Κάγκουρες…


Την ιδέα μου την έδωσε η maroulitaaa. Γράφοντας σχόλιο σε δικό μου ποστάκι χρησιμοποίησε τη λέξη που για πρώτη φορά έβλεπα. Νομίζω ότι ο ήχος της, και μόνο, περιγράφει, με επάρκεια, το περιεχόμενο της λέξης. Από την στιγμή που την διάβασα τριγύριζε στο μυαλό μου και την άκουγα νοερά να επαναλαμβάνεται! Και σκεφτόμουν μήπως, άραγε,  είμαστε λαός “καγκούρων”; Φυσικά και δεν είναι όλοι οι κάτοικοι αυτού του τόπου, αλλά μήπως είναι τρομερά μεγάλος ο αριθμός των συμπολιτών μας που θα μπορούσαν να υπαχθούν σ’ αυτήν την κατηγορία; Και πρώτον, τι είναι ο “κάγκουρας”; Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του, ποιές οι ιδιότητές του; πού συχνάζει; πώς συμπεριφέρεται; πώς ερωτεύεται; Πώς πολλαπλασιάζεται; τι και πού σπουδάζει (αν έχει τέτοιες κακές συνήθειες…), πώς διασκεδάζει; τι τρώει; πού κατοικεί; πώς ντύνεται; πώς κινείται; πώς μιλάει; τι διαβάζει; τι μουσική(;) ακούει; πού (και πώς) κάνει διακοπές; κλπ. Και είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο τούτο το είδος, ή απαντάται και σε άλλες περιοχές  της υφηλίου; Κι αν ναι, σε ποιές; Αν ξέρετε παρακαλώ συνεισφέρετε στη γνώση. Μπορεί να γίνει και συλλογικό λήμμα στην Wikipedia!

Advertisements

17 Responses to “Κάγκουρες…”

 1. anna Says:

  Ετυμολογία
  Από το καγκουρό (θηλαστικό).

  Ουσιαστικό
  κάγκουρας αρσενικό (πληθυντικός : κάγκουρες)

  ο επιδειξίας, ο λαϊκός τύπος, αυτός που αυτοπροβάλλεται άκομψα γελοιοποιώντας τον εαυτό του σε μια προσπάθεια να καταξιωθεί, χωρίς όμως ο ίδιος να το καταλαβαίνει.

  Παράγωγα
  καγκουριά
  καγκουρεύω
  καγκουρεμένο
  καγκουριάρικο

  Από τη Wikipedia – πρόλαβαν άλλοι και βάλανε το σχετικό λήμμα, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η σχετική συζήτηση.

  Αν κάποιος θέλει να αναζητήσει τον επίσημο σύλλογο της καγκουριάς, ας κοιτάξει στο:
  http://www.freewebs.com/kagoures/
  γιατι… η καγκουριά είναι τρόπος ζωής…

 2. heliotypon Says:

  >Αννα: Το ερώτημά μου πηγαίνει πέρα από το καθαρά ετυμολογικό. με απασχολεί η παρουσία καγκούρων στη ζωή μας… Πάντως δεν με πείθει η ετυμολόγηση της Wikipedia. Πολύ αμφιβάλλω ότι ο δημιουργός της λέξης είχε κατά νου το αρσενικό του καγκουρώ. Μιά χαρά ζωάκι είναι, προς τι η απαξίωσή του μέσω “Ελληναραδικών” συνειρμών;

 3. Lee Says:

  Τώρα τελευταία την άκουσα τη λέξη και ομολογουμένως το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό είναι: φαντασμένος πηδήκουλας. Δεν νομίζω οτι έπεσα πολύ έξω… Γενικά τους αποφεύγω όπως ο Διάολος το σκόρδο, πιστεύω όμως οτι τώρα τελευταία έχει πήξει ο τόπος. Λαμπρό παράδειγμα ένας συνάδελφος, που φοράει τρεντυ ρουχαλάκια και παπούτσια Prada. Περπατάει λοιπόν σαν παπί για να μην τσακίσουν τα παπούτσια! Είναι 35 χρονών. Τα σχόλια δικά σας…

 4. maroulitaaa Says:

  το κάγκουρας μπορεί να περιγράφει από τον νεόπλατο μπουρτζόβλαχο μέχρι τα φραπεδοφιλαράκια που παρίσταναν Λαζόπουλος και Σταρόβας στους Μήτσους. Βασικά είναι ο άντρας ο καφρίκουλας που λέμε, τόσο βαθιά μαλάκας που δεν θα του περάσει ποτέ από το μυαλό (λέμε τώρα…) πως:
  1. οι γυναίκες είναι άνθρωποι κι όχι πλήστρες, γαμησομηχανές και γλάστρες
  2. τα λεφτά τα βγάζεις κιόλας, δεν τα τρως μόνο
  3. υπάρχει κόσμος που δε ζει με τους γονείς του στα 35 του
  4. υπάρχει κόσμος που δεν πάει στα μπουζούκια (όλων των κατηγοριών) επειδή δεν του αρέσουν
  6. υπάρχει κόσμος που δεν έχει ίνδαλμα το Ρέμο
  5. υπάρχει κόσμος που δεν ακούει Πετρέλη
  7. υπάρχει κόσμος που δε σπάει πλάκα με το Σεφερλή
  8. υπάρχει κόσμος που διαβάζει το Bημα της Κυριακής στο σαλόνι του
  9. κι όχι τις σελίδες για το στοίχημα από τις αθλητικές εφημερίδες στην τουαλέτα
  10. και ούτε έχουν το ρέξιμο σαν χόμπι
  κλπ κλπ κλπ

  υ.γ. το ότι θα έδινα αφορμή για post με σχόλιό μου να το δεχτώ. Αλλά για τους κάγκουρες ήταν κάτι που δεν το είχα φανταστεί ποτε.

 5. heliotypon Says:

  >Lee: Αυτά που αναφέρεις εγγίζουν το πρόβλημα του επιπέδου και των αξιών στη χώρα μος που νομίζω ότι βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Ιδιαίτερα των αξιών που είναι και το πρωταρχικό. Δυστυχώς κάτι λίγοι το έχουμε συνειδητοποιήσει αλλά οι περισσότεροι συμπολίτες μας, (αν δεν ανήκουν στους “κάγκουρες”), δεν τους απασχολεί το θέμα άπαξ και έχουν εξασφαλίσει την πολυπόθητη οικονομική άνεση ή την “ασφάλεια” της δημόσιοϋπαλληλικής θέσης!

  >maroulitaaaa: Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η λίστα (10άλογος μοιάζει!) και μπορώ να πώ ότι με διασκέδασε κιόλας, μιά και έχει ένα ιδιότυπο (πικρό) χιούμορ. Και πώς να μην σου αφήνει αυτή την πικρή γεύση να (ξανα)συνειδητοποιείς, για νυοστή φορά, το σημερινό επίπεδο της κοινωνίας μέσα στην οποία ζεις και εργάζεσαι. Όταν σκέφτομαι αυτό το “είδος” (υπ)ανθρώπου θλίβομαι αφάνταστα και όταν σκέφτομαι ότι δεν “στην Ελλάδα ζεις δεν υπάρχει ελπίς”! Τότε αισθάνομαι πραγματική συντριβή. Δεν έχω παιδιά και θα μπορούσα να πω ότι είμαι σχετικά “βολεμένος” (αν και ανασφαλής μονίμως). Δυστυχώς δεν μου αρκεί αυτό και η κατάπτωση που εκφράζει το είδος “κάγκουρας” με απελπίζει. Μαρουλίτααα, το είδος αυτό είναι ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της χώρας. Και μη νομίζεις ότι δεν υπάρχουν κάγκουρες στα βουλευτικά έδρανα, στις δικαστικές έδρες, και σε άλλες καίριες θέσεις που ρυθμίζουν τη ζωή σου-μου-μας! Απλώς αυτοί είναι καμουφλαρισμένοι και, επομένως, πιό επικίνδυνοι!

 6. Druuna Says:

  να προσθέσω εδώ κι άλλη μια ιδιότητα του κάγκουρα: “ΠΕΦΤΟΥΛΑΣ” 🙂

 7. heliotypon Says:

  >Druuna: ;Αραγε τι εννοείς με το “πέφτουλας” ότι “του πέφτει” ή ότι “την πέφτει”;

 8. ViSta Says:

  Είναι απίθανο πόσες άγνωστες λέξεις έχω, διαβάζοντας το post και τα σχόλιά του…
  Αξιοσημείωτο πόσο αναπτύσσεται η γλώσσα, όταν κανείς ζει 14 χρόνια μακριά από την χώρα του 😉

 9. madprofessorus Says:

  Βασικά δεν ήξερα τι σημαίνει κάγκουρας,αλλά με αυτό το άρθρο εδώ διαφωτίστηκα πλήρως….σίγουρα υπάρχουν πολλοί τέτοιοι γύρω μας,τι να πώ…προσοχή!

 10. σίλαρεν Says:

  την πρώτη φορά που την άκουσα εγώ ήταν σε αντροπαρέα και αναφερόταν σε τύπους που έβαζαν ακριβά εξαρτήματα και άλλα κουφά (αεροτομές, blacklights κ.α.) δυσανάλογα ως προς το μέγεθος και κυρίως το κόστος του οχήματός τους. Π.χ. lada με αεροτομή κλπ. Χαζό το ξέρω αλλά είπαμε: αντροπαρέα

 11. heliotypon Says:

  >Σίλαρεν: Ακούγεται σωατό. Κάτι σαν τον Βασίλη, τον “High” του Χάρρυ Κλιν…

 12. Κωστής Says:

  Έχω την αίσθηση ότι είναι περισσότερο βορειοελλαδίτικη ή θεσσαλονικιώτικη έκφραση. Όταν είχα πρωτοέρθει στη Σαλονίκη το άκουγα περισσότερο για άτομα από δυτικές συνοικίες, παόκια κτλ. Πλεόν έχει γίνει μόνο αισθητικός προσδιορισμός, τουλάχιστον στα αυτιά μου. Αυτά τα λίγα γλωσσολογικά.

  Επίσης, βρήκα το ιστολόγιο σας πραγματικά αξιόλογο, συγκινητικό, καλογραμμένο. Τα θερμά μου, εκ βαθέων, συγχαρητήρια.

 13. heliotypon Says:

  >Κωστής: Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και για τα καλά λόγια!

 14. Crucilla Says:

  κοιτα να δεις που έχω γίνει και ευρετήριο…Μια καλή ανάλυση του κάγκουρα νεανία αν και λίγο ξερή και προβλέψιμη είναι στο βλογ της ‘Ελενας..κάπου εδώ έχω και το λιν…πούν΄το..

  Να το
  http://zouboulia.blogspot.com/2006/07/blog-post.html
  άντε και σε καλή μεριά!

 15. heliotypon Says:

  >Crucilla: Καλό είναι. Ταλαντούχα η μικρά! Ευχαριστώ.

 16. dunkel_Stern Says:

  Vasika ti filosofite RE!!!! Athineoi eiste oloi edw mesa? den katalava?
  any way KANGOURAS einai kati pou den theleis na eisai/ den perigrafete me lexis kai ama to deis tha katalavei OK?
  katanoito?
  (Pandos oi vasikoi kanones gia na sindeleseis enan [petiximeno] kagoura prepei:
  1on) Na girizis to padeloni sou gia na fenete h ASPRI kaltsa…
  2on) na ftixnis to PAPAKI sou, na kovis thn exatmisi tou gia na kanei perisotero forivo, na odigis me tous agones kai ta gonata prosta mesa kai na kaneis tou THEIKOUS agones me papakia {poli gelio, den to pisteveis ama den to deis}.
  3on) kata koron aspra rouxalakia me opos kai dipote Fly boufanakia (kai gia tous super kangoures) to boufanaki na to stronis mesa sto padeloni)
  kai kata 90% olla ta posta pou ipothikan prin einai OFF!!

  dld pou na akousete tis lexeis “Demek” “Giumi” “Kloski” “Pritskas” “Gmox”

 17. heliotypon Says:

  >Dunkel_Stern: Καταγράφονται οι παατηρήσεις σου. Μόλις τον δω θα τον αναγνωρίσω.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: