Το Πρωτόκολλο του Θανάτου. (ή “Η Υποκρισία της …θλίψης”)


‘Ενα από τα (χιλιάδες) πράγματα που δεν κατανοώ είναι η υποκρισία που μαστίζει την παγκόσμια κοινωνία. Η υποκρισία που όλοι ξέρουν ότι είναι υποκρισία αλλά όλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. (‘Οταν ήμουν παιδί η μάνα μου επέμενε ότι, όταν με ρωτούσαν “τι κάνεις;” έπρεπε να απαντώ: “καλά, ευχαριστώ”.  Κι εγώ, στην αφέλεια των 5 ετών απαντούσα: “Μα αφού δεν ευχαριστιέμαι, γιατί να πώ “ευχαριστώ”;).   Ο κ. Bush, λοιπόν, και η σύζυγός του έπεσαν σε κατάθλιψη μόλις έμαθαν για τον θάνατο του Χριστόδουλου! Κι έστειλαν γραφή με την έκφραση της συντριβής τους! Το ίδιο έκαναν κι άλλοι, το ίδιο συντριβέντες, όπως ο Πούτιν, ο Σαρκοζίν (μάλλον δεν θα μπορούσε να βατέψει τη γκόμενα χτες…), κι άλλοι πολλοί της παγκόσμιας κοινωνίας.  Αμ εδώ, δεν προλάβαιναν να κλαψουρίζουν οι διάφοροι που καρφί δεν τους κάηκε για την απώλεια του Χριστόδουλου. Κι όλοι με τον κατάλληλο τόνο που, τάχα, αντανακλούσε την πένθιμη διάθεσή τους! Πολιτικοί (πρώτοι αυτοί), δημοσιόγραφοι (αυτοί είναι ταλαντούχοι). Και, φυσικά,  στο προσκύνημα, με την κάμερα να τραβάει, παρέλασαν όλοι οι υποκριτές επώνυμοι. Πιστεύω τη γριούλα που έκλαιγε και τον φοιτητή που πήγε να προσκυνήσει (ασχέτως αν διαφωνώ ριζικά με όλη αυτή τη διαδικασία) αλλά όχι τον συνοδευόμενο από τις κάμερες και τα μικρόφωνα που κάνει τους μακρυούς σταυρούς για να δουν οι ψηφοφόροι του τι καλός χριστιανός είναι. Δυστυχώς η θρησκεία είναι “αξία” για τους περισσότερους συμπατριώτες μας κι ένας δηλωμένος άθεος ή άθρησκος ή μη ορθόδοξος πολιτικός ελάχιστες πιθανότητες εκλογής θα είχε.  Γι’ αυτό και οι πλέον αδιάφοροι περί τα θρησκευτικά πολιτικοί υποκρίνονται τους “ορθόδοξους” πιστούς!

Κι όλοι αυτοί οι τίτλοι (Μακαριστός, Κυρός, κλπ) για τον τεθνεώτα ιεράρχη τι είναι, σύντροφοι/σσες; Μακαρίτες λέμε τους άλλους ανθρώπους, γιατί πρέπει οι ιεράρχες να ξεχωρίζουν; Δεν νομίζω ότι θα καταλάβω ποτέ αυτόν τον κόσμο!

Advertisements

16 Responses to “Το Πρωτόκολλο του Θανάτου. (ή “Η Υποκρισία της …θλίψης”)”

 1. ΑΑΤΟΝ Says:

  Για τους άλλους λέμε “Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε αδελφέ ημών”
  Στον Ιεράρχή σκέτο “Μακαριστέ”, λείπει το “άξιο…” οπότε γιατί φωνάζεις….σύντροφε;
  Και αν δεν ξεχωρίζουν οι Ιεράρχες που θεωρούνται ταγοί, ποιός θα έπρεπε να ξεχωρίζει …σύντροφε; ο Λένιν ή ο Στάλιν;
  Έλα, μην τα παραλέμε!

  Καλημέρα απο Τορόντο
  Καναδάς

 2. ΑΑΤΟΝ Says:

  Για τους άλλους λέμε Αιωνία σου η μνήμη “Αξιομακάριστε” αδελφέ ημών.
  Στον Ιεράρχή σκέτο “Μακαριστέ”, λείπει το “άξιο…” οπότε γιατί φωνάζεις….σύντροφε;
  Και αν δεν ξεχωρίζουν οι Ιεράρχες που θεωρούνται ταγοί, ποιός θα έπρεπε να ξεχωρίζει …σύντροφε; ο Λένιν ή ο Στάλιν;
  Έλα, μην τα παραλέμε!

  Καλημέρα απο Τορόντο
  Καναδάς

 3. Τσουκνίδα Says:

  για την τελευταία παράγραφό σου:
  Είναι σαν τις γεροντοκόρες που με χίλιους τρόπους μας λένε με τη γλώσσα του σώματος ότι είναι “μη μου άπτου” φτάνει να μην προσπαθήσεις πολύ..

 4. heliotypon Says:
 5. heliotypon Says:

  >ΑΑΤΟΝ: “Σύντροφε” η έννοια με την οποία χρησιμοποιώ τη λέξη δεν είναι ίδια με αυτήν που είχαν κατά νου ο Στάλιν και ο Λένιν. Πάντως, η θεωρία την οποία νόμισαν ότι υπηρέτησαν κι αυτοί δεν είναι νεκρή. Απλώς έπεσε σε λάθος χέρια και σε λάθος χρόνο. Κι όσο για τους παπάδες, “ταγοί” τίνος πράγματος είναι αυτοί; Για ποιό πράγμα μιλάνε; Τι εκπροσωπούν; Ποιός έχει αποδείξει ότι αυτό υπάρχει; Για μένα είναι “άχθος αρούρης” αυτοί οι άνθρωποι και κάτι χειρότερο: Διαστροφείς πασών των εννοιών και εξουσιαστές. Και πολλοί απ’ αυτούς ούτε το υποψιάζονται καν. Απλώς μπαίνουν σ’ έναν κόσμο απόκοσμο και ανύπαρκτο και νομίζουν ότι κάποια δουλειά κάνουν!

  >Τσουκνίδα: Μάλλον δεν σε έπιασα!

 6. desapoin3ison4 Says:

  ορθοδοξία = ορθή δοξασία … αν είναι δυνατόν !!!

 7. angeta Says:

  καλησπέρα απο το Βέλγιο.
  Κάθε μέρα ο μέσος άνθρωπος λέει περί τα 100 ψέμματα. Ενα απο αυτά είναι ότι λυπάται όταν πεθαίνει κάποιος που δεν γνώρισε ποτέ αληθινά και που κατα βάθος δεν του καίγεται καρφί!!!!

 8. heliotypon Says:

  >desapoin3ison4: Αυτό το έχω θίξει πολλές φορές σε σημειώματα: Πρόκειται για εξωφρενικό θράσσος το να υποστηρίζεις ότι μόνο η δική σου δόξασία είναι ορθή!
  >ange-ta: Δεν είναι πάντα υποκριτική η λύπη για τον θάνατο καποιου που δεν γνωρίζουμε. Εγώ. π.χ. λυπάμαι πάρα πολύ όταν πεθαίνουν νέοι άνθρωποι ή παιδιά και όταν πεθαίνει κάποιος άνθρωπος με προσφορά στην ανθρωπότητα, έστω κι αν δεν γνωρίζω τα άτομα. Λυπάμαι για την απώλεια της κοινωνίας περισσότερο.

 9. meniek Says:

  μακαριστός, αξιομακάριστος, μακαρίτης και ότι άλλο και αν αποκληθεί η ουσία παραμένει: πέθανε ως ο καθεις εξ ημων….

 10. Ναπολέων Παπαδόπουλος Says:

  Δεν ευκαιρώ για πολλά γιατί θέλω να κατέβω στην αντιφασιστική συγκέντρωση.

  Ο Ευριπίδης στις “Τρωάδες” λέει κάπου:

  «Οι νεκροί καμμιά σημασία δεν δίνουν στις τελετές και τις πολυτέλειες που γίνονται και προσφέρονται στο θάνατό τους. Αυτά γίνονται από την ματαιοδοξία των ζωντανών που τους θάβουν»

  Ή κάπως έτσι…

  ——————–
  «Τσίμπησα» όμως αυτό:

  ΔΕΝ ανοίγουμε την τηλεόραση στις 11-2!

  Δεν νομίζω ότι διαφωνείτε ότι πρέπει να δείξουμε στην σκουπιδοτηλεόραση ότι δεν μπορούν να μάς χρησιμοποιούν ως εμπόρευμα (με το ποσοστό τηλεθέασης κατανέμονται οι διαφημίσεις άρα και τα τρελλά κονόμια τους…)

  Στις 11 Φεβρουαρίου ΔΕΝ θα ανοίξουμε ΚΑΘΟΛΟΥ την TV.

  Δεν θα πάθουμε κάτι εμείς αν δεν δούμε μιά μέρα τα κιτρινορόζ (και ΚΑΤΑΜΑΥΡΑ συνήθως) προγράμματά τους.
  Όχι άλλο ΘΕ…, όχι άλλο ΜΑ…, όχι άλλους τηλεαστέρες/αφέντες μας.

  ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ στις 11-2.

  Αν συμφωνείτε, αναδημοσιεύστε το κι εσείς.

 11. delta-kapa Says:

  κι εγώ που δεν έχω τηλεόραση; Πώς θα κάνω την επανάστασή μου;

 12. marianaonice Says:

  “Και, φυσικά, στο προσκύνημα, με την κάμερα να τραβάει, παρέλασαν όλοι οι υποκριτές επώνυμοι”:
  Είδες λοιπόν;; Και εσύ το λες! Σκέτη υποκρισία φίλε μου η ζωή σήμερα!
  Αυτό λέω και εγώ.
  Καλό σου ξημέρωμα.

 13. Le menteur Says:

  Xαίρετε. Εάν αύριο το πρωί καταργούσαμε, απαλλασσόμασταν από την κοινωνική υποκρισία και τα συμβατά ψεύδη, δεν πιστεύετε ότι αποκλείεται να αντέχαμε την αλήθεια; Δυστυχώς ή ευτυχώς τα θεσμοποιημένα ψεύδη δεν πιάνουν μονάχα τους χώρους της εξουσίας και της δύναμης, ή της κοινωνικής συντήρησης, αλλά αγγίζουν και τους χώρους της προόδου και της επανάστασης. Απλώς, ο κάθε κύκλος διαθέτει τη μυθολογία του. Οιαδήποτε κατάρριψη θα δημιουργούσε τέτοια ρήγματα και τόση αμηχανία, πιστέψτε με, κύριέ μου, ώστε η επόμενη μέρα θα ξημέρωνε με ακόμα πιο σκληρά ψέμματα, προκειμένου να μην ξαναπληγωθούμε. Από κει κι ύστερα, είναι μονάχα θέμα αισθητικής – τι είδους υποκρισία αρέσει ή όχι στον καθέναν. All the world is a stage, μας λέει ο Βάρδος. Εάν πάψει να είναι… Όχι, δεν μπορεί να πάψει να είναι. Καλό ξημέρωμα.

 14. Εξερευνητής Says:

  ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ!
  Νά μιά σωστή κι επίκαιρη ευχή απο την “Marianaonice” και τον “Le Menteur” {ο Μέντωρ, δηλονότι, ή κάνω λάθος;} για κάθε πιστό ή «πιστό»…

  Αγαπητέ Heliotypon,
  τροποποιώντας, λίγο…, το δικό σου θα πώ:
  «Γι’ αυτό και οι πλέον αδιάφοροι περί τα θρησκευτικά υποκρίνονται τους “ορθόδοξους” πιστούς! Πώς αλλοιώς θα εξασφάλιζαν το μητροπολιτικό ή το αρχιεπισκοπικό “κονόμι”, υλικό και άϋλο;» Και δεν πέφτω καθόλου έξω, σέ διαβεβαιώ.

  Κι ενώ δεν διαφωνώ με την “ραχοκοκκαλιά” της σκέψης του “Le Menteur”, διαφωνώ στο «διά ταύτα» του, το οποίο άλλωστε δεν τό στηρίζει και πουθενά.
  Πολλές παλιότερες, βαθύτερες, στερεότερες, εγκληματικότερες υποκρισίες έχουν καταρριφθεί, αγαπητέ.
  Ναί! Αντικαταστάθηκαν από άλλες, δεν λέω, αλλά όχι της ίδιας έντασης, της ίδιας δύναμης, της ίδιας επιβολής. Είναι πολύ «ελαφρότερες».
  Έχει σημασία αυτό!

  Έχει αρχίσει το “ΞΗΜΕΡΩΜΑ” εδώ και καμμιά τρακοσαριά χρόνια. Μην απελπίζεσαι!

  Καλό μας κουράγιο.

 15. Le menteur Says:

  Όχι, κύριε εξερευνητά, δεν είναι μέντορας, αλλά ψεύτης στη φράγκικη. Διαβάζετε την ιστορία πολιτικώς και εξελικτικώς και ορθώς κάνετε, αλλά υπάρχουν και εσωτερικός άξονας εξέλιξης, που δεν έχει να κάνει με τον κοινωνικοοικονομικό-ιστορικόν Prozess -και ουχί το Prozess- αλλά με τη συστατική ουσία της κοινωνικής συνοχής και του νοήματος της σισύφειας ανθρώπινης προσπάθειας, που χρειάζεται ένα ψεύδος για να λειτουργήσει. Ναι, έχετε δίκιο, υπάρχουν προοδευτικότερα και συντηριτικότερα ψεύδη και για μας που μεγαλώσαμε ως τέκνα του Διαφωτισμού κι όχι κάποιας μεσανατολικής ελληνορθοδόξου κουλτούρας αυτό δεν αποτελεί είδηση. Τα αυτονόητα θα συζητήσουμε; Είναι βαρετό. Λέγαμε λοιπόν πως ο εσωτερικός άξονας εξέλιξης, μας προδίδει πως στην ουσία το φευγιό του Μεσαίωνα δεν έδωσε την ευκαιρία στον άνθρωπο να καταλάβει πως κάθε πανάκεια είναι απάτη. Καλό σας βράδυ και με συγχωρείτε αν σας κουράζω με τη φλυαρία μου.

 16. heliotypon Says:

  >meniek: Και το “μακαρίτης” δεν έχω καταλάβει τι νόημα έχει…

  >Ναπολέων Παπαδόπουλος: Ο Ευριπίδης τό είχε καταλάβει. Οι σύγχρονοι δικοί μας αργούν…

  >delta-kapa: Δεν μπορώ να σου απαντήσω… ‘Ισως να αγοράσεις μιά συσκευή για να μπορείς να την κλείσεις…

  >marianaonice: Φαίνεται ότι η υποκρισία είναι ένας ιστός συμπεριφοράς που στηρίζει πολλά φαινόμενα του κοινωνικού μας γίγνεσθαι! ‘Ισως αν τον αφαιρέσουμε να μην μπορούμε να ζήσουμε ομαλά μεταξύ μας!

  >Le menteur; Μα φυσικά, σύντροφε, έχουμε ανατραφεί με αυτόν τον τρόπο. Είναι το modus vivendi μας (άλα, και το λατινικό, ε;)!

  >Εξερευνητής: Δύσκολο να σπάσεις την αλυσίδα της διαιώνισης των διαφόρων ειδών συμπεριφοράς… Χιλιάδες χρόνια τα κουσούρια μας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: