Μετεκλογικό


“…Και βγήκαν όλοι νικητές, κι εχάσαν όλ’ οι άλλοι…”

(Απόσπασμα από τον παλαιότατο δίσκο “Πατάτες” του Χάρυ Κλιν).

Αυτό το στιχάκι του Χάρυ είναι πάντα επίκαιρο. Δηλαδή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Κανείς (ή σχεδόν κανείς) δεν παραδέχεται ότι έχασε. Όλοι νίκησαν! με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να σε κάνουν να πιστέψεις ότι είναι κερδισμένοι, έστω κι αν έφαγαν το φούμο με το τσουβάλι! Αφορμή μου έδωσε η προκλητική δήλωση του Σκανδαλίδη που “νίκησε” κι αυτός. Και βέβαια, δυό μέρες πριν ορυόταν ότι είναι βέβαιος ότι θα είναι νικητής (από πού αντλούσε την αισιοδοξία, δεν ξέρω).

Προεξοφλώντας τη θέληση του λαού, όλοι ήσαν βέβαιοι για την εκλογική τους νίκη. Και κανένας χαλές δεν βγήκε να πει ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη θέληση του λαού! Τέτοια ασέβεια, οι ελεεινοί, για τον λαό που θέλουν να διοικήσουν! Μόλις θυμήθηκα και την γεμάτη …βαθειά νοήματα δήλωση του μακαρίτη Ανδρέα, όταν μετά από κάποιες δημοτικές εκλογές τον ρώτησαν: “ποιός νίκησε Πρόεδρε;” Κι αυτός με τη γνωστή στεντόρια φωνή και ύφος: “Νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση“…

Και βέβαια, πάλι μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω: Γιατί σκίζεστε έτσι για να μας σώσετε, ρε παλλικάρια; Τι θα πει “νίκη”, “κέρδος”; Τι κερδίζετε δηλαδή; Μήπως μπορείτε να μας πείτε; Τι κερδίζει όποιος αναλαμβάνει να υπηρετήσει τους συμπολίτες του; Πάντα είχα αυτή την απορία!

Advertisements

7 Responses to “Μετεκλογικό”

 1. funEL Says:

  Το σχέδιο του Θεού εφαρμόζεται.
  Η 6η κοσμοκρατορία του 2024 είναι προ των πυλών.
  οι Προ-φητείεςτώρα δι-και-ω-νονταί

  ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

  (εδώ στη θεσσαλονίκη τα πράγματα πάνε από το καλό στο καλύτερο, μπράβο)

  +ευλόγησον+

 2. convinsed Says:

  Τουλάχιστον ο Ανδρέας που αναφέρεις υποχρεώθηκε να πει και ένα mea culpa το 1988, τότε που πρόσκαιρα ξέφυγε από τη συνεπή εθνική γραμμή.
  Εκτοτε κανένας πολιτικός δεν παραδέχθηκε ποτέ δημόσια “λάθος”.
  Πολλοί εκ των πολιτικών μας χρησιμοποιούν την εξουσία για τη ΔΟΞΑ, τον ΕΥΚΟΛΟ και ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ, το ΣΕΞ και τον προσωπικό ευδαιμονισμό του οικογενειακού, συγγενικού και του πολιτικού τους περιγύρου. Το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί είναι η πολιτική εντιμότητα, το πολιτικό ήθος, η αγάπη για τον απλό άνθρωπο, για τον άνθρωπο του μόχθου, τον άνεργο και γενικά για τον μη προνομιούχο . Τα άλλα είναι πράξεις και συμπεριφορές υποκριτικές, επίπλαστες ευγένειες, ένας φαρισαϊσμός.Αλλά…. βρίσκουν και τα κάνουν. Γιατί?…
  ” Οι λαοί ήταν πάντοτε και θα παραμείνουν τα αθώα θύματα της απάτης και της αυταπάτης των πολιτικών, ώσπου να μάθουν, πίσω από κάθε είδος ηθικής, θρησκείας, πολιτικής, σοσιαλιστικής φρασεολογίας, διακηρύξεων και υποσχέσεων, να αναζητούν και να βρίσκουν τα συμφέροντα ετούτης ή εκείνης ή εκείνων των τάξεων.”
  ΛΕΝΙΝ

 3. convinsed Says:

  ΥΓ. Για να παρεξηγηθώ , τον Ανδρέα τον θεωρώ ως τον “μεγαλύτερο πολιτικό” όλων των εποχών , αλλά συνάμα και την μεγαλύτερη πληγή για αυτή την χώρα. Ανοιξε τόσο τα στομάχια των στελεχών του που έγιναν άπληστοι σε βαθμό ασύλληπτο. Αυτή την 20 ετία θα την πληρώνει η Ελλάδα για τα επόμενα 200 χρόνια.

 4. heliotypon Says:

  >funEL: ‘Εχει πολύ πλάκα ο δικός σας! Τον έβλεπα χτες το βράδυ και είχα τρελλαθεί στα γέλια! Χείμαρος ο λόγος του και ο αριθμός του τηλεφώνου κάθε δυό φράσεις του!

  >Convinsed (αλήθεια, γιατί με “s”;): Είναι εκπληκτική η σύμπτωση των απόψεών μας! Και με τα λόγια του Λένιν. Ο Α. ήταν τόσο χαρισματικός ώστε φίλος, στέλεχος του ΚΚΕ, σε μιά συνάντηση με τον Α. κόντεψε να πειστεί από τον λόγο του. Και ξέρεις πόσο σταθερά εδραιωμένες είναι οι απόψεις των μελών του ΚΚΕ (ιδιαίτερα τη δεκαετία του 80!). Πράγματι, τα 20 πασοκικά χρόνια θα τα πληρώνουνμε 200+ χρόνια! “Το Mea Culpa”, πάντως είχε πολύ περιορισμένη αναφορά. Ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι έκανε μεγάλο κακό το κόμμα του στον τόπο! Το κακό και το εξοργιστικό είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν το θράσος να κάνουν κριτική για λάθη ή παραλείψεις ακριβώς ίδια με τα δικά τους! Οι οι μόνοι που “δεν δικαιούνται δια να ομιλούν”! Και ο λόγος του Γιωργάκη, ε; μεστός! (από μαλακίες)!

 5. switchblade_sister Says:

  Ναι, είναι καταπληκτικό που ΚΑΘΕ φορά είναι ΟΛΟΙ κερδισμένοι. Τι κερδίζει αυτός που υπηρετεί το λαό: όσο καλύτερος είναι τόσο λιγότερα νομίζω.

 6. heliotypon Says:

  >S/blade sister: Το μοντέλλο της δημοκρατίας που έχουμε φαίνεται ότι δεν έχει πολλές αντοχές. Μία μέρα κάθε 4 χρόνια είμαστε ο “κυρίαρχος λαός” και 4 χρόνια είμαστε είλωτες των “κακοποιών” (λυπάμαι αλλά μου φαίνεται κατάλληλη η λέξη) που εκλέξαμε! Η εποχή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας ίσως μας φέρει κάτι πιό ουσιαστικό που έχει αρχίσει να συζητείται: Την άμεση δημοκρατία, δηλαδή το σύστημα που θα επιτρέπει ακόμη και την ανατροπή αποφάσεων ή και κυβερνήσεων (ή δημοτικών αρχών) με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα.

 7. convinsed Says:

  Γιαυτό αγαπητέ λέω πως υποχρεώθηκε να το πει.Όσο για τον Γιωργάκη τι να πώ? Είναι ο Χορηγός της ΝΔ. Όσο υπάρχει αυτός θα βγαίνει κυβέρνηση ο Καραμανλής.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: