Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε!


Θρυλικά τα λόγια από το τραγούδι του Νιόνιου! Παρακολουθώντας όλη τη φιλολογία περί FYROM,  περί μειονοτήτων και τις εθνικές (εθνικιστικές μάλλον) κορώνες των Σκοπιανών, των δικών μας, αλλά και άλλων κατοίκων της περιοχής (Τούρκων, Αλβανών, κ.α.) δεν μπορώ να μην θυμηθώ ότι ζω σε περιοχή που είναι ουραγός της ευρωπαϊκής ηπείρου και που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που σήμερα είναι η ευρωπαϊκή αντίληψη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Βγήκαν οι Σκοπιανοί, λέει και είπαν ότι στην Ελλάδα ζει μειονότητα “Μακεδονική”.  Αδέρφια, έχετε ακούσει να μιλάνε για μειονότητες στην Ευρώπη, όπου οι άθρωποι από διάφορους λαούς ζούν αντάμα και ανακαταμένοι, ‘Εχετε ακούσει να μιλάνε για Ελβετική μειονότητα στην Γαλία ή για Γερμανική μειονότητα στο Βέλγιο; ή για Ιταλική στη Γερμανία; Όχι βέβαια! Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι εκεί δεν σκέφτοναι μέσα σε στενά εθνικιστικά πλαίσια. Νοιώθουν πολίτες μιας ευρύτερης περιοχής που λέγεται Ευρώπη και που συνεργάζονται οι λαοί στενά για την ευημερία όλων, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις και διακρίσεις. Γι’ αυτό και προοδεύουν και ανεβαίνει διαρκώς το πολιτιστικό τους επίπεδο, ενώ το επίπεδο των Βαλκανίων (όλων, ιδίως το δικό μας) κατεβαίνει από μέρα σε μέρα.

Είναι καλό να κρατάμε την εθνική μας συνείδηση, γιατί εκεί βρίσκονται οι ρίζες μας, οι αξίες μας και οι παραδόσεις μας. Αλλά το να κάνουμε την εθνικότητα υπερανθρώπινη αξία είναι εγκληματικό και μας οδηγεί σε μονοπάτια εξαιρετικά επικίνδυνα. Και οι μειονότητες γιατί ξεχωρίζουν στα Βαλκάνια, αδέρφια; ΓΙατί υπάρχουν διακρίσεις. ΓΙατί οι μειονότητες θεωρούνται ξένα σώματα μέσα στον πληθυσμό, γιατί τις μεταχειρίσζονται διαφορετικά οι κυβερνήσεις και οι λαοί, γιατί συχνά υπάρχει ακόμη και μίσος για τον “διαφορετικό”. Κι αυτό κάνει τους μειονοτικούς να συσπειρώνονται μεταξύ τους, να αναζητούν υποστηρικτές και σωτήρες απ’ έξω. Κι αυτό προκαλεί ακόμη περισσότερες διακρίσεις μέχρι ο φαύλος κύκλος να οδηγήσει σε ανοιχτές συγκρούσεις, όπως έγινε με τον πόλεμο της (πάλαι ποτέ) Γιουγκοσλαβίας, όπως έγινε στην Κύπρο, στο Κόσσοβο, κι όπως ίσως γίνει και στα Σκόπια.

Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια…

Advertisements

4 Responses to “Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε!”

 1. Σοφια Says:

  Αυτά είναι κόλπα Αμερικάνικα, για να μας μπούν στο μάτι. Άντε στο λονδίνο να δεις μια αγγλική μειωνότητα ,,,,μόνο άγγλους δεν βλέπεις!

 2. Sophia Says:

  Συμφωνώ με όσα λες! Ωστόσο, στο Βέλγιο υπάρχει όντως γερμανική μειονότητα: http://en.wikipedia.org/wiki/German-speaking_Community_of_Belgium (μικρή διόρθωση 🙂 ) Μιλώντας για το Βέλγιο, με την άγρια φαγωμάρα μεταξύ Φλαμανδών και Βαλλόνων (πάλι παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός τους γιατί οι δύο κοινότητες δε λένε να συννενοηθούν με τίποτα), δεν μου φαίνονται πολύ πως νώθουν “πολίτες μιας ευρύτερης περιοχής που λέγεται Ευρώπη” και πως “δεν σκέφτονται μέσα σε στενά εθνικιστικά πλαίσια”…

 3. mtryfo Says:

  πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου σχετικά με τη περιοχή μας…εμείς βλέπεις εδώ πάνω εκτός απ τις κυβερνήσεις που κάνουν εξωτερική πολιτική έχουμε και τους κατά καιρούς “παπάδες” που αναλαμβάνουν να συντηρούν αυτο τον φανατισμό με τους δεκάρικους που εξαπολύουν από άμβωνος…δεν αναφέρομαι στον τηλενομάρχη και τον “ατσαλάκωτο” δήμαρχο γιατί πονάει αυτή η πόλη να πάσχει κι απ τα δύο…

 4. heliotypon Says:

  >Σοφία: Γιατί να μας μπουν στο μάτι οι αμερικάνοι; Μας έχουν μπει σε όλα τ’ άλλα …ανοίγματα!

  >Sophia: Το Βέλγιο, έχεις δίκιο, ότι μαστίζεται από τα προβλήματα μεταξύ Φλαμανδών και Βαλώνων αλλά εκεί είναι κάτι διαφορετικό. Θα έλεγα ότι είναι ένα παραδοσιακό εθνικιστικό πρόβλημα, ίσως κάτι σαν παράδοση. Για την Γερμανική μειονότητα πράγματι δεν ήξερα αλλά, απ’ ότι διάβασα, είναι ένα καντόνι, κάτι ανάλογο δηλαδή των ελβετικών καντονιών που περιλαμβάνουν 4 εθνικότητες. Είναι αυτή αιτία φαγωμάρας και ανταγωνισμών ή ζει ήρεμα με τους υπολοίπους;

  >mtryfo: Οι παπάδες, κατά τ’ άλλα, κηρύσσουν την αγάπη και την ειρήνη… Αλλά σπέρνουν και το μίσος και τη διχόνια, άμα λάχει, να πούμε!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: