Τα ενοχλητικά…


Mερικά πράγματα με ενοχλούν ιδιαίτερα και λίγα από αυτά θα ήθελα να επισημάνω σήμερα. Δεν αναφέρομαι στα κοινά ενοχλητικά που έχουν καταγραφεί κατά κόρον (Σκουπίδια στον δρόμο, αγένεια, κ.α.) αλλά σε ενοχλητικά για μένα προσωπικά:

• Πολλοί συνάνθρωποι γράφουν το όνομά τους ξεκινώντας από το επώνυμο (υπογραφή σε γράμματα, σε εμπορικά επιστολόχαρτα, στην κάρτα τους, σε μπλογκ, και σε άλλους χώρους). Στον στρατό, πράγματι, έτσι το προφέραμε αλλά εκεί είναι άλλο. Και στον τηλεφωνικό κατάλογο ή άλλους καταλόγους, μόνο έτσι μπορεί να γραφτεί. Αλλά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις γιατί αδέρφια; Στις περισσότερες δυτικές χώρες (εξαίρεση η Ιταλία όπου κάνουν το ίδιο με μας) το φυσιολογικό είναι «όνομα – επώνυμο» και γι’ αυτό οι άνθρωποι εκεί μπερδεύονται. ‘Εχω δει μηνύματα να γράφουν στην προσφώνηση π.χ.: «Dear Apostolidou” γιατί η κυρία είχε υπογράψει: «Apostolidou Polyxeni”…
• Μου αρέσουν πολύ οι τυρόπιτες και όλα τα συγγενή παρασκευάσματα με φύλλο και γέμιση. ‘Ομως έχει γίνει σχεδόν αδύνατο να βρεις αξιοπρεπή τυρόπιτα ή σπανακόπιτα πλέον. Ο κύριος λόγος είναι ότι από τις στρώσεις φύλλων μόνο η απ’ έξω είναι ψημένη και οι από μέσα ζυμάρι! Προφανώς οι ψήστες είναι άσχετοι (ή απλώς αδιάφοροι) και δεν ψήνουν σε χαμηλή θερμοκρασία (που χρειάζεται περισσότερο χρόνο), ώστε να ψηθεί μέχρι μέσα όλο το φύλλο, αλλά σε υψηλή (π.χ. 250°) που ψήνει το απ’ έξω μόνο. Κρίμα!
• Και μιά κι ο λόγος για τυρόπιτες, κάτι επίσης ενοχλητικό είναι να σου πασάρουν στο χέρι την τυρόπιτα πριν πληρώσεις και πάρεις ρέστα. Για να βγάλεις τα χρήματα πρέπει να βγάλεις από τσέπη ή τσάντα το πορτοφόλι, να το ανοίξεις και μετά να κάνεις την αντίστροφη διαδικασία και για όλες αυτές τις κινήσεις χρειάζεσαι δύο χέρια. Αν κρατάς την τυρόπιτα στο ένα δεν τα καταφέρνεις…
• Δεν χρειάζομαι να μπω συχνά σε τραίνο ή λεωφορείο αλλά σχεδόν κάθε φορά που θα μπω σε όχημα γεμάτο, θα παρατηρήσω ότι οι απ’ έξω μόλις μπουν στέκονται ακριβώς εκεί, μπροστά στην πόρτα, αδιάφοροι για τους επόμενους επιβάτες που θέλουν κι αυτοί να μπουν… «Εθνική» αδιαφορία για τον συνάνθρωπο;
• Η τσίχλα, αφού την μασήσεις για λίγη ώρα, γίνεται ένα ενοχλητικό υλικό στο στόμα και θέλεις να το πετάξεις. Οι περισσότεροι συνέλληνες την φτύνουν ό,που βρεθούν, στο δάπεδο δημοσίων κτηρίων ή στα πεζοδρόμια. Αποτέλεσμα: Χιλιάδες μαύρες πατημένες βούλες στις σκάλες, στο δάπεδο και στα πεζοδρόμια. Στην Σιγκαπούρη (που είναι μιά εξαιρετικά καθαρή χώρα), ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, απαγορεύεται η εισαγωγή και πώληση τσίχλας! Κι αν είσαι τουρίστας και σε πιάσουν να την πετάς στο δρόμο (έχουν μυστική αστυνομία καθαριότητας) πληρώνεις τσουχτερά πρόστιμα!
• Σε πολλά μαγαζιά «διασκέδασης» (π.χ. μπαρ, ταβέρνες που έχουν μουσική, κ.α.) ο μη καπνιστής αντιμετωπίζει ένα πυκνό κι ενοχλητικό σύννεφο καπνού. Υπάρχουν εξαεριστήρες (προφανώς κάποιος κανονισμός τους επιβάλλει) τάχα για την απομάκρυνση του καπνού αλλά αυτοί είναι τόσο μικροί και ανεπαρκείς που μόνο «διακοσμητικοί» θα μπορούσαν να ονομαστούν! Δεν είμαι κατά του καπνίσματος στα μέρη αυτά (πάντα υπάρχουν καπνιστές στις παρέες) αν ο εξαερισμός είναι πραγματικός και όχι …συμβολικός.
• Το ίδιο ισχύει με τους διακοσμητικούς «εξαεριστήρες» στα περισσότερα μπάνια ή τουαλέτες σπιτιών και μαγαζιών. Μόνο θόρυβο προσθέτουν αλλά οι οσμές παραμένουν εκεί για αρκετές ώρες…!
• Και μιλώντας για τουαλέτες, σε μερικές σηκώνεις το κάθισμα και αυτό δεν στέκεται όρθιο αλλά πέφτει, επειδή δεν το έχουν τοποθετήσει σωστά και βρίσκει στο καζανάκι!
• Ο καφές είναι μια δύσκολη υπόθεση. ‘Αλλος τον πίνει ελαφρύ, άλλος δυνατό, άλλος προτιμάει αυτή τη μάρκα άλλος άλλη και άκρη δεν μπορείς εύκολα να βρεις. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να προσφέρεις (μιλώ γα ξενοδοχεία και άλλα μαγαζιά που προσφέρουν καφέ φίλτρου, ελληνικό, εσπρέσσο, καπουτσίνο, κλπ) απλώς ένα μαύρο ζουμί, χωρίς γεύση ή άρωμα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Δείχνει αδιαφορία και έλλειψη επαγγελματικής συνείδησης.
• Σπάνια ευχαριστιέμαι καφέ και τελευταία βλέπω να έχουμε κολλήσει και τους ευρωπαίους αυτό το κουσούρι. Παλιά ευχαριστιόμουν καφέ στα Γερμανικά ξενοδοχεία, αλλά τώρα δύσκολα! ‘Η μήπως έγινα εγώ πιο στριμμένος;
• Και στο πρωινό (ξενοδοχεία) ή στα φαγάδικα σου δίνουν ένα «πλαστικό» ψωμί που μοιάζει με λάστιχο! Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, η ποιότητα του ψωμιού έχει βελτιωθεί και βρίσκεις πολλές ποικιλίες καλού ψωμιού σε μοντέρνους φούρνους, ακόμη και σε σουπερμάρκετ, αλλά οι (περισσότεροι) ξενοδοχοεστιάτορες αγοράζουν το χειρότερο (μάλλον το φθηννότερο) που βρίσκουν!
• Και μιλώντας για ξενοδοχεία, βρίσκω πολύ ενοχλητικό να μπαίνεις στο μπάνιο και να μην βρίσκεις ένα-δυό κρεμαστάρια να κρεμάσεις τα ρούχα σου και τις πετσέτες σου!
• ‘Οταν αγοράζω παντελόνια και πρέπει να τα δοκιμάσω, αγανακτώ με την …λιτότητα των δοκιμαστηρίων. Για να βάλεις-βγάλεις παντελόνι πρέπει να βγάλεις παπούτσια προηγουμένως. Αλλά αυτό δεν γίνεται εύκολα στα όρθια και πρέπει να κάνεις ακροβασίες για να το πετύχεις. Χάθηκε να βάλουν ένα (πάμφθηνο) σκαμνάκι στα δοκιμαστήρια; Α, ναι, και μιά μοκέτα, να μην πατάμε ξυπόλητοι στο (συχνά όχι τόσο καθαρό) δάπεδο;

Αυτά, έτσι πρόχειρα, γιατί τα ενοχλητικά είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ, αδέρφια. Καλό σαββατοκύριακο.

Advertisements

7 Responses to “Τα ενοχλητικά…”

 1. fuzzyburlesque Says:

  ο διαβολος βρισκεται στις λεπτομερειες.
  🙂

 2. Αθανασία Says:

  Καλημέρα φίλε…..ε, ναί δεν έχεις και άδικο…έχεις πολύυυυυ δίκιο θα λεγα….έχουμε γίνει ολίγον τί γύφτοι να το πώ;; στο Ελλάντα!….α,καλά (όσο γι αυτό που λες για τις τυρόπιτες και τους χώρους για μή καπνιστές) είναι όντως ελεεινές και τρισάθλιες οι τυρόπιτες και τα τυροπιτοειδή έξω… άσε που μυρίζουν από εκατό μέτρα αυτό το άρωμα του ελεεινού και τρισάθλιου σπορέλαιου που σε αηδιάζει τόσο που….ας μη συνεχίσω καλύτερα.. και όσο φίλε για τους ειδικούς χώρους για καπνιστές και μή που να σε είχα από μιά μεριά όταν ήμουν φοιτήτρια στη Πάντειο…να δεις τί γινόταν στα αμφιθέατρα….που μιλάμε πολλές φορές ήταν πατείς με πατώ σε από τους φοιτητές (σε κάποια μαθήματα)…που γινόταν το αδιαχώρητο..και που το 99% τις εκατό από αυτούς κάπνιζαν….και με κλειστές πόρτες παρακαλώ!….ε, εκεί να βλέπες χάλι!….εκεί να είσαι και να λές-‘τώρα θα πάθω κρίση ασφυξίας’-ή ‘αμάν και πότε να τελιώσει το ρημάδι το μάθημα!’.. και παρόλες τις παρατηρήσεις να μη γίνεται τίποτε…να μη βάζουν μυαλό οι φοιτητές,οι καθηγητές και όλοι αυτοί οι λοιποί….καλά αν κάτσω και σου πώ τί τράβηξα έξι χρόνια στη Πάντειο;;; θα φρίξει όοοοοολη η μπλογκόσφαιρα! με αυτά που θα γράψω….!αλλά φίλε κάπου πιστέυω και πέσμε όπως θές εγωίστρια,κακιά κλπ,κλπ, ότι ΔΕΝ θέλουμε να αλλάξει εμείς οι ίδιοι αυτή η κ………λόκατάσταση….απλά δε θέλουμε δε προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό…..έχουμε μάθει έτσι σαν τα ζώα….μετάσυγχωρήσεως…..καθόμαστε όοοοοπου να ναι,όοοοοοοοπως να ναι και αυτό….δεν μας νοιάζει…δεν έχουμε και λίγο τρίξιμο στα δόντια όπως έχουν σε άλλες χώρες οι πολίτες…. έχουμε γενικά πολύυυυυυ ελαστική αντιμετώπιση από τις αρμόδιες αρχές στα πάντα που κάνουν και αυτές τα στραβά μάτια γενικά…….και….ντάξει…μας βολέυει έτσι…..πιστέυω…και από και πέρα τί άλλο να πώ…νομίζω αυτό τα λέει όλα….Αθανασία.

 3. geokalp Says:

  ωραία η προσωπική..ενοχλητική λίστα
  αν αυτά είναι και μόνο, super!

 4. Artanis Says:

  Καλησπέρα κι από μένα…Καταρχήν σου ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση της επίσκεψης μου από το μπλογκ σου, μόλις σήμερα βρήκα το σχόλιο…
  Βασικά, έχεις δίκιο σε όλα, αν και για να είμαι ειλικρινής, τα δύο πρώτα ζητήματα δεν με έχουν απασχολήσει…Είναι ενδιαφέρον όμως που βρήκα το σχόλιό σου στο μπλογκοπαίχνιδο των εμμονών, και όχι σε κάποιο άλλο πιο πρόσφατο ποστ, τα θέματα που αναλύεις μου θύμισαν -λιγάκι- εμμονές…Είναι όντως ενοχλητικά τα όσα αναφέρεις, σκέφτομαι όμως πόσα πιο πολλά ενοχλητικά έχουμε ανεχτεί και πρόκειται ακόμα να ανεχτούμε…
  Πάντως εδώ, έχουμε ένα συγκεκριμένο μαγαζί που φτιάχνει χειροποίητες τυρόπιτες λαδιού, να γλύφεις και τα δάχτυλά σου!!!

 5. natalia Says:

  πού τα σκέφτηκες όλα αυτά?

  …ακόμα κι αυτό με τα κρεμαστάρια στο μπάνιο
  των ξενοδοχείων! 🙂

 6. madprofessorus Says:

  Ωραία λίστα…συμφωνώ σε αρκετά,όπως με το θέμα του καπνίσματος,σίγουρα είναι δικαίωμα του άλλου να καπνίζει,αλλά βλέπω ότι εμείς που δεν καπνίζουμε αποτελούμε την μειοψηφία κ κατά συνέπεια δεν μας σέβονται…γι αυτό θα πέσουν κ οι απαγορεύσεις!
  Τον καφέ που φτιάχνεις σπίτι σου…δεν τον βρίσκεις πουθενά δυστυχώς!
  Τα λεωφορεία…τα χω κόψει!Κάλλιο με τα πόδια…

 7. Devilio Says:

  Αν στη ζωή σου σε ενοχλουν τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, ή είσαι γεροπαράξενος ή απλά ένας πολύ ευτυχισμένος άνθρωπος χωρίς σοβαρά προβλήματα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: