Το Μέλλον του πλανήτη


Ολοκλήρωσα το διάβασμα του βιβλίου του Γ. Γραμματικάκη “Η Κόμη της Βερενίκης”. Πέραν από τις πολλές πληροφορίες που παρέχει για την γέννεση και την εξέλιξη του σύμπαντος δίνει και μερικές …κατάμαυρες προοπτικές για την εξέλιξη της ζωής πάνω στη γη. Και δεν μιλάει για μερικά εκατομμύρια χρόνια μετά. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που πάρα πολλοί από τους σημερινούς κατοίκους του πλανήτη, αλλά σίγουρα τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, θα ζήσουν εφιαλτικές καταστάσεις. Η υπερθέρμανση, η μόλυνση των νερών, ο υπερπληθυσμός, η απώλεια δασών, τα πυρηνικά απόβλητα, τα σκουπίδια μας και άλλες πληγές έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν και η πρόοδος της καταστροφής εξελίσσεται με γεωμετρική ακολουθία. Η λύση για την αναστροφή και η σωτηρία του πλανήτη θα ήταν το σταμάτημα της τεχνολογικής εξέλιξης σήμερα, τώρα αμέσως! Το κλείσιμο των εργοστασίων που παράγουν όλα τα είδη που ρυπαίνουν χημικά, το σταμάτημα των αεροπορικών πτήσεων, το κλείδωμα των αυτοκινήτων μας, η άντληση και καύση του πετρελαίου και γενικά σχεδόν κάθε δραστηριότητα που αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης. ‘Ετσι θα πρέπει να επιστρέψουμε στην γεωργία χωρίς χημικά, στις μεταφορές με άλογα και ιστιοφόρα, στους αργαλιούς για τα ρούχα μας (αντίο armami-δες και Dior-ηδες…) στα φυσικά φάρμακα και βότανα αντί των χημικών φαρμάκων, και στηνκαύση ξύλων για τη θέρμανσή μας. Φυσικά, ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα θα έχουμε γιατί μόνο από φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά θα παράγεται (όχι πετρέλαιο, όχι πυρηνικά εργοστάσια). Το δίλημα είναι τραγικά αληθινό: ‘Η επιστρέφουμε στο παρελθόν (ή όπως ζούν σήμερα οι τριτοκοσμικοί λαοί) ή εξαφανιζόμαστε, μαζί και όλα τα ζωντανά! Γελάτε, ίσως, αλλά η εποχή αυτή ΔΕΝ είναι μακρυά. Κι ο Γραμματικάκης δεν είναι αγύρτης. Επιστήμονας βαρβάτος είναι και αυτά που γράφει τα εξηγεί. Και δεν είναι ο μόνος που τα λέει. ‘Ολοι οι επιστήμονες βλέπουν το μέλλον ζοφερό για τον πλανήτη.

Advertisements

17 Responses to “Το Μέλλον του πλανήτη”

 1. nassos Says:

  Έτσι θα καταρρεύσει το σύστημα όλο, και αν γίνει κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι θα ξεσπάσουν παντού πόλεμοι.

  Πάντως συμφωνώ. Αν όντως θεωρούμε τη Γη σπίτι μας, καιρός να το προσέξουμε και καιρός να θυσιάσουμε τον Αμερικανικό τρόπο ζωής μας υπέρ της Φύσεως.

  Αν και μάλλον για να το κάνουμε πρέπει πρώτα να έρθει ένας παγετώνας όπως στη ταινία “Η Επόμενη Μέρα”…

 2. Citronella Says:

  Δυστυχώς, αυτό μας “έφαγε” : αντί να πάρουμε τα μέτρα που έπρεπε, γελούσαμε, και τώρα .. διαβάζουμε κάθε μέρα νέες έρευνες και κλαίμε!

 3. liodara Says:

  ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑχ πέστα !Τα πα και γω πριν καμιά βδομάδα …!Ο άνθρωπος μόνο ς του βάζει τα χεράκια του και βγάζει τα ματάκια του…και όχι τπτ άλλο αλλά δεν τον λεν ακι Οιδίποδα…!(αστειάκια πάλι……)

 4. μαραμένα σύκα Says:

  Εγώ ελπίζω πως δεν θα ζήσω αρκετά να προλάβω τους παγετώνες,δεν αντέχω το κρυο!
  Οι λύσεις υπάρχουν χωρίς να χρειαστεί να γίνουν μεγάλες θυσίες,εκτός και αν δεν αντέχει κανείς χώρίς Αρμάνι και Μαζεράτι..

 5. tsopanis Says:

  Παλιότερα αποτελούσε πολύ “μακρινή” κατάσταση ο red code του πλανήτη μας, ενώ σιγά σιγά μου φαίνεται πως προετοιμάζουν τον κόσμο για αυτά που θα επέλθουν, με μαθηματική ακρίβεια.
  Και αντί να ευαισθητοποιηθούμε όλοι, τι κάνουμε???
  Πιστεύουμε πως άλλοι θα μας σώσουν (είτε λέγονται επιστήμονες είτε..είτε…)
  Να μας χαιρόμαστε…>

 6. alitovios Says:

  Να διαβάσεις και το State of Fear του Crichton για να έχεις ολοκληρωμένη άποψη.

 7. switchblade_sister Says:

  Αν αυτή είναι όντως η μόνη λύση, νομίζω ότι είναι ανεφάρμοστη, οπότε θα καταστραφεί ο πλανήτης. Από την άλλη, ούτως ή άλλως σε 4-5 δισεκατομμύρια χρόνια θα καταστραφεί με “φυσικό” τρόπο, οπότε sooner or later… Τρεχάτε να αποικήσουμε κανένα γαλαξία, γιατί αλλιώς δε σωζόμαστε…

 8. parafonos Says:

  10 9 8 7 6 … η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Το πρόβλημα είναι αν θα το καταλάβουμε νωρίς και θα αντιδράσουμε για την καθυστέρηση εμφάνισης των δυσμενών συμπτωμάτων ή αν θα κάνουμε τα παπιά και μέσα στις επόμενες δεκαετίες βιώσουμε, αφόρητες αλλαγές στις συνθήκες ζωής …
  Επίκαιρες οι σκέψεις και οι δικές σου και του βιβλίου που διαβάζεις. Βγές έξω στον παράλογο ήλιο του χειμώνα και θα γίνουν ακόμη πιό επίκαιρες….

 9. μαραμένα σύκα Says:

  Τώρα που οι αμερικανοί κατωχείρωσαν το διάστημα λέτε να χρειαζόμαστε βίζα για ιντεργαλαξιακά ταξίδια?

 10. heliotypon Says:

  Δεν διάβασα το βιβλίο State of Fear αλλά έψαξα για το θέμα του στο google. Αν και μόνο με την ανάγνωση του θέματος δεν μπορώ να μιλάω με γνώση γι’ αυτό, νομίζω ότι ο ευγονικός φόβος για τον οποίο μιλάει ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από την σημερινή πορεία του πλανήτη, που δεν είναι απλώς φόβος ή υποψία αλλά επιστημονικά μετρημένη πραγματικότητα. Και δεν χρειάζεται πολύ γνώση για να ξέρουμε ότι τα νερά μας μολύνονται, τα σκουπίδια μας έπνιξαν, και το έδαφός μας ερημοποιείται βαθμιαία, σε ορατό βαθμό, ακόμη και στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για την αύξηση του πληθυσμού, που θα φτάσει σε 100-200 χρόνια στο σημείιο να αναλογεί

 11. alitovios Says:

  Το βιβλίο γράφτηκε πριν τρία χρόνια και ασχολείται με τα φλέγοντα ζητήματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη από μια σκοπιά που δεν πρόκειται να ακούσεις πολύ εύκολα.

 12. heliotypon Says:

  Δεν ξέρω πώς κόπηκε το προηγούμενο σχόλιό μου, αλλά είχα γράψει κι άλλα που δεν φαίνονται. ‘Ελεγα, λοιπόν, περίπου τα εξής:

  Ότι θα αναλογεί 1μ2 ανά κάτοικο της γης σε 100-200 χρόνια και ότι, για ν’ αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία πρέπει να απαρνηθούμε τον βιομηχανικό τρόπο ζωής, να κάνουμε χωρίς αυτοκίνητα, αεροπλάνα, εργοστάσια, υπολογιστές, πλαστικά, χημικά, να μεταφερόμαστε με άλογα και ιστιοφόρα, να γίνουμε αγρότες οι περισσότεροι, ηλεκτρισμό να έχουμε ελάχιστο, να θερμαιόμαστε με ξύλα (έστω με ηλιακή ενέργεια), να ξεχάσουμε κλιματισμό κι’ άλλα πολυτελή. Πόσο διατεθειμένοι είμαστε να τα απαρνηθούμε όλα αυτά; Αναρωτιέμαι…

 13. Helix Nebulae Says:

  Καλημέρα.

  Βασικά, τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα τη μέρα που ο πίθηκας αποφάσισε να κατέβει από το δέντρο. Όσο ρομαντικά και να το δούμε όμως, δε μας έρχεται και πολύ καλά να εγκαταλείψουμε ξαφνικά το PC μας και το ψυγείο μας για να πάμε στην εξοχή και να το παίξουμε Ινδιάνοι. Ιδίως σε έναν κόσμο που είναι τίγκα στους καουμπόηδες.

  Αν αυτός ο πλανήτης ήταν σκύλος, εμείς δεν είμαστε παρά οι ψύλλοι που έχουμε φωλιάσει στο τρίχωμα του και του προκαλούμε φαγούρα. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, ο κόπρος έχει αρχίσει να σηκώνει το πόδι του και να ξύνεται για να μας ξεφορτωθεί…

 14. liliputanerin Says:

  Αγγίζεις πολύ ευαίσθητη χορδή…Από την μικρή ενασχόληση μου με το θέμα Ενέργεια-Περιβάλλον-Ανάπτυξη το μόνο που μπορώ να πω είναι πως από τη στιγμή που ο άνθρωπος έχασε το μέτρο έχασε και ζωτικό μέρος του πλανήτη που ζει και αναπνέει.Υπάρχουν πολλές θεωρίες και προσεγγίσεις για το πως η Ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη ή καλύτερα ολοκληρωμένη. Σίγουρα η λύση δεν βρίσκεται στο να εγκαταλέιψουμε ξαφνικά το σπίτι και να πάμε να το παίξουμε “Ινδιάνοι” όπως διαβάζω σε παραπάνω σχόλια. Το ζήτημα είναι τι γίνεται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο όπως και σε παγκόσμιο καθώς και τι συμφέροντα βρίσκονται πίσω από κάθε πρόβλημα. Θα μπορούσα να μιλάω και να γράφω ώρες για αυτό το θέμα όχι τόσο από επαγγελματική διαστροφή όσο από πραγματικό ενδιαφέρον.

 15. sigmataf Says:

  Ταξίδια με επιστροφή απο το μηδέν στο άπειρο.

 16. Iliahtida-"Juliett" Says:

  Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, ΤΙΠΟΤΑ σημαντικό δεν μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης όσο οι τεράστιες βιομηχανίες συνεχίζουν ανενόχλητες να σκοτώνουν το κλίμα & την ατμόσφαιρα… Δυστυχώς! Είναι κυρίως θέμα “των μεγάλων”, αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις να θέσουν όρια, αλλά δεν το κάνουν γιατί τα συμφέροντα που παίζονται είναι τέράααααστια… Για παράδειγμα:
  Είμαι σε φάση που θέλω να αγοράσω καινούριο ψυγείο & μάλιστα για να λύσω & το πρόβλημα της χωρητικότητας προσανατολίζομαι στα λεγόμενα “ψυγεία-ντουλάπες”. Σε όσα καταστήματα (& δεν είναι λίγα) λοιπόν ρώτησα (& διαδικτυακά ακόμη) όλοι με παραπέμπουν σε μια συγκεκριμένη αμερικάνικη μάρκα γιατί υποτίθεται είναι κορυφή στα ψυγεία αυτού του είδους! Κάνω μια αναζήτηση στο Internet & βρίσκω πως το 1997 η Greenpeace είχε βγάλει μια οδηγία που έλεγε πως οι κατασκευάστριες εταιρείες ψυγείων χρησιμοποιούν 2 βασικούς τύπους ψυκτικού μέσου (το R600 & το R134a) εκ των οποίων το ένα (το R600) είναι εντελώς αβλαβές για το περιβάλλον ενώ το δεύτερο (το R134a) είναι ιδιαίτερα καταστροφικό! Η εταιρεία λοιπόν που όλοι μου έλεγαν να αγοράσω χρησιμοποιεί το καταστροφικό… Κι αναρωτιέμαι: μα καλά, κανείς δεν το ήξερε να μου το πει; Πώς είναι δυνατόν; Μα όλα σήμερα είναι θέμα marketing! Και κατ΄επέκταση οικονομικών συμφερόντων! Συνεχίζω λοιπόν το ψάξιμο & ανακαλύπτω πως & η Greenpeace πλέον αποκρύπτει αυτές τις μάρκες (ενώ παλιότερα εξέδιδε δημόσια οδηγίες) γιατί δεν τη συμφέρει καθόλου οικονομικά να πάει κόντρα στους …”μεγάλους”!
  Τί συμπεραίνω; Εγώ θα αγοράσω κατά συνείδηση μια οικολογική μάρκα, αλλά όσο άλλοι θα αποφασίζουν πόσα θα μας λένε & πόσα θα μας αποκρύπτουν, ο πλανήτης θα συνεχίζει να βαδίζει προς την καταστροφή… Δυστυχώς!
  Από την άλλη όμως είμαι & από τους πλέον αισιόδοξους ανθρώπους & νομίζω πως όσο κι αν ο κακός & ανεύθυνος άνθρωπος αδιαφορεί για τον πλανήτη, η παντοδυναμία & η σοφία της φύσης πάλι θα νικήσει & θα βρεί τους τρόπους να εξισορροπήσει τα πράγματα! Ή τουλάχιστον, έτσι θέλω να πιστεύω…
  Φιλιά & Καλό βράδυ!

 17. heliotypon Says:

  Το θέμα δεν είναι τι θα κάνει ο πλανήτης. Αν ο άνθρωπος εξαφανιστεί ο πλανήτης θα εξισορροπίσει την κατάσταση, έστω κι αν του πάρει πολύ χρόνο. Η φύση διαθέτει μηχανισμούς για την αποκατάσταση της ισορροπίας της και, ίσως, μέσα στους μηχανισμούς αυτούς υπάρχει και η πρόβλεψη της απομάκρυνσης του ατίου της διαταραχής που είναι ο άνθρωπος. Αν, λοιπόν φτάσουμε σε σημείο επανεκκίνησης (Ελληνικά: “reset”), μέσω πολέμων ή άλλων μέσων εξόντωσης και μείνουν τρεις κι ο κούκος, έτσι ώστε να εκλείψουν οι τεχνικές δυνατότητες καταστροφής, μάλλον θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Μύθοι, κείμενα και σημεία διαφόρων πολιτισμών δείχνουν ότι πιθανόν να έχουν ξανασυμβεί καταστροφές μεγάλης κλίμακας στη γη, που έκαναν παλιούς πολιτισμούς να εξαφανιστούν και να γίνει “επανεκκίνηση”.

  Αυτές οι συζητήσεις με οδηγούν και προς την σκέψη ότι η αλληγορία της ιστορίας των πρωτοπλάστων που έχασαν τον παράδεισο γιατί έφαγαν από το δέντρο της γνώσης μας δείχνει προς κάποια κατεύθυνση. Ίσως κάποιοι άνθρωποι (αλήθεια ποιοί;) έγραψαν αυτά τα λόγια θέλοντας να επισημάνουν ότι η γνώση (και η κακή χρήση της) οδηγεί στην απώλεια του παραδείσου. Εκείνο που δεν μας λέει η αλληγορία (ίσως και να το λέει αλλά να μην το έχω καταλάβει…) είναι ποιές θα ήταν οι προϋποθέσεις για τη σωστή χρήση της γνώσης…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: