όταν εγώ δεν ξέρω να κάνω μια δουλειά (π.χ. να φυτέψω τομάτες, να βάψω έναν τοίχο, να βιδώσω μιά τάβλα, να φτιάξω ένα φαί) ρωτάω πως την κάνει ο γείτονας (ή η γειτόνισσα) ή ο φίλος που ξέρει. Κι απ’ τον γείτονα μαθαίνω κι εγώ και στο τέλος τα καταφέρνω! Αυτοί που έχουν τόσους γραμματιζούμενους γείτονες και φίλους (Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι…) που έχουν λύσει τα προβλήματα που οι δικοί μας ακόμα ψάχνουν, γιατί δεν τους ρωτάνε; Γιατί δεν ρωτάνε, π.χ. πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουν για να κάνουν τις (ίδιες πάνω-κάτω) δουλειές, πώς κανονίζουν τα ασφαλιστικά και έχουν όλοι την ασφάλιση που τους πρέπει, πώς σβύνουν τις φωτιές, πώς φυλάνε τα σύνορά τους από τους λαθρομετανάστες, πώς πιάνουν τους εγκληματίες, πώς βγάζουν καλούς επιστήμονες τα σχολεία τους, πως αποχτάνε βιομηχανία (αντί να καταστρέφουν κι αυτή που έχουν…), πώς δουλεύουν τα νοσοκομεία τους και κάνουν καλά τους “ασθενήδες” (έκφραση της μακαρίτισσας, εξ Αρκαδίας, γιαγιάς μου),   πώς φτιάνουν τις πόλεις και τα χωριά, πώς κρατάνε τους αγρότες στα χωράφια αντί να  τους κάνουν κλητήρες υπουργείων, κι άλλα πολλά! Γιατί δεν ψάχνουν να βρουν τα πετυχημένα “μοντέλλα” για διάφορες δουλειές για να τα μιμηθούν κι αυτοί;

Πάρτε τη δημόσια διοίκηση για παράδειγμα. Υπάρχουν χώρες με παρόμοιο με μας πληθυσμό (π.χ. Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία. Φινλανδία, Δανία, κ.α.). Αυτοί πόσους δημόσιους υπαλλήλοι έχουν; σε τι θέσεις; τι δουλειά κάνει οκαθένας απ’ αυτούς; πώς είναι μοιρασμένοι στις διάφορες υπηρεσίες; πώς πληρώνονται; πόσο δουλεύουν; τι μόρφωση ή άλλα προσόντα έχουν; τι συτήματα οργάνωσης χρησιμοποιούν; τι σχολεία περνάνε για να μάθουν τη δουλειά (ή μήπως δεν χρειάζεται να μάθουν τη δουλειά, μιά και δεν κάνουν καμμιά δουλειά);

Μή μου πείτε, ότι  οι δικοί μας δεν ενδιαφέρονται για μας αλλά μόνο για τις τσέπες τους γιατί δεν θα σας πιστέψω! Μη μου πείτε πως ενδιαφέρονται να πάρουν μόνο τις θέσεις και να κάνουν πολυέξοδα ταξείδια γιατί δεν θα σας πιστέψω! Μην μου πείτε ότι θέλουν να κάνουν πλούσιους τους φίλους τους και τους συγγενείς τους γιατί δεν θα σας πιστέψω! Μην μου πείτε ότι όλοι ξεκίνησαν από δυάρια και τριάρια και τώρα ζουν σε τεράστιες βίλλες (ξέρετε τι σημαίνει “Βίλλα” στα Κυπριακά Ελληνικά;)  με πισίνες γιατί δεν θα σας πιστέψω! Και μην μου πείτε ότι κριτήριο έχουν μόνο το κομματικό συμφέρον γιατί και πάλι δεν θα σας πιστέψω…

Αλλά αν μου πείτε ότι πρέπει όλοι να πιάσουμε από ένα ματσούκι και ν’ αρχίσουμε να τους δέρνουμε θα σας πιστέψω! Αν μου πείτε ότι πρέπει, μερικούς απ’ αυτούς (τους πιό πολλούς…), να τους κρεμάσουμε ανάποδα (όπως κρέμασαν τον Μουσολίνι οι συμπατριώτες του…) θα σας πιστέψω!

Με μάτια τόοοοοσα από απορία…

 

 

 

Advertisements

10 Responses to “Γράμματα πολλά δεν ξέρω…”

 1. convinsed Says:

  Όοοολα αυτά που δεν θελεις να πιστέψεις …πίστεψε τα και επιπλέον βάλε και τούτο: Οι Ελληνες σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που ανέφερες , είμαστε καλοπερασάκηδες, βολεψάκηδες, σταρχιδιστές κλπ κλπ κλπ. Μας ενδιαφέρει το βόλεμα, τα πολλά φράγκα με όσο το δυνατόν λιγότερη δουλειά ή και καθόλου, να μην κάνει ο διπλανός περισσότερα απο εμάς αλλά να είναι στο πάτο μαζί μας… Το μότο του κάθε Ελληνα άλλωστε δεν είναι “η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη” ? Ε , λοιπόν πως να υπάρξει προκοπή?

 2. attalanti Says:

  Μα… όλα τα μοντέλα αποτυγχάνουν θεαματικά στην εξωτική μας χώρα. Οι τύποι, βλέπεις, χρειάζονται και ανθρώπους να τους εφαρμόζουν, όταν εδώ οι περισσότεροι δυσανασχετούν στο άκουσμά τους. Δεν βλέπεις τι γίνεται κάθε φορά που υπαινίσσεται η έννοια της αξιολόγησης στο δημόσιο; Καλημέρα!

 3. Άβατον Says:

  Εγώ ευχαρίστως να συμφωνήσω απόλυτα με το post σου αλλά και τους προλαλίσαντες ωστόσο, μην κοιτάτε μόνον τα θετικά όσον αφορά το εξωτερικό αλλά και τα αρνητικά τα οποία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα σε σχέση με μας.
  Οι Έλληνες θέλω να πιστεύω πως δεν δρομολογούνται τόσο εύκολα όσο άλλοι λαοί διότι δεν θεωρούμε τον εαυτό μας Ευρωπαίο-Βαλκάνιο ή Δυτικό αλλά μόνον ως Έλληνες. Και αυτό δεν το λέω πατριωτικά αλλά γιατί όλη μου την ζωή δουλέυω-συναναστρέφομαι-ταξιδεύω και μιλάω με ανθρώπους από όλες τις ηπείρους.
  Άρα, παν μέτρο άριστον…

 4. onomatodosia Says:

  einai ligo pio patriwtes?

  alla krath, …alla h8h ,alla e8ima…

 5. heliotypon Says:

  >Convinsed: Το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ είμαστε έτσι. Και είμαστε όλοι; (εγώ δεν δέχομαι ότι είμαι…). Κι αν είμαστε τόσο πολλοί που το αντιλαμβανόιμαστε γιατί δεν αλλάζουμε; Με διασκεδάζει πολύ η σκηνή που δημόσιος υάλληλος διαμαρτύρεται εναντίον άλλων δημ. υπαλλήλων που τον/την ταλαιπωρούν σε υπόθεσή του/της, όταν αυτός ή αυτή κάνουν ακριβώς το ίδιο σε άλλους πολίτες! Τελικά τι μας διαφοροποιεί τόσο από τους άλλους Αφρικ… συγνώμη Ευρωπαίους;

  >attalanti: Πώς κακομάθαμε έτσι; Όσα θεωρούνται φυσικά στον πολιτισμένο κόσμο σ’ εμάς θεωρούνται καταπίεση…

  >’Αβατον: Δεν λέω ότι οι Ευρωπαίοι έχουν λύσει όλα τα προβλήματα αλλά έχουν λύσει αρκετά κι εμείς δεν νοιαζόμαστε να μάθουμε πώς! Το “Μέτρον ΄Αριστον” που είπαν οι πρόγονοί μας το έχουμε ξεχάσει προ πολλού…

  >Ονοματοδοσία: Δεν είναι θέμα πατριωτισμού αλλά πρακτικού πνεύματος και θέλησης να κάνουμε καλό στον εαυτόν μας.

 6. Tradescadia Says:

  Καλά κάνεις και δεν τα πιστεύεις όλα αυτα! Μα είναι ούτως ή άλλως ασύστολα ψεύδη! (By the way, εκείνο το…ματσούκι που θα το βρούμε είπαμε;). Μαζί σου!

 7. Lee Says:

  Θα συμφωνήσω πρώτον με τον ΑΒΑΤΟΝ 100%. Πάντα είμασταν εμεις και μετα οι άλλοι. Ποιός προσπάθησε να μας βάλει σε καλούπι και δεν τον είπαμε χουντικό.
  Δευτερον: για αφήστε τους όλους αυτούς τους πολιτικούς χωρίς φαϊ (ψήφους) για καμμιά 4ετία και ισως μας ακούσουν, γιατί απο πορείες είναι χορτασμένοι…

 8. convinsed Says:

  Είμαστε έτσι αγαπητέ γιατί κουβαλάμε αυτά τα γονίδια. Και φύσικά δεν είμαστε όλοι αλλά οι εξαιρεσεις είναι πάντα λιγότερες απο τον κανόνα.
  Και γιατί να αλλάξουμε αφού βολευόμαστε έτσι? Να σου θυμίσ λίγο την συμπεριφορά μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες? Αγγελούδια γίναμε όλοι. Αφήναμε τα αυτοκίνητα και χρησιμοποιούσαμε ΜΜΕ, φροντίζαμε την καθαριότητα της πόλης, ξεσκιστήκαμε στον εθελοντισμό, κλπ,κλπ. Αλλά την επομένη ξαναγίναμε κάφροι που είναι πιο εύκολο

 9. heliotypon Says:

  >Tradescadia: Το ματσούκι το έχει ο καθένας μας. Κάθε 4 χρόνια. Βαράτε τους όταν μπορέσετε…

  >Lee: Οι χουντικοί ήταν άλλο πράγμα. Μην τα μπερδεύουμε…

  >Convinsed (όλο πάω να σε γράψω convinced…): Αλήθεια, πιστεύεις πώς τα γονίιδια κάνουν τη ζημιά; Και γιατί οι συμπατριώτες μας της διασποράς είναι πρώτοι παντού; ‘Αλλα γονίδια έχουν αυτοί; Κι αν με τους Ολ. αγώνες γίναμε ευρωπαίοι τι μας έκανε ξανά κάφρους; Το παρέδειγμα λειτουργεί. ‘Οταν το κράτος σου είναι ληστρικό, βρωμερό, κακοποιός, ανάλγητο, σπάταλο, τεμπέλικο, μιζαδόρικο,  κι εσύ έτσι θα καταντήσεις, αργά ή γρήγορα.

 10. ixis Says:

  -Σε ταλαιπωρεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος;
  -Καθυστερεί τη διεκπεραίωση της υπόθεσής σου;
  -Δεν σου βγάζει εγκαίρως τη σύνταξη;
  -Σε ζημίωσε η αργοπορία του;
  Ο δικηγόρος σου θα σου πεί να κάνεις αγωγή αστικής ευθύνης κατά του δημοσίου (ορίζεται δικάσιμος μετά από 3 ½ χρόνια, γίνεται κάποια αναβολή, περνούν 2 χρόνια να βγει η πρωτόδικη απόφαση, μετά έχει έφεση και μετά αναίρεση κλπ).

  Δεν σου έχει πει ότι υπάρχει «Ειδική αίτηση αποζημίωσης κατά του υπαίτιου δημοσίου υπαλλήλου» (ο οποίος πρέπει να κατονομάζεται αφού στο τέλος από την τσέπη του θα βγει η αποζημίωση) στην οποία να περιγράφονται επακριβώς οι συνθήκες της ζημιογόνου συμπεριφοράς του υπαλλήλου και η ζημιά που προέκυψε στον αιτούντα (λ.χ. από την καθυστέρηση ενέργειας).
  Το νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για την υποβολή της εν λόγω αίτησης είναι: (1.)Άρθρο 7 του Ν. 3242.04 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004) (2) Άρθρο 2, παρ. 2β, του Ν. 2690/99, (ΦΕΚ 45/Α΄/9-3-1999) (3) Άρθρο 5, του Ν. 1943/91, (ΦΕΚ 50/Α΄/11-4-91) (4) ΔΙΣΚΠΟ/Φ. 17/1710/3-3-04, (ΦΕΚ 1226/Β΄/10-8-04) Απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών. Διάβασε πως θα την συντάξεις στο:

  http://www.equal-rights-greece.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: