Τενεκεδιές…


Από ραδιόφωνο άκουσα σχόλια γυναικών, για την ένδυση άλλων γυναικών που είχαν προσκληθεί στη “δεξίωση της δημοκρατίας” (24/7) στο προεδρικό μέγαρο. Από την εκπομπή πρωτο-άκουσα τον όρο “τενεκεδιά” που φαίνεται ότι είναι μάλλον βορειοελλαδίτικης προέλευσης (δεν υπάρχει και στο google). Και ο όρος αναφερόταν στο “απαράδεκτο” της ένδυσης κάποιων γυναικών (και μερικών ανδρών). ‘Ελεγαν λοιπόν, ότι τα φορέματα κάποιων προσκαλεσμένων γυναικών, ή συνοδών προσκαλεσμένων, ήταν “τενεκεδιές”. Δηλαδή πρόχειρα, κακής ποιότητας και απαράδεκτα. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω την ποιότητα των ενδυμάτων μιά και ο χώρος αυτός μου είναι εντελώς ξένος και αδιάφορος. ‘Αλλωστε δεν τα είδα ούτε με ενδιαφέρουν. ΑΛΛΑ μου κάνει εντύπωση το σχόλιο. Οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν στη δικτατορία, αυτοί που βασανίστηκαν, που πέθαναν για τη δημοκρατία και τους οποίους κυρίως (υποτίθεται ότι) τιμούν με την προεδρική δεξίωση, καμία έννοια για το ένδυμα των προσκαλεσμένων δεν θα έχουν.

Με ενοχλεί η φροντίδα για επίδειξη αυτών που είναι καλεσμένοι και που, οι περισσότεροι, καμία σχέση δεν έχουν με την έννοια της δημοκρατίας. Πολιτικοί αδιάφοροι περί τα κοινά (αλλά όχι για τον ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό τους) , μεγαλοδημοσιογράφοι που έτυχε, κατά …λάθος, να φανε τότε ένα σκαμπίλι από χωροφύλακα, σημερινοί μεγιστάνες του πλούτου που θα χειροκροτούσαν οποιονδήποτε δικτάτορα θα εξυπηρετούσε το συμφέρον τους, και άλλοι χαζοχαρούμενοι, μαζεύονται στο προεδρικό γκαζόν, για να γιορτάσουν τι; Κάτι για το οποίο δεν δίνουν δεκάρα;

Δεν έχω να αντιπροτείνω τρόπο εορτασμού της δημοκρατίας. Η δημοκρατία άλλωστε, παιδεία χρειάζεται. δεν χρειάζεται γιορτές. Αυτές οι γιορτές, αν και τιμώ τον σημερινό πρόεδρο για το ήθος του, είναι οι “τενεκεδιές” !

Advertisements

8 Responses to “Τενεκεδιές…”

 1. isisveiled Says:

  Τώρα φταίω εγώ που κάνω τον συνειρμό ότι τενεκέδες ξεγάνωτοι είναι που κάνουν σχόλια για τενεκεδιές? Δηλαδή, οκ, φταίω? 🙂

 2. Vany Says:

  Ως Βορειοελλαδίτισσα,τον όρο δεν τον ξέρω.Ίσως να είμαι και μπανάλ βέβαια. Γενικά πάντως,αυτές οι γιορτές μου φαίνονται λίγο δήθεν.Ειδικά όταν θυμάμαι τα λεφτά που δίνονται για τέτοια γεγονότα,που δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικά.Πέρα από την επίδειξη ενδυμάτων και ανταλλαγή φιλοφρονημάτων.
  Χαμόγελα,τσαχπινιές,μεγάλα λόγια και στο τέλος ένας λογαριασμός που πληρώνουν όλοι όσοι δεν παρίστανται.Εμείς δηλαδή.Όχι ότι θα πήγαινα ποτέ φυσικά,μου είναι παντελώς αδιάφοροι,με ελάχιστες εξαιρέσεις.Ας έκαναν και μια βόλτα στο χώρο με ένα κουμπαρά,να δω πόσο δημοκράτες είναι και πόσο σκέφτονται το συνάνθρωπο.Είμαι αρνητική το ξέρω…κι έγραψα και πολλά 😉

 3. Σοφια Says:

  Πρώτη φορά το ακούω! Να σου πω όμως, τέτοιοι τενεκές που είναι τενεκεδιές και μάλιστα ξεγάνωτες!

 4. χειρηλάτης Says:

  οχι “τενεκεδιές” ρε μουνί!
  “ντεμεκδιές” είπε η γυναίκα!
  δηθενισμοί!

  διαφωνεί κανείς;

 5. χειρηλάτης Says:

  ντεμεκεδιές

  εφαγα ενα εψιλον -ισως καρκινογόνο

 6. nameless1-2 Says:

  Οι δεξιώσεις αυτού του είδους εξυπηρετουν αρκετούς σκοπούς… είναι ένας άριστος τρόπος να εκφωνηθεί πολιτικός λόγος, να δωθεί σε φαντασμένους η δυνατότητα να παρεβρέθούν σε χώρο που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε συχνάζουν, να φορέσουν “τα καλά τους” και να μπορούν μετά να πουν “ξέρεις, ναι, ήμουν κι εγώ εκεί”, να νομίζουν κι όλοι οι υπόλοιποι ότι, για να τιμούμε ακόμη ορισμένα πράγματα, θεσμούς, αξίες κλπ κλπ, τι στο καλό, θα υπάρχουν… Τώρα, αν έχεις σκυλοβαρεθεί πια τις ίδιες φάτσες, τι να κάνεις, θ’ ασχοληθείς και με μεταλλικά αντικείμενα, πού μυαλό για άλλα…

 7. heliotypon Says:

  >Isisveiled: Δεν χαρακτηρίζω τους σχολιαστές. ‘Αλλωστε καθείς δικαιούται να σχολιάζει και αναλόγως κρίνεται.

  >Vany: Τελικά για “τεμεκεδιές” πρόκειται όπως λέει και ο Χειρηλάτης. ‘Εχω ακούσει τον όρο “τεμέκ” αλλά δεν γνωρίζω την ακριβή μετάφραση (από τα τούρκικα προφανώς). Μάλλον θα πει “ψεύτικος”. Πάντως, λαμβανομένης υπόψιν και της σημασίας του “τενεκές” θα μπορούσε να λειτουργήσει σημειολογικά και το “τενεκεδιές”.

  Ο κουμπαράς για τον συνάνθρωπο δεν είναι η λύση. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να φροντίζει τον έχοντα ανάγκη. Η φιλανθρωπία δεν είναι η θεραπεία στα προβλήματα των αδυνάτων. Ασπιρίνη είναι!

  >Σοφία: Τελικά μου φαίνεται πως, κατά λάθος, έφτιαξα καινούρια λέξη! Πλάκα έχει!

  >Χειρηλάτης: Εντάξει Φαρμούθιε (ή όχι;). Ευχαριστώ για την εξήγηση, Επανορθώνω. Αλλά και το “τενεκεδιά” σαν να μου αρέσει!

 8. heliotypon Says:

  >Nameless: Μεγάλη πληγή η διάθεση για επίδειξη! Και αυτά τα events (για να είμαστε και στο πνεύμα της αγγλοκυριαρχούσας εποχής) μάλλον τέτοιους σκοπούς εξυπηρετούν. Ματαιοδοξία!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: