Οι “Ειδικοί”…


Συχνά διατυπώνεται το ερώτημα: “πρέπει να έχουμε γνώμη” για κάποιο θέμα; Και ποιοί πρέπει να έχουν γνώμη; Ε, αυτό το πολύπλοκο ερώτημα το έχουν απαντήσει τα κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.  Εάν μεν είναι το θέμα γενικό μπορούν να απαντήσουν διαβάτες, οδηγοί, νοικοκυρές, πρόσκοποι, αρχιμανδρίτες έως και αγροφύλακες. Αν είναι όμως, ειδικό, έρχονται άλλοι “ειδικοί”…  Είναι γνωστοί ηθοποιοί, γνωστοί τραγουδιστές, γνωστοί ποιητές, γνωστοί δημοσιογράφοι (ε, καλά αυτοί τα ξέρουν όλα, έτσι κι αλλιώς…), βουλευτές, πολιτευτές,  και, φυσικά, παπάδες!

 

Είναι εντυπωσιακό ν’ ακούς γνωστή ηθοποιό (με πολλά …πιασίματα) να σου εξηγεί πώς και γιατί έγινε σεισμός! Εκπληκτικό ν’ ακούς ποιητή να σου λεει τι έπρεπε να κάνει η αστυνομία για να συλλάβει έναν δολοφόνο. Ασύλληπτο ν’ ακούς τραγουδιστή να σου μιλά για την αντιμετώπιση του ιού των πουλιών. Αχτύπητο ν’ ακούς νεαρό βουλευτή (καμία σχέση με τη θάλασσα) να σου εξηγεί τι έπρεπε να είχε κάνει ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου που βούλιαξε! Και φυσικά δύο μεγαλοδημοσιογράφους, καπετάνιους …φουσκωτών να έχουν βαρύνουσα γνώμη για το ναυάγιο! Και βέβαια δεν μιλάμε για τους παπάδες, που ξέρουν τα πάντα επί των πάντων! Πάντα με το καλυμμαύχι στο κεφάλι (γιατί, άραγε, μέσα σε κλειστό χώρο;) κανοναρχούν για θέματα κοινωνικά, ιατρικά, διαστημικά, ναυτικά, εκπαιδευτικά, στρατιωτικά, ιστορικά και γενικώς για οτιδήποτε κάτω από τον ήλιο!

Ρε παιδιά, δε λέω, καλό είναι να έχουμε γνώμη και πρέπει να έχουμε γνώμη για όσα μας αφορούν. Αλλά το να εκφράζουμε (βαρύνουσα) γνώμη για πράγματα που είναι εντελώς έξω από το γνωστικό μας πεδίο είναι καθαρή αφροσύνη, είναι επιπολαιότητα, είναι ηλιθιότητα! Κι αν το πράγμα περιορίζεται στις κουβέντες του καφενείου (π.χ. «ΕΓΩ να σου πω πως θα γίνεις καλά») δεν χάλασε ο κόσμος. ‘Επεα πτερόεντα είναι και ως πτερόεντα πετάνε και φεύγουν και το μόνο που κάνουν είναι να προσελκύσουν καμιά φάπα από τον διπλανό μας. Όμως αυτά τα κανάλια, ρε παιδιά, κάνουν ζημιά. Παραπλανούν τον κόσμο που βλέπει και ακούει και νομίζει παίρνει τα λόγια των «επωνύμων» στα σοβαρά! Τι κάνουμε, ωρέ, μ’ αυτούς τους ξερόλες “ειδικούς” μαϊντανούς που φυτρώνουν σε κάθε κανάλι και μικρόφωνο;

18 Responses to “Οι “Ειδικοί”…”

  1. tolisbak Says:

    Μπορούμε να αλλάξουμε κανάλι ή σταθμό…..

  2. maramenasyka Says:

    αχαχαχχα
    Κάτι τους ποτίζουν όλους αυτούς δεν μπορεί!
    Η φράση “”Δεν ξέρω”” δεν υπάρχει για πολύ κόσμο νομίζω και πρώτοι και καλύτεροι σε αυτό είναι οι γιατροί και οι πολιτικοί.

  3. fevis Says:

    Τους αποξηραίνουμε μέσα σε βιβλία και μετά τους χρησιμοποιούμε για να νονστιμέψουμε τα φαγητά μας?

  4. tsopanis Says:

    Το χειρότερο απ’όλα είναι όταν στήνουν τα δικαστήριά τους και δικάζουν τον κόσμο, ερρήμην !!!
    Και το κάνουν αυτό πλέον καθημερινά.
    Δυστυχώς 😉

  5. petalida Says:

    Κι όμως! Εκεινοι οι κύριοι που κάθονται (κάθονταν? δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα αυτη η συνηθεια) στον Εθνικό Κήπο και στο Ζαππειο και λέγαν τη γνώη τους επί παντός επιστητού, δεν εβλαπταν κανέναν, ήταν πολύ απολαυστικοί και όλο και κάποιον θα “ξύπνησαν”.
    Εκτός από την εξειδίκευση υπάρχει και η κοινή λογική, που μερικές φορες οι ειδικοί τη χάνουν!

  6. heliotypon Says:

    >Tolibak: Δεν είναι τόσο απλό. Δεν είναι μιά μουσική που σου αρέσει ή δεν σου αρέσει. Είναι αργή αλλά σταθερή διάβρωση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης και ιδίως των παιδιών που ακούν κάθε είδους αρλούμπα από υποτιθέμενα έγκυρα (αφού είναι στην TV) χείλη.

    >maramenasyka: O Γιατρός, κι ο κάθε ειδικός, που σέβεται τον εαυτόν του πρέπει να ομολογήσει την άγνοια όταν δεν ξέρει κάτι, ακόμη κι αν πρόκειται για το δικό του γνωστικό αντικείμενο. Οι ειδικοί των καναλιών τα ξέρουν όλα και έχουν γνώμη επί των πάντων!

    >fevis: Πολύ άνοστα θα βγούν….

    >tsopanis: Άλλη πληγή αυτή! Από κει πήρε και το nickname του ο Ευαγγελάτος (Εισαγγελάτος). Αμ οι επώνυμοι “μεγαλοδικηγόροι” (της φωτιάς) τι σου λένε!

    >Petalida: Μα και αυτούς εννοώ όταν αναφέρομαι στο “καφενείο”! Και τα παγκάκια ένα είδος καφενείου είναι (άραγε ακόμη;) χωρίς καφέ (ίσως να τον κουβαλούν από το σπίτι σε θερμος, με την τιμή του καφέ εκεί που έφτασε!).

  7. Hgemonida Says:

    Γνώμη μπορεί να έχει ο καθένας αλλά να την εκθέτει ως άποψη υποκειμενική. Αλλά το θέμα δεν είναι η αναρχική δημοκρατικότητα του λόγου. Ούτε ποιος επιτρέπει σε ποιον να πετάξει μπαλάκια στις κερκίδες. Το θέμα είναι ποιοι και πόσοι θα σκύψουν, ποιοι και πόσοι θα τα αντικρούσουν και ποιοι και πόσοι θα φύγουν από το γήπεδο σιχτιρίζοντας τους διοργανωτές και τους πολλά βαρείς παίκτες.

  8. drosulitiss Says:

    Πραγματι υπαρχει μεγαλη χαζομαρα στους ανειδικευτους ¨¨ειδικους¨¨.Το θεμα ειναι ποσοι απο μας τους παιρνουν στα σοβαρα.Οσο για τους παπαδες αυτοι οντως ειναι ειδικοι επι παντος, καθοτι η επικοινωνια ανωθεν (μετα του παντογνωστου) καθημερινη και αδιαληπτος!!!Τις ευλογιες μου…

  9. drosulitiss Says:

    ………..

  10. Anna Says:

    Οι ειδικοί προτιμούν να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία και να τα επεξεργάζονται πριν βγάλουν κάποιο πόρισμα-γνώμη-θέση. Επειδή όμως ο τηλεοπτικός χρόνος δεν επαρκεί μέχρι να βγει αυτό το πόρισμα, αυτό το κενό το συμπληρώνουν από ημιαδαείς μέχρι και παντελώς αδαείς, οι οποίοι διαθέτουν απεριόριστο χρόνο για να εκφράσουν τη “γνώμη” τους, τη “γνώση” τους και την τελική ετυμηγορία τους. Το σύνολο συμπληρώνουμε εμείς, “η κοινή γνώμη”, που κρεμόμαστε από τα χείλη τους μπροστά στα ορθάνοικτα παραθύρια.
    Drosulitiss, δεν υπάρχουν ανειδίκευτοι “ειδικοί”, ίσα ίσα που έχουν αποκτήσει μεγάλη εξειδίκευση ως “ειδικοί” και για αυτό και προτιμώνται.

  11. Nemertes Says:

    Όσοι δεν γίνανε πρόεδροι σε αυτή την χώρα γίνανε… ειδικοί!

  12. ange-ta Says:

    Αμ’ έτσι τραβάει το κανάλι.
    Όσο πιο άσχετος είναι ο ειδήμων, τόσο πιο ωραία ακούγεται. Γιατί τις βλακείες τις καταλαβαίνουν ΟΛΟΙ! και επιπλέον, όλα είναι κουτουρού και ανεύθυνα. Αυτό θα πεί επιτυχία!
    Ο γιατρός να μιλάει για γέφυρες, ο παπάς για νόσους, ο ηθοποιός για οικονομικές στρατηγικές, ο οικονομολόγος για σεισμούς, ο σεισμολόγος για σέξ, ο σεξολόγος για οικιστικά, ο κηπουρός για αστρονομία, ο φυσικός για πλοία. Για δε τα θέματα, που θα μπορούσε ο καθένας να έχει άποψη, τότε κανένας δεν δύναται να ομιλεί, γιατί δεν είναι ειδικός. Λ.χ. κανένας δεν επιτρέπεται να έχει άποψη για το βιβλίο ιστορίας που διδάσκεται στα παιδιά μας, γιατί δεν είναι ιστορικός.
    Μεγάλο χάλι η πατρίς μας, σας λέω!

  13. Iliahtida-"Juliett" Says:

    Άσχετο, αλλά
    δείτε αν θέλετε, αυτό!

    Σας προειδοποιώ όμως πως θα σοκαριστείτε… Φροντίστε να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, γιατί είμαι βέβαιη πως θα θελήσετε να διαβάσετε & τα προηγούμενα posts.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
    ΥΣ: ΣΥΓΝΩΜΗ αν σας ψυχοπλάκωσα, μα αυτά συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας…

  14. heliotypon Says:

    >Hgemonida: Γνώμη να έχουμε για τα πράγματα που μπορούμε να προσεγγίσουμε. Βρίσκω ότι το να έχεις γνώμη και πολύ περισσότερο να την εκφέρεις δημόσια, για κάτι που αγνοείς παντελώς δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα αλλά αφροσύνη πρώτου μεγέθους. Αν μου δείξεις μιά ακτινογραφία σου ή εξέταση αίματος και δεν είμαι γιατρός (ή σχετικός με την ιατρική, έστω…) αλλά παρά τούτο σου κάνω διάγνωση είμαι, το λιγότερο, κρετίνος! Δυστυχώς (ή και ευτυχώς) αγνοώ τους ποδοσφαιρικούς κώδικες και καταστάσεις κι έτσι για το δεύτερο μέρος του σχολίου σου δεν μπορώ να εκφέρω σχόλιο (δεν το κατάλαβα κάν!).

    >Drosulitis: Δεκτές πάτερ! 🙂

    >Anna: Το κακό είναι ότι τους καλούν και ότι δέχονται…

    >Nemertes: Προτιμώ τους προέδρους!

    >Ange-ta: Αιώνιε Σαββόπουλε: “Δεν υπάρχει ελπίς, στην Ελλάδα ζεις”. Λέω να βγω σε κανάλι να ρητορεύσω περί μόδας… 🙂 🙂

    >Iliahtida_Julliet: Το διάβασα. ‘Οντως ψυχοπλακώθηκα. Δεν διαβάζονται εύκολα αυτά τα κείμενα. Ούτε να σχολιάσω δεν μπορώ. Ούτε να θαυμάσω, από ένα μούδασμα που ένιωσα στον εγγέφαλο! Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι με τόσο κουράγιο αλλά και υπηρέτες της υγείας μας τόσο διαστροφικοί!

  15. Tzonakos Says:

    Eμένα με ενοχλεί η έκφραση
    ” οι γνώμες ειναι σαν τις κωλοτρυπίδες, όλοι έχουν απο μία ”
    και μ ενοχλεί γιατι αν κατι δεν το γνωρίζω, θα πώ μόνο όσα γνωρίζω και όσα μπορώ με ασφάλεια και σοβαρότητα να συμπεράνω ως λογικό όν.
    Ειναι σαν να λέει κανεις οτι να μην μιλάμε καθόλου αν ενα θέμα μας ενδιαφέρει πολύ, αλλα δεν το γνωρίζουμε με λεπτομέρειες.
    Ε, οκ, δεν μπορούμε να είμαστε ειδικοί σε ΟΛΑ αλλα και δεν μπορούμε να εμφανιζόμαστε ως ειδήμονες κιόλας. Αυτο ναι.

  16. atheofobos Says:

    Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ μας λες να μην παίρνουμε στα σοβαρά την γνώμη του Γιακουμάτου για την σύνθεση της Εθνικής ομάδας;

  17. heliotypon Says:

    >Τzonakos: Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να εκφράσεις γνώμη γιατί απλώς δεν έχεις και δεν μπορείς να έχεις. Κι αν έχεις κακώς την έχεις. Αν π.χ. το θέμα είναι ειδικό των διαστημικών ταξειδιών κι εσύ έχεις γνώμη γιατί εξεράγη ο πύραυλος και δεν έχεις σχέση με το ανικείμενο μάλλον γελοιοποιείσαι. Δεν αναφέρομαι στα θέματα που μπορεί να γνωρίζουμε κάπως αλλά σ’ αυτά που δεν γνωρίζουμε καθόλου!

    >Atheofovos: Δεν έχω γνώμη για το ποδόσφαιρο γιατί δεν ξέρω τίποτε απ’ αυτό. Για τον Γιακουμάτο καλλίτερα να μην σου πω τη γνώμη που απέκτησα γι αυτόν από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις!

  18. Rono Says:

    Η γνώμη είναι σαν το μουνί. Αν δεν είναι τακτοποιημένη, στρωτή και ξεκάθαρη, συνήθως τη γράφουν στ’αρχίδια τους.

Leave a comment