Μαγκιά!


Μια από τις αβέβαιης σημασίας λέξεις είναι η λέξη «Μάγκας». Δεν ξέρω αν άλλες γλώσσες έχουν αντίστοιχη αλλά υποψιάζομαι ότι μάλλον είναι Ελληνική λέξη χωρίς αντίκρισμα σε άλλες. ‘Οταν ήμουν παιδί ο μάγκας ήταν συνώνυμο του ανθρώπου του υποκόσμου, τουλάχιστον όπως μου την είχαν μεταδώσει οι γονείς μου. Τα ρεμπέτικα ή λαϊκά τραγούδια ήταν τα «μάγκικα» κατά την δική μου ενημέρωση. Αργότερα  (όταν ήμουν γύρω στα 14) ο νονός μου (πρώην δικαστής) μου έλεγε ότι πρέπει να είμαι και λίγο μάγκας (ήμουν ένα μαλακισμένο μειράκιον τότε και δεν ξέρω αν άλλαξα πολύ!). Ξαφνιάστηκα με την προτροπή του νονού. Δηλαδή μου έλεγε να γίνω άνθρωπος του υποκόσμου; Δεν πήγε το μυαλό μου ότι προφανώς με προέτρεπε να βγω από τα καβούκι μου και να φλερτάρω με κανένα κορίτσι, να κάνω παρέες και να ξεκολλήσω από το σπίτι.

Έκτοτε έχω ακούσει τη λέξη σε όλες τις εννοιολογικές παραλλαγές της. Βέβαια η επικρατέστερη σήμερα έχει θετικό περιεχόμενο, με την έννοια της εξυπνάδας. «Μάγκας» είναι ο έξυπνος, ο ευέλικτος, ο ατσίδας, ο ξύπνιος, ο καταφερτζής. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι η μαγκιά έχει και προεκτάσεις μοναδικές στην κωλοφυλή μας! Μπορείς να «δεις» την κραυγή «εγώ είμαι μάγκας» στο ύφος και στις πράξεις πολλών συνελλήνων. «Μάγκας» ο οδηγός που κολλάει πίσω σου και σε προσπερνάει σπιναριστός, ενώ το όχημά του ταλαντεύεται δεξιά-αριστερά ολισθαίνοντας, «Μάγκας» ο που πετάει τα σκουπίδια από το παράθυρο ή τα αφήνει στην άμμο κι αν τολμήσεις να του επισημάνεις το άτοπο μπορεί να σε πλακώσει! «Μάγκας» ο μιζαδώρος του υπουργείου που αγοράζει ακίνητα, αυτοκίνητα και πλεούμενα που θα ζήλευε κι ο Ωνάσης! «Μάγκας» ο εφοριακός που γεμίζει την από μέσα σε βάρος του βιοπαλαιστή βιοτέχνη ή εμπόρου! «Μάγκας» ο δημοσιογράφος που κοροϊδεύει για τις αξίες του, την ίδια ώρα που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Μάγκας» ο πολιτικός που κηρύσσει την ηθική από τα μπαλκόνια, ενώ σε δυό ώρες θα συνφάγει με τους οικονομικά διαπλεκόμενους μαζί του! «Μάγκας» ο παρατρεχάμενος του πολιτικού που, ως «Διοικητής»  εισπράττει μισθό δεκάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς να προσφέρει τίποτε στον Οργανισμό που «διοικεί»! «Μάγκας» κι ο δημόσιος υπάλληλος που, μεταξύ δύο χτυπημάτων κάρτας, ξεκοκαλίζει εφημερίδες και περιοδικά (αν δεν βάζει εμπόδια στη δουλειά του πολίτη που «εξυπηρετεί»). «Μάγκας» κι ο εκμεταλλευτής του μετανάστη, και της όμορφης υπαλλήλου του, που την εξαναγκάζει ερωτικά! «Μάγκας» κι αδιάφορος και αισχροκερδής μαγαζάτορας ή ξενοδόχος. «Μάγκας» κι ο ταξιτζής που χρεώνει στους τουρίστες 10 ευρώ το χιλιόμετρο! Χιλιάδες είδη από μάγκες γέμισαν τον ελληνοχώρο!

Είμαστε, λοιπόν, τόσο μάγκες αδέρφια; Μήπως θα έπρεπε να ανοίξουμε και σχολή μαγκιάς για τους κουτόφραγκους; Λέω, δηλαδή, για να διαδώσουμε το σύγχρονο Ελληνικό φως στον κόσμο!

Advertisements

22 Responses to “Μαγκιά!”

 1. espοir Says:

  Τζάμπα μάγκες! ;>

 2. petalida Says:

  Αδελφέ, μη γκρινιάζεις και απόλαυσε τη λέξη!
  Μάγκας, αλάνης, μόρτης, ξύπνιος, μανούλα, μαφία, αντράκι, άντρας.
  Επίσης υπάρχει μια σχεδόν ομόηχη γιαπωνέζικη λέξη, manga, τα γνωστά γιαπωνέζικα κόμικς, και σημαίνει καπριτσιόζικη/ιδιότροπη (whimsical) ζωγραφιά.

 3. Γωγώ Says:

  Δεν υπάρχουν μάγκες πια τους πάτησε το τραίνο…

 4. NanaTsouma Says:

  “Θέλει μαγκιά για ν`αρνηθείς
  τη σιγουριά στα κινητά
  για έναν έρωτα να πεις
  εγώ θα ζω με δανεικα……”

 5. Belos Says:

  Έχεις δίκιο! Προσπαθώ μέσα στην παρέα μου (όσο μου το επιτρέπουν οι καταστάσεις) να καταλάβω γιατί έχει περάσει αυτή η έννοια της “μαγκιάς”.
  Σπάνια παίρνω πειστικές απαντήσεις για αλλοπρόσαλλα πράμματα που βλέπω (σπάνια ευτυχώς) και οι ίδιοι να κάνουν.
  Παρ’ όλ αυτά, αρνούμαι να δεχτώ πως αυτοί είναι οι Έλληνες (“κωλοφυλή μας!”). Έχω μια ελπίδα…
  Αλλά συμφωνώ ότι τέτοια λέξη, όπως και η λέξη “ψώνιο” δεν υπάρχουν ως έννοιες πουθενά αλλού. Δυστυχώς και οι 2 (με τη σημερινή τους έννοια) προάγουν τη μετριότητα…
  Δε θέλω όμως να απογοητευτώ τόσο πολύ από τους ομοεθνείς μου…

 6. salvador Says:

  δεν ειναι μονο η μαγκια ως έννοια που εχει παρερμηνευτεί
  υπάρχουν τόσα άλλα
  εγω ξεχωρίζω το φιλότιμο καθώς το έχει και ο οριτζινάλε “μάγκας”
  μόνο στο Ελληνικό λεξικό υπάρχει ο ορισμός για αυτο που υποδηλώνει
  στο λεξικό μονο όμως γιατί στην πράξη είναι αγνωστο
  Λατέρνα φτώχια και φιλότιμο
  Αντε μετάφρασε το στα Αγγλικά αν μπορείς …

 7. Nemertes Says:

  Αυτό με την “μαγκιά” των ελλήνων έχει κάνει εμάς τους πειραιώτες να ντρεπόμαστε για την καταγωγή μας (λέμε τώρα). Εμείς ως μάγκα οριοθετούμε κάποιον που με κόπο και μόχθο κατάφερε από το μηδέν όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να ορθοποδήσει. Ή αυτόν που τα λέει έξω από τα δόντια, δεν μασάει τα λόγια του…

  Αν και οι περισσότεροι Έλληνες είναι αυτό που περιγράφεις. Τσάμπα μάγκες…

 8. heliotypon Says:

  >espoir: Κάτι χειρότερο. Κοστίζουν πολύ, πάρα πολύ στην τσέπη μας!

  >Petalida: ‘Αλλο ο μάγκας που εκφράζουν όλες οι λέξεις που αναφέρεις κι άλλο αυτή για την οποία μιλάω (δηλαδή γράφω…). Τη θετική μαγκιά την δέχομαι. Την άλλη την απεχθάνομαι!

  >Γωγώ: Ναι, αυτοί που λέει το τραγούδι πράγματι δεν υπάρχουν πιά!

  >Βelos: Δεν ξέρω αν η “φυλή” ισχύει με την βιολογική έννοια. Το “έθνος” σίγουρα, με την έννοια κοινών χαρακτηριστικών συμπεριφοράς, τουλάχιστον. Και σαν τέτοιο μάλλον είμαστε καταδικασμένοι στον αφανισμό, έτσι που πάμε! ‘Εχει συμβεί σε πολλά έθνη του παρελθόντος (που είναι οι Σουμέριοι, οι Μεσοποτάμιοι, οι Φοίνικες, οι Φιλισταίοι, κλπ;). Κάποιες φυλές ή έθνη εξαφανίζονται ή μετεξλίσσονται ή ανακατεύονται αλλά δεν διατηρούν την ταυτότητα της ομάδας.

  >Salvador: Ναι, οι λέξειος αυτές δεν μεταφράζονται αλλά αυτό δεν μας σώζει από τη μοίρα που μόνοι μας διαλέξαμε…

  >Nemertes: Η πειραιώτικη μαγκιά δεν υπάρχει πιά, όπως την περιγράφεις. ‘Εγινε μαγκιά με κυριλέ προσωπείο. Εποχείται σε πολυτελή οχήματα και διαμένει στα βόρεια ή νότια προάστεια.

 9. Jane E. Says:

  Ο “μάγκας” μας προέκυψε από την λέξη “μάγκα” που σημαίνει στρατός -βλ. wiki … και λεξικά παντός είδους!

  Κατ’ επέκταση είχα διαβάσει σε σχόλιο στο omhroi.gr :

  “Λίγο έξω από την Αθήνα βρισκόταν ένα στρατόπεδο στην περιοχή του Μάγκα. Όταν ελευθερώθηκε η χώρα η νεοϊδρυθείσα κυβέρνηση θέλησε να οργανωθεί αμυντικά κι έτσι έφτιαξε το στρατόπεδο του Μάγκα. Εκεί μάζεψε όσους Σουλιώτες έμειναν από την έξοδο του Μεσολογγίου καθώς ήταν περιπλανώμενοι και δεν είχαν πού να πάνε (η Ήπειρος ήταν ακόμα Τουρκία) + διάφορους άλλους αβοήθητους βετεράνους του πολέμου. Σχημάτισαν λοιπόν μια μικρή δύναμη όχι πανω απο 1000 άντρες. Η κυβέρνηση όρισε Ευρωπαίους αξιωματικούς να διοικήσουν το στρατόπεδο -με αποτέλεσμα οι βετεράνοι της επανάστασης να τα σπάσουν όλα στην κυριολεξία ώστε να δείξουν στους ξένους αξιωματούχους who’s the man. Το στρατόπεδο λειτούργησε για λίγο καιρό και όσοι εντάσσονταν ήταν οι “μάγκες”, οι πρώτοι ανεπίσημα ανυπότακτοι του νεοσύστατου κράτους.”

  (Η τελευταία θεωρία δε γνωρίζω αν στέκει, ανέφερα πάντως πηγές -τα συμπεράσματα δικά σας…)

  [ps. Αυτό να δημοσιεύσεις man, sorry… απλά είχα κάνει λαθάκια στο προηγούμενο, thanks :)]

 10. colpocoquette Says:

  Alles 2 kathgories maga suberilamvanoun ton John Magas Design alla kai to 8ruliko: http://www.greekpride.co.uk/

 11. Jane E. Says:

  Καλά ε! Τα μυαλά στα κάγκελα… αναφέρω πηγές χωρίς να βάλω λινκ, σόοοοορι:

  wiki

  omhroi.gr

 12. heliotypon Says:

  >Jane: Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις πληροφορίες. Δεν το ήξερα τόσα χρόνια!

  >colpocoquette: Πήγα εκεί και διάβασα σχεδόν ολα τα σχόλια. Νομίζω ότι δεν πρόκειται για Έλληνα φοιτητή αλλά για κάποιον ακραίο μισέλληνα, έτσι όπως μας ξεσκίζει και μας ειρωνεύεται. Προφανώς είναι κάποιος που μητρική του είναι η Αγλλική (δεν παρατήρησα λάθη) κι έχει ζήσει στην Ελλάδα πολλλά χρόνια ώστε να ξέρει την Ελληνική ζωή και πραγματικότητα. Αν και κάνει πολλές επιτυχημένες επισημάνσεις, το ύφος του δείχνει μιά συναισθηματική φόρτιση που μόνο σε φανατικό εχθρό θα ήταν αναμενόμενη.

 13. COLPOCOQUETTE Says:

  Μηπως εισαι ο jack bauer? εχεις μεγαλο αστυνομικο δαιμονιο…

 14. LeonTheRealOne Says:

  “Ποιος το είπε για τους μάγκες πως πεθάνανε;
  Όσο υπάρχουν τράπουλες θα βγαίνουνε ριγάδες,
  κι’όσο υπάρχουν δάσκαλοι θα βγαινουν μαθητάδες!”

  Στράτος Δ.

 15. xeimwniatikh liakada Says:

  Μαλακισμένο Μειράκειον ! κρατώ την έκφραση..
  Δεν θα τη σχολιάσω εδώ αν και ομολογώ πως η πρόκληση είναι μεγάλη.

  Μάγκες .. μαγκίτες … Ενδιαφέρουσα άποψη και ο εντοπισμός τους ..
  Ολοι αυτοί όμως που προανέφερες δεν είναι “μάγκες”
  εγώ τους λέω λεβεντο μ@Λ@κες -κουτοπόνηρους- λαμόγια- κλέφτες- ρουφιάνους – κομπιναδόρους κ. α …
  ΜΑΓΚΙΑ είναι άλλο πράγμα …
  Με καταλαβαίνεις νομίζω …

 16. heliotypon Says:

  >COLPOCOQUETTE: Ποιός είναι Jack Bauer? Δεν τον γνωρίζω τον κύριο… “Μεγάλο αστυνομικό δαιμόνιο”; Από πού προκύπτει;

  >Xeimwniatikh Liakada: Γιατί να μην την σχολιάσεις; Δεν έχω (νομίζω) ταμπού. ‘Οχι πολλά πάντως! Ελεύθερα σχολίασε. ‘Ισως εννοείς ότι ακόμη στα ίδια γράδα είμαι.. ‘Ισως! Αυτοί που προανέφερα ΚΑΝΟΥΝ τους μάγκες. Νομίζουν ότι είναι μάγκες με την συμπεριφορά τους και την υποτιθέμενη εξυπνάδα τους! Οι γνήσιοι μάγκες είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι. ‘Ισως σε κάποιο μελλοντικό γραφτό μου να κάνω αναφορά στους πραγματικούς μάγκες. Μαζεύω υλικό.

 17. heliotypon Says:

  >LeonTheRealOne: Αληθινό αυτό.

 18. liakada Says:

  Την βρηκες τη σωστη φραση! Οι γνήσιοι μάγκες είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι!η φραση αυτη και μονο τα λεει ολα!
  καλο βραδακι

 19. thea Says:

  se auth th xwra apo th polu maggia pame kata diaolou….opote olo maggia klania eimaste k malakies….

 20. heliotypon Says:

  >liakada: Σωστά τα λες. Οι μάγκες είναι αξιοπρεπείς, έστω κι αν παρανομούν (άλλωστε οι νόμοι δεν είναι όλοι καλοί ούτε σεβαστοί και πολλοί είναι ανήθικοι και αισχροί…)

  >thea: Υπάρχει μαγκιά και “μαγκιά”… Ας τα ξεχωρίζουμε το ένα από το άλλο.

 21. mitos Says:

  Βασικός κανόνας στους καλούς τρόπους και στους στοιχειώδεις κανόνες καλής συμπεριφοράς είναι ότι:”όταν προσκαλείς κάποιον σε μια διάλεξη, και για οποιοδήποτε λόγο την ματαιώνεις, φροντίζεις να ενημερώσεις για την ακύρωση τους προσκεκλημένους σου ή, στην χειρότερη περίπτωση, να βγάλεις μια ανακοίνωση με τρόπο που οι ενδιαφερόμενοι να το μάθουν και να μην υποβληθούν στην ταλαιπωρία να έρθουν τόσο δρόμο για μία διάλεξη που.. δεν θα γίνει”

  Τον στοιχειώδη αυτον κανόνα καλής συμπεριφοράς φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν ούτε η Πρεσβεία της Ουρουγουάης στην Αθήνα, ούτε το Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών,που είχαν οργανώσει για σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011, στις 19,30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, διάλεξη του κ. Χουάν Κάρλος Παλάσιος με τίτλο “Ιησουίτες και Ινδιάνοι Γουαρανί ή Γκουαρανί στον ποταμό Ουρουγουάη”.

  Λόγω της 24ωρης απεργίας των συγκοινωνιακών μέσων στην Αθήνα τη μέρα αυτή, οι ενδιαφερόμενοι τηλεφωνούσαν απεγνωσμένα το απόγευμα 18,00-19,00 στα εξής τηλέφωνα , τα οποία αναφέρονταν στη σχετική πρόσκληση που τους είχε αποσταλεί:

  α) Στο τηλέφωνο 210 3602635 της Πρεσβείας της Ουρουγουάης, δεν απαντούσε κανείς.

  β)Στο τηλέφωνο 210 3634117 του τηλεφωνικού κέντρου του Ινστιτούτου Θερβάντες, μια γλυκειά μαγνητοφωνημένη γυναικεία φωνή τους απαντούσε ότι πρέπει να πληκτρολογήσουν τον αριθμό 2 για τα πολιτιστικά θέματα (διαλέξεις), αλλά παρά την πληκτρολογηση του αριθμού 2, η ευγενική μαγνητοφωνημένη γυναικεία φωνή τους ενημέρωνε “ότι αυτή τη στιγμή οι γραμμές είναι κατειλημμένες- Καλέσατε αργότερα”. Το ίδιο και όταν δεν γινόταν επιλογή του αριθμού 2 αλλά του αριθμού 1 (Γραμματεία) ή χωρίς καμία επιλογή (τηλεφωνικό κέντρο), δηλαδή η η ευγενική μαγνητοφωνημένη γυναικεία φωνή τους ενημέρωνε “ότι αυτή τη στιγμή οι γραμμές είναι κατειλημμένες- Καλέσατε αργότερα”.

  Δηλαδή, με το πρόσχημα της απεργίας των συγκοινωνιακών μέσων στην Αθήνα, οι παραπάνω υπηρεσίες (Πρεσβεία της Ουρουγουάης και Ινστιτούτο Θερβάντες) έγραψαν στα παπάρια τους τον κόσμο που αποφάσιζε να κάνει ποδαρόδρομο όλη τη διαδρομή και να προσπαθεί απεγνωσμένα να πάρει τηλεφωνικά την πληροφορία “θα γίνει ή δεν θα γίνει απόψε η γαμημένη η διάλεξη;”

  Όπως πάντα συμβαίνει σε υπηρεσίες παρόμοιου είδους, κανένας δεν θα τιμωρηθεί και κανένας δεν θα ζητήσει συγγνώμη.

 22. Anonymous Says:

  Magkia knoun mono kai mono gia entypwsh!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: