“Αδελφοί”…


Οι επισκέπτες/ριες αυτού του μαγαζακίου θα ξέρουν τις απόψεις μου για τις θρησκείες (κάθε είδους). Δεν θέλω να επανέρχομαι στα ίδια αλλά η επικαιρότητα με ωθεί. Μάθατε, ασφαλώς, για τους σκυλοκαυγάδες των “αδελφών” μοναχών στο “Άγιο” Όρος και τους τραυματισμούς αλλήλων. Και θα θυμάστε, βέβαια, τους καυγάδες μεταξύ πατριάρχη Κωνσταντινούπολης και Χριστόδουλα, που εξελίχθηκε και σε πολιτικό θέμα, μιά και το Πασόκ πήρε του ενός το μέρος (δεν θυμάμαι ποιού) και η ΝΔ του άλλου! Και βέβαια, ξέρετε για το, από αιώνων, μίσος μεταξύ καθολικών και “ορθοδόξων” (τι αλαζονεία να υποστηρίζεις ότι μόνο εσύ πιστεύεις το ορθόν!). Και, βέβαια, ξέρετε για την προαιώνια αντιπαλότητα μεταξύ όλων των θρησκειών μεταξύ τους, με πρωταγωνιστές τον χριστιανισμό και τον ισλαμισμό! Και ξέρετε ότι εκατομμύρια άνθρωποι ωθήθηκαν, μέσα από τον θρησκευτικό φανατισμό, σε αλληλοσφαγές μεταξύ τους, είτε με πρωταρχική αιτία τις θρησκευτικές διαφορές, είτε γιατί πολιτικοί ή στρατιωτικοί εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις διαφορές για να στήσουν πολεμικές επιχειρήσεις. Κι ας μην ξεχνάμε και σταυροφόρους, ιερή εξέταση, ταλιμπανικές τακτικές, ζωντανές βόμβες, το κυνήγι μαγισών και ένα πλήθος άλλων ανοσιουργημάτων που διεπράχθησαν από τις θρησκείες ή στο όνομά τους.

Αν, λοιπόν, αδέρφια, σκεφτείτε με την ουσία που βρίσκεται πίσω από τα μάτια σας, θα συμπεράνετε εύκολα ότι η θρησκεία όχι μόνο δεν προσέφερε τίποτε στον άνθρωπο (ούτε στα ζώα, βέβαια, γιατί αυτά κι αν τα μακέλεψε στο όνομα των εορτασμών, πάσχα, χριστούγεννα, κ.α.). Αν σκοπός π.χ. της χριστιανικής θρησκείας ήταν η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, (όπως λένε) για 2000+ χρόνια απέτυχε οικτρά! Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει πιθανότητες να  πετύχει από δω κι εμπρός; Και, φυσικά, δεν μπαίνω στα ερωτήματα που προκύπτουν από τις θεωρητικές διδασκαλίες των θρησκειών που αφήνουν τεράστιες τρύπες στη λογική και όχι μόνο!

Ο φόβος του υπερφυσικού, που οι θρησκείες καλλιεργούν για να ελέγξουν τα πλήθη, δεν έχει θέση στη λειτουργία του λογικού όντος. Δεν κάνεις το κακό γιατί αυτό είναι αντιανθρώπινο και επομένως και εναντίον σου και εναντίον αυτών που αγαπάς. Τέλος. Αυτή είναι η πρωταρχική λογική και άλλο δεν υπάρχει. Δεν μας χρειάζεται κανένας θεός για να μας τιμωρεί αν παραβούμε τους νόμους του (των παπάδων δηλαδή…) και που οι μισοί είναι αποκυήματα ηλιθιότητας ή σκοπιμότητας και οι άλλοι μισοί τίποτε παραπάνω από αντιγραφή πολιτικών νόμων (π.χ. μην κλέψεις, μην σκοτώσεις, μην ψευδομαρτυρήσεις, κλπ).

Βρίσκω, σύντροφοι/ισες, ότι είναι ντροπή για το ανθρώπινο είδος, να υπάρχουν θρησκείες την εποχή που η λογική θριαμβεύει, την εποχή που οι επιστήμη δημιουργεί θαύματα, με εργαλεία τη γνώση, τη λογική και τη σκέψη. Βρίσκω ανεπίτρεπτη τη συνύπαρξη της λογικής (έστω της Fuzzy logic που είναι, άλλωστε, γενίκευση της αριστοτελικής) και της δεισιδαιμονίας. Βρίσκω ντροπή, π.χ. να πηγαίνεις το αυτοκίνητό σου σε μιά εκκλησία στα Σπάτα και να ανοίγεις το καπώ για να σου ευλογήσει ο παπάς τη μηχανή (Ναι, οι αφιλότιμοι, έχουν κάνει και ράμπες για να ανεβαίνει το όχημα…) με το ανάλογο τίμημα, φυσικά! Ο κατάλογος αυτών που με κάνουν να ντρέπομαι είναι ατέλειωτος!

Δεν υποστηρίζω πως γνωρίζουμε τα πάντα. Κάθε άλλο μάλιστα. Σήμερα έχει γίνει πιό δυνατή η αίσθηση της ανεπάρκειάς μας εμπρός στα μυστήρια της φύσης. Και ούτε είμαι κατά της έρευνας για την αποκάλυψη των δυνατοτήτων του εγκεφάλου που μπορεί αυτές να μοιάζουν με ό,τι οι θρησκείες ισχυρίζονται ότι κατέχουν (αλλά ψεύδονται). Αλλά με όπλο τη λογική και όχι την ευπιστία και τη δεισιδαιμονία.

Αντί  θρησκείας παιδεία. Αυτή μόνο θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους ικανούς να αγαπήσουν τον πλησίον (απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του πλανήτη). Μόνο η παιδεία είναι η λύση στο κοινωνικό και βιολογικό πρόβλημα της ανθρωπότητας.

Αυτά!

Advertisements

15 Responses to ““Αδελφοί”…”

 1. Nemertes Says:

  Ποδαρικό εγώ. Λοιπόν αγαπητέ, από ότι είδα, εγώ σήμερα γιορτάζω. Σύμφωνα με το εορτολόγιο αυτών που αποφάσισα να ακολουθήσω (12θεϊστές), σήμερα γιορτάζουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο. Που θα μου πάει, θα το συνηθίσω και αυτό. Τουλάχιστον ξέφυγα από τους τράγους.

  Πάμε τώρα στην αγαπημένη ΜΑΣ πρόταση. Είπες κάτι που το λέω και εγώ συχνότατα.
  “Δεν κάνεις το κακό γιατί αυτό είναι αντιανθρώπινο και επομένως και εναντίον σου και εναντίον αυτών που αγαπάς. ”
  Ακριβώς, μα ακριβώς σου λέω. Είναι μεγάλη ξεφτίλα να είσαι καλός άνθρωπος επειδή στο επιβάλλουν ή επειδή θέλεις να εξασφαλίσεις πρώτη θέση στον παράδεισο. Είσαι καλός άνθρωπος επειδή θέλεις να είσαι, όχι επειδή πρέπει να είσαι.

  Τέλος είναι γνωστό ότι οι θρησκείες αποτελούν απλά ένα μέσο ελέγχου συνειδήσεων. Απλά για μένα που η ψυχοσύνθεσή μου δεν αντέχει την αθεϊα, είναι προτιμότερο να πιστεύω στην θρησκεία των προγόνων μου, παρά στον ξενόφερτο, ανθελληνικό, αναχρονιστικό και τόσα άλλα, χριστιανισμό.

 2. nassos Says:

  Ο Κοσμάς ο Αιτωλός κάτι ήξερε και έλεγε “γκρεμίστε εκκλησιές και φτιάξτε σχολεία”.

  Όταν είσαι εκτός κρατικο-εκκλησιαστικού κατεστημένου βλέπεις πιο ανοικτά την πραγματικότητα.

 3. nassos Says:

  είναι προτιμότερο να πιστεύω στην θρησκεία των προγόνων μου, παρά στον ξενόφερτο, ανθελληνικό, αναχρονιστικό και τόσα άλλα, χριστιανισμό
  ================================================
  Και η Κοσμογονία του Ησιόδου, με εξαίρεση μερικές θεότητες, είναι ξενόφερτη.

  Αναχρονιστική ήταν η αρχαία θρησκεία με τις ανθρωποθυσίες, την ιεροδουλεία προς την Αφροδίτη, τους διωγμούς των αρχαίων φιλοσόφων κλπ. κλπ. και όχι ο Χριστιανισμός. Το άν κατάντησε όπς κατάντησε, το ωφείλουμε στους Αυτοκράτορες σαν τον (Ηλιολάτρη) μέγα Κωνσταντίνο, Θεοδοσίους Α’ και Β’, Ιουστινιανό Α’ και (βεβαίως, βεβαίως) στον Πάπα.

  (ευτυχώς που το Βυζάντιο δεν ήταν σαν την Δύση)

 4. mogwai Says:

  Αχ ο Θεος μας φύλαξε και δε γίναμε Χριστιανοί!
  Μακριά από μας.

 5. mogwai Says:

  Αχ ο Θεος μας φύλαξε και δε γίναμε Πιστοί!
  Μακριά από μας.

 6. liodara Says:

  Συμφωνώ με το γλυκό Νασουλάκι…με κάλυψε και δεν έχω τι άλλο να πω….Μαάου μάου…!

  Α! Και κάτι που δε σ΄έχω ρωτήσει..αν και το σκέφτομαι συχνά….μάλλον είσαι ένας από τους οπαδούς του απόλυτου εκφραστή της ελευθεριότητος…Μαρκήσιου Ντε Σαντ….είναι ο εμπνευστής σαου?

 7. petalida Says:

  Δεν ξέρω αν υπάρχει Θεός αλλά επίσης δεν ξέρω αν δεν υπάρχει. Ουτε ξέρω ούτε δεν ξέρω. Δηλώνω αγνωστικισμό.

  Η ερωτηση και η αναγκη να πιστεψουμε σε θεό είναι παναθρώπινη.

  Οι διαφορες εκκλησίες μετατρεπονται σε κερδοσκοπικο ορργανισμό. Σκεφτείτε ότι το πρώτο ή το δευτερο πράγμα που κάνει κανείς μόλις μπεί στην εκκλησία είναι να βάλει τι χέρι στην τσέπη για να δωσει το χρήμα! Εχω δει και χειρότερα: σε συναγωγές, εδώ που ζώ τώρα, για ν αποκτήσεις αδεια εισόδου πληρώνεις ετησίως $1400.

  Πέρα από την κοσμική φύση τους, υπάρχει και ενα θεολογικό υποβαθρο (δε θα υπεισέλθω καθότι αγνωστική) οπως επίσης ενα ανθρωπιστικό.
  Ο χριστιανισμός διδασκει την αγαπη, ο μουσουλμανισμός την περηφανεια και την ηθική, ο βουδισμός τη συμπονοια, το ινδουισμός δεν ξέρω τι αλλά κάτι θα διδασκει και αυτός, ο ιουδαισμός έδωσε ένα γενικό μπουσουλα στη ζωή των ανρώπων του. Δεν ειναι κατ αναγκη κακά ολ αυτά.

  Συμφωνώ φυσικά για την παιδεία και για την ερευνα και για τον εγκεφαλο κλπ κλπ.
  Και η επιστημη ομως μπορει να σε καταστρεψει, τόσο όσο η θρησκεία και ενδεχομενως χειροτερα! Βλέπε τις απιστευτες κι ομως πραγματικές συνταγογραφήσεις ψυχοφαρμάκων σε παιδιά της αμερικής που θα γεννήσουν αρρωστους και ανικανους πολίτες του αυριο, τα συμφεροντα των φαρμακοβιομηχανιών που κατευθυνουν την ερευνα, το manhattan project που μας εδωσε τον πυρηνικό τρομο.

 8. heliotypon Says:

  >Nemertes: Ευχαριστώ για το …ποδαρικό! Αυτή είναι η δική μου θέση. Χαίρομαι που είναι και θέση των 12θεϊστών. Αλλά τι ακριβώς πιστεύουν οι 12θεϊστές; ‘Οτι υπάρχουν οι 12 θεοί ή τους θεωρούν σύμβολα, προβολές, των αντίστοιχων φυσικών δυνάμεων; Προς τι, όμως. η λατρεία; Δεν αρκεί να λατρεύουμε έμπρακτα τη φύση; Να μην την κακοποιούμε, να την απολαμβάνουμε σε πνεύμα παγκόσμιας αδελφωσύνης; Οι θρησκείες είναι, όντως, εξουσιατικοί μηχανισμοί. Θα ξεφύγει ο 12θεϊσμός, αν μεγαλώσει;

  >Nassos: Σωστά τα έλεγε ο Κοσμάς. Σχολεία είναι η απάντηση. Αλλά σχολεία ελεύθερα, ανεξάρτητα, με δασκάλους ανοιχτόμυαλους και όχι καθοδηγούμενους από το κρατικό και θρησκευτικό κατεστημένο!

  >Nogwai: Μιά γνωστή (και για τις κοτσάνες της) αοιδός είχε πει: “Δόξα τω Θεώ είμαι άθεη…” 🙂

  >Liodara: Όχι. Καμμία σχέση με την φιλοσοφία του De Sade. Στην ελευθερία πιστεύω, στην ελευθερία που δεν περιορίζει την ελευθερία του διπλανού. ‘Οχι στον πόνο, όχι στην βία, όχι στην επιβολή! Ο Sade είχε άλλες ιδέες, εξ ών και ο όρος “σαδισμός”. Που βλέπεις τη σχέση; Απλώς πιστεύω στην ελευθερία της επιλογής του τρόπου ζωής. Με τους περιορισμούς που προανέφερα.

  >Petalida: Νομίζω ότι η “ανάγκη” για να πιστέψεις σε κάποιον θεό είναι τεχνητή. Σίγουρα ο άνθρωπος αποδίδει τα πέραν της γνώσης του σε υπερφυσικές οντότητες. Από χιλιετιές πριν. Από τότε που δεν είχε επιστήμη, τεχνολογία, γνώση. Όσο κατακτούσε γνώση τόσο μεγαλύτερο κομμάτι από τα φαινόμενα περνούσε στην αρμοδιότητα της επιστήμης και έφευγε από την αρμοδιότητα του θείου! Αυτή είναι η εξέλιξη. Η ανάγκη που προκύπτει από τον μεταφυσικό φόβο κάποτε θα πρέπει να μπει σε λογικά πλαίσια και όχι να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και μεταφυσικής αοριστολογίας!
  Συμφωνώ με τον αγνωστικισμό. Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι δεν υπάρχει κάτι επειδή δεν το βλέπεις εσύ. Αλλά αυτό είναι μακρυά από την τυρανία και την απάτη της θρησκείας. Η επιστήμη μπορεί να κάνει και κακό. ‘Οπως λέει και το κλασσικό παράδειγμα του μαχαιριού: Μπορεί να κόψει ψωμί ή ένα λαιμό! Εξαρτάται από τον χρήστη!

 9. giorgia_is_coming_to_town Says:

  Με πετύχατε σε εποχή που πνευματικά “ψάχνομαι” γενικώς. Η αλήθεια είναι ότι καμία θρησκεία δεν πρεσβεύει το κακό, καμία δεν λέει “κλέψε, σκότωσε κοκ”, όλες λίγο πολύ “θέτουν” τους ίδιους κανόνες. Και θεωρώ ότι επινοήθηκαν, διδάχτηκαν, κατασκευάστηκαν (ό,τι θέλετε κρατάτε) ακριβώς για να καθορίσουν κοινωνικούς κανόνες και ανθρώπινες στάσεις και σχέσεις. Υπάρχουν κάποιοι από μας που έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε κάποια εξωτερική δύναμη, κάποιοι που τους αρκεί να ανακαλύπτουν την δική τους εσωτερική δύναμη κλπ. Συμφωνώ ωστόσο στο ότι η παιδεία και γενικά η πνευματική καλλιέργεια είναι αυτές που θα έπαιζαν κύριο ρόλο σε έναν κόσμο καλύτερο και πιο ανθρώπινο. Γιατί με την παιδεία και την καλλιέργεια μπορούμε να ανακαλύψουμε τόσο τον Θεό που κρύβουμε όλοι μέσα μας όσο και να ερευνήσουμε τις θρησκείες των άλλων και να τους κατανοήσουμε.

 10. heliotypon Says:

  >Giorgia_is_coming_to_town: Αχ μωρέ Γιωργία μου παιδεύτηκα να γράψω τούτο το nickname σου! Το ψάξιμο είναι πολύ ευεργετικό για την πνευματική πρόοδο. Σίγουρα οι θρησκείες, στην αρχική τους μορφή, σκόπευαν να βοηθήσουν την ομάδα να επιβιώσει, βάζοντας κανόνες που ήταν κόντρα στα ένστικτα και γι αυτό δεν ήσαν κατανοητοί εκτός αν ήταν “θέληση” ενός όντος που θα ήταν και τιμωρός. Αυτό είναι το μοντέλλο σχεδόν κάθε θρησκείας. Όμως αν υφίσταται έννοια θείου, όχι ως οντότητας αλλά ως κατάστασης θα συμφωνήσω ότι αυτή πρέπει να αναζητήσουμε. ‘Ομως δες πόσο κακό έχουν κάνει οι οργανωμένες θρησκείες στην ανθρωπότητα, μέσα από την σκληρότητα, το συμφέρον που υποθάλπουν, τις πολιτικές σκοπιμότητες που υποστηρίζουν, μέσα από την εξουσία που εξασκούν πάνω στον λαό, ακόμα και μέσα από τα εμπόδια που φέρνουν στην απόλαυση και στην ομαλή ζωή του ατόμου… Σίγουρα οι θρησκείες των λαών είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για έρευνα, γιατί διαμόρφωσαν κοινωνίες, αντιλήψεις, στάσεις ζωής, ακόμη και την εξέλιξη (ή μη) τεράστιων ανθρώπινων ομάδων.

 11. giorgia_is_coming_to_town Says:

  Οπως και να έχει οι θρησκείες (ανεξαιρέτως) έχουν χάσει την αρχική τους μορφή και βασίζονται πλέον σε εθνικά (φτου), πολιτικά (φτου) κλπ συμφέροντα. Αυτές λοιπόν οι θρησκείες με την νέα μορφή τους και κακό κάνουν και ανασταλτικός παράγοντας είναι συνήθως για την καλλιέργεια και την εξέλιξη των ανθρώπων. Τελικά θεωρώ ότι πολλοί από μας, αναζητούν τα πνευματικά στοιχεία διαφόρων θρησκειών απλά και μόνο ψάχνοντας το θείο ως κατάσταση όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Ας σκεφτούμε ακόμα πόσοι από τον κόσμο μας είναι πραγματικά θρησκευόμενοι και πράττουν κατά γράμμα ότι η αρχική μορφή της θρησκείας τους ορίζει. Νομίζω ότι μάλλον δεν υπάρχει κανένας…

 12. expaganus Says:

  Μα πού το είδες φίλε μου ότι η γνώση θα κάνει τους ανθρώπους να αγαπήσουν ο ένας τον άλλο;
  Προσωπικά δεν το πιστεύω για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι ότι αρκετοί πολύ μορφωμένοι άνθρωποι που ξέρω είναι άκαρδοι (στην κυριολεξία). Ο άλλος, ότι αντιθέτως κάποιοι που δεν είναι μορφωμένοι είναι πολύ ευσπλαχνικοί και πονετικοί.
  Και μια που αναφέρθηκες σε Αγιορείτες, τι ξέρει για τον γέροντα Παίσιο; Δεν ήταν σπουδαγμένος, αλλά είχε μια καρδιά γεμάτη αγάπη για όλους τους ανθρώπους και τα ζώα ακόμα.

 13. heliotypon Says:

  >expansus: Η γνώση η πραγματική, η συνειδητοποίηση και όχι μόνο η επιστημονική. Αυτή δεν φτάνει. Αυτός που ξέρει μόνο την επιστήμη, χωρίς την παιδεία, την βαθύτερη καλλιέργεια, που είναι γνώση κι αυτή, δεν θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Δεν τον ξέρω τον Παΐσιο. Μπορεί να ήταν καλός άνθρωπος αλλά παντού υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν έβαλα όλους, ανεξαιρέτως, τους παπάδες στο ίδιο κοφίνι!

 14. expaganus Says:

  Τώρα συμφωνώ περισσότερο, δεν είμαι όμως expansus, αλλά expaganus.

 15. heliotypon Says:

  >expaganus: Είδες τι κάνει η πρεσβυωπία! Αλλάζει ακόμη και τις λέξεις! Συγνώμη!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: