Τσενάϊ


Τον θυμάστε τον Οδυσέα Τσενάϊ;  ‘Ενα αριστούχο παιδί Αλβανών μεταναστών που διεκδίκησε το κράτημα της σημαίας στην εθνική γιορτή. Βρήκα ένα κείμενο που είχα γράψει τότε (δεν θυμάμαι πιά γιατί…) και σας το δίνω γιατί νομίζω ότι είναι πάντα επίκαιρο.

Ανεξάρτητα από το άν ο Τσενάϊ δικαιούται να σηκώνει τη σημαία, σύμφωνα με τον νόμο, καλό θα ήταν να δούμε το θέμα με έναν “ευρυγώνιο φακό”  και να κάνουμε μερικές σκέψεις πάνω στα διάφορα ζητήματα που ανακινεί το θέμα αυτό. 

α) Τι είναι οι νόμοι; Ποιοί και γιατί τους φτιάχνουν; ‘Ενας μεσαίου βαθμού υπάλληλος ενός υπουργείου γράφει το σχέδιο ενός νόμου, κατά τις οδηγίες που έχει λάβει ή από δική του πρωτοβουλία και το προτείνει στην ιεραρχία. Μετά από μιά τυπική, γραφειοκρατική και ανούσια διαδικασία το σχέδιο γίνεται νόμος. Γιατί το έγραψε; με τι γνώση του θέματος; ποιά σκοπιμότητα ή συμφέροντα εξυπηρετεί, πόσο δούλεψε το θέμα του και με ποιό πρίσμα το είδε; Μήπως κάθε (ε, σχεδόν) νόμος υποκρύπτει και μιά (προσωπική) σκοπιμότητα; Μήπως κάθε νόμος περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό από τα προσωπικά βιώματα, μικρόνοιες, βλακεία και συμπλέγματα του εισηγητή του; (π.χ. δείτε τα ηλίθια όρια ταχύτητας…). Εγώ βρίσκω πως οι περισσότεροι νόμοι είναι για να τους φτύνεις! Ακολουθώ τον δικό μου ηθικό νόμο, όταν μπορώ, και αδιαφορώ για τους νόμους που έφτιαξαν κρετίνοι!  Η δημιουργία κακών νόμων μοιραία οδηγεί στην περιφρόνησή τους. Και αυτό έχει συμβεί στην πατρίδα μας! Γι’ αυτό είμαστε λαός που δεν σέβεται τους νόμους, γενικότερα. 

β) Τι ιστορία είναι ο χωρισμός των ανθρώπων σε εθνικότητες και “λαότητες” (λέξη που χρησιμοποιεί ο εκπληκτικός (μακαρίτης πλέον) Βασίλης Ραφαηλίδης).Οι πρακτικοί σκοποί που εξυπηρετούν οι διαχωρισμοί αυτοί των ανθρώπινων όντων σε τέτοιες ομάδες τείνουν να εκλείψουν. ‘Ηδη η Ευρώπη ξεκίνησε με την σύσταση της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Η Αμερική το έκανε πολύ πιό πριν. (Για την σημερινή πολιτική  της κατάντια δεν νομίζω ότι φταίει το ενωτικό πνεύμα των πρώτων κατοίκων.). Η ουσία είναι ότι όλοι είμαστε άνθρωποι, με τις ίδιες επιθυμίες, ανάγκες και επιδιώξεις και, χονδρικά, τις ίδιες ιδιότητες. Ο χωρισμός σε ομάδες έγινε για πρακτικούς σκοπούς και η ανάμιξη απέδειξε ότι είναι ζήτημα χρόνου για να γίνει η αφομοίωση ατόμων από διαφορετικές ομάδες. Σήμερα που να ξέρεις ποιός είναι ποιός και από που! Νομίζουμε, δηλαδή, ότι εμείς έχουμε κάποια καθαρότητα αίματος ή προέλευσης και σνομπάρουμε τα νέα μέλη της κοινότητας; Τι θα πει «Αλβανός» σύντροφοι; ‘Εχετε ιδέα πόσες αναμίξεις πληθυσμών έχουν συμβεί στην ιστορία; Μόνο από την Αλβανία κατάγονται  συμπατριώτες μας; Από όλον τον κόσμο και ειδικά από Βαλκάνια, Τουρκία, Αφρική και βάλε! Τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά μας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της πολυποίκιλης καταγωγής μας! Ο Τσενάϊ και οι απόγονοί του κάποτε θα αποκτήσουν και ελληνικό επώνυμο (Τσενάς ή κάτι τέτοιο… ‘Ηδη έχει Ελληνικό όνομα!) και θα ξεχαστεί η σημερινή προέλευσή του. Ποιά είναι η ουσία του καυγά, μωρέ; 

Ναί, είμαστε περήφανοι για την Ελληνικότητά μας κι έτσι πρέπει να είναι ο κάθε άνθρωπος για την εθνικότητά του. Λόγοι πρακτικοί το επιβάλλουν. ‘Ομως, ας μη γίνει η εθνικότητά μας αφετηρία αντιανθρώπινης συμπεριφοράς. 

Δεν κινδυνεύει το έθνος από ένα παιδί μεταναστών, σύντροφοι. Δεν κινδυνεύει από ένα μελετηρό, έξυπνο και συγκροτημένο παιδί φτωχών ανθρώπων, όποια και νά’ναι η καταγωγή τους! Αν θέλετε να βρείτε τον κίνδυνο ψάξτε στα δημόσια γραφεία με τους άπειρους κηφήνες που σας πίνουν το αίμα και εισπράττουν παχυλές μίζες για να παρανομήσουν, ή, στην καλλλίτερη περίπτωση, για να κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται. (Ελάχιστες οι εξαιρέσεις). Ψάξτε στα υπουργικά γραφεία με τους χοντρομιζαδώρους που στεγάζουν. Ψάξτε στα σχολεία που δεν παρέχουν παιδεία. Ψάξτε στα κανάλια με τη σκουπιδοποιότητα που αφθόνως εκπέμπουν. Ψάξτε στα σπίτια που οι γονείς μεταδίδουν αξίες εγωκεντρισμού και «ωχαδερφισμού» στα παιδιά τους! Ψάξτε στο κΥνοβούλιο με τους ψεύτες και απατεώνες πολιτικούς που κάνουν το μαύρο άσπρο, στους απύθμενης επιπολαιότητας και ψεύδους λόγους τους. Μην  ψάχνετε σε λάθος κατεύθυνση. Ψάξτε, τέλος μέσα σας, και ξεριζώστε τις απαξίες που μετέτρεψαν ένα έθνος ηρώων, επιστημόνων και φιλοσόφων σ’ ένα έθνος αγραμματοσύνης, κατανάλωσης, βολέματος και ανικανότητας να παράγουμε το οτιδήποτε εκτός από σκουπίδια, μπάζα και υποκουλτούρα.

Advertisements

17 Responses to “Τσενάϊ”

 1. mogwai Says:

  Πες τα!
  Εύγε!
  Α ρε νεοέλληνες οι σημαίες σας μαράνανε…..

 2. madprofessorus Says:

  Πολύ σωστά μιλάς αγαπητέ,αυτοί οι διαχωρισμοί πλέον δεν υφίστανται,πάνω απ’όλα είμαστε άνθρωποι,πέρα από σημαίες και έθνικότητες,κ δεν είμαστε εμείς οι καλοί κ οι μετανάστες έχουν όλα τα κακά του κόσμου πάνω τους,ας σκεφτόμαστε ότι κάποτε κ εμείς βρεθήκαμε στη θέση τους,αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.Πολλές φορές κάποια περιστατικά που συμβαίνουν με μετανάστες,οφείλονται στη δική μας αντιμετώπιση,του κράτους και καθενός απο εμάς ξεχωριστά,καθώς τους αντυιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα,σαν κάτι που πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό…Κάποιος μπορεί να πεί όσο αφορά τους Αλβανούς ότι φέραν αύξηση της εγκληματικότητας,εντάξει σίγουρα σε τόσο κόσμο που ήρθε ήρθαν κ κάποιοι κακοποιοί,αλλά όχι ότι πρίν δεν υπήρχε έγκλημα κ ξαφνικά ήρθε με τους Αλβανούς,επίσης πολλοί έχουν καλύψει θέσεις εργασίας,που εμείς οι Νεοελληναράδες δεν καταδεχόμαστε να κάνουμε,ειδικά στην επαρχία…

 3. Debby Says:

  Αυτό το παιδί αν θυμάμαι καλά, που προσπάθησαν οι εδώ μικρόμυαλοι να το μειώσουν και να του κόψουν τα “φτερά” πήρε υποτροφία σε πανεπιστημιο των ΗΠΑ.
  Αν έμενε εδώ που βασιλεύει η αναξιοκρατία θα ήταν ήδη χαμένος από χέρι.

  Γενικά έχω να πω, αυτό που λέει ο αγαπημένος μου Osho. Η γη επάνω της δεν έχει γραμμές που χωρίζουν σε χώρες έθνη και φυλές τον κόσμο. Εμείς τα φτιάχνουμε. Στο μυαλό μας και στους χάρτες.

 4. Finally_Connected Says:

  ξετρυπωνεις?
  χμ… δεν ειναι κακο!
  .
  παντα σε διαβαζω.
  .
  τι σχολιο να κανω;
  .
  καλημερα…

 5. Μαραμένα σύκα Says:

  Μωρέ ζει και βασιλεύει ο διαχωρισμός ,ο κλασισμός,ο ρατσισμός και όλα όσα τελειώνουν σε ισμός…Απλά χρησιμοποιούντε κατά περίσταση.

 6. kira Says:

  “τα ηλίθια όρια ταχύτητας” που με ταλαιπωρούν καθημερινά με κάνουν να είμαι μαζί σου σ’ όλα όσα λες για τους νόμους…όσο για το που να ψάξουμε, το ερώτημα που παραμένει είναι: και τι κάνουμε μετά;γιατί συχνά ξέρουμε τι φταίει, αλλά…

 7. liodara Says:

  Αντε μωρέ όλοι το παίζουν έξυπνοι…ένας Έλληνας στην Αμερική δεν πρέπει να διακρίνεται δηλαδή?Την είδαμε κι εμείς ξαφνικά ανώτεροι…Τι πείραζε ρε παιδιά?αμαν πια με τα μαλακισμένα μυαλά των ηλίθιων ανθρώπν….

  Που είσαι εσύ? Πρέπει να σαι πολύ προβληματισμένος αυτό το διάστημα…..πολύ αναφορά σε θέματα, έτσι, πολιτικοοικονομικά…..για σύνελθε λίγο…μου λείπουν τα “μυστήριά” σου

 8. N.Ago Says:

  Μετά τη ψηφοφορία (12/12/2006) από την πλειοψηφία στη Βουλή της Αλβανίας, η χώρα δεν έχει πλέον την Ακαδημία των Επιστημόνων! Αργά τη νύχτα, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης(;) «Για την Ακαδημία των Επιστημόνων» με 75 ψήφους υπέρ(!) 2 κατά και 3 παρών! Σύσσωμη η αντιπολίτευση, απείχε της διαδικασίας, διαμαρτυρόμενη για το πρωτοφανές αυτό γεγονός. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, εκλιπαρούσανε, θεωρώντας την πράξη αυτή ως έγκλημα κατά της επιστήμης, η κυβέρνηση ωστόσο επέμενε και κατάφερε τελικά, να κλειδώσει τις πόρτες τον Ερευνητικών Ινστιτούτων που ήταν υπό την Ακαδημία!
  Οι βουλευτές του PBDNJ(Κόμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) Spiro Peçi και Leonard Solis ήταν αυτοί που ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου και οι Leonard Demi(PD), Ymer Tola(PDK, Niko Nerenxi(PAA) δήλωσαν παρών!
  Παρακαλώ πολύ, αν το γεγονός αυτό σε αγγίζει κι εσένα, είτε κάνε μια αναφορά είτε ανέβασε την είδηση στο δικό σου μπλογκ! Έτσι, η φωνή της διαμαρτυρίας, θα δυναμώσει και θα κάνει τους παχύδερμους και αυταρχικούς κυβερνώντες στην Αλβανία, να σκεφτούνε καλά, πριν οριστικοποιήσουν την ειδεχθή τους πράξη!
  Φιλικά Ν.Ago

 9. heliotypon Says:

  >Όλους/ες: Ευχαριστώ που συμφωνείτε φίλοι/ες, αν και δεν είναι αυτοσκοπός η συλλογή σχολίων που συμφωνούν με τις δικές μου απόψεις. Πάντως όταν συμβαίνει με ευχαριστεί γιατί μου δείχνει ότι η σκέψη μου μπορεί και να μην είναι εντελώς μαλακισμένη.

  >Liodara: Θα έρθουν και τα …σκαμπρόζικα ποστάκια. Όταν μου έρθει θα βάλω κι απ’ αυτά….

 10. nemertes Says:

  Έλα να σου διαφωνήσω εγώ. Παραδόξως εγώ, η νημερτής όνομα και πράγμα, δεν θέλω να σηκώνει την σημαία μου κανένας αλλοδαπός.

  Αν και οι παρελάσεις αποτελούν κατάλοιπο του παρελθόντος, ας όψεται και ο εχθρός απέναντι, ας πούμε ότι υπάρχουν για να τονίζουν την ελληνική υπερηφάνεια. Είμαι περήφανος που είναι έλληνας για αυτό σηκώνω και την ελληνική σημαία.

  Τον Τσενάι μάλλον τον είδες μόνο στην πρώτη συνέντευξη, γιατί αν τον έβλεπες στην δεύτερη, μετά που πήρε την υποτροφία, θα ένοιωθες μεγάλος μαλάκας που έδωσες σε αυτό το παιδί να σηκώσει το εθνικό σου σύμβολο.

  Λυπάμαι αγαπητέ, αλλά πιστεύω πως μόνο όποιος έχει στις φλέβες του αίμα ελληνικό καταλαβαίνει πλήρως τι σημαίνει να είσαι έλληνας. Δεν ισχύει αντίστροφα αυτό, για αυτό και υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να λέγονται έλληνες, αλλά όπως λέγανε και οι προγόνοι ¨Πας μη έλλην, βάρβαρος”. Αν όχι βάρβαρος, σίγουρα όχι άξιος να σηκώσει το εθνικό σου σύμβολο. Δεν είπαμε ανάξιος για οτιδήποτε άλλο. Απλά δεν θέλω να σηκώνει την σημαία μου ένας αλλοδαπός, σε επίσημη εκδήλωση, ως πρεσβευτής της πατρίδας μου.

  Αν το βρίσκεις αυτό ραστικό, άκου και τα λόγια του παππού μου, που πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας. “Τη σημαία παιδί μου, τη σημαία. Αν έπεφτε αυτός που είχε την σημαία, έπρεπε να την πάρει κάποιος άλλος, ακόμη και αν κινδύνευε η ζωή του. Δεν φεύγαμε χωρίς την σημαία. Αυτή προστατεύαμε, για αυτή πολεμούσαμε”. Είναι λίγο περίεργο που από τον παππού που έχει φύγει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, θυμάμαι αυτό, σαν να το είπε χθες…

  Πες μου τώρα εσύ, με όλη σου την ειλικρίνεια, ποιος αλλοδαπός θα γύριζε να πάρει αυτή τη σημαία. Ποιος αλλοδαπός θα έπεφτε για αυτή τη σημαία…

 11. nassos Says:

  Πας μη έλλην, βάρβαρος”
  ================================================
  Αυτό το έλεγαν σε όσους δεν ομιλούσαν την Ελληνικήν γλώσσα.

  Ποιος αλλοδαπός θα έπεφτε για αυτή τη σημαία…
  ================================================
  Αλλοδαποί που θα αγαπούσαν την Ελλάδα, όπως ο Lord Byron. 😉

 12. heliotypon Says:

  >Nemertes: Όλες αυτές οι έννοιες νομίζω ότι είναι σχετικές. Πάρα πολλοί ‘Ελληνες δεν θα έδιναν πεντάρα για τη σημαία και φυσικά ούτε θα πρόσφεραν τον εαυτόν τους θυσία για χάρη της. Το βλέπουμε από το τρόπο που λειτουργούν πολλοί σύγχρονοί μας και που είναι χαρακτηριστικά ενδεικτικός της “ανθελληνικότητάς των”. Πολλοί από τους αγωνιστές του 1821 ήσαν Αλβανοί και σήμερα δεν τους ξεχωρίζουμε από τους υπόλοιπους ούτε διαννοηθήκαμε να μην τους τιμήσουμε. Πολλοί αλλοδαποί πολέμησαν εναντίον του Φράκνο στο πλευρό των δημοκρατών της Ισπανίας και οι Ισπανοί τους τιμούν. Δεν φαίνεται παίζει και τόσο μεγάλο ρόλλο η “αρχική” εθνικότητα, στο τέλος, αλλά η ποιότητα και οι αξίες των ανθρώπων. Η εθνικότητα είναι και αρκετά ρευτή έννοια και μάλλον στα χαρτιά κατοικοεδρεύει. Η δεύτερη γενιά Αλβανών έχει ήδη αποκτήσει ελληνική συνείδηση, κατά μεγάλο μέρος, και μετά από μερικές γενιές ούτε κάν θα τους ξεχωρίζουμε. Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, κανεί δεν ξεχωρίζει τους “αρβανίτες” από τους υπόλοιπους ‘Ελληνες. Κανείς δεν είπε ότι ο Λέκκας ή ο Πρίφτης ή ο Ντούνης είναι Αλβανός. Ούτε κι αυτοί αισθάνονται έτσι. Μιά ιδέα είναι όλα…

  >Nassos: Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Byron. Σωστά!

 13. nemertes Says:

  Από ότι έχετε καταλάβει… δεν διαφωνούμε. Συμφωνώ ότι με τα χρόνια οι αλλοδαποί, ιδίως οι δεύτερες και οι επόμενες γενιές θα αφομοιωθούν και θα αισθάνονται έλληνες. Θυμάμαι έναν… εξ… από την αμερική, που μου έλεγε : “Στην ελλάδα είμαι ο αμερικάνος και στην αμερική ο έλληνας”. Το θέμα είναι να θες να είσαι Έλληνας. Πχ. ο Δήμας και τόσοι άλλοι.

  Πριν κλείσω δύο σημαντικά θέματα. Πρώτον, αν θυμάστε επί Σημίτη καθιερώθηκε η νομιμοποίηση των μεταναστών στην Ελλάδα. Κάρτες και τα σχετικά. Αυτό που δεν θυμάστε, γιατί δεν ξέρετε, είναι πως 6 μήνες πριν, ως φοιτήτρια, είχα παρουσιάσει ακριβώς μια ίδια εργασία και είχα αντιμετωπίσει πολύ ακραίες αντιδράσεις. Κανείς δεν ήθελε νόμιμους τους αλλοδαπούς στην Ελλάδα!

  Δυό φορές μου ήρθε να τα πάρω όλα πίσω. Μία με την δεύτερη συνέντευξη Τσενάι και μία όταν χάσαμε από την Αλβανία 2-1 και είδα τους Αλβανούς να πανηγυρίζουν προκλητικά στην Ομόνοια. Αλλού τρως, αλλού πίνεις, αλλού πας και το δίνεις; Δεν δαγκώνουμε το χέρι που μας ταίζει και άλλα τέτοια.

  Να σας αναλύσω και τα του συναλλάγματος; Πάει μακριά η βαλίτσα. Ξεχωρίστε την ήρα από το στάρι και εγώ είμαι εδώ να φωνάξω μαζί σας. Μέχρι τότε…

 14. odysseas Says:

  Το όνομα μου είναι Οδυσσέας αλλά δεν είμαι ο Τσενάϊ.

  Το παιδί αυτό που λέτε ότι δεν είναι κίνδυνος για την ελλάδα, κάνετε ένα μεγάλο λάθος!!!

  Είναι μεγάλος κίνδυνος !!!

  Πείτε μου εσείς που βρήκε τα χρήματα να σπουδάσει σε τόσο ακριβό πανεπιστήμιο ????

  πείτε γιατί έφαγε ο πατέρας του που είναι μέλος των μυστικών υπηρεσιών της αλβανίας τόσα χρήματα από τον φίλο αλβανικό λαό ????

  Ξέρω πολλά γι αυτό το παιδί και γνωρίζω και ότι εκπαιδεύεται από την παγκοσμιοποίηση για μελλοντικές καταστροφές στην ελλάδα.

  Καλό θα ήταν να σας πω και κάτι που ίσως να μην το έχετε καταλάβει…

  Ο τσενάι ετοιμάζει να κατεβεί με κόμμα στις ελληνικές εκλογές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών που ελέγχουν τον κόσμο.

  Μπορώ να σας πω εκατοντάδες αρνητικά…

  Αυτό που συμβουλεύω όμως να μην πλαναστε από αυτό το πρόσωπο γιατί καμιά φορά Ο ΛΥΚΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΣ ΑΡΝΙΟΥ !!!!

  Με αγάπη και σεβασμό στις απόψεις όλων σας

  Ένας 16 χρονος μαθητής λυκείου !!!

 15. odysseas Says:

  σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μου απαντήσει ασ το κάνει στο email μου:

  odysseas_91@yahoo.gr

 16. » Τι πιθανότητες θα είχε εδώ ο Obama; » NYLON Says:

  […] σπουδαίο μυαλό που θα ήταν παιδί Αλβανών μεταναστών; Ο Οδυσσέας Τσενάϊ ας […]

 17. Άγγελος Says:

  http://troktiko.blogspot.com/2010/02/blog-post_9209.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: