Τι είναι “Εθνος”;


Τι είναι, λοιπόν,  έθνος; Λέξη αμφιλεγόμενη, παρεξηγημένη, στόχος πολιτικών και φιλοσοφικών διενέξεων, αφορμή μεγαλόστομων και στομφωδών λόγων των πολιτικών, αντικείμενο καπηλείας των καπάτσων κάθε είδους, έχει, τέλος πάντων, περιεχόμενο ή είναι απλώς μιά αόριστη και ασαφής έννοια; Είναι οι  ‘Ελληνες μουσουλμάνοι της Θράκης ομοεθνείς των “ορθοδόξων” χριστιανών κατοίκων της Κρήτης;  Είναι η γλώσσα το κοινό στοιχείο; Είναι η θρησκεία; είναι η κοινή γεωγραφική καταγωγή, είναι τα ήθη και έθιμα; το οικονομικό συμφέρον; Πόσο ομοεθνείς μας αισθάνονται οι “Ελληνοαμερικανοί”, ας πούμε,  τέταρτης ή πέμπτης γενιάς που δεν μιλούν Ελληνικά; Τα παιδιά και, περισσότερο, τα εγγόνια των Αλβανών μεταναστών θα αισθάνονται ότι ανήκουν στο Ελληνικό ‘Εθνος; Είναι οι “Αρβανίτες” της Ελλάδας κομμάτι του Ελληνικού Έθνους; Ποιά είναι , άραγε, τα “Ιδεώδη της φυλής”; Και ποιά είναι η φυλή; Και πώς συμβαίνει η Ελλάδα να έχει ακόμη και ιδιωτικό Θεό (“Στον  Θεό της Ελλάδος” δεν αναφέρονται, συχνά-πυκνά, οι διάφοροι φασιστοειδείς συμπολίτες μας;).  Είναι συνυφασμένη η Ορθοδοξία με το ‘Εθνος; Και τι ισχύει για άλλα έθνη; Τι είναι, ας πούμε, το αμερικανικό έθνος; Σε τι διαφέρουν οι ορισμοί των άλλων εθνών από του δικού μας;

‘Ολα αυτά θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί και να ακουστούν απόψεις.

Advertisements

26 Responses to “Τι είναι “Εθνος”;”

 1. jim_hellas Says:

  πάρτα ένα – ένα γιατί θα μπλέξουμε!

 2. κολοκύθι Says:

  Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές γι αυτό γιελιτόπιον. Και όσες φορές κατάφερα να βγάλω μια άκρη και να φτάσω σε μία υποτιθέμενη πάντα απάντηση στο τέλος καταλήγω σε μία φράση.
  « και τι σημασία έχει?»
  Ψάχνω στο λεξικό να βρω τη λέξη έθνος αλλά τα αποτελέσματα δε με ικανοποιούν. Είμαστε μια από τις χώρες που βομβαρδίζονται με υπερδιογκομένα εθνικιστικά φρονήματα από τότε που μαθαίνουμε να διαβάζουμε. Κάποια είναι ουσιαστικά, τα περισσότερα όμως φοβάμαι πως όχι.
  Τα έθνη και ο διαχωρισμός τους σίγουρα έχει να κάνει με τη κουλτούρα, ήθη , έθιμα και τη λέξη θρησκεία ως έθιμο και μόνο. Φυλή δεν υπάρχει, ιδεώδη θα μπορούσαν…
  Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που έχει έναν από τους πιο λαμπερούς ήλιους και αυτό μόνο φτάνει. Κατά τα άλλα δυστυχώς είναι δύσκολο ένα ολόκληρο «έθνος» να ξεφύγει από την ιστορία που το κλείσανε. Και όσο μένει εκεί είναι δύσκολο να αναπτυχθεί. Και όταν τα έθνη μένουν μόνο στις καρδιές και σταματήσουν να κατηγοριοποιούν τότε και μόνο τότε θα έχει ουσία αυτή η λέξη.

 3. argyrenia Says:

  Είσαι τρισμέγιστος.

 4. giorgia_is_coming_to_town Says:

  Χμμμ ήδη μπλέξαμε, παρότι πάντα τα περί έθνους ήταν το αγαπημένο μου θέμα! Το ξαναδιαβάζω εκ νέου και βλέπουμε

 5. αλκιμήδη Says:

  μήπως είναι μια λέξη που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να τη βγάλουμε από το λεξιλόγιο μας; και όχι να προσπαθούμε να την ορίσουμε;
  λέω μήπως.

 6. DCD Says:

  Μια ακομα λεξη για να πεθαινεις…

 7. avra Says:

  Εθνος ειναι ενας λαος με κοινα χαρακτηριστικα, κοινη θρησκεια,γλωσσα,βιωματα, ηθη , εθιμα….

  Ολα αυτα που προανεφερες διχως ερωτηματικο!

 8. giorgia_is_coming_to_town Says:

  Επειδή δεν αισθάνομαι μέλος ενός συνόλου με όσα προανέφερε η Avra κι εσύ (με ερωτηματικό) , επειδή εν τέλει με πολλούς “αλλοεθνείς” μπορεί να έχουμε κοινά χαρακτηριστικά τα οποία ωστόσο δεν μας ομαδοποιούν και επειδή ότι είναι απλό να βρούμε έναν ορισμό σε ένα λεξικό , ο οποίος και πάλι δεν θα ανταποκρίνεται, συμφωνώ με την Αλκιμήδη, άλλωστε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να ξεχάσουμε την λέξη.

 9. heliotypon Says:

  >Jim_Hellas: Τα έβαλα όλα μαζί, όμως μου έρχονταν στο κεφάλι…. Δεν χρειάζεται να απαντήσεις σε όλα…

  >Κολοκύθι: Με κάλυψες πλήρως! Δεν θα μπορούσα να τα γράψω καλλίτερα! Αυτό το “γιελιτόπιον” τι ακριβώς είναι;

  >Αργυρένια: Τώρα με έστειλες! Θα με κάνεις ή να κοκκινίσω ή να γίνω νάρκισος!

  >Giorgia_is_coming _to _town (ουφ, το έγραψα!): ‘Οταν τόσοι και τόσοι σου μιλούν για έθνος, μπαίνω στον πειρασμό να το ψάξω, να ανακαλύψω τι είναι, τέλος πάντων, αυτή η έννοια που στην ποδιά της σφάζονται τόσα παλλικάρια! Πάντως θα συμφωνούσα να καταργήσουμε τη λέξη.

  >αλκιμήδη: Από τη στιγμή που οι λέξεις γίνονται αφορμή για μίσος μεταξύ των ανθρώπων καλλίτερα να καταργηθούν…

  >DCD: Ναι, πολλοί έχουν πεθάνει για χάρη της λέξης αλλά όχι πάντα τόσο επιφανειακά…

  >avra: Μεγάλα τα ερωτηματικά αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πολλή υποκειμενικότητα στους ορισμούς… Καλλίτερη η κατάργηση!

 10. giorgia_is_coming_to_town Says:

  Αχ και μου δωσες ιδέα! Σε ποιάς την ποδιά σφάζονταν παλλικάρια?Δεν ενθυμούμαι! Λοιπόν ας πούμε ότι σφάζονταν στης Μαρίας, το έθνος είναι μία Μαρία! (Πάλι το γελοιοποίησα η άχρηστη, έχω τέτοιες μανίες τελευταία)

 11. heliotypon Says:

  >Georgia: Ναι, στης Μαρίας την ποδιά. Δεν πειράζει που το γελοιοποίησες. ‘Αλλωστε η Μαρία είναι συγκεκριμένο πλάσμα. Το έθνος το ψάχνουμε τόσους αιώνες κι ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το περιεχόμενο. Ενώ η Μαρία…

 12. Thanos Says:

  Νομίζω πως στη φύση του ανθρώπου είναι το γεγονός να κατατάσσεται σε ομάδες των οποίων τα μέλη τους έχουν να μοιράσουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Αυτά μπορεί να είναι η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα, η πολιτιστική κληρονομία, μπορεί και όλα.

 13. κολοκύθι Says:

  *****το γελιότυπον είναι το πως σε λέω. Δε ξέρω ξενικά και δε μπορώ να το προφέρω. 😛

 14. madprofessorus Says:

  Η λέξη έθνος με την έννοια του ότι αποτελεί ένα σύνολο ανθρώπων με κοινή θρησκεία,κουλτούρα,γλώσσα κλπ πλέον νομίζω ότι έχει ξεπεραστεί,άλλωστε με την κατάργηση των συνόρων κ την εφαρμογή της παγκοσμοιοποίησης πλέον αυτές οι διαφορές έχουν πέσει,πλέον δε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την λέξη “έθνος” των ελλήνων πχ,αλλά το ελληνικό κράτος,καθώς αυτό περικλείει πιά πολλούς λαούς,όπως κ τα περισσότερα κράτη ανά τον κόσμο σήμερα.

 15. heliotypon Says:

  >madprosfessorus: Δύσκολο να πεις ακριβώς τι είναι το έθνος. Βρίσκω ότι οι ομάδες ανθρώπων με κοινά στοιχεία έχουν την τάση να συσπειρώνονται γύρω από τα κοινά αυτά στοιχεία και να “ανήκουν”. Επαγγελματικοί σύλογοι, ομοϊδεάτες, άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα, κλπ φτιάχνουν ομάδες. Ο Adler έλεγε ότι μία από τις έμφυτες τάσεις των ανθρώπων είναι να “ανήκουν”.

 16. phivos Says:

  Παίδες, όταν τελειώσετε με το τι είναι έθνος, περάστε στη συνέχεια! Τι είναι Ελληνας. Θάχει πολλή πλάκα!

 17. Nassos Says:

  Τι είναι, ας πούμε, το αμερικανικό έθνος;
  ===============================================
  Δεν στέκει. Δεν πρόκειται για μια φυλή με κοινή γλώσσα και θρησκεία.

  Έθνος για μένα είναι “το σύνολο των ανθρώπων που μοιράζονται κοινή φυλετική καταγωγή, και γλώσσα”

  Η θρησκεία δεν θα έλεγα ότι ανήκει εδώ. Πριν την Ορθοδοξία είχαμε τον Παγανισμό. Και σήμερα μερικοί Έλληνες δεν είναι της Ορθοδόξου Πίστεως. Και Ελλάδα δεν σημαίνει Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία αποτελεί μέρος της Ιστορίας μας.

 18. Anonymous Says:

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΑΓΚΕΣ

 19. Anonymous Says:

  ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ…. ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΛΗ ΟΠΩΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ…. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΜΙΟΥΡΓΙΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ…. ΑΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Κ ΑΛΛΟΙ ΠΙΟ ΕΧΘΡΙΚΟ… ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΣ… ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΛΑΟ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ Κ ΑΝ ΖΟΥΣΕ, ΗΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ…. ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΙΔΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ..
  ΕΠΕΙΣΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ… ΟΠΩΣ ΕΠΕΙΣΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΘΑ ΚΑΤΕΛΗΓΑΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ.. (ΠΧ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ) ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΑΟ…. ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΛΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΝΩΜΕΝΗ….. ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ Κ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΩΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ……

 20. Anonymous Says:

  ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΧΟΛΙΑ Κ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΝ ΛΕΩ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ…. ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΠΙΟ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ…..

 21. Νίκος Says:

  Η ορθοδοξία είναι τελικά για τους ορθόδοξους οι άλλοι άντε να ασχολείσθε με τους γνωστούς προβληματισμούς περί ύπαρξης θεού κτλ όσο για το Έθνος είναι μια λέξη που αν δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει τότε είναι άχρηστη Οι παλιοί λέγοντας Έθνος εννοούσαν τον Ελληνισμό με όλα τα στοιχεία του (θρησκεία πολιτισμό μόρφωση,τέχνες )Το Έθνος δεν έχει σύνορα είναι απεριόριστο .Ε λοιπόν αυτό θέλουν να μας στερήσουν και να μας περιορίσουν σε ένα κομμάτι γης , δεν είναι κακή λέξη ούτε περιέχει φασιστικά στοιχεία είναι μία ελληνική λέξη που την φοβούνται όλοι ακόμη και τα Ηνωμένα ΕΘΝΗ

 22. Ilgar Says:

  Τώρα με την κατάργηση των συνόρων και την περίφημη “πολυπολιτισμικότητα” και τις άλλες μα…ες, θα πάθουμε την πλάκα μας, και μόνον οι …άντρες τύπου “Βαλιανάτου” θα το ευχαριστηθούν…Όταν αγαπάς την πατρίδα σου-φθάσαμε σε αυτό το σημείο-να φοβάσαι να το πεις , μήπως και …δημοκράτες της πλάκας σε κοροιδέψουν.
  Δεχόμαστε δηλαδή τους Αμερικανούς να λένε ¨ζήτω το Αμερικανικό Έθνος¨, αλλά εμείς μούγκα στη στρούγκα . Έτσι ηλίθια ανθρωπάρια ;

 23. nikos Says:

  έχεις κάποια πρόταση για το μέλλον ή έτσι απλά κάνεις διαπιστώσεις; γιατί από τέτοιες έχουμε χορτάσει! όλοι έχουν γίνει αναλυτές των γεγονότων .Εμπρός κάνε πρόταση για αντίσταση !!

 24. Ilgar Says:

  Φίλε Νίκο,δεν έγραψα ή είπα πως είμαι αναλυτής τετελεσμένων (!)γεγονότων.
  Όμως, από απόψε το βράδυ, άρχισε να παρακολουθείς στο Blue Sky (BS) τον παληό δημοσιογράφο Σπύρο Χατζάρα από τις 23.00 έως 24.00 . Εδώ θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους μας …για “αντίσταση” – όπως λες. Αν δεν το γνώριζες, πήγαινε σε παρακαλώ, αξίζει τον κόπο.Αν δεν προλάβεις απόψε, θα σου γράψω πότε θα αρχίσει πάλι εκπομπή-διότι λόγω εορτών μάλλον θα σταματήσει.
  Την εκπομπή αυτή,την συνιστώ σε όλους που έχουν ανησυχίες για το πού πάμε… Από μηνός και πλέον, εγώ τις καταγράφω σε DVD διότι αξίζει τον κόπο.
  Καλές Γιορτές σε όλους

 25. Ilgar Says:

  Ως συνέχεια αυτών που έγραψα πριν, σημειώνω μια δ/νση που ΑΞΙΖΕΙ τον κόπο να επισκεπτόμαστε για καλύτερη ενημέρωση : http://deltio11.blogspot.com/

 26. Νίκος Says:

  Δεν ξέρω τί είναι έθνος, έχω όμως μια θεωρία για τις προυποθέσεις στις οποίες έγκειται.. Το έθνος δεν απαιτεί μια ομάδα ανθρώπων η οποία έχει κοινή γλώσσα (οι μισοί Βέλγοι μιλούν Γαλλικά και οι άλλοι μισοι Φλαμανδικά), ούτε κοινή θρησκεία( τα σημερινά δυτικά ανεξίθρησκα κράτη περικλείουν στο εσωτερικό τους πληθυσμούς που ασπάζονται διαφορετικές θρησκείες). Κύριο συστατικό του έθνους είναι η αίσθηση κοινής ταυτότητας, υπαρκτής ή μη.. Αν καλλιεργηθεί το φρόνημα αυτό η ψευδαίσθηση του έθνους καλώς ή κακώς θα συνεχίσει να υφίσταται.(Το ό,τι είναι ψευδαίσθηση δεν σημαίνει πως θεωρώ την έννοια του έθνους άχρηστη)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: