Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος…


Σήμερα είναι η “Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος”. Δεν ξέρω αν αυτές οι “παγκόσμιες ημέρες” έχουν κάποια πρακτική σημασία κι αν συμβάλλουν στον σκοπό που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν. ‘Ομως, αυτά τα, λίγα, στατιστικά που άκουσα και διάβασα σχετικά με το κάπνισμα στη χώρα μας, με έκαναν να ανατριχιάσω! 20.000 συνέλληνες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα! Μιά μικρή πόλη ολόκληρη εξολοθρεύεται κάθε χρόνο από το κάπνισμα! Οι γυναίκες στην Ελλάδα είναι οι πρώτες ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ σε ποσοστό πληθυσμού που καπνίζει! (Οι άνδρες τέταρτοι).

Και πηγαίνω σ’ ένα άλλο στοιχείο, λιγότερο σημαντικό από τη ζωή και την υγεία, αλλά εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπηρη και παραδέρνουσα οικονομία μας: Το κόστος του καπνίσματος! Πέραν από τα χρήματα που ξοδεύουν οι καπνιστές που είναι πολύ μεγάλο έξοδο για ένα φτωχό πορτοφόλι και που τώρα πλέον πηγαίνουν σε πολυεθνικούς μπεζαχτάδες (αφού έκλεισαν σχεδόν όλες οι Ελληνικές βιομηχανίες τσιγάρων), το κόστος της περίθαλψης των καπνιστών όταν αρρωστήσουν καθώς και το κόστος από τους πρόωρους θανάτους είναι ιλιγγιώδες! Δείτε μόνοι/ες σας μερικά νούμερα (το μωβ δεν θεωρείται πένθιμο χρώμα;  )::

Οικονομικές επιπτώσεις καπνίσματος στην Ελλάδα (1980) Νοσοκομειακές δαπάνες: € 3 δις (= 6,6% των δαπανών για την υγεία)

Απώλεια παραγωγικότητας: € 3 δις από θανάτους

Απώλεια παραγωγικότητας: € 0,5 δις από νοσηλεία

Κόστος νοσηλείας θανόντων: € 0,2 δις

Υπολογιζόμενο κόστος (1995): € 176 δις

Αν είχαμε αεροπορικά δυστυχήματα που σκότωναν 20.000 δικούς μας ανθρώπους κάθε χρόνο, μάλλον θα είχαμε σταματήσει να πετάμε. ‘Ομως συνεχίζουμε να καπνίζουμε αρειμανίως, παρά την απόλυτη βεβαιότητα του τεράστιου κινδύνου!

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε:

εδώ

και εδώ

και εδώ

…και σε πολλά άλλα σημεία του διαδικτύου, αρκεί να βάλετε τις σχετικές λέξεις στα ψαχτήρια.

Και πολλοί αγαπημένοι μου άνθρωποι, δυστυχώς, καπνίζουν!

Advertisements

7 Responses to “Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος…”

 1. mel Says:

  Έχεις απόλυτο δίκιο! Τι να πω; Δίνεις ρέστα με τον παραλληλισμό με τους υποθετικούς 20.000 θανάτους σε αεροπορικά δυστυχήματα.Ομολογώ πάντως πως νιώθω ηλίθια πολλές φορές επειδή καπνίζω. Και νομίζω πως πολλοί καπνιστές, αν και καπνίζουν, δεν εγκρίνουν την πράξη τους. Είμαστε θύματα του εαυτού μας;…

 2. exofthalmi Says:

  καπου διαβαζα για τις μεσες τιμες βλαβερων σωματιδιων που υπαρχουν στον αερα των ελληνικων κλαμπ/καφε γενικοτερα χωρων μαζικης συνευρεσης. Ηταν απαγορευτικες.

  Ακομα και οι οριοθετημενοι χωροι μη καπνιστων περιεχουν πανω απο το κανονικο τετοιες βλαβερες ουσιες.

  Το να εισαι καπνιστης στην Ελλαδα ειναι συνταγματικο δικαιωμα. Λαθος: υποχρεωση ηθελα να πω. Οι υπολοιποι εχουμε 2 επιλογες. Ή να γινουμε καπνιστες ή να αναγνωρισουμε το το δικαιωμα του καπνιστη ως υποχρεωση μας.

  μωρε δε πα…

 3. fuzzyburlesque Says:

  3 χρονια μακρια απο αυτην την τριτοκοσμικη συνηθεια.

 4. geokalp Says:

  πολύ καλά κάνεις και τα θυμίζεις!

 5. heliotypon Says:

  >mel: Ευκαιρία να το ξανασκεφτείς!

  >exofthalmi: Πολλοί καπνιστές, αν και πολύ αξιόλογοι άνθρωποι κατά τα άλλα, εκεί σαν να μουδιάζει η λογική τους! Θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους να βρωμίζουν τον άέρα που αναπνέουν οι άλλοι, οι οποίοι δεν έχουν που να πάνε να κρυφτούν από τον ιπτάμενο ρύπο! Ενώ είναι πολύ πιο απλό για τους καπνιστές να αποσύρονται σε χώρους ανοιχτούς (π.χ. μπαλκόνια, κήπος, κ.α.) όταν θέλουν να μολύνουν τα πνευμόνια τους με πίσα. Ενώ κανένας απ’ αυτούς δεν θα έχεζε πάνω στο τραπέζι σας, το θεωρεί φυσικό να βρωμίζει τον αέρα που αναπνέετε!

  >fuzzyburlesque: Μπράβο που το κατάφερες!

  >geokalp: Να δούμε πόσοι θα τα πάρουν σοβαρά…

 6. agorafoviagr Says:

  Φίλε μου heliotypon, δυστυχώς ανήκω στην κατηγορία αυτών που καπνίζουν και κάνουν κακό στην υγεία τους και στην τσέπη τους. Εύχομαι να βρω κάποτε τη θέληση να το κόψω….Πολύ όμορφο το άρθρο σου φίλε μου. Καλή μέρα να έχουμε!
  Με αγάπη πάντα
  Agorafoviagr

 7. madprofessorus Says:

  Το κάπνισμα είναι απο τις “πρέζες” που σκοτώνουν,δεν καπνίζω,αλλά φαντάζομαι ότι είναι αρκετά δύσκολο να το κόψει κάποιος,εύχομαι σε όσους καπνίζουν να βρούν τη δύναμη κ να το πετάξουν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: