Ασφαλιστικό…


Από καιρό κάνω διάφορες σκέψεις (και ποιός δεν κάνει!) για το πάντα επίκαιρο και καυτό “ασφαλιστικό”. Αφορμή για τούτη την ανάρτηση μου έδωσε χρονογράφημα του Ν. Δήμου (είναι πάντα όαση η γραφή του Ν.Δ.) με τίτλο “Καπιταλιστικό Βιάγκρα”.

Θέλουμε να ζούμε πιο πολύ, με τη βοήθεια της επιστήμης (ή …υπερφυσικών δυνάμεων!), θέλουμε να μην γενάμε γιατί είναι ακριβό και μπελαλίδικο …χόμπυ τα παιδιά, θέλουμε να εργαζόμαστε λιγότερο, να πληρώνουμε μικρότερες (ή καθόλου) ασφαλιστικές εισφορές, να παίρνουμε ΟΛΟΙ επιδόματα βαρέων και ανθυγεινών, να έχουμε εκατοντάδες ασφαλιστικά ταμεία και να πληρώνουμε εκατοντάδες “διοιηκητές”, Δ.Σ. αυτοκίνητα και οδηγούς και διοικητικά έξοδα όλων αυτών, θέλουμε να μας γράφει ο γιατρός φάρμακα ακριβά (κι εμείς να παίρνουμε καλλυντικά, σε …συνεργασία με τον φαρμακοποιό μας, βεβαίως, βεβαίως), θέλουμε να έχουμε άριστα νοσοκομεία, με χλιδή Χίλτον και μηχανήματα του επόμενου αιώνα, θέλουμε θαυματοποιούς γιατρούς και ακαταπόνητους κι ευγενικούς νοσηλευτές, θέλουμε μεγάλες συντάξεις και επιδόματα ΑΛΛΑ δεν μας απασχόλησε καθόλου πώς μπορούν όλα αυτά να συμβούν μαζί! Μα, φυσικά, η (όποια) κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα. Να βρει τα λεφτά. Δική της δουλειά είναι. Εμείς γι’ αυτό τους ψηφίζουμε τους πολιτικούς. Φυσικά και οι εργοδότες. Αυτοί οι “εκμεταλλευτές” του μόχθου μας να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους και εισφορές. “Κι αν δεν αντέξουν και κλείσουν οι επιχειρήσεις;” “Ο καπιταλισμός κλείνει τις επιχειρήσεις και αφήνει τους εργαζόμενους χωρίς δουλειά! Δεν έχουν το διακαίωμα να τις κλείσουν”.

Τι λέτε αδέρφια, Δεν είναι πολύ όμορφη αυτή η λογική; Κι όμως, υπάρχουν κόμματα που την διακηρύσσουν και την υπαγορεύουν στους εργαζόμενους. Ιδίως όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση! Και αυτά που βρίσκονται μονίμως στην αντιπολίτευση ακόμη περισσότερο.

Λοιπόν, αδέρφια, τα μαθηματικά είναι πολύ αυστηρή επιστήμη. Κι αυτή λεει ότι αν έχουμε 10 ψωμιά και 10 νοματαίους δεν μπορεί να πάρει ο καθένας από 3. Στην τρελλή μας χώρα ζητάμε να πάρουμε από 10. Και το υποστηρίζουν και σοβαρά αυτό “σοβαροί” άνθρωποι. Κι όταν ο Γκαργκάνας (αυτός ΕΙΝΑΙ σοβαρός) βγαίνει και μας τα φωνάζει τον παίρνουμε με τις πέτρες. Και ζητάμε να φύγει, ακριβώς γιατί μας λέει τις αλήθειες. Δεν τις αντέχουμε τις αλήθειες αδέρφια! Μας αρέσει ό,τι μας “χαϊδεύει” τ’ αυτιά. Γι’ αυτό και καταλήγουμε τελικά να μας χαϊδεύουν αλλά …πολύ χαμηλότερα!

Advertisements

12 Responses to “Ασφαλιστικό…”

 1. Hypatia Says:

  Καλημέρα Ηλιότυπε,
  Συμφωνώ με τα λεγόμενά σου.
  Αλλά από την άλλη υπάρχει και ένα θέμα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος..
  Αν έχεις δουλέψει δημόσια έργα, σίγουρα ξέρεις τί εννοώ.
  Σαφώς και χρειάζονται κινήσεις και θυσίες για την εξυγίανση του ασφαλιστικού, αλλά αυτές κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνουν και από την πλευρά των εργαζομένων και των εργοδοτών.

 2. φαραωνα Says:

  Ηλιοτυπε
  πολυ πολυ ενδιαφερον το μπλογκ σου.
  Μ αρεσει εδω .Θα σουρχομαι.
  καλημερες

 3. natalia Says:

  ασε με να σκεφτώ λίγο…
  κάποιο δίκιο μάλλον έχεις
  αλλά είναι και κάπως πιο σύνθετα τα πράγματα

  σίγουρα πάντως το post σου είναι ένα έναυσμα για σκέψεις
  καλημέρα

 4. koulpa Says:

  Tα άρθρα του δήμου με ψυχαγωγούν και με κάνουν να σκεύτομαι ακόμα και όταν δε συμφωνώ..:):)
  τα 10 καρβέλια αν το καλοσκευτείς έτσι κι αλλιώς μοιράζονται 9,999 στον ένα προς 0,001 στους υπόλοιπους στην καλήτερη περίπτωση.. αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της διαχείρισης και των μιζών δεν δέχομαι ουτε μιά τρύπια δεκάρα να δώσω στο δημόσιο.. το γεγονός ότι κάποιοι και όχι πολύ λίγοι έχουν άδηλους πόρους για μένα σημαίνει ότι ο γκαργκάνας δεν είναι τελικά σοβαρός.. το κακό είναι ότι η πλιοψηφία θα ήθελε να τα παίρνει και εφόσον δε τα καταφέρνει θεωρήται αδικημένη.. αλλά πές με εμονικό.. αλλά πιστεύω ότι όλα τελικά καταλίγουν στην έληψη παιδίας.. και η κακοδιαχείρηση.. και η παράδωση της εξουσίας σε αυτούς που ξέρουμε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.. και το γεγονός ότι δε μπορούμε να περιμένουμε να λυθούν τα προβλήματα αν δεν κάνουμε όλοι τη δουλειά μας με περιφάνια για το αποτέλεσμα και με χαρά..
  καλό μήνα και καλό καλοκαίρι:):)

 5. geokalp Says:

  (ωραίος ο koulpa!)
  κανείς πλέον δεν μπορεί να πει από που ξεκινάει ο κύκλος και που τελειώνει
  σίγουρα όμως η πεφωτισμένη ηγεσία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο
  αυτή είναι ο καθρέπτης, αυτά βλέπουμε..

  το ψάρι πάντοτε βρωμάει από το κεφάλι, ειδικά όταν έρχεται απ’ έξω…

 6. Vany Says:

  Μπορεί να ζητάμε πολλά και ενίοτε να είμαστε παράλογοι,εδώ θα συμφωνήσω.
  Αλλά καλύτερα δεν είναι να ζητάς κάθε φορά το κάτι παραπάνω;Ότι πάρεις κέρδος θα είναι.Τα αφεντικά ,πάντα ζητάνε πολλά και δίνουν λίγα.

  Καμιά κυβέρνηση δε θα το λύσει το ασφαλιστικό τελικά,αφού ως κράτος δε βγαίνουμε οικονομικά.Σκέψου ότι ακόμα πληρώνουμε και θα πληρώνουμε όσο ζουν,τις συντάξεις ανθρώπων που έγιναν συνταξιούχοι στα 40 τους,λόγω κάποιας νομοθεσίας 🙂

 7. ionsan Says:

  αστα να πανε….

 8. Ναπολέων Παπαδόπουλος Says:

  Εντάξει… καλά τά λέει ο Ν.Δ. (…όχι η Ν.Δ.) πλην Γκαργκάνα, διότι π.χ. που είναι η συμβολή του κυρίου αυτού στον περιορισμό της τραπεζικής καταλήστευσης; Το κυριώτερο δηλαδή καθήκον του, για το οποίο τόν πληρώναμε αδρά τόσα χρόνια…

  Σίγουρα το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι: Την «ελεύθερη» αγορά. Άμα είσαι υπέρ της, βράσε ρύζι…
  Δείτε πως ο διαβόητος ανταγωνισμός λειτουργεί σήμερα: Αντί να ρίχνει τις τιμές, τίς ανεβάζει.
  Η Ζήμενς π.χ. αντί να κατεβάσει τις τιμές για να εξασφαλίσει την προμήθεια του C-4-I, ανέβασε τις μίζες (ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ) σε δυσθεώρητα ύψη.
  Άστε τον Ανδρ. Ανδρ. και τους ομοίους του να συνεχίσουν να λένε τις κουταμάρες τους. Μίσθαρνα όργανα είναι.
  Όπου νά ΄ναι «σκάει» και η βόμβα των TOR-M-1. Τότε να δείτε γλέντια.

  Όσο για την εργασία, τις συντάξεις και το ασφαλιστικό δείτε μιά ανορθόδοξη, αλλά ειλικρινή και ανθρωπιστική, άποψη στο blog μου.

  αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
  Ναπολέων

 9. kostas Says:

  Πάάάλι γκρινιάζεις.Για πράγματα οικεία σε όλους μας θαρώ.Πες μας κάτι πιο ευχάριστο, η αν επιμένεις…καμια ιδέα για το πώς πιστέυεις οτι μπορούν να αλάξουν ολα αυτά.Οι διαπιστώσεις εύκολες.Απο λύσεις ???

 10. heliotypon Says:

  >Hypatia: Ναι, μα αυτό εννοώ κι εγώ. Δεν λέω ότι το δημόσιο χρήμα το διαχειρίζονται σωστά. Κάθε άλλο, αλλά δεν είναι δυνατόν να τα έχουμε όλα και να μην μην πληρώνουμε και τίποτε!

  >Φαραώνα: Σ’ ευχαριστώ. Να μού’ρχεσαι συχνά.

  >natalia: Σκέψου το. Σίγουρα το ασφαλιστικό δεν είνια απλό αλλά υπάρχουν και μερικές απλές σκέψεις. Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα γερή και τον σκύλο χορτάτο.

  >Koulpa: Σωστά τα λες. Η έλλειψη παιδείας είναι η πρωταρχική αιτία κάθε κακού. Και παιδεία δεν είναι η αποστήθιση γνώσης αλλά η εκπαίδευση στη σκέψη.

  >geokalp: “Πεφωτισμένη ηγεσία: Πού είναι αυτή;

  >Vany: Δεν λέω, να ζητάς παραπάνω όταν πρόκειται να κοντράρεις με τους εξουσιαστές και εκμεταλλευτές σου αλλά το να θέλεις να βγεις στη σύνταξη στα 40 και να στο επιτρέπουν κιόλας είναι ο παραλογισμός…

  >ionsan: να πάνε…

  >Ναπολέων Παπαδόπουλος: Και το πείραμα της ελεγχόμενης αγοράς απέτυχε στα ανατολικά της Ευρώπης. Τελικά αποδεικνύεται ότι όποιο όχημα και να χρησιμοποιήσεις αν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν έχουν παιδεία, στις κολώνες θα καταλήξει! Δεν ξέρω πόσο θα μπορούσε ο Γκαργκάνας να “μαζέψει” τις τράπεζες στην ελεύθερη οικονομία (που λέει: όσο μπορείς να φας φάγε…) αλλά τα μαθηματικά του σωστά είναι. Κι όσο για τον μισθό του, δεν τον καθόρισε αυτός αλλά οι “παραπάνω”. Ποιανού του δώσανε πολλά και είπε “δεν τα παίρνω”;

  >kostas: Αδερφέ, αυτό το βλογ είναι βλογ γκρίνιας κι όχι ποίησης. ‘Εχω το κουσούρι να ενδιαφέρομαι για τα κοινά και τα δεινά του κόσμου. Το πώς μπορούν να αλλάξουν όλα αυτά δεν το ξέρω, ούτε είμαι απ’ αυτούς που λένε: “κάνε με δυο μέρες προθυπουργό να σου δείξω εγώ”. Μπορεί να έχω ιδέες αλλά δεν αυταπατώμαι ότι τα πράγματα είναι απλά. Αλλά πρέπει να πρυτανεύει η λογική και όχι η …θερμοκεφαλίαση!

 11. madprofessorus Says:

  Δε μπορώ να πώ ότι δεν έχουν κάποιο δίκιο αυτά που λές…είμαστε κ λίγο “παρταολατζήδες”,να τρώμε χωρίς να πληρώνουμε,το θέμα είναι ότι εμείς δημιουργήσαμε αυτή την κατάσταση,έχουμε τους πολιτικούς που μας ταιριάζουν ,απατεώνες σαν εμάς,το θέμα είναι ότι εμείς που δεν μπορούμε να φάμε φωνάζουμε…

 12. Anonymous Says:

  ΜΠΡΑΒ Ο ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: