FYROM, βέτο, κλπ…


Είχα γράψει για το θέμα πριν αρκετό χρόνο. Και βρέθηκαν πολλοί,  συν-ιστολόγοι και μη, να γράψουν απόψεις αλλά και βρισιές (δεν με ενοχλούν καθόλου αυτές). Δυστυχώς σπαταλάμε άπειρη ενέργεια και χρόνο για το όνομα της γειτονικής νανο-χώρας, χωρίς λόγο. Και τώρα ετοιμαζόμαστε να βάλουμε βέτο στην συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Λες και το βέτο μας (αν τελικά το βάλουμε) θα αλλάξει κάτι. Ξέρετε που γράφουν οι κοσμοκράτορες τα βέτο των μικρών -και οπερετικών, δυστυχώς- χωρών σαν τη δική μας! Φαντάζεστε ότι μπορεί να πάρει ένα ραβασάκι ο μπούλης ή η Ντόρα, που θα λέει, με διπλωματικότατο τρόπο, ότι οι ΗΠΑ δεν εκτιμούν καθόλου τη στάση μας και ότι  ελπίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα προβεί σε ενέργειες ενάντιες στην πατροπαράδοτη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και ότι θα θεωρήσουν μη φιλική  ενέργεια τυχόν πρόταξη βέτο και ως τέτοια, με μεγάλη λύπη τους,  θα την αντιμετωπίσουν!  Μετά από κάποια τέτοια, στο περίπου, γραφή, νομίζετε ότι θα επιμείνουν στο βέτο οι δικοί μας;

Οι φανατικοί του ονόματος μας λένε για αλυτρωτικές διεκδικήσεις και βλέψεις των Σκοπίων πάνω στα εδάφη μας. Αυτή η πλευρά είναι, όντως, σοβαρή και αυτήν θα έπρεπε να πολεμήσουν, αφού αποδειχτεί ότι υπάρχει και όχι να στέκονται στο όνομα. ‘Ομως όλος ο τζερτζελές γίνεται για το όνομα και ελάχιστα ακούγονται για τα υπόλοιπα που είναι πολύ σοβαρά, όχι γιατί φοβόμαστε τα Σκόπια αλλά γιατί άλλοι κάνουν κουμάντο στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη αλλά και παντού!

Advertisements

13 Responses to “FYROM, βέτο, κλπ…”

 1. bollocks Says:

  σιγα μην μας πουν και λεπτομερειες…. το οτι θα το χασουμε αυτο το ματς ειναι σχεδον σιγουρο… το θεμα ειναι οτι μετα θα αρχισουν και αλλα θεματα… ηπειρος, θρακη, αιγαιο και το πετρελαιο του, κυπρος… στο τελος θα στησουμε και κωλο… χμμ λαθος εχουμε στησει κωλο…. αλλα για την ωρα χτησιμοποιυν βαζελινη… μετα θα ειναι στεγνο και ασαλιωτο το σεξ…

 2. spitogata Says:

  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ΄ΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ και εμείς…

  ούτε ένα βέτο της προκοπής δεν μπορούμε να ασκήσουμε. Το χειρότερο είναι πως υπήρχαν άνθρωποι που προειδοποιούσαν την εκάστοτε εξουσία για όλα αυτά 20 χρόνια πριν αλλά μίλαγαν εις ώτα μη ακουόντων.

  Την καλημέρα μου, σου απάντησα σε σχόλιο σου και παρακάτω.

 3. hypatia Says:

  Καλησπέρα Ηλιότυπε,

  Το όνομα καθ’ αυτόν σαν όνομα, συμφωνώ μαζί σου ότι δεν είναι τόσο σοβαρό. Όντως υφίσταται πρόβλημα, μόνο αν η όλη ονοματολογία συνοδεύεται από επεκτατικές βλέψεις.
  Εδαφικές επεκτατικές βλέψεις, μπορούν να στηριχθούν μόνο με τη δικαιολογία των εθνικών μειονοτήτων. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, και όχι το όνομα.

 4. Ναπολέων Παπαδόπουλος Says:

  1.3.08
  Καλημέρα
  Καλές Απόκριες
  Καλό Μήνα
  Καλή Σαρακοστή
  Καλό Πάσχα
  Καλή Ψήφο
  Καλές Διακοπές
  Καλό Χειμώνα
  Έ!… και …Καλά Χριστούουουγεννα!
  Ν.
  ————
  Y.Γ.
  Πούν’ ο Πινέϊρο;
  Πούν’ ο Πινέϊρο;
  Πούν’ ο Πινέϊρο;
  Πούν’ ο Πινέϊρο;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 5. ange-ta Says:

  bollocks

  με άμμο που έλεγε κάποιος θα μας στρουμφάνε

 6. heliotypon Says:

  >Bollocks: Κάπως έτσι προβλέπονται οι εξελίξεις… Δυστυχώς!

  >Spitogata: Τώρα θα δεις που έρχονται από το ΝΑΤΟ με μποφώρ! θα μαλώσουν τον μπούλη και την Ντόρα και θα τους πουν, χωρίς περιστροφές, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν βέτο. Και ξέρουν αυτοί πώς να χειριστούν τους ανυπάκοους υποταχτικούς! Μέχρι κι έξυπνες μπόμπες μπορεί να δούμε την γειτονιά μας! Τον παίρνει τον μπούλη να το παίξει μάγκας και ζόρικος, άραγε;

  >Ypatia: Τα Σκόπια σκέτα δεν θα τα λογάριαζα. Οι πίσω απ’ αυτούς με ανησυχούν…

  >Ναπολέων Παπαδόπουλος: Θα τον θυμηθούμε πολλές φορές αλλά… Όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα! Μωρέ αυτές οι λαϊκές παροιμίες να μην αποτυγχάνουν ποτέ!

  >ange-ta: Και με άμμο και με προφυλακτικό από …γυαλόχαρτο άμα λάχει!

 7. delta-kapa Says:

  Καλά να έχει κανείς τις αντιρρήσεις του και τις αμφιβολίες για τις πολιτική πρακτική της χώρας, αλλά εδώ (εκτός ίσως από την hypatia) όλοι οι σχολιαστές και μετά κι ο νοικοκύρης αυτού το blog διέπονται από την τυπική ελληνική «θεοκρατική» αντίληψη ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα και του (συνηθισμένου κακού κι ανάποδου) πεπρωμένου, φυγήν αδύνατον! Επικαλούνται γενικά κι ακαθόριστα τις κακές εμπειρίες του πρόσφατου και λίγο παλαιότερου πολιτικού παρελθόντος και το αποτέλεσμα της ιστορικοπολιτικής ανάλυσης που κάναν πρίν γράψουν το σχόλιο τους οδηγεί σε μοιρολατρικές επισκοπήσεις μεταφερμένες σε άβολες και τσουχτερές σεξουαλικές συνευρέσεις. (Λες και ήταν σε θέση η Ελλάδα να κάνει εξωτερική πολιτική καλύτερη από αυτή που έκανε, τη δεκαετία του 40 του 50 και του 60). Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο αρνητικό το βλέμμα που κυριαρχεί; Ειδικά σήμερα μετά από τόσα σουβλάκια, τόσα μπάνια, τόσα παραθεριστικά, τόσες σπουδές και τόσα άλλα πολλά; Εμένα αυτό μου δείχνει περισσότερο την διάθεση των σχολιαστών και την προθυμία τους να μεταθέσουν τις ευθύνες στην διεθνή υπόγεια μηχανορραφία που διευθύνει και καθορίζει τα πάντα, όχι μόνο γι’ αυτή τη χώρα, αλλά εγγυάται το υπέρμετρο μέγεθος του άθλου που θα χρειαζόταν για τον συνκαθορισμό των κατευθύνσεων της ζωής και εξασφαλίζει έτσι την καλύτερη δικαιολογία για την πνευματική τεμπελιά που διέπει τις ελληνικές καθημερινότητες.

  Όσο για το ίδιο το περιεχόμενο του θέματος (τη διένεξη με τους συμπαθέστατους γείτονες), γιατί δεν βλέπει κανείς σας ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα στο εσωτερικό και κανένα από τα σοβαρά ελληνικά κόμματα δεν υποστηρίζει την μεγαλόστομη εθνολατρική χαζομάρα στην οποία σαν (να μην χαρακτηρίσω γιατί θα γίνω προσβλητικός) έπεσαν εκατομμύρια έλληνες εδώ και 10-15 χρόνια. Γιατί δεν βλέπει κανείς ότι όλο το κόλπο είναι να κατευναστεί η αντίστοιχη μαλακία στους συνμακεδόνες με κριτήρια πραγματικής πολιτικής ισορροπίας και όχι με Μεγαλέξανδρους. Μακάρι να μην μπει κανένα βέτο, αυτό δεν θα είναι αποτυχία. Αν οι δικές σας ζωές είναι στα χέρια αλλονών, τότε τι να πουν κι αυτοί οι καψεροί που γίνονται μειοψηφία στην ίδια τους τη μικρή και τριανταφυλλένια χώρα και ψάχνουν απεγνωσμένα να γραπωθούν από ένα λαμπρό παρελθόν;

  Σαν κι αυτούς είμαστε, μόνο με χορτασμένες κοιλιές, και το γνωρίζετε όλοι σας.
  Εγώ τουλάχιστον από δώ (από το εξωτερικό) δεν βλέπω να χάθηκε τίποτα, τουλάχιστον όχι λόγω εσφαλμένης τακτικής από την ελληνική μεριά. Αλλά όπως είπα και πιο πάνω, σας είναι μάλλον προτιμότερο να βάζετε την Ελλάδα και (κυρίως) τους εαυτούς σας στο ρόλο του κατατρεγμένου. Έχει λιγότερες ευθύνες ο ρόλος. (Και μην αρχίσετε να ρωτάτε τι θα μπορούσατε να επηρεάσετε εσείς, γιατί θα σας πω αμέσως: κόψτε το κάπνισμα, αιτηθείτε ερωτά ολονύκτιο με την ομορφούλα που γουστάρετε, οργανώστε την ιδέα για την μπίζνα που έχετε στο μυαλό σας ώστε να γίνει πραγματικότητα, πάρτε το, το ρημάδι το πτυχίο, μεταναστεύστε πίσω στο χωριό αφού δεν σας αρέσει η κατάσταση όπως έγινε, κι άλλα πολλά, πάρα πολλά… θα συνέβαλλαν στο λεγόμενο «σκοπιανό»

 8. heliotypon Says:

  >Delta-Kapa: Πολλά δίκια έχεις σ’αυτά που λες. Μόνο που δεν διέπομαι από θεοκρατική αντίληψη αλλά νομίζω αίσθηση της πραγματικότητας, όπως είναι τώρα και που ίσως είναι αποτέλεσμα (τουλάχιστον εν μέρει) της δικής μας κακής ποιότητας ως λαού και πολιτικών (παρεπόμενο αυτό). Το ότι οι ισχυροί κάνουν σχέδια και τα εκτελούν φάνηκε καθαρά στο προσφατο παρελθόν. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η καταστροφή του Ιράκ, η δραστηριότητα του UCK, η ανεξαρτητοποίηση του Κόσοβα δεν είναι σχέδια κάποιων ισχυρών; Το ότι είμαστε ένας λαός σε εκφυλισμό και αποσύνθεση συμβάλλει τα μάλλα στην εις βάρος μας σχεδίαση. Δεν διαννοήθηκαν να κάνουν σχέδια εις βάρος της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, χωρών με παρόμοιο ή μικρότερο μέγεθος από την δική μας. Αλλά είναι χώρες που εργάζονται, ερευνούν, παράγουν και έχουν εξασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο διοίκησης και ζωής για τους πολίτες τους. Εμείς είμαστε ένα καραγκιοζοχώρι (συγνώμη Καραγκιόζη, σε υποτιμώ…), ένα ελεεινό συνονθύλευμα δημοσίων κλεφτών και ακαμάτηδων! Δεν έχω τίποτε εις βάρος των γειτόνων και έχω γράψει και στο παρελθόν ότι πρέπει να τους αφήσουμε ήσυχους να διαλέξουν όποιο όνομα θέλουν. Βέβαια οι διεκδικήσεις τους, που μπορεί να υποστηριχτούν και από τους ισχυρούς, δεν μου αρέσουν αλλά δεν βλέπω αυτούς αλλά ποιούς τους ενθαρρύνουν να επιδιώξουν, ίσως κάποτε, εις βάρος μας εξελίξεις.

 9. bollocks Says:

  νουμερο 3 επενδυτικη δυναμη η ελλάδα στα σκοπια. το υπουργειο εξωτερικων ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ????

 10. heliotypon Says:

  >Bollocks: Μα δεν είναι τα Σκόπια ο παίκτης. ‘Αλλοι είναι…

 11. madprofessorus Says:

  Αν πέσει γραμμή από τους Αμερικανούς,σιγά μην ασκήσουν βέτο οι κυβερνώντες…μια ζωή στο yes sir είμαστε κ θα είμαστε.Συμφωνώ στο ότι θα πρέπει να ερευνήσουμε αν πέρα από το θέμα του ονόματος υπάρχουν κ επεκτατικές βλέψεις των Σκοπίων στα εδάφη μας…σίγουρα δεν μου είναι κ ότι καλύτερο να ακούω το όνομα Μακεδονία οπουδήποτε αλλού εκτός του φυσικού του χώρου,αλλά δυστυχώς σαν λαός έχουμε εκφυλιστεί κ έχουμε αρχίσει να ξεχνάμε την ιστορία μας…οπότε…πολλά έχουν να συμβούν ακόμα.

 12. heliotypon Says:

  O επισκέπτης/ρια(;) Delta-Kapa άφησε σχόλιο (ένα λάθος κι ένα σωστό). Μου ζήτησε να σβύσω το λάθος, αλλά από δικό μου λάθος τα έσβυσα και τα δύο. Ευτυχώς για ασφάλεια κράτησα αντίγραφο κι έτσι το δημοσιεύω εδώ:
  ______________________________________________________

  Κατόπιν εορτής:
  επανέρχομαι σ’ αυτό το post, όχι για να μιλήσω (πάλι) για το θέμα του αλλά για το πραγματικό του περιεχόμενό όπως αναφέρθηκα και στις προηγούμενες σημειώσεις.
  Χωρίς να ήμουν πότέ γοητευμένος από το χαμόγελο της κυρίας Μπακογιάννη (της υπουργού εξωτερικών) καθώς επίσης κι απ’ όλο της το κόμμα, η έκβαση της υπόθεσης με τις αποφάσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της μικρούλας FYROM, εμένα μου ξαναδείχνει τί λιγόψυχη και παραδομένη πνευματικά (το τονίζω πάλι: πνευματικά) είναι η κυρίαρχη στάση στην καθημερινό βλέμμα των πολλών, προς το μέλλον. Η εγκατάλειψη της εύθηνης για αυτόβουλη με ορθολογισμό χτισμένη σκέψη και κυρίως με πίστη στις δυνατότητες της δικιάς μας δράσης, εδώ και πολλές δεκαετίες έχει απλωθεί σαν σαράκι στα χωριά και στην Αθήνα αυτής της χώρας. Μάλιστα κατάντησε να είναι τέτοια η μόδα, που οι πολλοί παραβγαίνουν στο ποιος θα επιδείξει την πιο απαισιόδοξη και υποτιμητική πρόβλεψη, χωρίς ντροπή (γιατί νομίζουν ότι αναφέρονται σε άλλους, κυρίως στους πολιτικούς). Δεν αντιλαμβάνονται ότι ξεγυμνώνεται ταυτόχρονα και τίθεται σε θέα η πνευματική παράδοση και το κενό της ψυχής τους. Πρόκειται για μια κατάσταση που παραλύει τα χέρια και το μυαλό σε καθημερινό επίπεδο και τους κάνει ανήμπορους ν’ αλλάξουνε ζωή. Ταυτόχρονα τίποτα δεν τους εμποδίζει στην καθημερινότητα να απολαμβάνουν μικρές κοινότυπες επιτυχίες, οι οποίες συντηρούν την πορεία σ’ αυτή τη προσωπική παρακμή.
  Ευτυχώς δεν είναι όλοι έτσι κι ακόμη πιο ευτυχώς: οι άνθρωποι δεν γεννιούνται μόνο αλλά μπορούν και να ξαναγεννήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό και ν’ αλλάξουν αυτόβουλα. Ελπίζω να είναι κατανοητό ότι δεν αναφέρομαι μόνο γενικά σε μια χώρα, αλλά πολύ ειδικά σε πρόσωπα σαν κι αυτά για παράδειγμα που έλαβαν μέρος στη παραπάνω σύντομη συζήτηση.
  Χαιρετώ!

 13. sid Says:

  Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

  Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα… Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση…

  *Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα … ντόπια!

  *Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της … Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου (Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα!) Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη…

  *Άθελά του κι εδω ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται … στην Makedonija!
  Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: