Η Συνθήκη της Λισσαβώνας στην ανακύκλωση…


Προσπάθησα να καταλάβω τι είναι αυτή η Συνθήκη, από μιά περίληψή της. Μου έμειναν πάρα πολλές απορίες από το σύντομο και, υποτίθεται, απλοποιημένο κείμενο. Και καλά εγώ, γράμματα πολλά δεν ξέρω, αλλά άκουσα και καθηγητή πανεπιστημίου, των πολιτικών επιστημών, να δηλώνει ότι δεν την πολυκατάλαβε και δεν νομίζει ότι θα μπορούσαν να την κατανοήσουν και οι τριακόσιοι βουλευτές αν κληθούν να την επικυρώσουν!

Οι Ιρλανδοί, ίσως αντιδρώντας σ’ αυτό το ακαταλαβίστικο κείμενο των 376 σελίδων (που μάλλον δεν διάβασαν) ή αντιδρώντας στην προϊούσα φτώχια που απειλεί την ευημερία των Ευρωπαίων, καταψήφισαν τη συνθήκη, στέλνοντάς την στα σκουπίδια (ξέρουμε ότι αν και μία χώρα την απορρίψει, η συνθήκη δεν περνά). Και τα δικά μου τα ερωτήματα, ερωτήματα αφελούς, όπως όλοι ξέρετε ότι είμαι, είναι: γιατί ρε λεβέντες γράψατε ένα κείμενο που δεν καταλαβαίνει σχεδόν κανείς; Και πώς περιμένετε να κρίνει ένας λαός ή ένα κοινοβούλιο ένα τέτοιο ακαταλαβίστικο κείμενο; Και πολύ θα ήθελα να ξέρω πόσο κόστισε στους λαούς της Ευρώπης η εκπόνηση αυτού το κειμένου. Γιατί σίγουρα ξοδεύτηκαν πολλά ευρώπουλα και άπειρες ώρες εργασίας “σοφών” για να εκπονηθεί αυτό το κείμενο. Ρε μπας και μας δουλεύουν αυτοί εκεί πάνω στις Βρυξέλλες, απολαμβάνοντας το παχυλό κονόμι από τον ιδρώτα μας;

Advertisements

5 Responses to “Η Συνθήκη της Λισσαβώνας στην ανακύκλωση…”

 1. exofthalmi Says:

  η καλυτερη καρριερα ειναι αυτη του ευρωβουλευτη: τρως, πινεις, ταξιδευεις, διαμενεις με οοοοοοοοολη την ακολουθια σου στα καλυτερα και πληρωνει αλλος το λογαριασμο.

  το οτι δεν κανεις και σωστη δουλεια…. ωχ αδελφε! και τι εγινε?

 2. tsopanis Says:

  γιατί ρε λεβέντες γράψατε ένα κείμενο που δεν καταλαβαίνει σχεδόν κανείς;

  Γιατί σκοπός δεν είναι να το καταλάβεις, αλλά να το περάσουν. Όσο περνούν πράγματα που δεν καταλαβαίνεις, θα φτάσεις σε ένα σημείο μεσα απο κάτι κάγκελα, νοητά ή υπαρκτά και η απάντηση θα είναι, εμείς στο είχαμε πει… εσύ δεν το κατάλαβες…

  Απάντηση αφελούς
  Lykoy

 3. Anonymous Says:

  Θα θυμάστε ότι έλεγαν εδώ και χρόνια για 36 ώρες και 37 ώρες δουλειάς. Και τώρα πάμε στα 65 κι αν το ερμηνεύσουν τις 13 επί 7 πάμε και στα 75. Αυτό δεν ήταν άγνωστο για μας. “Ψηνόταν” εδώ και χρόνια και βρήκαν τον τρόπο να το περάσουν. Έναν τρόπο που ανεβαίνουν οι ώρες εργασίας και θα πέσουν κατακόρυφα οι αποδοχές, χωρίζοντας το χρόνο σε ενεργό και μη ενεργό… Θα είσαι σε ένα είδος επιφυλακής για δουλειά, αλλά δεν θα θεωρείται δουλειά»

 4. agorafoviagr Says:

  Αυτό που με ενοχλεί, είναι να μην πηγαίνουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. τέτοια ζητήματα, για δημοψήφισμα. Να αποφασίζει απευθείας ο λαός. Η άλλη άποψη λέει, ότι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις γνωρίζουν καλύτερα. Όμως υπάρχουν ζητήματα σοβαρά για τα οποία ο λαός πρέπει να αποφασίζει με άμεσο τρόπο. Αυτό δεν λέει η δημοκρατία μας; Δε λέω για το παραμικρό να πηγαίνουμε σε δημοψήφισμα. Όμως για σοβαρά θέματα, το επιβάλει η δημοκρατία μας.
  Με αγάπη πάντα
  Agorafoviagr

 5. heliotypon Says:

  >Σε όλους/ες: Κανονικά όλες οι αποφάσεις θα έπρεπε να παίρνονται από τους λαούς. Το ερώτημα, όμως είναι, αν ο πολίτης δεν μπορεί να αποφασίσει με σιγουριά ποιούς υποψήφιους θα ψηφίσει, γιατί δεν έχει πληροφόρηση γι΄αυτούς, πώς να έχει δυνατότητα να κρίνειο ένα τεράστιο και δυσκολονόητο κείμενο 350+ σελίδων (κάπου αλλού άκουσα για 2000+ σελίδες).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: