Και τώρα πληρώνουμε…


Και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει (την πρώτη μεγάλη δόση…) ο Ελληνικός λαός για τον τρόπο που (τον έμαθαν να) σκέφτεται. Δύο αιώνες, σχεδόν, μικροπολιτικής συμπεριφοράς εξέθρεψαν έναν κρατικό μηχανισμό άχρηστο για ότιδήποτε! Το ρουσφέτι του διορισμού, του υπέρτατου “αγαθού” της πολιτικής ζωής στη χώρα μας, η ανταμοιβή για την εκλογική στήριξη, γέμισε τον κρατικό μηχανισμό με ανάξιους και ακατάλληλους ανθρώπους που μόνο την απόλυτη σιγουριά του μισθού (με έξτρα τις μίζες) βλέπουν.

Αντί των ικανότερων, αντί της αφρόκρεμας των ενεργών πολιτών, ο ξεχαρβαλωμένος κρατικός μηχανισμός γεμίζει με τα κατακάθια της γνώσης και της ικανότητας (εντάξει, υπάρχουν και εξαιρέσεις…). Κι ακόμη κι οι ελάχιστοι ικανοί και ευσυνείδητοι ευνουχίζονται εκεί μέσα, μπαίνουν στο περιθώριο, στο ψυγείο, αν δείξουν κάποιον ζήλο! Και, φυσικά, αυτός ο μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός και στην πρόβλεψη, στην οργάνωση και στη διαχείριση κρίσεων. Συχνά αποδίδουμε ευθύνες στους εκάστοτε κυβερνητικούς για την ανοργανωσιά. Κι εγώ το κάνω και καλώς. Αλλά αν σκεφτούμε λίγο θα συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη κι ο πιο ικανός ηγέτης (αν συμβεί να είναι) είναι αδύνατον να κάνει δουλειά με ένα ξεχαρβαλωμένο και ανίκανο κρατικό μηχανισμό από κάτω!

Κάθε δουλειά, για να γίνει σωστά, χρειάζεται μεράκι, γνώση, ενδιαφέρον, προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Και εδώ συμβαίνει να μην υπάρχει, στην πράξη, κανένας στο κράτος που να λειτουργεί έτσι. Πώς να γίνουν έτσι εμπεριστατωμένες προβλέψεις και σχέδια δράσης; Πώς να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός από τα ανίδεα και άσχετα πολιτικά πρόσωπα που διορίζονται επί κεφαλής των υπηρεσιών;

Σε παλαιότερες εποχές, ως ραδιοερασιτέχνης επικοινωνίας, συμμετείχα σε ομάδες έκτακτης ανάγκης, που είχαν σκοπό να κάνουν δυνατή την επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν δασικές πυρκαϊές. Σύντομα κατάλαβα ότι ματαιοπονούσαμε! Φανταστείτε ότι όλα τα οχήματα των υπηρεσιών είχαν ασυρμάτους αλλά οι συχνότητες ήταν διαφορετικές για κάθε υπηρεσία και ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ για τις έκτακτες ανάγκες! Φανταστείτε ότι οι βάνες και τα υδραυλικά συστήματα των υδροφόρων των δήμων και της δασικής δεν ταίριαζαν με αυτά της πυροσβεστικής και τα οχήματα δεν μπορούσαν να ανεφοδιαστούν! Δεν υπήρχαν οχήματα (τύπου τρακτέρ) που θα επέτρεπαν την πρόσβαση σε δύσβατα σημεία και οι πυροσβέτες προσπαθούσαν να βρουν αγρότες πρόθυμους να διαθέσουν τα δικά τους (και δεν έβρισκαν, φυσικά…). Δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες. Δεν ήξεραν που βρίσκονται, κι αν υπήρχαν, κρουνοί για ανεφοδιασμό. Δεν υπήρχαν σχέδια συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών και ο δασάρχης έδινε διαταγές …αυτοσχεδιάζοντας! Δεν υπήρχαν αλυσοπρίονα ή άλλα εργαλεία κοπής που θα μπορούσαν να φτιάξουν ζώνες πυροπροστασίας. Δεν υπήρχαν ζώνες πυροπροστασίας κι αυτές που υπήρχαν ήταν τόσο στενές που η φωτιά τις πήδαγε με τρομερή ευκολία! ‘Ολοι έτρεχαν ασυντόνιστα, τυχαία και κατά που νόμιζε ο καθένας!
Σε μιά χώρα όπου οι δασικές φωτιές είναι θερινή καθημερινότητα, τέτοια ανοργανωσιά είναι εγκληματική. ‘Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε αλλά δεν βλέπω να υπάρχει σοβαρή βελτίωση στην οργάνωση και στα σχέδια. “Και ποιός θα τα κάνει όλα αυτά; Οι διορισμένοι άχρηστοι;” θα ρωτήσετε. Και θα έχετε δίκιο!

Advertisements

10 Responses to “Και τώρα πληρώνουμε…”

 1. Anonymous Says:

  Ηλιότυπε, έχεις πιάσει το νόημα και έχεις μπει βαθιά στην ρίζα του προβλήματος. Κι εγώ την ίδια σκέψη έκανα και μάλιστα κατέληξα στο εξής. Είτε η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση είναι ανίκανες και ανόητες, είτε είναι συννένοχες στο έγκλημα του οποίου θύμα είναι όλο το κράτος. Δεν ξέρω τί απο τα δύο είναι χειρότερο. Ίσως όμως συμβαίνουν και τα δύο μαζί. Και φταίμε όλοι μας που τους αφήνουμε να μας κυβερνούν.
  Καλημέρα.

 2. COLPOCOQUETTE Says:

  As elpisoume oti ta logia olwn de 8a ksexastoun mexri kai meta apo tis ekloges…

 3. porn0star Says:

  Ωραία τα λες, μουνί

 4. atheofobos Says:

  ΠΡΟΛΗΨΗ;
  Τι σημαίνει αυτό στα Ελληνικά;

 5. heliotypon Says:

  >Anonymous: Αυτό ακριβώς λέω. Δεν ξέρω πώς θα άλλαζε η κατάσταση αλλά όσο ψηφίζουμε τα ίδια πολιτικά θηρία (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) δεν βλέπω ελπίδα. Εμείς φταίμε αλλά μας έχουν υπνωτίσει φαίνεται!

  >Colpocoquette: Να είσαι σίγουρη ότι θα ξεχαστούν όλα όσα λένε και οι μεν και οι δε… πρώτη φορά είναι;

  >pornOstar: Ευχαριστώ. Μακάρι να μην τα έλεγα ωραία και η πραγματικότητα να ήταν διαφορετική…

  >atheofovos: Μάλλον δεν υπάρχει στα Ελληνικά η λέξη… Μήπως εννοείς 預防 ? Δεν την ξέρουν εδώ…

 6. Άρθρο: «Και τώρα πληρώνουμε…» « Διαγόρας Says:

  […] https://heliotypon.wordpress.com/2007/08/29/158/ […]

 7. heliotypon Says:

  >Διαγόρα: Σ’ Ευχαριστώ για την αναφορά.

 8. Διαγόρας ο Μήλιος Says:

  Ω, δεν κάνει τίποτα. Είχα την εντύπωση πως είχα αφήσει και ένα σχολιάκι εδώ, αλλά δεν το βλέπω, δεν ξέρω τι απόγινε. Έλεγε κάτι τέτοιο:

  Τι να πω, έξοχο άρθρο… Αυτή την κατάσταση, που πολλοί αντλιαμβανόμαστε με συγκεχυμένο τρόπο κάπου στο βάθος του μυαλού μας, επιτέλους κάποιος την περιγράφει με λόγια και παραδείγματα.

 9. foufoutos Says:

  Και πάλι η γνωστή γκρίνια, επιτέλους ας ξεκολλήσουμε απο αυτές τις αηδίες και ας δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, ας σταματήσουμε να αναπαράγουμε τα στερεότυπα περί ελληνικού λαού και πέρι ανοργανωσιάς και τα ρέστα…

 10. heliotypon Says:

  >foufoutos: Ναι, αδερφέ, η γνωστή γκρίνια είναι το μόνο που μας μένει. “Να σταματήσουμε να αναπαράγουμε τα στερεότυπα…” προτείνεις, αλλά τι λές, κάνουμε λάθος; Κι αν σταματήσουμε “να τα αναπαράγουμε” τι θα γίνει; θα βελτιωθεί ο κρατικός μηχανισμός; Θα φιλοτιμηθούν οι δημόσιοι κηφήνες να δουλέψουν σοβαρά; ‘Η βρίσκεις ότι δεν πάσχουμε από ανοργανωσιά; ‘Εχεις να προτείνεις κάτι συγκεκριμένο; Γιατί από αοριστίες και ασάφειες έχουμε χορτάσει… (βλ. τελευταία ανάρτηση).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: