Ανάπτυξη.


‘Οπως σας έχω πει κι άλλοτε, εγώ γράμματα πολλά δεν ξέρω αλλά μερικά πράγματα δεν μπορώ να τα καταπιώ όπως μου τα λένε και τα ψάχνω για να τα καταλάβω καλλίτερα:

‘Εχετε ακούσει που μας σερβίρουν κάτι στατιστικά (υποτίθεται) νούμερα περί “ανάπτυξης”; Κάτι συντελεστές, επί τοις εκατόν (που όλοι λανθασμένα επαναλαμβάνουν το κλισέ: “τα εκατό”. Ας μου εξηγήσει κάποιος/α την γραμματική/συντακτική υπόσταση του: “τα εκατό”. Δεν υπάρχει τέτοια φόρμα αδέλφια. ‘Η θα πείτε “στα εκατό” ή “τοις εκατό”. Τελεία) . Τι εννούν ανάπτυξη, σύντροφοι/ισες; Για ποιά ανάπτυξη μιλάνε; Τι αναπτύσσεται στον έρημο (οσονούπω) τούτον τόπο, εκτός από τη μαγκιά, τον καταναλωτισμό, την περιφρόνηση του πλησίον και την αργομισθία των δημοσίων “λειτουργών” (τρανταχτά γέλια εδώ!); Τώρα μας είπαν ότι “αυξήθηκε” ο συντελεστής ανάπτυξης κατά 4%! Τι λέτε ωρέ κλεφτόπουλα (στην κυριολεξία, ε;). Πώς έγινε τούτο το θάμμα, μωρέ; Με τις οικοδομές του Βωβού στην Κηφησίας αναπτυχθήκαμε ή με τα εμπορικά κέντρα που γέμισαν όλα τα προάστια και με τα μαγαζιά που κλείνουν το ένα μετά το άλλο, από τα εξωφρενικά ενοίκια που πληρώνουν; ‘Η μήπως από τα “πακέττα” που μας στέλνουν οι Ευρωπαίοι για να επενδύσουμε, κι εμείς τα κάνουμε BMW και καταθέσεις στην Ελβετία; ‘Η μήπως από τις εισαγωγές κινέζικων προϊόντων που κλείνουν τα Ελληνικά μαγαζιά ή από τις εισαγωγές Ουκρανεζών (προσέξτε τον τόνο) και Ρωσσίδων; Ρε σεις, χωρίς παραγωγή για ποιά ανάπτυξη μιλάτε; Μήπως φταίμε, αδέρφια, κι εμείς που δεν παίρνουμε πέτρες, τούβλα, τσιμεντόλιθους, κοντάρια, έστω βότσαλα, να πετάξουμε σ’ αυτούς τους θρασύτατους τύπους που μας λένε αρχιδάτα ψέμματα και γελάνε πίσω από την πλάτη μας και νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν (ή μήπως το κάνουν κιόλας;).

Τι θα ήταν “ανάπτυξη” λοιπόν; Πότε θα δικαιούντο δια να ομιλούν (Αθάνατε Μένιο!) οι υπέροχοι άρχοντές μας; Να δούμε μερικές περιπτώσεις αναπτυξιακών καταστάσεων, έτσι για να μην μας κοροϊδεύουν; Πάμε λοιπόν και πάσα βοήθεια (ή και διαφωνία) καλοδεχούμενη:

1) Εκπαίδευση: Κάθε ευρώ που πηγαίνει στη εκπαιδευση πιάνει τόπο. Στη σωστή εκπαίδευση όμως, σ’ αυτήν που στόχο έχει την “παιδεία” του νέου πολίτη και την ετοιμασία του για να γίνει παραγωγικό (με την καλή έννοια) άτομο, που θα συμβάλει στην οικονομία του τόπου του. ‘Οχι σ’ αυτήν που γίνεται για χάρη της καφετέριας του μπαρμπα-Μήτσου, του σουβλατζίδικου του Κυρ-Σταμάτη και για τα κοτετσοδιαμερίσματα του κάθε Χλιμίτζουρα, στη Μπουρδούπολη! Εκπαίδευση χωρίς συνδικαλιστικές τζιριτζάντζουλες, χωρίς βρώμικα και καταθλιπτικά (πλην νεόδμητα) σχολεία. Με ερευνητικό και προσανατολισμένο στην παραγωγή πρόγραμμα, με λίγα λόγια, εκπαίδευση όπως αυτή που έχουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και που τη ζηλεύουμε μεν δεν κάνουμε τίποτε για να την αποκτήσουμε δε.

2) ‘Εργα υποδομής: Δρόμοι, γέφυρες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σιδηροδρομικές γραμμές, υποθαλάσσιες σήραγγες, ευρυζωνικές γραμμές, και ότιδήποτε διευκολύνει την πρόσβαση και την γρήγορη επικοινωνία και που θα γλιτώνει χρόνο και ταλαιπωρία από τον πολίτη.

3) ‘Εργα επεξεργασίας απορριμάτων και λυμάτων, που μας πήξανε οι χωματερές που ξέρετε πόσο βλαβερές και πόσο βραχυπρόθεσμες είναι.

4) Φύτεμα πράσινου, μωρέ, που κοντεύουμε να γίνουμε έρημος σαχάρα! Ένα καλοκαίρι, πριν πολλά χρόνια, βρέθηκανα βοηθώ στο σβύσιμο μιάς πυρκαϊάς κοντά σε κάποιο χωριό της Πάρνηθας. Στο καφενείο που πήγαμε για νερό, ήταν θρονιασμένη μια “Νομάρχις” (με “ι” νομίζω γράφεται το θηλυκό) η οποία, με ύφος 100 καρδιναλίων, μας διαβεβαίωσε ότι: “αύριο κιόλας θα υπογράψω για να κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα”! Περιττό να σας διαβεβαιώσω ότι ποτέ δεν έγινε αναδάσωση σε καμμένες εκτάσεις. Το πράσινο μπορεί να ξαναφύτρωσε μόνο του ή να φύτεψαν διάφοροι σύλλογοι  πολιτών αλλά οι κηφήνες του (κακοποιού) κράτους δεν φύτεψαν ούτε ένα πράσινο φύλλο!

5) Υποστήριξη (όχι με μπουρδολογίες αλλά με έργα) της αγροτικής παραγωγής, για να μην εισάγουμε ραπανάκια από το Ισραήλ, λεμόνια από την Αργεντινή, σκόρδα από την Κίνα, πατάτες από την Αίγυπτο και σταφύλια από τη Χιλή! Αλλά το Υπουργείο “Γεωργικής Ανάπτυξης” (έτσι το λένε τώρα για να μας κοροϊδέψουν…) ασχολείται με άλλα (αλήθεια με τι ασχολείται αυτό το υπουργείο;). Και φτάσαμε να καλλιεργούμε μόνο για τις επιδοτήσεις και να θάβουμε την παραγωγή, για να μην πέσουν, λέει, οι τιμές! Ρε σεις, τι οικονομική επιστήμη είναι αυτή; Που είναι άραγε οι γεωπόνοι; Πώς βοηθούν τους αγρότες; Πώς εκπαιδεύονται κι ενημερώνονται οι αγρότες να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα; Σωπάτε τώρα! Αυτά θα κυττάμε ή τα ρουσφέτια; Α, ναι και τους διορισμούς των “δικών μας” παιδιών!

Ε, αυτά σκέφτηκα εγώ με το φτωχό μου το νιονιό και, σίγουρα, θα υπάρχουν κι άλλα. Αλλά, ασφαλώς, δεν είναι ανάπτυξη οι οικοδομές και τα εμπορικά κέντρα!

Ευτυχισμένο το 2007, αδέλφια, και με λιγότερα ψέμματα από τους άρχοντες!

Advertisements

11 Responses to “Ανάπτυξη.”

 1. stratos Says:

  ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος

 2. gregykapogeorge Says:

  Είσαι σε άριστο δρόμο!

  Καλή χρονιά!

  Όσο για τα λιγότερα ψέμματα δεν τα βλέπω… Γιατί πως θα αντιμετωπίσουν τις αλήθειες που έγραψες;

 3. Iliahtida-"Juliett" Says:

  Σίγουρα καλέ μου εμείς φταίμε που τους ανεχόμαστε ωχαδερφικά & ηλίθια σαν να πρόκειται για τις ζωές άλλων (κι όχι τις δικές μας) που ριμάζουν όλοι τούτοι οι ανελέητοι που μας διαφεντεύουν… Κι αν εμείς δεν ξυπνήσουμε & δεν τους αρνηθούμε τίποτε δε θ΄αλλάξει! Μόνο που αυτό για να γίνει χρειάζονται φτερά που εμείς δεν έχουμε γιατί μας τα ψαλίδισαν τόσα χρόνια που μας καταδυναστεύουν οι ίδιες κλίκες (που το παίζουν αντίπαλοι & τα πίνουν παρεούλα στην υγειά των κορόϊδων δλδ ημών…)! Όταν τα φτερά μας (του λαού) ξαναμεγαλώσουν κάτι μπορεί να γίνει…
  Αλλά παρόλ΄αυτά (λόγω της ημέρας) εγώ θα σου ευχηθώ καλέ μου:
  Τις πιό θερμές & εγκάρδιες ευχές μου! Υγεία, πολύ αγάπη & χαρά να πλημμυρίσει τη ζωή σου η νέα χρονιά! Να πραγματώσει τα πιό όμορφα όνειρά σου & να σε ταξιδέψει σε γλυκά μονοπάτια αγάπης!!!
  Χρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά!

 4. onomatodosia Says:

  kalh xronia adelfe !!!

 5. μαραμένα σύκα Says:

  Είναι πολύ απλο,μην τους αφήνετε να φτάσουν στην κυβέρνηση και στην βουλή!

 6. nassos Says:

  Όλη αυτή η ανάπτυξη στηρίζεται στην οικοδομή και στην κατανάλωση. Οι άμεσες και ξένες επενδύσεις (επενδύσεις παγίων και επενδύσεις χαρτοφυλακίου αντίστοιχα) κατέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό στον τελικό βαθμό αύξησης του κατα κεφαλήν Α.Ε.Π.

 7. nassos Says:

  ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 8. Φώτης Says:

  Ψέματα οι άρχοντες θα εξακολουθήσουν να λένε

  Εμείς θα σταματήσουμε να τα πιστεύουμε;

 9. Iliahtida-"Juliett" Says:

  ………………………..
  Τις πιό θερμές & εγκάρδιες ευχές μου καλέ μου! Υγεία, πολύ αγάπη & χαρά να πλημμυρίσει τη ζωή σου η νέα χρονιά! Να πραγματώσει τα πιό όμορφα όνειρά σου & να σε ταξιδέψει σε γλυκά μονοπάτια αγάπης!!!
  Χρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά!

 10. nemertes Says:

  Λοιπόν είχα έναν καθηγητή στη σχολή που μου έκανε στατιστική. Έλεγε λοιπόν “Statistics is the way to present false data correctly!”. Ή όπως λένε στα ελληνικά, “Όταν ο άνθρωπος έμαθε το ψέμα, ανακάλυψε την στατιστική!”

  Επειδή την λατρεύω την στατιστική, επειδή ξέρω όλους τους όρους και τους τρόπους… μια συμβουλή σου δίνω. Μην πιστεύεις ποτέ την στατιστική! (Εντάξει αν θες βγάζεις σωστά αποτελέσματα, αλλά πρέπει να το θες! 😉

  Καλή και αληθινή χρονιά!

 11. Stefanos Says:

  Loipon paidia, oi atakes gia na ri3eis mia kopela xwris epomenh prospa8eia einai oi duo e3hs:
  1) -Mhpws se lene Gillette??
  -Giati?
  -Epeidh eisai oti kalutero gia ton antra!! ^.^

  2) -Me lene kai kafe…
  -Sovara, giati??
  -Giati mporw na se krathsw 3upnia olo to vrady mana mou!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: