Το “άγιο” φως…


Με την ευκαιρία του Πάσχα, θα ήθελα να παραπέμψω τους επισκέπτες σε ένα video youtube, όπου επιστήμονας (μηχανολόγος) αποδεικνύει ότι μπορεί να συμβεί αυτανάφλεξη των κεριών εάν το φυτίλι τους εμβαπτισθεί μέσα σε διάλυμα φωσφόρου (P) σε διθειάνθρακα (CS2). Φυσικά παπάδες και θεολόγοι (μεταξύ τους κι ένας υστερικός, μόνιμος θαμώνας καναλιών…) αγνοούν την επιστημονική (πιθανή) εξήγηση του φαινομένου της ανάφλεξης των κεριών στον τάφο του Χριστού και προσπαθούν να την υποβιβάσουν θέτοντας και θέματα ακαΐας των προσώπων και της γενειάδας των παπάδων.

Συμφέρει στους παπάδες και τους φανατικούς να συντηρούν τον μύθο: Τάχα τα κεριά ανάβουν μόνο στο συγκεκριμένο σημείο και τη συγκεκριμένη ώρα και, φυσικά, ΜΟΝΟ τα κεριά των «ορθοδόξων» παπάδων. Δηλαδή υποβιβάζονται όλες οι άλλες θρησκείες και, κατ’ επέκταση, όλοι οι άλλοι άνθρωποι καθώς και οι μη ορθόδοξοι χριστιανοί, αφού σ’ αυτούς δεν κάνει την χάρη να εμφανιστεί κάτι ανάλογο. Δηλαδή ο θεός τους, μέ όλα αυτά τα ηχηρά προσόντα που τον επενδύουν, μεροληπτεί ρατσιστικά υπέρ ενός και μόνο συνόλου ανθρώπων: Των «ορθοδόξων» χριστιανών. Αλήθεια, πόσο απέχουν αυτά από την γελοία φράση του Παπαδόπουλου (Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών); Αυτός τουλάχιστον δεν είπε «ορθοδόξων» (μάλλον το ξέχασε ή δεν του έβγαινε ο ρυθμός)… 🙂

Advertisements

21 Responses to “Το “άγιο” φως…”

 1. Αθανασία Says:

  Γειάσου φίλε..δεν έχεις και άδικο…πιστέυω όλοι αυτοί οι…..μύθοι ‘εξυπηρετούν’ας το πω έτσι την συνέχιση της επικράτησης του χριστιανισμού…και της κυριαρχίας των αντιπρωσόπων του..που αυτοί είναι οι εντελώς πωρομένοι και πανιλίθιοι παπάδες,τράγοι και όπως αλλιώς αυτοί ονομάζονται…(δεσπότες,αρχιμανδρίτες,αρχιεπίσκοποι,αρχι……)τέλοσπάντων όλοι αυτοί πουλάνε χρόοοοοονια τώρα το γνωστό παραμυθάκι περί θαυμάτων,διαφόρων περιέργων κλπ,κλπ,κλπ και ανεξήγητων φαινομένων….(που τελικά βάση επιστημονικών ερευνών ΔΕΝ είναι και τόσο ανεξήγητα όσο αυτοί θέλουν να τα παρουσιάζουν)..στο τυφλό,άβουλο,φανατισμένο,και τυφλωμένο πλήθος επειδή έτσι τους συμφέρει να κάνουν……όλα στηρίζονται πάνω σε αυτούς τους….’μύθους’ ας τους πώ έτσι…σε αυτά τα…φούμαρα αλλιώς…εάν αυτοί οι μύθοι κάποτε καταρέυσουν και αποδειχθεί ότι όοοοοοολα αυτά είναι απλώς ένα καλοστημένο ψέμμα….τότε πιστέυω θα πάψει πλέον να υφίσταται και ο χριστιανισμός ως θρησκεία.;;;ίσως;;;…..μπορεί βέβαια μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει…..αλλά αυτό πιστέυω….όλα αυτα τα….φούμαρα είναι ίσως κάτι σαν τα θεμέλια που στηρίζουν το τεράστιο οικοδόμημα του χριστιανισμού…..εάν αυτά κάποτε σπάσουν και πέσουν…..μοιραία θα εξαφανιστεί και ο χρηστιανισμός…..μιά τεράστια κομπίνα…που επιφέρει ατελίωτα χρηματικά και υλικά κέρδη στους αντιπρωσόπους του χριστιανισμού….ο σκοπός αγιάζει τα μέσα που λένε….έχω άδικο φίλε;;;Αθανασία.

 2. hypatia Says:

  Καλησπέρα ηλιότυπε,
  Παρά το γεγονός ότι έχω σχετικά καλές σχέσεις με το θέμα ορθοδοξία, στο συγκεκριμένο θα συμφωνήσω μαζί σου.
  Ακόμα και από τη θρησκευτική πλευρά να το δει κάποιος, η όλη επιννόηση είναι τουλάχιστον προβληματική. Σύμφωνα με τη θρησκεία τα θαύματα συμβαίνουν μόνο σε ενάρετους ανθρώπους. Στο παρελθόν το συγκεκριμένο θαύμα έχει συμβεί και σε πατριάρχη που είχε εμπλακεί σε σκάνδαλα και είχε διχάσει στο μέγιστο βαθμό την εκκλησία.
  Επίσης το concept ότι το παρόν θαύμα συμβαίνει μόνο σε ορθοδόξους και όχι σε αρμένιους ή κόπτες ή καθολικούς, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο!!

 3. Ναπολέων Παπαδόπουλος Says:

  Επειδή πάντως αύριο είναι η ΜΕΓΑΛΗ επέτειος, θα θυμίσω αυτό που φέρεται ότι είπε τότε ο Γ. Παπανδρέου (παπούς):

  Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών
  ΚΑΘΟΛΙΚΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΩΝ

  Κι ένα άσχετο, αλλά…

  το συνταρακτικό νέο τό μαθατε;;;

  Οι «Ολυμπιακοί» αγγλιστί μετονομάζονται πλέον πιθανότατα σε:

  Olympic Dopways !!!

  Ζείστε τη χαρά να τό πείτε ΠΡΩΤΟΙ στους φίλους σας!

  Κι αυτό μιά πρωτιά είναι!

  αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
  Ναπολέων

 4. heliotypon Says:

  >Αθανασία: Ακριβώς όπως τα λες είναι. ‘Εχω γράψει πάρα πολλά για τις θρησκείες και τους σκοπούς που εξυπηρετούν. Το κακό είναι ότι στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην ζητούν απόδειξη για τα παραμύθια που τους ξεφουρνίζουν οι, τάχα, γνωρίζοντες (από πού μωρέ;). Κάποιοι φτιάξανε ένα θρησκευτικό παραμύθι, έφτιαξαν ¨παράδοση” και γενιές ολόκληρες, επί χιλιιετίες, δεν κάνουν τον κόπο να το αμφισβητήσουν.

  >hypatia: Κάποτε κι εγώ νόμιζα ότι κάτι σημαίνουν όλα αυτά, ότι κάποιες αλήθειες κρύβονται πίσω από τελετές και ιστορίες. Κάποια φορά, όταν σπούδαζα, άρχισα να σκέφτομαι με κριτήρια θετικών επιστημών (μηχανικός δεν είσαι;) και τότε ανεκάλυψα ότι τίποτε από αυτά που μας λένε δεν τεκμηριώνεται. Λόγια, αοριστίες, παραμύθια και αναπόδεικτες ιστορίες είναι. “Θαύματα” λέει! Και γιατί, παρακαλώ, δεν γίνονται σήμερα θαύματα; Γιατί δεν θα πέρναγαν εύκολα. Εδώ ο κάθε “μάγος” (ταχυδακτυλουργός) μπορεί να κάνει το μυαλό μας να σταματήσει (βλ. David Coperfield) αλλά δεν είπε ότι κάνει θαύματα και ό,τι κάνει βασίζεται σε φυσικές διαδικασίες, μόνο που δεν τις ξέρουμε όλοι….

  >Nαπολέων Παπαδόπουλος: Το θυμάμαι αυτό. Καταραμένη επέτειος! ‘Οσο για το αστείο, με συγχωρείς αλλά δεν γέλασα… ‘Ισως άλλοι να γελάσουν. Συγνώμη, ε;

 5. Hypatia Says:

  Ηλιότυπε, η ανάφλεξη στον αέρα με τη χρήση “λευκού” φωσφόρου είναι γνωστή εδώ και χρόνια και επιστημονικά αποδεδειγμένη.
  O λόγος για τον οποίο έκανα το σχόλιο είναι ότι πέραν της επιστημονικής πλευράς, και από θρησκευτικής πλευράς υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο show!!!

  Όσον αφορά το θρησκευτικό ζήτημα, τα έχουμε πει και άλλη φορά. Για μένα το θέμα πίστη και θρησκεία είναι καθαρά βιωματικές έννοιες!

 6. m13 Says:

  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaxaxxaxaxaxaxxaxaxaxxa

  milame apolaystiko to video.

  episis…siga min yparxoun 8aymata 🙂

 7. entelech1a Says:

  Θαυματα γινονται καθημερινα..και σιγουρα δεν ειναι αυτα που προσπαθουν να αποδειξουν κατι ή να παρασυρουν πληθη..

 8. Παναγιώτης Says:

  Με τέτοιο αισχρό τίτλο δεν περίμενα βέβαια να ακούσω σοβαρές απόψεις. Επειδή όμως κάποιοι το παίζουν εδώ επιστήμονες (είμαι καθηγητής στο πανεπιστήμιο και ζω στην Αγγλία) το Άγιο Φως δεν ειναι κάτι το περίεργο για τους Ορθόδοξους. Ούτε αντίθετο με την επιστήμη ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι είναι το άκτιστο φως του Θεού. Δηλαδή η μεγάλη σημασία του Αγίου Φωτός δεν είναι στο ταπεινό θαύμα του Χριστού, αλλά στο ότι δίνεται έτσι μαρτυρία περί του ΑΚΤΙΣΤΟΥ φωτός (που περιβάλλει και πολλούς γνωστούς στην Ελλάδα και έξω αγίους μας κατά διαστήματα) του οποίου την ύπαρξη οι δυτικοί ΔΕΝ τη δέχονται (και γιαυτό επιστήμη και ρηλίτζιον φυσικά και συγκρούονται συνεχώς – λέω ρηλίτζιον διότι ως γνωστόν θρησκεία ΔΕΝ σημαίνει ρηλίτζιον). Επίσης, για τα πρώτα λεπτά της ώρας που βγαίνει δεν καίει καθόλου. Όποιος το αμφισβητεί ας πάει να δει. Έχω μαρτυρίες από τη στενή μου οικογένεια καθώς και από γνωστό μου κομπιουτερά στην Αθήνα που ήταν παλιά τελείως εκτός εκκλησίας και είναι τώρα μετά από αυτά που είδε δόκιμος μοναχός στο Άγιο Όρος (πήγε στα Ιεροσόλυμα τα τελευταία 15 χρόνια).

  Κάποια λινκς που αξίζουν για αυτούς που λένε τάχα ότι το Άγιο Φως είναι ψέμα.

  “… Όσον αφορά αυτά που γράφεις για το Άγιο Φως, άραγε έχεις πάει εσύ ποτέ να δεις τι συμβαίνει στην Ιερουσαλήμ με το Άγιο Φως; Γιατί αν δεις να ανάβει αυτόματα η λαμπάδα σου, και να βάζεις το χέρι σου στη φωτιά και να μην καίγεσαι, μάλλον θα έχεις άλλη γνώμη. Δεν μετράει εδώ η γνώμη ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΥΤΗ, αλλά Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Μιλάμε δηλαδή για μια γνήσια επιστημονική μέθοδο απόδειξης, την ιστορικοδικαστική μέθοδο. Μάζεψε τις μαρτυρίες όσων πήγαν, και τότε θα δεις πόσοι από αυτούς αμφισβητούν το γεγονός του Αγίου Φωτός. Το να αμφισβητεί κάποιος χωρίς ίδια εμπειρία, δεν έχει νόημα, ούτε επιστημονικό είναι. Είναι θρησκευτικό φαινόμενο μια τέτοια αμφισβήτηση. …”

  από το λινκ

  http://www.oodegr.com/oode/a8eismos/a8eism3.htm

  Για τους χαλαρούς ορθοδόξους που δεν το δέχονται και άκουνε διάφορα
  από δω και κει

  http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws1.htm

  http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws_martyria1.htm

  http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws_patriarxis_1.htm

  Για άλλα θέματα και απορίες, προτείνω όσους έχουν θέματα να επικοινωνήσουν με ΟΟΔΕ (oodegr.com) και να τα συζητήσουν με τους υπεύθυνους εκεί.

  Χριστός Ανέστη!

  Παναγιώτης

 9. omadeon Says:

  Ε, ναι.
  Το… καλυτερότερο θαύμα (μέσα-στο-θαύμα) δεν το ανάφερε όμως κανείς:

  Ο Καλός Θεός είναι και… ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ !
  (η ημέρα και ώρα του θαύματος ανήκει στο Παλαιό Ημερολόγιο).

  Περισσότερες πληροφορίες (και ένα βίντεο ακόμη) ΕΔΩ.

 10. heliotypon Says:

  >M13: Συμφωνώ. Το σημαντικό είναι ότι ο μηχανικός δεν αρνείται τίποτε (δεν μπορείς να αρνηθείς κάτι που δεν γνωρίζεις, αν είσαι επιστήμων, αλλά μπορείς να πιθανολογήσεις), αλλά περιγράφει τουλάχιστον μία περίπτωση αυτανάφλεξης.

  >Entelex1a: Πού συμβαίνουν καθημερινά τα θαύματα;

  >Παναγιώτης:
  1) Το να θεωρείται αισχρό ένα μέρος του σώματος δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά ούτε είναι συμβατό αυτό με τον σεβασμό που υποτίθεται ότι έχει ένας πιστός στο δημιούργημα του Θεού στον οποίο πιστεύει. Η δική μου ηθική (και πολλών άλλων) δεν τοποθετείται στην ηβική σύμφυση των ανθρώπων ούτε σχετίζεται με την σεξουαλική τους συμπεριφορά. Αυτές οι θεωρίες που έχουν τυρανήσει και καταρακώσει εκατομμύρια ανθρώπων δεν μπορεί να είναι θεόπεμπτες!
  2) Μπορεί να μην έχω παρακολουθήσει την εν λόγω διαδικασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να επισημαίνω τα σημεία που μου προκαλούν την δυσπιστία έως και την θυμηδεία. Νομίζω ότι κάλλιστα μπορεί να γράφουν εδώ και άνθρωποι που είναι επιστήμονες και όχι να “το παίζουν επιστήμονες”. Και τα “θαύματα” είναι έννοιες αντιεπιστημονικές. Δεν μας διευκρινίζεις την ειδικότητά σου ως καθηγητού, αλλά θα με παραξένευε να υπηρετείς τις θετικές επιστήμες, αν και δεν μπορώ να το αποκλείσω. Υπάρχουν και πολλοί θετικοί επιστήμονες που κλείνουν τους …σκεπτοδιακότπες όταν αναφέρονται σε θρησκευτικά θέματα. Το ότι πολλοί από τους παρακαλουθήσαντες την διαδικασία της αφής βεβαιώνουν αυτά που αναφέρεις δεν με εκπλήσσει, ούτε με πείθει για την περί θαύματος θεωρία. Εϊναι φυσικό ισχυρά πιστεύοντες άνθρωποι, (αλλιώς δεν θα υπέβαλαν εαυτούς στην ταλαιπωρία της μετάβασης εκεί) όχι μόνο να μην πηγαίνουν στον ναό με την προθεση να αμφισβητήσουν αλλά να περιπίπτουν και σε κατάσταση θρησκευτικής έκστασης, που δεν προσφέρεται για επιστημονικές παρατηρήσεις. Το φαινόμενο της ακαΐας, ούτως ή άλλως ερευνάται επιστημονικά στην περίπτωση των αναστενάρηδων. Οι επιστήμονες προσανατολίζονται προς την θεωρία ότι, λόγω αυτής της έκστασης, δημιουργούνται άγνωστες και περίεργες ψυχοσωματικές διεργασίες που προκαλούν την ακαΐα. Δεν έχουν εξηγηθεί όλα τα φαινόμενα αλλά η επιστήμη, βαθμιαία, μεταφέρει φαινόμενα, άλλοτε θεωρούμενα ανεξήγητα και μαγικά, στον χώρο της επιστημονικής θεώρησης. Κάποτε και ο κεραυνός ήταν μαγεία, σήμερα είναι μετακίνηση ηλεκτρικών φορτίων.
  Ενώ, λοιπόν, θεωρώ άνευ αξίας την μαρτυρία των φανατικά πιστών ερωτώ γιατί οι υπεύθυνοι του “θαύματος” δεν δέχονται επιστημονική καταγραφή; Γιατί αρνούνται την έρευνα, όχι αυτήν την θεατρική των Ισραηλινών αστυνομικών, αλλά την επιστημονική, με τα τόσα σύγχρονα διατιθέμενα μέσα; Αλλά δεν δέχονται ούτε την απλή έρευνα των χώρων από επιστήμονες, ούτε την αλλαγή των κεριών που φέρουν μαζί τους με άλλα.

  Τους συνδέσμους που παραθέτεις θα τους χρησιμοποιήσω, αλλά δεν βρίσκω ότι οι μαρτυρίες πιστών και ιδία φανατικών, θα προσθέσουν κάτι ουσιώδες. ‘Εχω διαβάσει άπειρες μαρτυρίες, αλλά, όπως σου είπα, δεν με πείθουν.

  Σου εύχομαι Χρόνια Πολλά (ανεξάτητα από την εορτή, στην οποία, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν πιστεύω).

 11. heliotypon Says:

  >Omadeon: Πήγα στον σύνδεσμο που προτείνεις. Πολύ καλό και το δικό σου Βλογ με το πλήθος των πληροφοριών για τους creationists και τους evolutionists. Αυτή η ιστορία δεν τελειώνει όσο θα υπάρχουν οι θρησκείες! Και να σκεφτείς ότι οι θεολόγοι αυτοαποκαλούνται επιστήμονες! Ο Μεσαίων ξαναζεί!

 12. Anonymous Says:

  Το πρωταθλημα ανηκει στην Α.Ε.Κ. και μονο. Οσο γαι το φως και ο κοκαλης με την δυναμη που εχει..θα το καταφερνε!
  Οσο για τον πρωτο που γραφει <> παρακαλειται να στηλει την συνταγη και στα αλλα δογματα θρησκειων να το αναβουν και εκεινοι.

 13. omadeon Says:

  Ξέχασα να τεκμηριώσω το γεγονός ότι ο καλός θεός ΔΕΝ ακολούθησε τους σατανικούς Παπικούς στον εκσυγχρονισμό του Ημερολογίου, και εορτάζει το Πάσχα σαν αληθής Παλαιοημερολογίτης. Η απάντηση είναι στο τελευταίο μου σχόλιό στο μπλογκ μου, όπου απάντησα σε ερώτημά σου! 🙂

  Μπαίνεις και (ως… συν-φωταδιστής) στο βλογ-ρολ! 🙂

 14. akis Says:

  kala re file ki esu xoris na deis ti to meletas, pigene ligo ekei an exeis pisti kai pistevis vevea ston theathropo des kai krine, tora an thes esu na voutiksis se kapoio ximiko farmako to keri sou kalo anama, emeis i ordodoksi pou pali emeis sevamaste tous mousoulmanous toys voudistes kai oles tis alles thriskies as anavi to keri mas me fos alithino. to korani einai korani i anastasi einai anastasi, stin meta zoi iparxi anastasi gi autoys pou to fonazoun kai pistevoun ston yio tou theou… kali sinexia stin zoi sou kai stin ereuna sou ki as min pistevis se ena aplo fos, edo zoume ena thauma, 2008 xronia meta milame gia tin anastasi, auto einai thauma file mou.

 15. heliotypon Says:

  >opmadeon: Φυσικά τα άλλα δόγματα δεν μετράνε. Μόνο η….”Ορθοδοξία” (τρομάρα τους). Ευχαριστώ για το Blogroll.

  >akis: Εγώ δεν πιστεύω, έτσι, επειδή μου τα λένε οι πρόγονοι ή το κατεστημένο της εκκλησίας. Θεωρώ ότι οι φυσικοί νόμοι είναι αμετάβλητοι και χωρίς εξαιρέσεις. Και δεν έχω απολύτως κανένα λόγο να πιστεύω ότι γίνονται θαύματα ούτε ότι έγινε ανάσταση. ΔΕΝ μου το απέδειξε κανείς αυτό άρα δεν έχω κανένα λόγο να το πιστεύω. Και οι αρχαίοι πίστευαν στη μυθολογία και στους 12 θεούς αλλά δεν νομίζω ότι, πέραν από τους πολύ χρήσιμους, συμβολισμούς υπάρχει κάτι υπαρκτό. Κοροϊδεύουν την ανθρωπότητα δύο χιλιάδες χρόνια τώρα. Καιρός είναι να ξυπνήσουμε!

 16. akis Says:

  mia kai milas gia arxaious theous fisika uparxoun stixia, opos kai o adis pou katevike o xristos kai ton dialise kai eleutherose tis psixes, kita egw sevome tis alles thriskies ma i diki mou exei apodikseis, kapote tin amvisvitousa ma stin teliki alaksa apopsi otan eida me ta matia mou tin pragmatiki alithia… o kathenas mas exei to pistevo tou. na sou doso paradigma me ena kathigiti kai ena mathiti kai pes mou ti einai pisti?
  o theos mas eplase kai mas estile ton xristo gia ena skopo, auton ton skopo tha ton sinantisoume meta ton thanato mas stin pragmatiki zoi tis anastasis mas..
  ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΤΟΥ
  Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;

  Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.

  Καθ.: Είναι καλός ο Θεός;

  Φοιτ.: Φυσικά.

  Καθ.: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;

  Φοιτ.: Ναι

  Καθ.: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους. Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;

  Φοιτ.: …

  Καθ.: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε μικρέ μου.Είναι καλός ο Θεός;

  Φοιτ.: Ναι.

  Καθ.: Είναι καλός ο διάβολος;

  Φοιτ.: Όχι.

  Καθ.: Ποιος δημιούργησε τον διάβολο;

  Φοιτ.: Ο…Θεός…

  Καθ.: Σωστά. Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ’ αυτόν τον κόσμο;

  Φοιτ.: Ναι.

  Καθ.: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι;

  Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;

  Φοιτ.: Ναι.

  Καθ.: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;

  Φοιτ.: …

  Καθ.: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια;
  Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;

  Φοιτ.: Μάλιστα.

  Καθ.: Λοιπόν, ποιός τα δημιούργησε;

  Φοιτ.: …

  Καθ.: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για νααναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;

  Φοιτ.: Όχι, κύριε.

  Καθ.: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό σου;
  Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου το Θεό;

  Φοιτ.: …Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.

  Καθ.: Και παρόλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;

  Φοιτ.: Ναι.

  Καθ.: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός σου δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;

  Φοιτ.: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.

  Καθ.: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.

  ========================================

  Φοιτ: Καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;

  Καθ.: Ναι.

  Φοιτ.: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;

  Καθ.: Ναι.

  Φοιτ.: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει.
  Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα.
  Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο.
  Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό.

  Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο».

  «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια.

  Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της.

  Στην αίθουσα επικρατεί σιγή..

  Φοιτ.: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;

  Καθ.: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;

  Φοιτ.: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά.
  Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα.
  Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως…
  Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι;
  Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει.
  Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.

  Καθ.: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ;

  Φοιτ.: Κύριε, ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική.

  Καθ.: Ελαττωματική!; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;

  Φοιτ.: Καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότιυπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός.
  Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί.
  Κύριε, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη.
  Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα αυτήν την ενέργεια.
  Το να βλέπεις το θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος.
  Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου, καθηγητά.

  Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;

  Καθ.: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.

  Φοιτ.: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;

  Καθ.: …

  Φοιτ.: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου,
  και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ,
  τότε διδάσκεται την προσωπική σας άποψη επί του θέματος.

  Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;

  Καθ.: …

  Φοιτ.: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή;Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Κανένας.
  Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε.

  Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;

  Καθ.: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.

  Φοιτ.: Αυτό είναι, κύριε… Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ.

  Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά.

  Αυτός ο νεαρός φοιτητής ήταν ο ALBERT EINSTEIN…

 17. akis Says:

  mias kai anaferdika ston adi na sou po kai mia istoria, otan o xristos katevike ston adi an prose3is kai mia sxetiki eikona ekei kapoios akouge ta vimata tou kai eipe stous ipolipoun an einai autos pou nomizo tha mas eleutherosi. autos itan o protoplastos adam, o xristos dialiseton adi, katastrepse ta panta ekei opos apikonizi i sxetiki eikona kai o adam gonatise prosta ston xristo kai zitise sixoresi, ekei eleutherothikan i psixes apo ton adi kai aiorounte mexri tin epomeni parousia pou oloi tha zisoume. otan o theos anevike stous pathites tou den emine ekei, pige plai ston patera tou kai mas afise na zoume me to kako kai na prospathoume kathimerina na perasoume ola ta empodia tis zois mas. i mera tis telikis metsisis tha einai kai i apodiksi, i sotiria ton anthropon kai ton psixo mas… auta file mou.. eimai apo kupro, ipirksa kapote satanistis, vrethika se teletes, se thisies kai eftasa mexri ton thanato gia na ksipniso apton pirasmo tou kakou. ekei eida ki egw to fos to alithino kai den perimena na pao prosta se ena tafo gia na do to agio fos gia na pistepso, ftani pou eimai zontanos kai ksero oti to mono pou exo simera einai i zoi mou kai i pisti mou ston sotira mou kai stous aggelous pou epsalan tin ora pou tha ginomoun thisia ston diavolo… opos eipa kai pio pano i pisti einai auti pou kini ta pragmata kai ta kratai zontana…

 18. heliotypon Says:

  >Akis:
  1. Αφού έχεις Ελληνική γραμματοσειρά γιατί γράφεις Greekglish και με ταλαιπωρείς; Χρειάζομαι τον τριπλάσιο χρόνο για να διαβάσω Greeklish!!!
  2. Η ιστορία με τον φοιτητή και τον καθηγητή περιέχει μεγάλο πλήθος σοφιστιών που δεν είναι πραγματικά επιχειρήματα. Πίστη μπορεί να δημιουργηθεί για πολλά πράγματα και καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πίστη είναι η απόλυτη βεβαιότητα για κάτι Μπορεί ένας τρελλός να πιστεύει ότι έξω από το σπίτι του υπάρχουν δεινόσαυροι. Αυτό δεν σημαίνει και ότι υπάρχουν επειδή βρέθηκε κάποιος που το πιστεύει αυτό!
  3. Η θερμότητα είναι φυσικό μέγεθος και μετριέται σαφώς, όπως και η έλλειψή της, το ίδιο και το φως ή η απουσία του. Δεν βρίσκω ότι τα παραδείγματα αυτά αποδεικνύουν την ύπαρξη ή κάτι άλλο περί Θεού.
  4. Ο εγκέφαλος του καθηγητή αποδεικνύει την ύπαρξή του από σαφή και αδιαμφισβήτητα σημεία. Η δυνατότητά του να συλλαμβάνει και να επεξεργάζεται, να μαθαίνει, να διαννοείται έχει τεθεί σε δοκιμασία και αποδείχτηκε, γι’ αυτό και έγινε καθηγητής. Δεν είναι αποτέλεσμα πίστης. Και ελέγχεται καθημερινά. Κι αν “σαλέψει” θα φανεί καθαρά. Δεν είναι εκεί επειδή κάποιος πιστεύει, έτσι, χωρίς λόγο και αιτία σ’ αυτό.
  5. Οι ιστορίες περί ‘Αδη και ανάστασης δεναποδεικνύουν τίποτε. όταν ήμουν 6 ετών πίστευα ακράδαντα ότι στο κλειδωμένο κρυφό ντουλάπι του σπιτιού κρυβόταν ένα μικρό αεροπλανάκι που θα μπορούσα να το πάρω και να το πετάξω! Δεν βρέθηκε κανένα τέτοιο. Η πίστη μου δεν το δημιούργησε! Έτσι και όλες οι άλλες πίστεις σε ιστορίες και θαύματα… Αν σε βολεύιε να πιστεύεις σε κάτι κάνε το, αλλά αυτό δεν δημιουργεί συμπαντιακές αλήθειες!

 19. Το “άγιο” φως… | Real-Politics Says:

  […]  Πηγή:  […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: