Η φιλοζωία κι εμείς…


Πολλοί αγαπάμε τα ζώα ή λέμε πως αγαπάμε τα ζώα. Τι ακριβώς εννοούμε με αυτή τη δήλωση;

Θα έχετε, ασφαλώς, παρατηρήσει ότι τα ζώα που αγαπάμε και κοπτόμαστε γι αυτά, είναι αυτά που θεωρούμε όμορφα, χαριτωμένα, χαδιάρικα, ή …χρήσιμα (σύντροφοι, φύλακες, δουλευτάδες, παραγωγοί, μεταφορείς, του τζόγου, κ.α.). Για τα άλλα ζώα δεν μας καίγεται καρφί! Πόσοι/ες στενοχωρήθηκαν για την κακομεταχείρηση, ας πούμε, της ταραντούλας ή του φιδιού, ή του σκορπιού, ή άλλων ειδών του ζωικού βασιλείου; Ανησύχησε κανείς για την πείνα ή την δίψα της ύαινας ή του τσακαλιού; Προσωπικά χαίρομαι αφάνταστα κάθε φορά που εξοντώνω μύγες, κουνούπια, κάμπιες και άλλα θεωρούμενα βλαβερά! Μήπως η φιλοζωία μας είναι, στην ουσία, εγωκεντρική ή, ας πούμε, ανθρωποκεντρική; Ακόμη και οι οικολόγοι που νοιάζονται για τα άγνωστα ή άγρια ζώα, το κάνουν με έννοια τους την μακροπρόθεσμη ισορροπία του οικοσυστήματος που, τελικά, τον άνθρωπο επηρρεάζει. ‘Οχι τίποτ’ άλλο, αλλά να είμαστε ρεαλιστές και να καταλαβαίνουμε τι και γιατί το κάνουμε και να μην τρέφουμε αυταπάτες για τα καλά μας αισθήματα!  Εγωίσταροι του κερατά είμαστε!

Advertisements

23 Responses to “Η φιλοζωία κι εμείς…”

 1. mogwai Says:

  Κατ’ αρχήν καλή χρονιά και από μένα.
  Άφου είμαι ο πρωτος που σχολιάζω αυτό το post να μην διαφωνήσω!
  Ναι είναι ανθρωποκεντρική η φιλοζωία μας όπως και οτιδήποτε άλλο κάνει ο άνθρωπος. Αλλά τι άλλο να ήταν? Σύμφωνα με τη Βιολογία οι φοβίες μας αναπτύχθηκαν κατά το παρελθόν πριν από εκατομμύρια χρόνια για να μας προστατέψουν από λογοίς κινδύνους. Χαριν σ άυτές βρισκόμαστε ακόμα εδώ όταν τα τελευταία 4 δις χρόνια (τόσο λίγα) το 99% των ειδών που έζησε ποτέ πάνω στη γη έχει ήδη εξαφανιστεί. Η καρδούλα μου το ξέρει τι περνάω αμα δω κατσαρίδα (γενναίος όπως πάντα το ξέρω χαχα)
  Ζωάκια είμαστε κ εμείς εγωιστικά όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Έτσι απλά.
  (σας παραπέμπω στο βιβλίο Το Εγωιστικό Γονίδιο του Richard Dawkins)

 2. ange-ta Says:

  Καλημέρα σου,
  ηλιότυπε.
  Καταρχήν μπήκα στο ημερολόγιο σου από το ποστ του Αθεόφοβου και ομολογουμένως έσκασα στα γέλια. Βεβαίως, το μουνί μας, δεν είναι για γέλια, ούτε προφανώς για κλάματα, αλλά η γιαγιά μου, όταν ήθελε να γελάσει, αυτή τη λέξη έβρισκε και γέλαγε μια ώρα. Την έφερα στο μυαλό μου, μετά από τόσα πολλά χρόνια. Εγώ παιδί αυτή γιαγιά, πάντα γελαστή! Της έμοιασα και γώ πάντα γελάω, μόνο όταν σκέφτομαι τους ανθρώπους σε αντιπαράθεση με τα ζώα θλίβομαι.
  Αν δεν σου κάνει κόπο, πέρασε από το ημερολόγιο μου και δες την άποψη μου για τα ζώα. Συμφωνώ μαζί σου, χωρίς αμφιβολία.

 3. Debby Says:

  Αυτό που αναφέρεις το έχω σκεφτεί πολλές φορές και εγώ. Αισθανόμουν αυτήν την αντίφαση του αγαπάω αλλά επιλεκτικά.

  Τελικά κατέληξα σε μια άποψη η οποία συνοψίζεται κυρίως στα εξής:

  Δεν αγαπάω όλα τα ζώα. Μου αρέσει να ζω παρέα με ζώα. Με αυτά τουλάχιστον που θα ήταν εφικτό. Τα κατοικίδια δηλαδή. Θεωρώ όμως ότι όλα τα ζώα ακόμα και τα κουνούπια και οι σκορπιοι και οι κατσαρίδες έχουν δικαίωμα στην ζωή. Και αν δεν με πειράξουν, δεν τα πειράζω. Που πάει να πει ότι αν νιώσω να με τσιμπάει ένα κουνούπι θα τινάξω ασυναίσθητα το χέρι μου και αν το σκοτώσω θα χαρώ κιόλας. Είναι στην φύση μας αυτό. Είναι φυσική άμυνα. Το ίδιο κάνουν όλα τα ζώα. Για την ακρίβεια τα ζώα σε αυτό το θέμα είναι πιο συμπονετικά από εμάς τους ανθρώπους γιατί σκοτώνουν αλλά μόνο για να επιβιώσουν. Εμείς σκοτώνουμε και για να κάνουμε την πλάκα μας και χωρίς λόγο.
  Λυπάμαι π.χ.πραγματικά αν ο άνθρωπος πετάξει χημικά κάπου με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους ζωντανοί οργανισμοί. Είτε πρόκειται για αράχνες είτε για υαινες και λύκους είτε ακόμα και για δέντρα και φυτά.
  Αυτά μέσες άκρες.

 4. Nemertes Says:

  Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους φιλόζωους. Τα ζώα βοηθάνε στην ανάπτυξη των παιδιών κλπ κλπ. Είχα και εγώ ένα αρνάκι (σκύλος κάτασπρος, λαμπραντόρ) και ένας μαλάκας του έβαλε φόλα.

  Μόνο που τα αισθήματα ορισμένων ανθρώπων -των περισσότερων μάλλον- εξαντλούνται στα ζώα. Δεν μπορεί να είσαι φιλόζωος και όχι φιλάνθρωπος. Δεν μπορεί να δίνεις τόσα λεφτά σε σκυλοτροφές και σκυλοαξεσουάρ και να μην έχεις δώσει ούτε ένα ευρώ στα παιδιά του τρίτου κόσμου.

  Ξέρεις, είναι όπως το λες. Το σκυλί θα σου ανταποδώσει την αγάπη. Το παιδάκι δεν θα το δεις ποτέ. Δεν θα μπορέσει ποτέ να σου πει ευχαριστώ. Είναι θέμα στυγνού εγωϊσμού.

  Ένας σκύλος έχει έξοδα το λιγότερο 100 ευρώ τον μήνα. Με τα ίδια λεφτά μπορείς να υιοθετήσεις 4 παιδάκια…

  http://www.actionaid.gr/folder.2005-02-15.7785785627/folder.2005-02-15.1232506154/

  Καλή χρονιά είπαμε;

 5. mogwai Says:

  Ελπίζω μόνο στην επόμενη ζωή να μη γεννηθώ κουνούπι γιατί τη πάτησα (με πάτησαν καλύτερα)
  Και debby έχεις απόλυτο δίκιο, ναι τα άλλα ζώα δε σκοτώνουν για πλάκα – είμαστε πολύ πιο απάνθρωποι απ’ αυτά (κουφή πρόταση).

 6. μαραμένα σύκα Says:

  Αν ταίζεις τα ζώα,ότι ζώα και αν είναι αυτά δικά σου,ξένα,αδέσποτα,αν τα περιποιείσαι σε κάποια άσχημη στιγμή τους και ας μην τα έχεις δει ποτέ πριν στην ζωή σου,εσεις το θεωρείται εγωιστικό?
  Αν έχεις κόψει το κρέας όχι γιατί φοβάσαι μην πάθει τίποτα η υγεία σου,αλλά γιατί δεν αντέχεις στην ιδέα ενός ζώου που εκτελείται για να γεμίσει το πιάτο σου ,είναι εγωιστικό?
  Αν δεν φοράει κάποιος δερμάτινα και γούνες γιατί δεν αντέχει στην ιδέα των ζώων που έχουν σκοτωθεί,είναι εγωιστικό?
  Πιθανά θα πείτε ναι,είναι εγωιστικό,γιατί κάνει καλό στην συνείδησή του και ίσως έχετε δίκαιο.Αλλα προτιμώ έναν άνθρωπο που θέλει ήσυχη την συνείδησή του απο έναν που δεν ξέρει καν ότι έχει συνείδηση.

 7. Iliahtida-"Juliett" Says:

  TEST

 8. Iliahtida-"Juliett" Says:

  TEST2

 9. liodara Says:

  Καλή Χρονία αγαπημένο μου πλασματάκι…..1΄

  Συμφωνώ απόλυτα με το ποστακι σου…εγώ θεωρώ εαυτόν φιλόζωη, αλλά και πάλι …ποτέ δε μένοιαξε για την ύαινα ή το τσακάλι…να σου πω την αλήθεια….χέσηκα…γιατί κι εγώ είμαι ρεαλίστρια….και δεν λέω μαλακίες…
  Αυτά από μένα….!Μαου μαου…φιλιά πολλά!

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΒΟΥΣ!!!!!!!!!11

 10. άμμος Says:

  Σε όλες τις ενάρετες ή αξιέπαινες πράξεις νομίζω ότι υπάρχει ένα μέρος εγωισμού (ο άλλος ανταποκρίνεται με ευχάριστο για εμάς τρόπο / ωφελούμε την κοινωνία και συνακόλουθα εμάς / μας επαινούν οι άλλοι κτλ.) Προφανώς μπορούμε να βρούμε και στη φιλοζωία ή την οικολογία τέτοια χαρακτηριστικά.
  Θα συμφωνήσω όμως με τα μαραμένα σύκα στο ότι είναι σημαντικό να λειτουργούμε με αγάπη και σεβασμό για κάθε μορφή ζωής. “Κρινόμαστε” από τα αλτρουιστικά μας αποτελέσματα και όχι από τις μεικτές μας προθέσεις.

 11. atheofobos Says:

  Η συνήθης φιλοζωϊα εξαντλείται στους σκύλους και τις γάτες.
  Οι μεν σκύλοι είναι δουλοπρεπείς και τα αφεντικά τους αισθάνονται ιδιαίτερη αγάπη για τον δούλο που έχουν και τους κοιτάει στα μάτια.
  Οι γάτες που είναι το ακριβώς αντίθετο δίνουν ιδιαίτερη ικανοποίηση στον δούλο που έχουν να τις ταϊζει όταν καταδέχονται να του τριφτούν και να τον αφήσουν να τι χαϊδέψει.
  Από κεί και πέρα τα άλλα οικόσιτα όπως κότες,κατσίκες κτλ δεν αναπτύσσουν τετοιου είδους σχέσεις με τον ανθρωπο οποτε δεν τυγχάνουν της προτίμησης των φιλόζωων.
  Ίσως από τα οικόσιτα μόνο τα ποντίκια λόγω της ευφυίας τους να μπορούσαν να υποκαταστήσουν σκύλο -γάτα αλλά αυτά όλοι οι φιλόζωοι ούτε να τα δούν!

 12. bluesmartoulis Says:

  Απολαυστικό το σχόλιο της liodara!.

  Εγώ το ομολογώ δεν είμαι φιλόζωη.
  Εξοντώνω μύγες, κουνούπια και οτιδήποτε έρπον. Μέχρι εκεί, όμως.
  Όσο για τα γλυκούλικα σκυλάκια, κάποτε είχαμε ένα και κόντεψε να σκοτώσει την μικρή αδερφή μου, οπότε σβού.
  Όσο για τα γατάκια, αλλεργική στις τρίχες…
  Φίδια, κροκόδειλους κ.ά. θα ήθελα να αγνοούν την ύπαρξή μου.

  Τώρα δεν ξέρω άν αυτά και μόνο με κάνουν εγωίστρια.
  Να πώ κι άλλα?

 13. petalida Says:

  Kai omws, yparxoun thriskeies pou einai pragmatika filozwes. Akraia periptwsi o Jaininsmos pou den epitrepei ti thanatwsi oxi monaxa olwn twn zwwn alla olwn twn zwntanwn organismwn pou einai se stadio na gennisoun nea zwi. Diladi zwa kai karpoi fytwn den trwgontai!!!
  Ligotero akraia periptwsi einai alles indikes thriskeies, opou epeidi -logw metensarkwsis- i psyxes mporoun na katoikisoun opoiodipote zwo, den epitrepeitai i thanatwsi zwwn kai bebaia i xortofagia einai ypoxrewtiki.

  Giati bre paidi mou eisai toso apolytos? Kako einai na frontizei ena eidos tin epibiwsi tou? Anaferomai sto sxolio sou gia tous oikologous.
  Ola ta zwntana theloun (ensyneidita i mi) na synexisoun na yparxoun. Oi oikologoi anthrwpoi ws pio noimona onta, exoun katalabei oti i zwi tous eksartatai kai apo ti zwi twn allwn zwwn kai prattoun pros to symferon olwn.

 14. heliotypon Says:

  >Mogwai: Αυτό λέω κι εγώ. Σκοπός του ποστ δεν είναι να κατηγορηθεί κανείς. Απλώς καλό, νομίζω, θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε τι είναι φιλοζωία και πώς εκφράζεται και γιατί. Κι εγώ με τις κατσαρίδες δεν έχω καλλίτερη σχέση αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίζω ότι κι αυτές να ζήσουν θέλουν. Το “Εγωσιστικό Γονίδιο” το έχω διαβάσει.

  >ange-ta: Χαίρομαι που σε διασκέδασε η ιδέα να ονομάσω το βλογ μου “Μουνί”. Το έχω πει: Η πιό γλυκειά λέξη. Με το που την διαβάζω ή την γράφω και μόνο φτιάχνομαι! Προσπάθησα να μπω στο δικό σου Βλογ αλλά μου βγήκε ένα περίεργο site που έλεγε για HTML και κάτι ακαταλαβίστικα… Για δώσε περισσότερες πληροφορίες.

  >Debby: Το κακό είναι ότι η ζωή είναι ένα ανταγωνιστικό φαινόμενο και δεν ξέρω πώς θα μπορούσαν, κάποτε, όλα τα όντα να συντακούν στο ίδιο χωνευτήρι, ώστε να νοιώσουν όλα ένα, όπως διδάσκουν κάποιες ανατολικές θρησκείες, των οποίων οι διδασκαλές μου αρέσουν.

  >Nemertes: Μιά άλλη όψη της φιλοζωίας! Φυσικά το είδος μας θα έπρεπε να προηγείται στην φροντίδα μας αλλά πάντα με προβλημάτιζε αυτή η ανταγωνιστικότητα. Θα ήθελα όλα τα είδη να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς να τρώει το ένα το άλλο ή να υπάρχει η διάθεση ή η ανάγκη εξόντωσης κανενός. Ουτοπία ίσως αλλά επιθυμία!

  >Μαραμένα σύκα: Δεν διαφωνώ καθόλου με τις απόψεις που εκφράζεις, αν και δεν είμαι αυστηρά vegetarian (προσπαθώ, πάντως). Ούτε με την θέση των οικολόγων είμαι αντίθετος. Κάθε άλλο μάλιστα. Απλώς επιχείρησα να δείξω ότι αυτή η θέση πάλι επίκεντρο τον άνθρωπο έχει. Διερεύνηση των δικών μας κινήτρων αποπειράθηκα να κάνω…

  >liodara: Εσύ με τα γλυκόλογά σου μ’ εχεις σκλαβώσει! “Γλυκό μου πλασματάκι” λες. ‘Αραγε με βλέπεις κάτι σαν ένα χαδιάρικο γατάκι ή σκυλάκι; Με κολακεύεις! Συμφωνώ, πάντως, για λευτεριά στα τσακάλια και τους ασβούς (με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι θα πλένονται κάθε μέρα…) : -))

  >άμμος: Ας είναι η συμπεριφορά μας λογική και φιλική για τη ζωή, γενικώς, κι ας εξηγείται με εγωκεντρικά κριτήρια. Συμφωνώ.

  >Atheofovos: Ο χαρακτήρας του κάθε είδους σίγουρα επηρρεάζει τη σχέση του με τα άλλα είδη και ειδικά με τον άνθρωπο που έχει και τη δύναμη να επιλέγει με ποιά είδη θα “κάνει παρέα”. Προσωπικά δεν με ενοχλεί ο χαρακτήρας της γάτας που είναι ανεξάρτητο ζώο αλλά ούτε και του σκύλου που φέρνεται δουλοπρεπώς. Βέβαια πάντα με τα δικά μας κριτήρια και αξίες κρίνουμε και δεν ξέρω αν είναι πρακτικό αυτό.

  >bluesmartoulis: ‘Ελα, εσύ βρήκες το “ζώο” που σου πάει και δεν σου προκαλεί και αλλεργία. Είναι τετράτροχο… Ένα ζωάκι είναι κι αυτό! :-)) Η φροντίδα που του δίνεις δεν σε δείχνει εγωίστρια!

  >Petalida: Αυτή τη θρησκεία (Τζαϊνισμός;) πρώτη φορά την ακούω. Δεν με ξενίζουν αυτά που λέει μόνο που αναρωτιέμαι αν μέσα στις μορφές ζωής που προστατεύει είναι και τα μικρόβια και οι ιοί. Πολύ θα ήθελα να καταλάβω πως θα μπορούσε ο άνθρωπος να συμβιώσει με μορφές ζωής που τον σκοτώνουν…

 15. pwlina Says:

  εγώ πάντως αγαπώ όλα τα ζώα και πιο πολύ ακόμα τα επικίνδυνα!…ξέρεις αυτά με τα δύο πόδια που μιλάνε και κυκλοφορούν ανάμεσά μας….

  επίσης με καμάρι δηλώνω ότι έχω κι εγώ ένα αδερφάκι στην Αφρική τον Γκοπάλα Ραο !(με action aid) και μια φορά στο δίμηνο μου στέλνει ζωγραφιές και κάρτες…

 16. ange-ta Says:

  Καλημέρα ηλιότυπε,
  Το ημερολόγιο μου είναι:
  http://ange-ta.blogspot.com/

  Να κοιτάξεις το προηγούμενο Ποστ, για τα ζώα.
  Αν και το τελευταίο δεν είναι τελείως άσχετο.

 17. petalida Says:

  Gia ta epikindyna mikrobia de blepw lysi 🙂 alla kati propaspathoun na kanoun gia ta mikroulika akaka mikrobiakia. Symbolika, kapoies meres tou xronou akolouthoun mia teleti me to nero, to opoio nomizw filtraroun ektetamena (de thymamai pia pws akribws mou to eixan pei) wste na to apallaksoun (?) apo ta mikrobia kai toulaxiston ekeini ti mia mera tou xronou na min ta katanalwnoun. Jainism.

 18. renton Says:

  Καλησπέρα. Είχαμε μια παρόμοια κουβέντα σε ποστ του padrazo για το πόσο υποψιασμένοι πρέπει να είμαστε απέναντι στα φιλο- γενικά (εκείνος, δηλαδή, το πρέσβευε, και είχε σε κάποιο βαθμό δίκιο): φιλανθρωπία, φιλοζωία (ζωοφιλία μάλλον) κλπ.

  Η δικιά μου άποψη είναι ότι δεν έχουν σημασία τα – εγωιστικά ίσως – κίνητρα του καθενός, αλλά είναι η πράξη που μετράει.(συμφωνώ με τον/ην άμμο, δηλαδή). Αν το δεις λογικά, κανένας άνθρωπος δε μπορεί να θεωρείται απόλυτα ισορροπημένος κι απαλλαγμένος από ανασφάλειες και σκοτεινά κίνητρα. Από το να διυλίζουμε όμως κάθε κίνητρό μας που μας φαίνεται ύποπτο, πράγμα που μας οδηγεί αργά ή γρήγορα σε μη-δράση, προτιμώ χίλιες φορές την από εγωιστικά και κομπλεξικά έστω κίνητρα εκπορευόμενη Καλή Πράξη.

  Αγαπώ πολύ τα ζώα, όλα τα ζώα, ειδικά αυτά που έχω σπίτι μου, όχι γιατί είναι ομορφούλικα, χνουδωτά κλπ., αλλά γιατί είναι στη σφαίρα ευθύνης μου. Δυστυχώς δεν είμαι υπεύθυνη για τα αδέσποτα, τους σκορπιούς, τις ταραντούλες και τα υπόλοιπα ζωάκια των 5 ηπείρων – they are out of my reach.

  Μικρή είχα βέβαια σαδιστικές τάσεις απέναντι στα “βλαβερά” έντομα, όμως σαν ενήλικη, σε καμία περίπτωση δεν εξόντωσα και δε θα εξοντώσω “βλαβερό” έντομο ή ζώο. Τα ποντίκια που πιάναμε με τη φάκα (είναι η φάκα-κλουβί που κλείνει και αφήνει το ζωάκι αλώβητο) τα έπαιρνα, όπως ήταν στη φάκα και τα αμόλαγα σε γειτονικό λόφο. Τις κατσαρίδες επίσης τις σπρώχνω έξω ή τις βγάζω έξω πιάνοντάς τις με χαρτοπετσέτα.

 19. heliotypon Says:

  >Renton: Σκοπός του ποστ ήταν η συνειδητοποίηση και όχι η απαξίωση της πρακτικής της ζωοφιλίας. Φυσικά και πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα ζώα, όπως κι αν εκδηλώνεται αυτός ο στόχος. Η συνειδητοποίηση ότι στόχος της φύσης είναι η διατήρηση των ειδών και όχι, αναγκαστικά, των ατόμων θεωρώ ότι είναι, επίσης, σημαντικός παράγων γνώσης των μηχανισμών της.

  Μακάρι όλες οι μορφές ζωής να μπορούσαν να λειτουργήσουν παράλληλα και όχι εναντίον του ανθρώπου. Αλλά όταν, π.χ. τα ποντίκια ή οι κατσαρίδες, ή τα μυρμήγκια, κάνουν αποικίες εκατοντάδων ατόμων μέσα σε χώρους που χρησιμοποιείς και απειλούν την υγεία σου τότε δεν αρκεί μιά φάκα-κλουβί ούτε ένα απαλό σπρώξιμο προς τα εξω, δυστυχώς! Το ίδιο φοβάμαι θα συνέβαινε αν τα χαριτωμένα γατάκια ή σκυλάκια, ή οποιοδήποτε άλλο είδος, πολλαπλασιάζονταν με ξέφρενους ρυθμούς και γίνονταν απειλή για τον άνθρωπο. Εδώ απειλούνται με εξόντωση, από τους δυνατούς της γης, ανθρώπινοι πολυάριθμοι πληθυσμοί! Δυστυχώς για τα άτομα, η ισορροπία των πληθυσμών των ειδών είναι μιά αναγκαιότητα για την επιβίωση. Και αυτό είναι πέραν από προσωπικές επιλογές ή συναισθήματα..

 20. renton Says:

  Κοίταξε heliotypon, αν η φύση είχα κάποιο “στόχο”, όπως λες, διατήρησης των ειδών, το πρώτο που θα έκανε ήταν να φροντίσει να εκλείψει ο άνθρωπος, το πιο βλαβερό ον στον πλανήτη – και για τον εαυτό του και για τους άλλους.

  Από ταινία πήρα την ατάκα, αλλά κολλάει: “Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος πάνω στη γη που σκοτώνει ή βλάπτει, για την ευχαρίστησή του”.

  Ακόμα και τα ζωάκια που γίνονται βλαβερά για μας, το κάνουν για να τραφούν, για την επιβίωσή τους. Δεν είπα ότι κάποια στιγμή δε θα πατήσουμε κανα μυρμήγκι κατά λάθος, αλλά το να σκοτώνεις συνειδητά, λες και σε έχρισε η φύση ιππότη της, είναι απαράδεκτο.

  Βασικά φύση δεν είναι ο άνθρωπος κι ούτε είναι σε θέση ο άνθρωπος να ερμηνεύει τις φυσικές προσταγές και να θέτει σωστά και λάθη. Σεβασμός προς ΟΛΕΣ τις μορφές ζωής είναι το παν, από κει και πέρα, κρατάμε κάποιους αυστηρούς κανόνες υγιεινής για να μη βρίσκουν τα “βλαβερά” ζώα εστίες.

 21. Goudaki Says:

  Δίκιο έχεις μεν, διαφωνώ δε…αν όλοι φροντίζαμε για τα ζώα και κατά συνέπεια τους εαυτούς μας, όλα θα ήταν καλύτερα. Η ζωή μας είναι πιστεύω μια σειρά αλυσιδωτές αντιδράσεις και όταν κάτι δεν πάει καλά σε ένα μέρος της είναι αναπόφευκτο οτι θα δημιουργηθούν προβλήματα και παρακάτω. Συμφωνώ πάρα πολύ με τον απο πάνω σχολιαστή!

 22. Bru Malia Says:

  Να ψοφήσουν όλοι οι άνθρωποι της γης (κι εγώ μαζί), μόνο έτσι θα σωθούν όλα τα υπόλοιπα ζώα και το κακόμοιρο το περιβάλλον. Δε μπορούσε να είχε εξαφανιστεί εξ αρχής αυτός ο μαλάκας ο Νεάτερνταλ…?

 23. heliotypon Says:

  >Renton: Πολύ σωστά! ‘Ολα. Ο άνθρωπος είναι το πιό επιβλαβές αλλά νά που δεν το καταλαβαίνει/ουμε…

  >Goudaki: ‘Ολοι μιά αλυσίδα είμαστε και αλλοίμονο στον πλανήτη και στα όντα του που δεν έχει γίνει αυτό αντιληπτό από την “ανώτερη” μορφή ζωής!

  >Bru Malia: Αν και δεν μ’ αρέσει θα παραδεχτώ ότι έχεις δίκιο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: