“Θα επανιδρύσουμε το κράτος…”


Θα θυμάστε, ασφαλώς, την υπόσχεση του πρωθυπουργού (προεκλογικά, φυσικά) που λέει “Θα επανιδρύσουμε το κράτος”.  Κατά την γνώμη μου ήταν η ρήση, που αντανακλά μιά ακρογωνιαία αναγκαιότητα για τη χώρα μας, μόνο που παρέμεινε και θα παραμείνει ρήση, δηλαδή απλώς στα λόγια, χωρίς ίχνος εφαρμοστικής δυνατότητας. Μπορεί ο πρωθυπουργός να θέλει να επανιδρύσει το κράτος αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος να το κάνει. Για να επανιδρύσεις ένα κράτος τόσο άρρωστο, διεφθαρμένο, σάπιο, καταστροφικό, παρακμιακό, εγκληματικό, θα πρέπει να διώξεις αμέσως όλους όσους “εργάζονται” σ’ αυτό και να προσλάβεις νέους υπαλλήλους, αλλά κανέναν ‘Ελληνα. Πολίτες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (οι νότιες χώρες εμφανίζουν παρόμοιες αρρώστιες, άν και όχι τόσο βαρειές), της Ιαπωνίας, της Κορέας, του Καναδά κ.α. που δεν θα έχουν φίλους, κουμπάρους, μπαρμπάδες, ξαδέρφους και άλλους κοντινούς ή μακρυνούς συγγενείς στη Βουλή, που δεν έχουν εμποτιστεί μέχρι το μεδούλι από την νοοτροπία του “μέσου”,  της “μίζας” της κοπάνας, της τεμπελιάς και της αδιαφορίας και που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με τον τρόπο που λειτουργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις πολιτισμένες χώρες ανατολής και δύσης. Είναι αυτό δυνατό; όχι, αδέρφια, δεν είναι, γι αυτό θα συστήσω στον Κωστάκη (σιγά μη με διαβάζει…) να ξεχάσει τις φρούδες υποσχέσεις τέτοιου είδους. Αν ποτέ αποφασίσει να γράψει βιβλίο “πολιτικής φαντασίας” (κατά το “επιστημανική φαντασία”) μπορεί νια περιγράψει μιά τέτοια διαδικασία αλλά να το κάνει πράξη ας το ξεχάσει! Η μόνη διαδικασία να σπάσει αυτή η συνεχιζόμενη ανά τους …Ελληνικούς αιώνες διαδικασία της διαφθοράς και μόλυνσης είναι να δώσει πραγματική παιδεία στους Ελληνόπαιδες που, σε μεταγενέστερες εποχές, θα μπορέσουν να γίνουν συντελεστές κοινωνικής και ηθικής αναμμόρφωσης του λαού μας. Πρέπει να το ομολογήσουμε, σύντροφοι και συντρόφισες: Είμαστε άρρωστος λαός. Κι η αρρώστια μας δεν θεραπεύεται ούτε με φάρμακα, ούτε με εγχείρηση. Με σωστή παιδεία θεραπεύεται, αλλά αυτή είναι μιά πολύ αργή διαδικασία, που ακόμα δεν άρχισε και που εμείς, οι παρόντες στον φλοιό της γής, δεν έχουμε καμία πιθανότητα να δούμε τα αποτελέσματά της. Δυστυχώς!

Advertisements

7 Responses to ““Θα επανιδρύσουμε το κράτος…””

 1. Alexius Says:

  Το ληνικό κράτος δεν θέλει επανίδρυση,γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κράτος.Μόνο Δημόσιο.Καλύτερα ας μιλήσει για ίδρυση κράτους…

  Όσο για την παιδεία είναι αυτή που τα παιδιά παίρνουν από τους κομματικά τοποθετημένους καθηγητές κι από τους βολεμένους τους γονείς!

  Για αυτό πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει,μόνο κατήφορος και σήψη.

 2. iLiaS Says:

  Μπορούμε να ξεκινήσουμε εμείς μια προσπάθεια.
  Για αρχή να στείλουμε σπίτι τους όλα τα λαμόγια στις εκλογές!

  Κρατάνε τη χώρα σε συνθήκες αφρικανικού κρατιδίου.
  Ο κόσμος τους έχει καταλάβει και θα τους ρίξει μούντζα!

 3. dealsend Says:

  Κάπως ακραία η θέση σου και ανεφάρμοστη. Η Ελλάδα πάσχει απο το εξής κανείς δεν κοιτάει πως θα πάει προσωπικά μπροστά κοιτάει πως θα σταματήσει τον άλλον να πάει μπροστά. Έχουμε μεγάλη ζήλεια σαν λαός κι σε αυτό φταίμε μόνο εμείς κανένα κόμμα και κανένας σχηματισμός.

 4. heliotypon Says:

  >Alexius: ‘Εχεις δίκιο. Δεν υπάρχει κράτος με την έννοια της διοίκησης αλλά ένας συρφετός από αργόσχολους αργόμισθους, με καθαρά προσωπικές επιδιώξεις, χωρίς ίχνος υπευθυνότητας ούτε ντροπής. Πρέπει να είναι κάποιος από ειδικό κράμμα υλικών για να μπορεί να υπάρξει μέσα σ’ αυτόν τον διεφθαρμένο και απαξιωμένο χώρο. Οι ίδιες συνθήκες ισχύουν και για την παιδεία και, φυσικά, ο μέσος γονιός ποτίζει με τα ίδια …νάματα τα παιδιά του που εξελίσσονται σε γνήσια αντίτυπα!

  >iLiaS: Μακάρι να γινόταν αυτό που λες αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε επιλογές. Να στείλουμε τον …Λεβέντη, τους κυνηγούς ή το κόμμα Χριστοπιστίας στη βουλή; Γιατί και το ΠΑΣΟΚ μιά από τα ίδια είναι (κα με …20ετή εμπειρίσ στην λαθροχειρία!). ‘Οσο για τους άλλους δύο (ΣΥΝ. και ΚΚΕ) πιπιλάνε τις ίδιες κρετίνικες καραμέλλες εδώ και χρόνια, απομονωμένοι στη δική τους μακάρια εποχή των (καλών αλλά ξεπερασμένων) κειμένων…

  >dealsend: Δεν είναι θέση μου αυτή αλλά, όπως λέω, η μόνη δυνατή περίπτωση επανίδρυσης. Ανεφάρμοστη το ξέρω ότι είναι και το σημειώνω. Δεν θα συμφωνήσω ότι η ζήλεια είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη συνειδητοποίησης ότι το συλλογικό συμφέρον ταυτίζεται με το ατομικό αλλά με κάπως πιο μακροπρόθεσμο τρόπο. Ανυπόμονοι, όπως είμαστε, εστιάζουμε στο ατομικό συμφέρον γιατί είμαστε βραχυπρόθεσμοι στις επιδιοώξεις μας. ‘Ισως γιατί η ιστορία μας και η φιλοοσφική μας τοποθέτηση συνοψίζονται στο “ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε, κλπ…” και στο “άρπαξε να φας και κλέψε νά’χεις”, και τα δύο απόρροια, αφ’ ενός της 400χρονης σκλαβιάς αφ’ ετέρου της διακυβέρνησής μας με κριτήρια πυροσβεστικά και ποτέ μακρόχρονου προγραμματισμού.

 5. dealsend Says:

  OK, συγγνώμη για το “θάρρος” να πλατιάσω κι εγω…αλλά πάμε σε ένα απλό παράδειγμα. Πολλές δημόσιες υπηρεσίες άρχισαν να αποδίδουν μόνο και μόνο γιατι ο “μάνατζερ” αποφάσισε να κάνει δουλειά. Για μένα δεν χρειάζεται να αφήσουν όλοι τις δουλείες του ή αν θες και τις κουμπαριές τους, αυτο που χρειάζεται είναι να μπεί ένας άνθρωπος και να δουλέψει.

  Αυτος ο άνθρωπος για μένα προσωπικά εμοιαζε να είναι ο Καραμανλής, είχε το προφιλ του αρχηγου που δεν πειναει και που αν μην τι αλλο θα προσπαθήσει να κάνει κάτι για αυτη την χώρα.

  Μετά απο 3 και χρόνια ανακαλύπτω οτι όχι μόνο ήταν παντελώς ανίκανος να διοικήση την χώρα αλλα και την ίδια του την ομάδα. Οι τραγέλαφοι τύπο Κουτσίκου Γιαννάκου! Πολύδωρα κλπ δεν μπορουν να φύγουν απο την μνήμη του Ελληνα που δεν ειναι κομματοποιημενος.

  Και καλώς ή κακώς ή κάποιος θα αποφασίσει να μπεί στην πολιτική σκηνή με @@ ή ας μας κάνουν την χάρη.

  Επανίδρυση του κράτους σημαίνει να ξεχάσουμε όλοι την βολεψιά μας. Ποιος αγαπήτε θα είναι αυτος που θα τολμήσει να σηκώσει τον Ελληνα απο τον καναπε; Αυτός θα είναι και ο νικητης! Οπως ομως σε όλες τι μαχες υπαρχουν απώλειες…ποιος θα εινια αυτος που θα δεχτει την απώλεια;;

  Οσο γα το μακροπρόθεσμο της υπόθεσης…δεν ξέρω..αλλά και επι Σημίτη για κάτι μακροπρόθεσμο βλέπαμε, αλλά χωρίς να λαϊκίζω ακόμα παλευουμε για την αναθεματισμένη την σύγκλιση…

 6. tzonakos Says:

  Kαταχρηστική η χρήση του όρου “Επανίδρυση”.
  Θα έπρεπε να ντρέπεται.
  Δηλαδή τι ; Τίποτα δεν ήταν καλό και ήθελε επανίδρυση το Κράτος ;
  Μα, τίποτα ;
  Στην πράξη η μόνη “επανίδρυση” που συνέβη ηταν η αντικατάσταση χρωμάτων.
  Γαλάζια αντι πράσινα. Κι όποιον πάρει ο χάρος.
  Οι επανιδρύσεις και οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με μακροχ΄ρονια προγράμματα που εφαρμόζονται σωστά.
  Οχι απο Ελληνες πολιτικούς σε μια τριετία, αντε τετραετία.
  Δεν πιστεύω να το ειπε για να πει μετά :
  “Δεν προλάβαμε, θέλουμε άλλες 5 τετραετίες … “

 7. heliotypon Says:

  >Tzonakos: Το κράτος πράγματι χρειάζεται επανίδρυση. ‘Οχι, απολύτως τίποτα δεν είναι καλό στο σημερινό “κράτος”, στον δημόσιο τομέα που πίνει το αίμα του φορολογούμενου και του βάζει και πολλαπλά εμπόδια στην δημιουργική του δραστηριότητα. ‘Αλλο είναι το θέμα, ότι το κράτος δεν επανιδρύεται με λόγια ούτε από τη μιά μέρα ή μήνα ή χρόνο στον άλλον. Αυτό είναι μακροπρόθεσμο έργο πολλών δεκαετιών και απαιτεί την άνοδο του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου για να πετύχει. Το μπλε-πράσινο ζήτημα είναι ενδεικτικό του πολιτιστικού μας επιπέδου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: