Πρωτοβουλίες…


Αφορμή γι’ αυτήν την ανάρτηση μου έδωσε η πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, να αναζητηθούν λύσεις για την ανόρθωση της ζωής στις καμένες περιοχές: Να βοηθηθούν οι αγρότες με το να αναζητηθούν καλλιέργιες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στις περιοχές αυτές, να δώσουν γρήγορα εισόδημα στους κατεστραμένους συνέλληνες και να ανορθωθεί το πληγωμένο περιβάλλον όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Και σκέφτηκα (είπαμε, μη ρωτάτε με τι…) αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να αναμένονται από τους ιδιώτες; Δεν έχουμε υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης; (αλήθεια η αλλαγή του ονόματος του υπουργείου σε τι βοήθησε;). Δεν έχουμε (πανακριβοπληρωμένους) μόνιμους κρατικούς υπαλλήλους που δουλειά τους είναι να ενδιαφέρονται και να σκέφτονται πώς θα βoηθήσουν τον πολίτη; Δεν είναι δουλειά αυτών των άχρηστων κηφήνων να βρίσκονται στις επάλξεις της δράσης, όταν συμβαίνει μιά τέτοια εθνική καταστροφή; Πρέπει να περιμένουν από την πολιτική ηγεσία να τους κινητοποιήσει; Δεν υπάρχουν γενικοί διεθυντές (δεν μιλώ για τους γ. γραμματείς γιατί αυτοί είναι διορισμένα, πολιτικά πρόσωπα) που να ξυπνήσουν από τον λήθαργο της καλοζωίας που τους εξασφαλίζει η αδράνεια, οι παχυλοί μισθοί και η μίζα;

Και, όπως έγραφα και σε προηγούμενη ανάρτηση (“Και τώρα πληρώνουμε …” στις 29/08/07), κρατικός μηχανισμός στη χώρα αυτή είναι ανύπαρκτος! ‘Αρρωστος, διεφθαρμένος, τεμπέλικος, κακοποιός! Ποιός να ενδιαφερθεί, μωρέ, για τον συνάνθρωπο; Μόνο αν ήταν να πιάσουν τίποτε μίζες οι ακριβοπληρωμένοι διευθυντάδες θα έτρεχαν σαν τρελλοί να “βοηθήσουν” τους αγρότες! Το ότι είναι αυτεπάγγελτο καθήκον τους αυτό δεν τους το είπε κανείς, φαίνεται! Τέτοια είναι και η εκαίδευση που παίρνουν στη περίφημη σχολή δημόσιας διοίκησης (που μάλλον διδάσκει γραφειοκρατεία περισσότερο παρά λειτουργία του δημόσιου τομέα).

Έχουμε πολύτιμα σχολεία και ιδρύματα στη χώρα αυτή, που θα μπορούσαν, αν τους ζητιόταν, να κάνουν την ζωή μας, αν όχι παράδεισο, τουλάχιστον πολύ καλλίτερη. Τόσα πανεπιστήμια, πολυτεχνεία. ΤΕΙ, γεωπονικές σχολές, τεχνικό επιμελητήριο, με ανθρώπους με γνώση, εμπειρία, σπουδές σε προηγμένες χώρες, με ιδέες και θέληση. Αλλά αυτοί δεν μπορούν να βοηθήσουν από μόνοι τους, αν η δημόσια διοίκηση δεν πάρει την πρωτοβουλία, κάτι που είναι και η δουλειά της. Αλλά τι ζητάω εγώ από τους κομματικά διορισμένους τεμπέληδες μιζαδόρους της συμφοράς!

Advertisements

3 Responses to “Πρωτοβουλίες…”

 1. Suspect Says:

  Μην κρατάς αρνητική στάση λέγοντας:.Δε θα επιτύχω, δε θα επιτύχω…

  Προτιμότερη είναι η θετική στάση: Θα αποτύχω, θα αποτύχω

 2. κατερίνα Says:

  Έχουμε πως δεν έχουμε…
  Και για να το επιβεβαιώσω θα παραθέσω μια μαρτυρία

  Αρχές της δεκαετίας του 80 δίνεται άδεια σε αγρότες για την κατασκευή αρδευτικού έργου το οποίο δανειοδοτήθηκε από την αγροτική τράπεζα και φυσικά αποπληρώθηκε στο δεκαπλάσιο. Είχαν προηγηθεί μελέτες και είχε δοθεί η άδεια από τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου γεωργίας.
  Η άρδευση άρχισε κανονικά από την λίμνη Κορώνεια και συνεχίστηκε για κάποια χρόνια μέχρι που θυμήθηκαν-οι υπεύθυνοι- πως κάτι τέτοιο απαγορευόταν μια και η περιοχή κινδύνευε και είχε χαρακτηρίσει υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας και προστατευόταν από την συνθήκη Ραμσάρ που ήταν σε ισχύ από το 1971 αν δεν κάνω λάθος…

  Και κερατάς και δαρμένος λοιπόν.. θα μου πεις ο αγρότης δεν γνώριζε?
  Προφανώς και δεν γνώριζε αλλιώς δεν θα επέλεγε να καταστραφεί οικονομικά επενδύοντας στην εκπόνηση ενός τόσο μεγάλου αγροτικού -για τα δεδομένα του- έργου το οποίο και θα εκμεταλλευόταν ελάχιστα μόνον χρόνια και θα συνέβαλε αρνητικά στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον του υγροβιότοπου..
  Και ας μην μιλήσουμε για αποζημιώσεις γιατί θα αρχίσω να γελάω…
  Πάλι καλά που δεν πήγαν φυλακή οι άνθρωποι…

 3. colpocoquette Says:

  Απορώ που απορείς…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: