Ο έρωτας στόχος των εξουσιαστών


Πολλές φορές με έχει απασχολήσει το θέμα των απαγορεύσεων που έχουν τεθεί από πολλές (σχεδόν όλες) κοινωνίες στο σεξ. Οι ερωτικές σχέσεις είναι ένα ευαίσθητο κεφάλαιο για τις «πολιτισμένες» κοινωνίες και όχι χωρίς λόγο. Το σεξ έχει αναπαραγωγικό ρόλο για όλα τα όντα αλλά τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει, υπό ορισμένες συνθήκες, ώθησαν τους όποιους (πολιτικούς ή θρησκευτικούς) ηγέτες των κοινωνιών να το θέσουν κάτω από έλεγχο.

Ιδιαίτερα οι γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να προκύψουν για τους απογόνους από την απόλυτα ελεύθερη ερωτική συνεύρεση οδήγησε σε περιορισμούς: Πρώτα μεταξύ των στενών συγγενών: Σοβαρές ασθένειες στους απογόνους των αιμομικτών γονέων έχουν βιολογική ερμηνεία. Και το απόλυτα ελεύθερο σεξ χωρίς αντισύλληψη, ιδίως σε μικρές κοινωνίες, θα δημιουργούσε γενιές συγγενικών ατόμων με αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα μέλη της να είναι αιμομίκτες. Η μικρή αυτή κοινωνία θα κατέληγε στον βιολογικό εκφυλισμό.

Η αναπαραγωγική διαδικασία, που ανεμπόδιστα εκτελείται μεταξύ των ελεύθερων μη ανθρώπινων πλασμάτων, ζώων και φυτών  (γιατί υπάρχουν και ζώα και φυτά που εμποδίζονται να την εκτελέσουν ελεύθερα, όπως π.χ. αυτά που καλλιεργούνται ή εκτρέφονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες) για τον άνθρωπο απετέλεσε αντικείμενο εξουσιασμού από τους άρχοντες των κοινωνιών σε βάθος χρόνου που ίσως δεν είναι γνωστό μέχρι πού εκτείνεται. Ο έλεγχος ενός τόσο δυνατού ενστίκτου δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει, στις πρωτόγονες κοινωνίες, με την επίκληση της λογικής και με την αναφορά στα βιολογικά και κοινωνικά προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η ελεύθερη έκφρασή του (βιολογικός εκφυλισμός, μετάδοση ασθενειών, αλλεπάλληλες εγκυμοσύνες που ταλαιπωρούσαν τον γυναικείο οργανισμό, πληθυσμιακή έκρηξη, κ.α.).

‘Ετσι, επιστρατεύτηκε η θρησκεία: Αφού δεν μπορούσε να εξηγηθεί η απαγόρευση της ελεύθερης σεξουαλικής επικοινωνίας στα άτομα, με τη χρήση της λογικής, έπρεπε οι περιορισμοί να αποδοθούν σε κάποια ανώτερη και αόρατη οντότητα που εκείνη, τάχα, έθετε τους περιορισμούς χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσει και τους λόγους. Αφού το έλεγε η  …θεότητα δεν χρειάζονταν «λογικές» εξηγήσεις! Βέβαια υπήρχαν και άλλοι λόγοι, καθαρά συμφεροντολογικοί, που σχετίζονταν με την ιδιοκτησία, τα κληρονομικά, την εργασία των παιδιών, κ.α. Φυσικά αυτοί που κρατούσαν στα χέρια τους τις απαγορεύσεις εξουσίαζαν και άλλες πλευρές της ζωής των ανθρώπων και η εξουσία τους προσπόριζε και υλικά οφέλη! ‘Ετσι, ο #1 εξουσιαστής έγινε η θρησκεία και οι φορείς της οι οποίοι, ακόμη και σήμερα, ασκούν στους λαούς πολύ μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και από τους πολιτικούς φορείς της εξουσίας.

Σήμερα που υπάρχει η γνώση και η λογική λειτουργεί(;) στις κοινωνίες, που υπάρχει η αντισύλληψη και η δυνατότητα προφύλαξης από τις ασθένειες, δεν δικαιολογείται η άσκηση αυτού του είδους του παράλογου ελέγχου του ενστίκτου και μάλιστα χωρίς καμία εξήγηση από τους όποιους προσπαθούν να το ελέγχουν. Δεν δικαιολογούνται και όλες εκείνες οι ανόητες (συγνώμη από τους διαφωνούντες) προκαταλήψεις περί συζυγικής πίστης, περί μονογαμίας κ.α. ‘Ολα αυτά από τους εξουσιαστές πηγάζουν, ταλαιπωρούν άνδρες και γυναίκες και μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχουν. Ας προσπαθήσουμε να δούμε το σεξ και το σώμα μας μέσα από ένα λογικό πρίσμα και κάτω από το φως της γνώσης και της λογικής και όχι με βάση τη θρησκευτική προκατάληψη. Σαν να είμαστε όντα άλλου πλανήτη που δεν έχει τέτοιους περιορισμούς και προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται πάνω στη γη. Με μάτια μικρού παιδιού, αν θέλετε, που δεν έχει ακόμα εκτεθεί στην δολοφονική «ηθικοπλαστική» διδασκαλία των αρνητών της φύσης!

Advertisements

14 Responses to “Ο έρωτας στόχος των εξουσιαστών”

 1. Κλαζομένιος Says:

  Εκτενής και ορθή η ανάλυσή σου, πολυααγαπημένο Μουνί (εδώ κυριολεκτώ!)

  αλλά νομίζω πως άφησες απέξω την πτυχή εκείνη, όπου το sex έχει τεθεί στο πυρ το εξώτερον, από τη θρησκεία κυρίως (και όχι μόνον την χριστιανική…) για να λειτουργεί αυτό στην …παραγωγή ενοχής!

  Του καλλίτερου και πανχρησιμοποιούμενου δηλαδή εργαλείου καθήλωσης, αν μη και εξανδραποδισμού, των μαζών…

 2. heliotypon Says:

  >Κλαζομένιος: Αυτή η πτυχή νομίζω ότι περιλαμβάνεται στην προσπάθεια εξουσιασμού. Η ενοχοποίηση είναι το πρώτο στάδιο ψυχολογικού εξανδραποδισμού. Η εξάρτηση από τους εξουσιαστές συχνότατα περιλαμβάνει υλικά και άϋλα οφέλη γι’ αυτούς. εις βάρος, φυσικά, του εξουσιαζόμενου. Σκέψου μόνο τα έσοδα π.χ. από τα κεριά, τους δίσκους κ.α., προς τον τελικό στόχο της άφεσης και της αύξησης της πιθανότητας για μιά θέση στον πολυπόθητο παράδεισο! Ανάλογες εισπρακτικές διαδικασίες, φαντάζομαι, περιέχουν και οι άλλες θρησκείες.

 3. Julius Says:

  An imastan mikra paidia kai se vlepame, 8a tromazame wre mouni!!
  Legetai to syndromo tou mouniou afto.

  Kai episis den aneferes dyo pragmata: Ena fisiko fainomeno: i parthenia.
  Kai ena mi fisiko: to profilaktiko.

  Gia balta mes tin eksisosi, mbas kai bgei tipota.

 4. Θεία Λένα Says:

  Καλημέρα. Να προσθέσω στο άρθρο σου τη διπροσωπία της Εκκλησιας να κατηγορεί και να αφορίζει σεξουαλικές προτιμήσεις που πρώτη εκείνη ασπάζεται.
  Ο άνθρωπος δεν απελευθερώνεται εύκολα γιατί τα ταμπού έχουν γίνει ένα με το δέρμα του. Αυτοί που τελικά βιώνουν την ελευθερία, κακοχαρακτηρίζονται απο τους πολέμιους σαν ανήθικοι και εξοστρακίζονται.
  Εχουμε δρόμο μπροστά μας. Εσείς έχετε γιατί εγώ..τελειώνουν οι μέρες μου.

 5. heliotypon Says:

  >Julius: Δεν το κατάλαβα αυτό το θα τρομάζαατε αν με βλέπατε! Δεν ξέρω να την εκφράσω αυτή την εξίσωση. Μήπως είναι διαφορική;

  >Θεία Λένα: Το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Αναφέρομαι στις επίσημες θέσεις. ‘Οντως τα ταμπού έχουν διαποτίσει το είναι των ανθρώπων. Βλέπεις τοποθετούνται μέσα μας στην τρυφερή ηλικία και ρίχνουν ρίζες βαθειές! Μου αρέσει να με κακοχαρακτηρίζουν οι …ταμπουτζήδες! Δεν φαντάζεσαι πόσο μ’ αρέσει!

  Αυτό πάλι τι το πέταξες; “Τελειώνουν οι μέρες σου” Αυτό μάλλον δεν μπορείς να το ξέρεις! Αλλά δεν ξέρεις και τις “δικές μας” μέρες!

 6. maya Says:

  μαζί σου.
  ό,τι αντέχει και γουστάρει ο καθένας.
  δεν υπάρχουν νόμοι.
  προγραμματιζόμαστε για αρκετά ‘όχι’…
  τα ‘ναι’ είναι πάντα πιο χαμογελαστά!

  θα ήταν υπέροχη φαντασίωση να σκεφτούμε πώς θα λειτουργούσαμε χωρίς την πλύση εγκεφάλου και τον τρόμο των θρησκειών για κόλαση.

  ωραίο κείμενο…

  πολύχρωμη καλησπέρα!
  χχχχχχχχχχχ

 7. spitogata Says:

  Σύμφωνοι και πάμε στο no2#.
  Η οικογένεια.

  Γιατί το να προσφέρει η σύζυγος -στον σύζυγο- δώρο μια άλλη γυναίκα θεωρείται διαστροφή, ενώ το κέρατο κανόνας;

  Ελευθερία λογικής ή λογική ελευθερίας είναι το ζητούμενο;

 8. heliotypon Says:

  >Maya: θα ήταν πολύ καλλίτερος ο κόσμος χωρίς θρησκευτικές προκαταλήψεις. Ελευθερία στη ελεύθερη εκδήλωση του ερωτικού ενστίκτου, μέσα στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού. Πόσων αγάμητων θα φωτιζόταν το πρόσωπο από το χαμόγελο της χαράς!

  >Spitogata: Με μπέρδεψες συντρόφισσα… Για ποιό Νο2 γράφεις; Κατά τα άλλα συμφωνώ. Σκέφτεσαι να σου φέρει ο σύντροφός σου έναν παίδαρο στα γεννέθλιά σου; Και να τους απολαύσεις και τους δύο…

 9. μαρια Says:

  Καλημέρα! λές :
  ”Ιδιαίτερα οι γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να προκύψουν για τους απογόνους από την απόλυτα ελεύθερη ερωτική συνεύρεση οδήγησε σε περιορισμούς”
  Αυτό δεν δικαιολογεί την μονογαμία;
  Επίσης η ελεύθερη ερωτική συνεύρεση συνήθως οδηγεί στη μετάδοση νοσημάτων … όταν βέβαια δεν υπάρχει προσοχή …
  Κατα τ΄άλλα πιστεύω ότι η πίστη στον έρωτα (συζυγικό ή όχι) είναι ένα θέμα εντελλώς προσωπικό και ναι όπως κατάλλαβες είμαι υπέρ της μονογαμίας 🙂 όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους αλλά και γιατί δεν θα ήθελα να μοιράζομαι τον σύντροφο μου

 10. colpocoquette Says:

  Μόνος σου έβαλες ερωτηματικό δίπλα στο ‘λογική λειτουργεί(;)’.
  Και όταν βρεθεί γκόμενος που θα μου φέρει δώρο έναν άλλο γκόμενο για τα γενέθλιά μου, τότε μπορεί να αρχίσω να πιστέυω στο θεό.

 11. spitogata Says:

  No #1 εκβιαστή χαρακτήρησες την Θρησκεία.
  Νο2 η οικογένεια λέω εγώ.

  Πολύ ωραίο το δώρο που πρότεινες, κρίμα που πέρασαν τα γεννέθλιά μου.

 12. heliotypon Says:

  >colpocoquette + spitogata: Ατυχήσατε να μην έχετε εμένα γκόμενο… Και ανεξαρτήτως γενεθλίων!

 13. heliotypon Says:

  >μαρια: Συγνώμη που σε ξέχασα πιο πάνω… Επιλογές είναι αυτές και είναι απόλυτα θεμιτές, αρκεί να μην στηρίζονται σε παράλογες επιταγές αοράτων και αορίστων “όντοτήτων” που τις μεταφέρουν επαγγελματίες “εκπρόσωποι”-εξουσιαστές και τις υιοθετούν πολιτείες και κοινωνίες ως “άνωθεν” προερχόμενες!

 14. madprofessorus Says:

  Ωραίο κείμενο κατ’αρχήν!Συμφωνώ με τον…σεξουαλικό έλεγχο μόνο στο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ συγγενικών ατόμων,καθώς αποδείχτηκε ότι δημιουργούσαν απογόνους με προβλήματα,από κ και πέρα,τα περί αποχής από το σεξ,μονογαμίας κλπ που υπαγορεύει η θρησκεία μόνο κακό προκαλούν κ ενίοτε σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις πολλές φορές…Το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του είναι κ πρέπει να είναι καθαρά προσωπικό θέμα,αν νιώθει ότι θέλει να περάσει τη ζωή του μόνο με ένα άτομο,τότε σεβαστό,αν δεν το θέλει αυτό κ πάλι σεβαστό.Το “κέρατο” προκύπτει από καθαρά σεξουαλική επιθυμία του ενός προς ένα άτομο εκτός της σχέσης που τυγχάνει να βρίσκεται,αν είχαμε σαν κοινωνία απενοχοποιήσει αυτή τη συμπεριφορά,δεν θα είχαμε όλες αυτές τις τραγελαφικές ιστορίες που βλέπουμε τριγύρω μας…σίγουρα η απενοχοποίηση είναι κάτι δύσκολο που θέλει χρόνο κ προσπάθεια απ’όλους μας,μια γενικότερη αλλαγή σκέψης κ τρόπου ζωής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: