Ο Πρέσβυς της Παλουκολάνδης (ή Πίστη! Πού και γιατί;)


Αν ξαφνικά εμφανιστεί ένας κύριος (ή περισσότεροι) και μας πει ότι είναι πρέσβυς της Παλουκολάνδης, χώρας άγνωστης που ούτε στον χάρτη βρίσκεται ούτε πουθενά αλλού, που κανένας δεν πήγε εκεί και κανείς δεν την είδε κανείς δεν την ξέρει, τι νομίζετε, θα πιστέψουμε τον κ. πρέσβυ και θα του δώσουμε και διπλωματική ασυλία, ακόμη και μισθό; Θα επικοινωνούμε μαζί του; θα πηγαίνουμε στις δεξιώσεις των ανύπαρκτων “επετείων” της χώρας του; Θα τον καλούμε στις δικές μας; Θα βάλουμε την άγνωστη και μάλλον ανύπαρκτη, χώρα του στα βιβλία της γεωγραφίας, βασισμένοι στις περιγραφές του κ. “πρέσβεως;” Θα δώσουμε “πίστη” στην ύπαρξη της χώρας και στα λεγόμενά του περί της Παλουκολάνδης και των διαθέσεων του “προέδρου” της; Μήπως πρέπει, γιατί η “πίστη”, κατά κάποιον περίεργο τρόπο, έχει ανακυρηχτεί σε αδιαμφισβήτητη αξία, από μόνη της; Μήπως για να μην μας χαρακτηρίσει “άπιστους”ο κ.πρέσβυς θα πρέπει να του δώσουμε αυτά που ζητά, αυτός και ο αόρατος πρόεδρος ή η κυβέρνηση της Παλουκολάνδης; Πότε πρέπει να πιστεύουμε και σε τι; Τι είναι η πίστη σε καταστάσεις και “γεγονότα” για τα οποία καμμία απόδειξη ή έστω ένδειξη δεν υπάρχει; Πώς, γιατί και σε τι πρέπει να “πιστεύουμε” για να θεωρούμαστε καλοί άνθρωποι; Πιστεύεις κάτι γιατί υπάρχουν οι αποδείξεις, ή γιατί αυτός που στο λέει έχει αποδειχτεί αξιόπιστος και υπεύθυνος αλλά και πάλι αφήνεις και μιά πιθανότητα να κάνει λάθος ή να παραπλανήθηκε κι αυτός ή και να παραφρόνησε ξαφνικά! Το: “Πίστεψε γιατί στο λέω εγώ” πάντα ήταν το άκρον άωτο του παραλογισμού και λοιδωρήθηκε γενικώς. Πώς, σε “ειδικές περιπτώσεις”, αυτό γίνεται γενικώς παραδεκτό, και μας παρασύρει και σε πλήθος από ολέθριες πράξεις, καταστάσεις και συμπεριφορές; Εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω. Αλλά απλοϊκός άνθρωπος είμαι και πολλά γράμματα δεν ξέρω. Εσείς, αγαπημένοι επισκέπτες, που είσαστε και γραμματιζούμενοι μήπως μπορείτε να με διαφωτίσετε;

16 Responses to “Ο Πρέσβυς της Παλουκολάνδης (ή Πίστη! Πού και γιατί;)”

 1. petalida Says:

  Αγαπητέ Ηλιοτυπε, υπάρχει και το ένστικτο! πχ ο μαθηματικός μπορεί να ξέρει το αποτέλεσμα πριν καν σκεφτει την απόδειξη. Μερικές φορές (λίγες) απλώς ξέρες!

 2. petalida Says:

  οχι ξέρες φυσικά! ΞΕΡΕΙΣ.

 3. NanaTsouma Says:

  Μπερδεμένα μας τα γράφεις απόψε..Πονοκέφαλος μ`έπιασε!
  Οποτε σου έρχονται τέτοιες ιδέες μαζι με το ποστ δίνε και κανενα πακετο ασπιρίνες!!!!!!

 4. heliotypon Says:

  >Petalida: Το ένστικτο είναι βιολογικός μηχανισμός. Δεν έχει σχέση με τις νοητικές λειτουργίες. Αν ήταν έτσι τότε τα ζώα θα είχαν θρησκεία…

  >Nanatsouma: Μα όλο με εκπλήσσεις εσύ! Δεν βλέπεις τις αλληγορίες στο ποστ; Ο πρέσβυς είναι ο “εκπρόσωπος του θείου” που σου αναγγέλει ότι εκπροσωπεί κάποιον κόσμο που κανείς δεν είδε και δεν ξέρει και έχει απαίτηση να πιστέψεις σ’ αυτόν, έτσι, επειδή στο λέει αυτός και θεσμοθετεί κι ένα πλήθος από τελετές, εκδηλώσεις, κ.α. κι εσύ “πρέπει” (;) να ακολουθείς και να υποτάσσεσαι κλπ… ξαναδιάβασέ το…

 5. petalida Says:

  Ενστικτο, διαισθηση, εσωτερική αποκάλυψη: οταν γνωρίζεις δίχως να μπορείς ν αποδείξεις με αναλυτικά λογικά βήματα. Αυτη η γνώση μπορεί να ειναι επιστημονική, συναίσθημα, επιθυμία ή στόχος ζωής.

  Για κάποιους ο θεός (εννοια κάπως ρευστη: η πηγή, το θαύμα της ζωής, η σοφία των φυσικών νόμων, η αρμονία του συμπαντος, όλα όσα δε χωράει ο νούς μας, όλα όσα μας θυμίζουν το πεπερασμένο του εγκεφάλου μας) ειναι μια ακόμα αποκάλυψη και μάλιστα η μεγαλύτερη. Η αποκάλυψη αυτη δεν ερχεται από τις γραφές. Ερχεται από μέσα σου.
  Η πίστη στην υπαρξη του μπορεί να αποσυζευχθει απο τη θρησκευτική ευλάβια και το τελετουργικό της εκκλησίας, αν και οι τελετες μάλλον εχουν τη χρησιμότητα τους.

  Δε γνωρίζουμε τι σκέφτονται ουτε τι νιώθουν τα ζώα. Οργανωμένη θρησκεία προφανώς δεν εχουν αλλά γιατι να μην προσδοκούν την αιώνια ένωσή τους με τις συμπαντικές δυνάμεις?

 6. NanaTsouma Says:

  Τις βλέπω τις αλληγορίες μωρέ….αλλά καθε φορά που θα βάζεις τέτοια posts βάζε ένα σημαδάκι δίπλα….αστερίσκο, πασχαλίτσα,σαγιονάρα…κάτι τέλος πάντων να προετοιμαζόμαστε …ψυχολογικά!
  Je te trouve bien comlpique΄…….

 7. Nemertes Says:

  Στο πνεύμα μου είσαι. Καλέ μήπως είχαμε βγει μαζί το Σάββατο; Είχα έναν τρελο που λες που μου έλεγε ότι πρέπει να συγχωρώ για να φανώ ανώτερος άνθρωπος (κατά τον χριστιανισμό, βεβαίως βεβαίως). Ξέρεις τι του απάντησα έτσι; Εγγυήσου μου εσύ μια θέση στον παράδεισο και να συγχωρήσω.

  Ρε τι είμαστε εμείς ρε; Όλα για την μετά θάνατον. Πίστεψε για να μην τιμωρηθείς. Ρε δεν είμαστε σοβαροί λέμε…

 8. heliotypon Says:

  >Petalida: Το να διαισθάνεσαι από το να σου παρουσιάζεται κάποιος (ή κάποιοι) και να σου λέει ότι “αυτός ξέρει” (πολλοί δεν το παίζουν και “επιστήμονες”…!) έχει μεγάλη απόσταση. Ο καθένας είναι ελέυθερος να ερευνά, και πρέπει να ερευνά, τα άγνωστα πεδία πέραν από το φυσικό. Αν διαθέτουμε ανεξερεύνητες ικανότητες είναι αντικείμενο έρευνας. Αν διαισθάνεσαι κάτι με μεταφυσική ποιότητα είναι κι αυτό αντικείμενο έρευνας και μάλιστα επιστημονικής. Η επίσημη θέση των “ειδημόνων” και η θεσμοθέτηση του μεταφυσικού, του αγνώστου του ανεξερέυνητου ωσάν να το κατέχαμε είναι που με βρίσουν αντίθετο. Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι διαισθήσεις μας τα “ξέρω” χωρίς αποδείξεις και η αποκάλυψη δεν αποκλείεται να είναι και το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πλύσης εγκεφάλου από το θρησκο-πολιτικό κατεστημένο. Λέω, δεν αποκλείεται!

  >NanaTsouma: Εγώ complique? Δεν μου το είχαν πει μέχρι τώρα αλλά να το σκεφτώ μήπως έχεις δίκιο! Νομίζω ότι αφού τις πιάνεις τις αλληγορίες δεν σου χρειάζονται οι ασπιρίνες…

  >Nemertes: Αυτή ακριβώς είναι η ουσία: Η μετά θάνατον ζωή! Δεν χρειάζεται να διεκδικείς τίποτε σ αυτή τη ζωή αφού μετά θάνατον θα είσαι εκλεκτός. Να υπακούς πρέπει, να είσαι εγκρατής (περιφρονείστε τις ηδονές της ζωής!) Τι βολικό για το εξουαστικό και εκμεταλλευτικό κατεστημένο! ε;

 9. κατερίνα Says:

  μην ζαλίζεις το κεφάλι σου βρε πουλάκι μ!

  χαχαχαχαχα!

 10. heliotypon Says:

  >κατερίνα: Το κεφάλι μου μου το έχουν ζαλίσει πάρα πολλοί ήδη! Κι ετούτοι εδώ για τους οποίους γράφω έχουν ζαλίσει το κεφάλι, και όχι μόνο, όλου του κόσμου για ατέλειωτες γενιές! Γι αυτό και το μένος μου απέναντί τους!

 11. Estarian Says:

  Η απόδειξη είναι η άρνηση της πίστης. Αλλά εγώ είμαι μαθηματικός. Αν δε δω απόδειξη, δεν πιστεύω τίποτα 🙂

 12. Vouts Says:

  Ως μαθηματικός κι εγώ, πιστεύω στην απόδειξη αλλά πολλές φορές εύκολα υποκύπτουμε στον οριακό ρομαντισμό μεταξύ αφέλειας και συνειδητής αποδοχής. Τελικά στη ζωή μάλλον πιστεύουμε αυτό που θα θέλαμε να ισχύει.

 13. petalida Says:

  Μου φαινεται ότι η φράση “δεν πιστευω (στο θεό)” έχει ενα χαρακτήρα πίστης (πίστη σε μια απουσία), και γι αυτό τη βρίσκω απολύτως αντιφατική και τελικά καταλήγω στον αγνωστικισμό που μου φαινεται πιο “τίμιος”.

  Πολλές ειναι οι φορές που δεχόμαστε κάτι ως σωστό ακόμα κι αν δεν εχουμε απόδειξη. Τα αξιώματα της κλασσικής γεωμετρίας που τα διασθανόμαστε σωστά αλλά δεν αποδεικνύονται, οι ηθικές αξίες, τα συναισθήματα.
  Μπορεί κανείς να έχει βιωματική εμπειρία ενός πολυδιάστατου χώρου?
  Μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι ο φόνος ειναι λάθος? η ανθρωποφαγία? η βία?
  Γιατί είναι καλή η αγάπη? Γιατι προτιμάμε την τρυφερότητα? Μπορείς να αποδείξεις ότι αγαπάς?
  Η πίστη και αγάπη για το θεό (ή τη μαύρη θεά τελοςπάντων!) είναι νομίζω μια τέτοιου τύπου βεβαιότητα.

 14. heliotypon Says:

  >Estarian: Μάλλον συμφωνώ, αν κατάλαβα σωστά τι θέλεις να πεις.

  >Vouts: Αυτό το τελευταίο το υποψιάζομαι κι εγώ. Το “Wishfull thinking” είναι επιτυχημένη έκφραση, νομίζω.

  >Petalida: Αν πιστεύαμε το οτιδήποτε μας λένε θα τρελαινόμαστε. Για να πιστέψουμε, λοιπόν, σε κάτι συγκεκριμένο (δεν εννοώ το άοριστο αίσθημα ότι κάτι πιο πάνω από μας υπάρχει). Εγώ δεν υποστήριξα την πίστη στην απουσία και, φυσικά, ούτε είμαι εναντίον της έρευνας του υπερβατικού (άλλο αν αμφιβάλλω αν αυτή οδηγεί κάπου). Είμαι σαφώς εναντίον του να θεσμοθετείς κάτι για το οποίο δεν έχει καμία απόδειξη ύπαρξης και να παίρνεις ως δεδομένο αυτό που κανένας δεν γνωρίζει ούτε έχει αποδειχτεί ποτέ.

 15. madprofessorus Says:

  Ουφ δύσκολο θέμα…!Βασικά δεν είναι καλό να πιστεύεις στο οτιδήποτε χωρίς να έχεις αποδείξεις,υπάρχουν κάποια πράγματα που αποδεικνύονται και άλλα όχι,το αν υπάρχει θεός η όχι,είναι θέμα καθαρά ατομικό,εννοώ αν το πιστεύεις η όχι,αλλά είναι ένα θέμα με διαστάσεις πιό σύνθετες,καθώς η διακύρηξη της μη πίστης σου σε συνδυασμό με κάποιες κοινωνικές συνθήκες που μπορεί να επικρατούν μπορούν να σε περιθωριοποιήσουν,υπάρχουν αυτά τα κολλήματα φοβάμαι ακόμα στην δήθεν προοδευμένη ελληνική κοινωνία,υπάρχει και μια άλλη εκδοχή βέβαια,να το αφήσεις κάπως στο…φλου,κάτι που κάνω εγώ,δεν έχω καταλήξει σε κάποια από τις δύο εκδοχές,και ζώ τη ζωή μου χωρίς παρακαταθήκες για μετά θάνατον,άπαξ κ φύγω απο δώ….που να ξέρω τι θα γίνει μετά!

 16. Διαγόρας ο Μήλιος Says:

  Να αποπειραθώ λοιπόν κι εγώ να σε διαφωτίσω, όπως ζήτησες αγαπητέ heliotypon.

  Αν ο πρέσβυς της Παλουκολάνδης είχε απλά απαιτήσει την αναγνώριση της χώρας του και την ίδρυση πρεσβείας τα πράγματα θα ήταν απλά, θα τον είχαμε ξαποστείλει αμέσως, προτιμώντας να ασχολούμαστε με χώρες οι οποίες μας στέλνουν τουρίστες, αγοράζουν το λάδι μας, μας πουλάνε όπλα, κλπ. Όμως η ιστορία του πρέσβη της Παλουκολάνδης είναι πολύ πιό περίπλοκη.

  Βλέπεις, ο πρέσβυς της Παλουκολάνδης έχει αναμειχθεί στο παρελθόν (επί προηγουμένων κυβερνήσεων) με σκάνδαλα, εκβιασμούς και ραδιουργίες, και έχει καταφέρει να πολώσει τον πλανήτη με τεχνητά ερωτήματα του τύπου “εσείς, σε ποιό μπλοκ ανήκετε, στο μπλοκ των χωρών που αναγνωρίζουν την Παλουκολάνδη, ή στο μπλοκ των χωρών που αναγνωρίζουν τον προαιώνιο εχθρό μας την Πασσαλολάνδη;” Με τέτοιου είδους ψευδοενδοιασμούς έχει καταφέρει να δημαγωγήσει τον όχλο και να στηρίξει ολόκληρες κυβερνήσεις, κι έτσι έχει αποκτήσει τεράστια πολιτική ισχύ.

  Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο τύπος ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί την κάθε χώρα με ολοκαύτωμα τρομοκρατικών επιθέσεων αν δεν αναγνωρίσει επίσημα την Παλουκολάνδη, και συγχρόνως διακηρύττει πως η Παλουκολάνδη είναι η ομορφότερη τροπική χώρα του κόσμου, και όποιος αποδίδει τιμές στον πρόεδρό της κερδίζει δωρεάν ταξίδι στην Παλουκολάνδη με διαμονή σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων και ατελείωτες πίνα-κολάδες ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να ταξιδέψει κανείς στην Παλουκολάνδη είναι μέσω των αερογραμμών TransΠαλούκAir, οι οποίες όμως έχουν ΜΟΝΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, κι έτσι μέχρι τώρα δεν έχει επιστρέψει κανένας τουρίστας να μας πει αν η Παλουκολάνδη είναι πράγματι τόσο ωραία όσο διαφημίζεται.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: