Τα διλήματα του 21ου Αιώνα.


Η εποχή μας βασανίζεται από πολλά διλήματα αλλά μπορούμε να πούμε ότι όλα τα πιο σοβαρά συμπυκνούνται σε ένα. Πολύ συχνά οι πολίτες του δυτικού κόσμου (μέσα σ’ αυτόν τοποθετούμε και πολλλές ανατολικές περιοχές, όπως την Ιαπωνία και την Αυστραλία, ενώ πολλές υπανάπτυκτες δυτικές περιοχές, όπως μεγάλα κομμάτια της Λατινικής Αμερικής δεν τα λογαριάζουμε ως “δύση”), εντυπωσιασμένοι από την ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη που έκανε τη ζωή μας πιο “εύκολη”, σπάνια μέχρι πρόσφατα είχαμε σκεφτεί μήπως πληρώνουμε, εμείς και οι απόγονοί μας, ένα πολύ σοβαρό αντίτιμο, έναντι αυτής της καλοπέρασης. ‘Εχουμε υπολογιστές, γρήγορα και άνετα αυτοκίνητα και αεροπλάνα, ιατρικά βοηθήματα για να διαγνώσουμε άγνωστες μέχρι τώρα ασθένειες, φάρμακα για να θεραπευόμαστε από ασθένεις που θέριζαν ζωές μόλις πριν μερικές δεκαετίες, τηλεπικοινωνιακά μέσα και μέσα ψυχαγωγίας που κάποτε φάνταζαν επιστημονική φαντασία και πολλά άλλα. Αλλά όλα αυτά, που συχνά είναι πολύ προσιτά στο πορτοφόλι ακόμη και του χαμηλόμισθου, φαίνεται να έχουν ένα σοβαρό ανίτιμο, που απειλεί την μελλοντική ύπαρξη της ανθρωπότητας. Ο πλανήτης δηλητηριάζεται, υπερθερμαίνεται και ασφυκτιά, ως αποτέλεσμα της δικής μας προσωρινής, όπως φαίνεται, καλοζωίας. Και δεν υπολογίζω στις μελλοντικές πληγές την ενεργειακή έλλειψη που μιά γεύση της ήδη παίρνουμε από το ακριβό πετρέλαιο. Και το δίλημα δεν είναι μόνο της δικής μας προσωπικής άνεσης. Ας υποθέσουμε ότι εγκαταλείπει η ανθρωπότητα, με ατομικές επιλογές ή με θεσμικές ρυθμίσεις, τους υπολογιστές, τα χημικά, τα βιομηχανικά τρόφιμα και κάθε είδος αντιπεριβαλλοντικής παραγωγικής δραστηριότητας και τα περισσότερα από τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα που σκοτώνουν το περιβάλλον. Σκέφτεστε τι θα σήμαινε αυτό για την παγκόσμια οικονομία; Εκατομμύρια επιχειρήσεις θα έκλειναν. Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έμεναν χωρίς δουλειά, χωρίς δυνατότητα επιβίωσης. Θυελώδεις ανατροπές στην παγκόσμια οικονομική ισορροπία θα οδηγούσαν σε σκληρές αντιδράσεις των θιγομένων. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο πυκνή η ύφανση του παγκόσμιου οικονομικού και παραγωγικού ιστού που κανείς δεν θα έβγαινε αλώβητος από μιά τέτοια ανατροπή. Πόλεμοι θα ξεσπούσαν με μόνο αντικείμενο την επιβίωση που, τελικά, θα ήταν αμφίβολη για όλους. Τρομερό το δίλημα! Ο προβληματισμός της ανθρωπότητας ξεκίνησε με την υπερθέρμανση, και την αλλαγή του κλίματος. Εντείνεται με το ακριβό πετρέλαιο.

Κι είμαστε μόνο στην αρχή!

Advertisements

4 Responses to “Τα διλήματα του 21ου Αιώνα.”

 1. geokalp Says:

  oρθός ο προβληματισμός της ανθρωπότητας, καιρός ήταν
  μόνο που η οικολογική συμπεριφορά είναι πιο δαπανηρή ενώ μειώνει τα κέρδη, άσε που θέλει χρόνο και παιδεία…

 2. exofthalmi Says:

  ωωωωωωω ναι…

  εχουμε τη θεραπεια για αρρωστιες που προκαλουμε πλεον πιο ευκολα και μαλιστα κατ επιλογην!

  μπορουμε να κατασκευασουμε αυτοκινητα κινουμενα με νερο, υδρογονο, ηλιακη ενεργεια, αλλα ΔΕ θελουμε.

  μπορουμε να αλλαξουμε, αλλα δε μας συνφερει.

 3. agorafoviagr Says:

  Πολύ όμορφο φίλε μου το άρθρο σου! Πολύ εύστοχοι οι προβληματισμοί σου. Πάμε μπροστά τεχνολογικά, έχουμε κάνει μεγάλες ανακαλύψεις. Έχουμε κάνει τη ζωή όπως όμορφα το έβαλες σε εισαγωγικά πιο “εύκολη”, όμως τελικά, έχουμε φτάσει, στο να μολύνουμε τα πάντα σχεδόν! Πάμε μπροστά τελικά; Είναι πρόοδος, να υπάρχει αυτή η μόλυνση του περιβάλλοντος; Είναι πρόοδος να έχουμε τρόφιμα και να μη μπορούμε να τα φάμε ή να προβληματιζόμαστε όταν τα αγοράζουμε, γιατί είναι γεμάτα ορμόνες ή και κάποια στιγμή λόγω Τσερνόμπιλ, γεμάτα ραδιενέργεια. Είναι πρόοδος, να ζούμε μέσα σε πολυκατοικίες καλοκαίρι με κλειστά τα παράθυρα σε ένα τεχνητό περιβάλλον, που δημιουργεί το κλιματιστικό; Το ίδιο και στο αυτοκίνητο. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δε μπορείς το καλοκαίρι, να κάνεις μια βόλτα όπως παλιά, γιατί ο ήλιος πλέον, ζεματάει! Κινδυνεύουμε με ερημοποίηση! Κάτι σαν Σαχάρα κάποιες περιοχές μπορεί να γίνουν. Από την άλλη πάλι, έχουμε και το λιώσιμο των πάγων, που ανεβάζουν τη στάθμη της θάλασσας απειλώντας περιοχές! Είναι πρόοδος, να απειλούνται με αφανισμό, πολλά θαλάσσια είδη; Μήπως κάνουμε κακή χρήση της τεχνολογίας; Μήπως κάνουμε κατάχρηση στους φυσικούς πόρους; Μήπως έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο;
  Με αγάπη πάντα
  Agorafoviagr

 4. heliotypon Says:

  >geokalp: Δεν ξέρω αν η οικολογική συμπεριφορά από μόνη της θα λύσει τα προβλήματα. Το πρόβλημα, πέραν από τον υπερπληθυσμό που καταναλίσκει πόρους, είναι και το ότι είναι αδύνατο να αποφασίσουμε να ζούμε χωρίς ΄λοα αυτά που συνηθίσαμε να είναι μέρος της ζωής μας: Τα ταξίδια, το αυτοκίνητο, τα χημικά σε κάθε μας βήμα, οι ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους, οι υπολογιστές τα τελευταία 20 χρόνια, και πολλά άλλα.

  >exofthalmi: Για να κινήσουμε τα αυτοκίνητα με υδρογόνο θα πρέπει πρώτα να το φτιάξουμε αυτό το αέριο διασπώντας το νερό και, φυσικά, καταναλίσκοντας ενέργεια. Και αυτή την ενέργεια από που θα την πάρουμε; Είτε από ορυκτό καύσιμο (με αντίστοιχη παραγωγή CO2) είτε από την πυρηνική (πού θα βάλουμε τα απόβλητα;) γιατί οι ανανεώσιμε πηγές (νερό, ήλιος άνεμος) δεν επαρκούν, ακόμη τουλάχιστο, και με τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας.

  >agorafoviagr: ‘Ετσι όπως τα λες είναι. Δεν βλέπω λύση. Προβλέπω όλεθρο, όμως, σε μερικές δεκαετίες. ‘Ισως οι κυρίαρχοι του κόσμου επιχειρήσουν να περιορίσουν τους “καταναλωτές” ενέργειας…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: