Επαιτειακό.


Με αφορμή την επαίτειο του “ΟΧΙ” (άλλη αμφιλεγόμενη ιστορία αυτή…) πολλά “δημόσια” πρόσωπα βγήκαν και είπαν διάφορες ανοησίες, επαναλαμβάνοντας παμπάλαια στερεότυπα (Ελληνικά:”κλισέ”), που λένε για τη φιλοπατρία των Ελλήνων και την δυνανότητά τους να κάνουν άθλους και θαύματα. Ωραία είναι όλα αυτά και ακούγονται ενθαρρυντικά, αν αναλογιστούμε το σημερινό χάλι της Ελληνικής “φυλής” (που δεν είναι “φυλή”). Αλλά ξεχνούν κάποιες σημαντικές παραμέτρους οι φαφλατάδες των καναλιών και των ραδιοφώνων:

 • Οι άνθρωποι που έγραψαν την ιστορία του 1940 δεν είναι οι ίδιοι με τους σημερινούς κατοίκους του κατακαημένου (στην κυριολεξία)  τούτου τόπου (εκτός μερικών, ακόμη εν ζωή, υπερηλίκων).
 • Οι αξίες έχουν αλλάξει σημαντικά. Για να αναλογιστούν, όσοι ασυλλόγιστα μιλούν, ποιές είναι οι σημερινές αξίες των νέων και ποιές των τότε νέων. Να αναφέρω μερικές των σημερινών: Κινητό τηλέφωνο, ipod, Laptop/PC, καφετέρια, ποδόσφαιρο ή άλλα “αθλήματα”, αυτοκίνητο,  (ή χιλιάρα μοτο) πανάκριβα ταξείδια σε τόπους εξωτικούς, clubbing, διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, γκομενοδάνεια κλπ, θέσεις σε πολυεθικές, δημόσιες θέσεις (κατά προτίμηση), μίζες από τις δημόσιες θέσεις, πτυχία χωρίς σπουδές. Δεν κατηγορώ τα καταναλωτικά αγαθά, συλλήβδην, (πολλά απ’ αυτά τα χρησιμοποιώ κι εγώ) αλλά θέλω να τονίσω ότι τα ενδιαφέροντα είναι αλλού προσανατολισμένα. ‘Ηδη σήμερα δεν κάνει κανείς τίποτε για να αλλάξει στο ελάχιστο η πανάθλια εικόνα αυτής της χώρας! νομίζετε, ας πούμε, ότι οι άνθρωποι που γεμίζουν σήμερα τα παρτέρια και τις παραλίες σκουπίδια θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν “εθνικοί ήρωες” αν η ανάγκη (ό μη γένοιτο) το απαιτήσει; Νομίζετε ότι οι μιζαδόροι και αργόμισθοι των υπουργείων και των ΔΕΚΟ θα μπορούσαν να δείξουν ηρωισμό και αυτοθυσία σε μιά ενδεχόμενη πολεμική περιπέτεια της χώρας; Νομίζετε ότι οι χουλιγκάνοι των διαφόρων “θυρών” θα δόξαζαν τη χώρα σε περίπτωση εμπλοκής; βρίσκετε ότι οι χιλιάδες εξαθλιωμένοι της ηρωίνης θα μπορούσαν να γίνουν ήρωες, σε μιά ένοπλη αναμέτρηση;
 • Ο “‘Ελληνας” για τον οποίον μιλούν οι επώνυμοι ρήτορες των καναλιών δεν υπάρχει παρά μόνο στη φαντασία τους και στα χαρτιά που διαβάζουν μπρος στο μικρόφωνο. Δεν υπάρχει συνέχεια του έθνους. Μας τελείωσε το είδος αυτό και σήμερα έχουμε κοινωνία από εγωκεντρικά , ανερμάτιστα, παρακμιακά και αδιάφορα ανθρωπάρια  (ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά είναι τόσο λίγες που δυσκολεύεσαι να τις εντοπίσεις!). Αδιαφορούν ακόμη και για τη ζωή τους, γι’ αυτό και την παίζουν ρώσσικη ρουλέττα στους δολοφονικούς δρόμους μας!
 • Υποψιάζομαι ότι φτάσμαε σε στάδιο εθνικά αυτοκτονικό. Φαίνεται ότι ασυνείδητα έχουμε αποφασίσει, ομαδικά, να εκλείψουμε, ως έθνος, από την επιφάνεια του πλανήτη, όπως ταιριάζει να κάνει κάθε παρηκμασμένο και εκφυλισμένο είδος. ‘Οτι δώσαμε δώσαμε (όχι εμείς δηλαδή αλά το έθνος, πάλαι ποτέ…). Σήμερα υπάρχουν έθνη με σφρίγος και με σθένος, που πάνε μπροστά σε όλους τους στίβους και θα επιβιώσουν και σε χίλιες κρίσεις πετρελαίου, αλλά εμείς τα βαφτίσαμε, συλλήβδην, “κουτόφραγκους” αλλά γουστάρουμε το χρήμα τους, για να το κάνουμε BMW και “πολυτελείς (πολυ)κατοικίες”!
 • Ως έθνος μας έχει μείνει η μαγκιά. Καλή είναι, ενίοτε, κι η μαγκιά,  αλλά με μαγκιά μόνο δεν γράφονται έπη, ούτε καν λειτουργεί ένα μαγαζάκι! Και πολύ περισσότερο δεν φυλάσσονται Θερμοπύλες! Τουλαχιστον οι μάγκες του παλιού καιρού είχαν και μιά μπέσα στις σχέσεις τους με το συνάφι. Ούτε αυτήν έχουμε σήμερα.

Με αυτά τα δεδομένα, ω λαλίστατοι, ξενέρωτοι και αμετροεπείς πανελατζήδες, πώς βλέπετε να γράφονται οι ηρωικές σελίδες του μέλλοντός μας;

Advertisements

5 Responses to “Επαιτειακό.”

 1. bidibis Says:

  μπορεις να με πεις γιατί γιορτάζουμε την αρχή των πολέμων και όχι την αίσια έκβαση τους όπως κάνουν τα κράτη τα σοβαρά

  την 28 οκτωβρίου τι γιορτάζουμε άραγε; που κερδίσαμε τους Ιταλούς -οι οποίοι είχαν τ’οσο κακό στρατό που όπου πήγαιναν έχαναν- και μετά μας σκλάβωσαν μέσα σε 5 λεπτά οι γερμανοί και επειτα αυτοσκλαβωθήκαμε από τον εμφύλιο; Από ό,τι φαίνεται η 28 οκτωβρη δεν έπαιξε και πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της Ελλάδας. Προφανώς γιορτάζουμε την αυταρέσκεια μας

 2. Alexis B Says:

  Ας ελπίσουμε οτι μια κρίση θα λειτουργίσει σάν Ξυπνητήρι σέ κοιμισμένο.
  Αλλιώς την κάτσαμε

 3. piece de resistance Says:

  κομιζω με το νεο σημερινο μου ποστ μια περιρεγη πληροφορια που εσεις νομιζω θα εκτιμησετε υπαρχει λοιπον πετρωμα αφιερωμενο στον Γκαιτε με το ονομα Γκαιτιτης ! και αλλα διαφορα που ανακαλυψα καθως ο ποιητης ως συλλεκτης πετρωματων παιζει με μεταφορες στα ποιηματα του ενα δυο απο τα οποία ποσταρισα με σχετικα αποσπασματα..

 4. Διαγόρας ο Μήλιος Says:

  > πώς βλέπετε να γράφονται οι ηρωικές σελίδες του μέλλοντός μας;

  Με τον ίδιο τρόπο που “γράφεται” το χαρτί τουαλέτας κατά τη διαδικασία της χρήσης του.

  Ή για να το πω αλλιώς: μέλλοντός μας; ποιανού μέλλοντός μας;

  Μία ματιά στο άρθρο “Περι Halloween” που “παίζει” αυτές τις μέρες στο ιστολόγιό μου αρκεί για να φύγουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες ακόμα και από τον πιό αισιόδοξο.

 5. Επαιτειακό « Μουνί Says:

  […] Πριν έναν ακριβώς χρόνο είχα γράψει ένα “επαιτειακό” που σας προτρέπω να διαβάσετε γιατί θεωρώ την […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: