Κράτος-κακοποιός


Συχνά αναφέρομαι με πολύ υβριστικά λόγια για το κράτος μας. Το έχω αποκαλέσει πολλές φορές “κακοποιό”. Και βέβαια, έχω τις δικές μου θεωρίες για το πώς κατέληξε αυτό το κράτος να είναι κακοποιός. Και δεν είναι το κράτος, το απρόσωπο, κακοποιός ή ότιδήποτε άλλο το χαρακτηρίζουμε. Είναι οι άνθρωποι, πολιτικοί και υπάλληλοι (δεν λέω εργαζόμενοι γιατί αυτό ΔΕΝ είναι). Και είναι οι χειρότεροι κακοποιοί γιατί δεν παίρνουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους ούτε διατρέχουν τον κίνδυνο να τιμωρηθούν γι’ αυτές. Πράττουν το κακό εκ του ασφαλούς. Κάποτε όταν σου χρωστούσε το δημόσιο η οφειλή ήταν ασφαλής. Μπορεί να καθυστερούσαν να σε πληρώσουν αλλά πληρωνόσουν. Τώρα αυτό έχει αλλάξει και το δημόσιο προσπαθεί να “φάει” τις οφειλές του προς τους πολίτες (συνήθως επιχειρήσεις που του πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες) και συχνά το καταφέρνει. Ξέρετε, σύντροφοι/ισσες, δεν είναι Siemens όλες οι επιχειρήσεις που έχουν συναλλaγή με το δημόσιο. Εϊναι πάμπολλες μικροεπιχειρήσεις (ή και μεγάλες) που οι ιδιοκτήτες τους αγωνίζονται για την επιβίωση, χωρίς να το κατορθώνουν όλοι στο τέλος. Ε, αυτών των επιχειρήσεων το κράτος προασπαθεί να τους τα φάει τα χρέη του. Διαβάστε επιστολή που μου έστειλε με e-mail επισκέπτης του Blog προφανώς ταλαιπωρημένος από την κακοποιό διάθεση του Ελληνικού δημοσίου:

Αγαπητέ Heliotypon,

‘Ισως θα μπορούσες να φιλοξενήσεις τη φωνή μου, τη φωνή ενός από τις εκατοντάδες συναδέλφων μου, που βρίσκονται στη δεινή θέση να προσπαθούν να επιβιώσουν από την αρπακτική διάθεση του αδηφάγου, σπάταλου και κακοποιού (κατά δική σου έκφραση που συμμερίζομαι) κράτους. Ανήκω στην τάξη των προμηθευτών νοσοκομείων και φορέων υγείας.

Τον κλάδο θεώρησαν υποχρέωσή τους να συκοφαντήσουν οι εκάστοτε υπουργοί υγείας (με εξαίρεση, ίσως, τον Αβραμόπουλο), ως εκμεταλλευτές του δημοσίου χρήματος και με άλλα κοσμητικά, με αφορμή μεμονωμένα περιστατικά αισχροκέρδειας και διαπλοκής (σε κάθε κλάδο δεν υπάρχουν και κακοί;) με επί κεφαλής τον Κακλαμάνη κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο υγείας, που μας χαρακτήρισε, ομαδικά: «πιράνχας» !

Πάντα είχαμε τεράστιες καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις των τιμολογίων ιδίως από τα νοσοκομεία (της τάξης των 12-24 μηνών) ενώ εμείς είχαμε πληρώσει και τον ΦΠΑ των τιμολογίων, αλλά τελευταία το κακό έχει παραγίνει, με τα νοσοκομεία να αρνούνται εντελώς να πληρώσουν και πολλές φορές να βρίσκουν εντελώς ηλίθιες δικαιολογίες γι’ αυτό, με συνενόχους τους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες της θέσης των, συχνότατα αρνούνται να εγκρίνουν τις πληρωμές.

Οι καθυστερήσεις πλησιάζουν την πενταετία και, ως γνωστόν, στα 5 χρόνια παραγράφονται τα χρέη του δημοσίου και των ΝΠΔΔ! Αν αυτό δεν είναι μεθόδευση για να παραγραφούν τα χρέη των νοσοκομείων και να «φάνε» τα χρήματά μας, τότε τι είναι; Και θα μου πεις «υπάρχει και η δικαιοσύνη», Ναι αλλά με τεράστιο κόστος και με χρόνους που στην πράξη ακυρώνουν τη διαδικασία. ‘Ετσι, πολλές επιχειρήσεις ΘΑ κλείσουν και πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. ‘Ηδη τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί στον κλάδο των κατασκευών και επιχειρήσεις έκλεισαν, ευρισκόμενες σε αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους, χωρίς να έχουν πληρωθεί για έργα των Ολυμπιακών αγώνων!

Κράτος, λοιπόν, ληστής και απατεώνας, με μιά λέξη «κακοποιός». Παράδειγμα για μίμηση…

Advertisements

2 Responses to “Κράτος-κακοποιός”

 1. Αόρατη Μελάνη Says:

  Το πιο θλιβερό απ’ όλα είναι ότι κάτι τέτοια τα θεωρούμε δεδομένα και αναμενόμενα πλέον στο ελληνικό κράτος…

  Η πρώτη μου σκέψη όταν διάβασα το ποστ ήταν “και τι περίμενες; αφού είναι γνωστό ότι όλο τέτοια γίνονται!”

  Είμαστε αξιοθρήνητοι…

 2. Θεία Λένα Says:

  Το κράτος ως κλέφτης και απατεώνας. Είναι το επόμενο στάδιο εξέλιξης. Ισως ο συγγραφέας του άρθρου αν κατέφευγε σε δικαστήρια, ίσως να εύρισκε το δίκιο του. Αμφίβολο όμως και αυτό, αφείστε που το κόστος μιας μήνυσης βγαίνει απο τις τσέπες των προμηθευτών.
  Πώς καταντήσαμε λοχία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: