Το σεξ και οι τιμωρίες του…!


Σήμερα ελπίζω να σας κάνω να γελάσετε. Περιδιαβάζοντας στο διαδίκτυο ανεκάλυψα απολαυστικό κείμενο που καθορίζει ποιές είναι οι ερωτικές αμαρτίες και πώς τιμωρούνται από την εκκλησία. Σημειώστε ότι αυτά ισχύουν ακόμη και σήμερα. Τα σχόλια δικά σας…

Η εκτός γάμου συνουσία, με άλλα λόγια οι προγαμιαίες σχέσεις, συνιστούν το κανονικό αδίκημα της πορνείας. Ο άνδρας που διαπράττει το αδίκημα χαρακτηρίζεται πόρνος και η γυναίκα πόρνη. Προσβάλλοντας την ιερότητα της επιτρεπόμενης στο πλαίσιο του γάμου σαρκικής συνομιλίας των δύο φύλων, η πορνεία επισύρει διαφορετική τιμωρία για ιερείς και λαϊκούς. Συγκεκριμένα, ο ιερέας που υποπίπτει στο αμάρτημα της πορνείας καθαιρείται. Πρεσβύτερος ή διάκονος που φίλησε γυναίκα (“δους εμπαθές φίλημα”) και μίανε τα χείλη του (“εν χείλεσι μιανθείς”) τιμωρείται με αργία, η διάρκεια της οποίας καθορίζεται κατά περίπτωση. Καθαίρεση περιμένει, αντιθέτως, τον κληρικό που προχωρά την ανήθικη πράξη πέραν του φιλήματος, καθώς και εκείνον που χρησιμοποιεί τα χείλη του για να προβεί σε ακόλαστη πράξη με γυναίκα. Καθαιρείται επίσης και ο έγγαμος υποδιάκονος, αν αποκαλυφθεί ότι συνουσιάστηκε με τη γυναίκα του πριν από το γάμο. Μοναχός ή μοναχή που διέπραξε το αδίκημα της πορνείας τιμωρείται με απλό αφορισμό επτά ετών και δεν κατατάσσεται ποτέ στον κλήρο.

Απλός αφορισμός περιμένει και τον λαϊκό που θα υποπέσει στο αδίκημα της πορνείας. Η ποινή αυτή κυμαίνεται μεταξύ επτά και εννέα ετών και μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με τη μεταμέλεια του αμαρτωλού. Αν το αδίκημα διεπράχθη με ετερόθρησκο ή ετερόδοξο, η ποινή ανέρχεται σε τρία χρόνια, τα οποία πρέπει να περάσουν με ξηροφαγία (μετά την ένατη ημέρα) και με διακόσιες γονυκλισίες ημερησίως. Η ίδια ποινή, αλλά με τριακόσιες γονυκλισίες, επιβάλλεται και στη γυναίκα που εκπορνεύτηκε με ευνούχο. Μια μέτρια ποινή επιβάλλεται επίσης σε εκείνον που αποφάσισε να υποπέσει στο αμάρτημα της πορνείας, αλλά εμποδίστηκε από εξωτερικά γεγονότα και από την επέμβαση της Θείας Χάριτος.

“Φρικτή αμαρτία” χαρακτηρίζει το εκκλησιαστικό ποινικό δίκαιο την ανδρική ομοφυλοφιλία (“ύβρις κατά της Δημιουργίας και εξευτελισμός της ανθρωπίνης υποστάσεως και αξιοπρεπείας”) και την τιμωρεί με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Οι γυναίκες που υποπίπτουν στο αμάρτημα της ομοφυλοφιλίας τιμωρούνται όπως οι μοιχαλίδες, αν είναι έγγαμες, και όπως οι πόρνες εφόσον είναι άγαμες. Αφορισμός οκτώ ετών, ξηροφαγία και διακόσιες γονυκλισίες ημερησίως προβλέπονται εξάλλου και για τους συζύγους που “ασελγαίνουν παρά φύσιν επ’ αλλήλων”.

Οι ονειρώξεις απαγορεύονται ρητά από το εκκλησιαστικό δίκαιο, εκτός κι αν οφείλονται σε νόσο ή άλλη φυσική αιτία. Αν αιτία της είναι η “βραδινή οινοποσία, η πολυφαγία ή ο πονηρός λογισμός”, η ονείρωξη θεωρείται ότι έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, ο οποίος ως εκ τούτου οφείλει να τιμωρηθεί με απομάκρυνση από την κοινωνία των πιστών για μία ημέρα, να ψάλει τον Ν’ Ψαλμό και να τελέσει 49 γονυκλισίες.

Σοβαρότερα είναι τα πράγματα στην περίπτωση του αυνανισμού. Αν ένας κληρικός προκαλέσει την έκκριση του σπέρματός του με αυτόν τον τρόπο, τιμωρείται με αργία ενός έτους. Φτάνει, βέβαια, να κόψει τη συνήθειά του: αν την ασκεί κατ’ εξακολούθηση, τότε καθαιρείται. Αν ο αυνανιζόμενος είναι λαϊκός ή μοναχός, τότε τιμωρείται με απλό αφορισμό σαράντα ημερών, τις οποίες πρέπει να περάσει με ξηροφαγία και εκατό γονυκλισίες ημερησίως. Διπλάσια ως προς τις ημέρες του αφορισμού και της ξηροφαγίας, αλλά ίδια ως προς τον αριθμό των γονυκλισιών, είναι τέλος η τιμωρία εκείνου που συμμετείχε σε αμοιβαίο αυνανισμό (“διπλήν εργαζόμενος την μαλακίαν”).

(Πηγή: Π. Παναγιωτάκου, “Σύστημα του Εκκλησιαστικού Δικαίου κατά την εν Ελλάδι ισχύν αυτού”, τόμος τρίτος, “Το Ποινικόν Δίκαιον της Εκκλησίας”, Αθήνα 1962, σ. 585-622.)

Δημοσιεύτηκε: Ελευθεροτυπία, 13/2/2000

Advertisements

15 Responses to “Το σεξ και οι τιμωρίες του…!”

 1. hypatia Says:

  Προσπαθώ να υπολογίσω πόσα χρόνια θα ήταν οι ποινές μου, αν ποτέ έπρεπε να αντιμετωπίσω τέτοιο κατηγορητήριο και ειλικρινά, χάνω το μέτρημα..

 2. suspect Says:

  το αστειο που ειναι;

 3. heliotypon Says:

  >hypatia: Αμαρτωλή!

  >suspect: Αν δεν το βλέπεις τότε δεν υπάρχει…

 4. colpocoquette Says:

  ουαου…

 5. jojox Says:

  Επιτέλους, οι ιεροί κανόνες.
  Θα εκτυπωθώσι το ταχύτατον.
  Ευχαριστούμε αδερφέ.

 6. eva Says:

  ελα,ρε παιδι!!κι απορουσα τοσα χρονια για ποιο λογο με τιμωρει ο Θεος!!ολα εξηγουνται τελικα,αλλα δε βαριεσαι…αν μη τι αλλο,στην Κολαση κανεις ενδιαφερουσες γνωριμιες!
  Φιλακια..

 7. dermes Says:

  “Η ίδια ποινή, αλλά με τριακόσιες γονυκλισίες, επιβάλλεται και στη γυναίκα που εκπορνεύτηκε με ευνούχο.”

  Αυτό πως ακριβώς γίνεται; Και γιατί είναι κατά εκατό γονυκλισίες πιο ακριβό;

 8. Silvia Says:

  Σουάφησα μήνυμα στο blog μου…

 9. Διαγόρας ο Μήλιος Says:

  Όντως, απ’οτι φαίνεται μερικοί από εμάς αδυνατούν να βρούν κάτι το αστείο σε όλα αυτά τα λόγια. Ίσως επειδή προκαλούν τόσο έντονα την παρομοίωση με καρκίνο του νου. Ίσως επειδή αναδίδουν ακόμα τη δυσάρεστη μυρωδιά αιώνων καταπίεσης, εξαθλίωσης και αλλοτρίωσης που υπέστησαν γενεές πραγματικών ανθρώπων, σαν κι εμένα κι εσένα. Ίσως επειδή κάτω από το παχύ στρώμα της ισοπεδωτικής αλλοφροσύνης που μαρτυρούν αυτά τα λόγια γνωρίζει κανείς πως βρίσκονται –μπορεί σχεδόν να διακρίνει– τα συντρίμια ενός προηγούμενου, πιό προοδευμένου, πιό ελεύθερου, πιό φωτεινού, πιό ευγενικού πολιτισμού, που έσβησε.

 10. piece de resistance Says:

  i want you naked as a woman!!! god only knows why sometimes i make you cry..but do you feel alive without me……..Damien asks in the rain..hello long time no hear..form todays post..welocome back it is Sunday!!

 11. lucia Says:

  μια και αναφερεσαι στο σεξ και στη τιμωρια…κλπ…. ισως σε ενδιαφερει να δες αυτο το ταινιακι για τον γυναικειο αυνανισμο Πολυτιμο Τριπτυχο για τον αυτοερωτισμο οπως το ειπε ενας φιλος… http://luciarikaki.blogspot.com/2007/11/blog-post_14.html

 12. lucia Says:

  afou sou arese des kai afto einai sxetiko http://alwaysthesea.blogspot.com/2007/11/blog-post_14.html

 13. heliotypon Says:

  >colpocoquette: Πώς να το πάρω αυτό;

  >jojox: Να τους καδράρεις κιόλας…

  >Silvia; Δεν το είδα. Πήρα μήνυμα στο e-mail μου. Λυπάμαι πολύ για το δυστύχημα του αδελφού σου. Κουράγιο.

  >Διαγόρας ο Μήλιος: Δεν ξέρω σε ποιόν πολιτισμό αναφέρεσαι (τον Ελληνικό;) αλλά το εν λόγω κείμενο μόνο τον σκοταδισμό και το πισωγύρισμα μπορεί να αντιπροσωπεύει. Και να φανταστούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα παίρνουν στα σοβαρά αυτά!

  >piece de resistance: Το διάβασα ήδη. Ευχαριστώ.

  >Lucia: Το πρώτο το είδα και το σχολίασα. Το δεύτερο δεν είναι ταινιάκι, απλώς κείμενο. Σωστά;

 14. ΚΓΠ Says:

  ΤΟ ΣΕΞ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ…

 15. colourful VaLkYrIe Says:

  Mάλλον εγώ θα τους καδράρω για να γελάει λίγο το χειλάκι μου όταν θα ‘μαι down. Καλά ρε συ, τι βλακείες είναι αυτές;!
  Αϊντέεεεε…

  Thanks πάντως. Ακόμα γελάω 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: