Νέοι σταθμοί φιλοξενίας λαθρο-μεταναστών!


Η εισροή μεταναστών μέσω θάλασσας, από την Τουρκία συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς και πολλά νησιά μας κοντεύουν να αλλάξουν …πληθυσμιακή σύνθεση. Είχα ξαναγράψει γι’ αυτό το θέμα πριν λίγους μήνες και αφορμή για την σημερινή ανάρτηση έδωσε πρόσφατη ανακοίνωση κάποιου υπουργείου ότι θα οργανωθούν νέοι σταθμοί υποδοχής και φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Και βέβαια, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διασώζουμε τους (συνήθως) ναυαγούς λαθρομετανάστες και να τους φιλοξενούμε. Το ερώτημα είναι: τι σκοπεύουμε να κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους; Θα συνεχίσουμε να τους “φιλοξενούμε” κάτω από  απαράδεκτες συνθήκες, να τους τρέφουμε, να τους περιθάλπουμε (με σημαντικό κόστος, φυσικά) και δεν θα τους επιτρέπουμε να εργάζονται; ‘Ετσι κι αλλιώς τους φορτωθήκαμε. Θα τους πληρώνουμε μέχρι να πεθάνουν, χωρίς να τους επιτρέπουμε την εργασία; Τι λογική είναι αυτή; Τη στιγμή που οι αγρότες αναζητούν εναγωνίως εργατικά χέρια, τη στιγμή που παραγωγικές επιχειρήσεις κλείνουν λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, εμείς δεν βρίσκουμε κανένα τρόπο αξιοποίησης αυτού του ανθρώπινου δυναμικού; Δεν μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε σε μιά τέχνη, να τους μάθουμε τη γλώσσα και να τους εντάξουμε στην κοινωνία, ώστε να μπορούν κι αυτοί να προσφέρουν κάτι για το φαγητό, τη στέγη και την ιατρική φροντίδα που παίρνουν από το υστέρημα του λαού ‘Οταν μπαρκάρησαν στους σκυλοπνίχτες των δουλεμπόρων και τους πλήρωσαν και μερικές χιλιάδες δολλάρια, ασφαλώς το έκαναν για να βρούν μιά καλλίτερη τύχη, προφανώς για να δουλέψουν με καλλίτερη αμοιβή και να απολαύσουν μιά “δυτικού” τρόπου ζωή κι όχι για να τεμπελιάζουν έγκλειστοι στα αχούρια των κέντρων “φιλοξενίας”!

Αλήθεια, μήπως ξέρει κάποιος/α κάτι για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτούς τους ανθρώπους;

Advertisements

7 Responses to “Νέοι σταθμοί φιλοξενίας λαθρο-μεταναστών!”

 1. ο δείμος του πολίτη Says:

  Μου τη σπάει αφάνταστα ο όρος “μετανάστες” και “λαθρομετανάστες” για όσους έρχονται από την Τουρκία. Κατά 90% πρόκειται για πρόσφυγες (από εμπόλεμες ή ανελεύθερες χώρες). Και θα έπρεπε να έχουν άλλη τύχη από εκείνη των οικονομικών μεταναστών. Δεν το λέω για σένα, αλλά για το σύνολο των καναλιών.

  Από εκέι και πέρα συμφωνώ απολύτως ότι κάποτε πρέπει να αλλάξει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς της απάνθρωπης κράτησής τους (“φιλοξενία” το λένε αυτοί). Και που να δεις τη ετοιμάζει η ΕΕ για τους “λαθρομετανάστες”.

 2. exofthalmi Says:

  ”κυβερνηση” και ”προθεσεις” μη τα βαζεις στην ιδια προταση αγαπητε. μονο κακα θα μας βρουν απο αυτη τη συνευρεση…

 3. Αόρατη Μελάνη Says:

  Τι λέτε καλέ, τουρίστες είναι, που κάνουν εξτρήμ σπορ!

  Η κυβέρνηση προτίθεται να εκχωρήσει τα κέντρα φιλοξενίας στο Κλαμπ Μεντιτερρανέ για να τα εκμεταλλευτεί, μήπως βγάλουν κανένα φράγκο.

  Είπαμε, πρέπει να είμαστε εφευρετικοί!

 4. antidrasi&sex Says:

  Διάβασα και το προηγούμενο ποστ σου. Λοιπόν, οι άνθρωπο αυτοί δεν στοιβάζονται επ’ αόριστον στα κέντρα. Το σύνηθες μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής είναι 3 μήνες. Τι γίνεται μετά? Αν δεν μπόρεσαν να τους επαναπροωθήσουν, τους αφήνουν, απλά. Αν έχουν κάνει αίτηση χορήγησης ασύλου (αν βρεθεί κανείς να τους ενημερώσει για το δικαίωμα τους αυτό) περιμένουν την εξέταση του αιτήματος. Που? Όπου μπορέσουν να πάνε. Σε δομές ΜΚΟ, σε γνωστούς που βρίσκουν, σε εγκαταλειμμένα σπίτια. Αλλά και αυτοί που δεν έχουν κάνει αίτηση, μένουν ξεκρέμαστοι. Συνήθως, έχουν διοικητική απόφαση απέλασης, πρακτικά μη εκτελεστή. Είτε επειδή σε χώρες “μη ασφαλείς” (Ιράκ, Αφγανιστάν) δεν επιτρέπεται η απέλαση είτε επειδή… κοστίζει. Μάλιστα η απόφαση συνήθως λέει “σε 30 μέρες να έχει απομακρυνθεί από την χώρα με ίδια μέσα”.

 5. Σοφια Says:

  Αν μου λέγανε εμένα να πάρω απόφαση τι θα τους κάνω, θα τους πήγαινα στην εγκαταλελημένη μεθόριο και νησιά να ζωντανέψει πάλι ο τόπος. Αλλά ποιός μας ακούει!
  καληνύχτα

  ps
  Πώς το βρήκες το όνομα που έχεις βάλει! Δεν μπορώ να το βάλω πάνω γιατί θα γράψει μ..ι και το διαβάζουν και τα παιδιά μου το μπλόγκ.

 6. heliotypon Says:

  > o δείμος του πολίτη: Δεν ξέρω ποιό είναι το ποσοστό οικονομικών μεταναστών και πολιτικών φυγάδων. Αν είναι πολιτικοί φυγάδες υπάρχει η διαδικασία να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Το “λαθρομετανάστες” δεν είναι μειωτικό. Αφού δεν έρχονται νόμιμα στη χώρα λαθρομετανάστες είναι. Αλλά αυτό δεν τους κάνει λιγότερο ανθρώπους και το σημαντικό είναι τι κάνουμε μ’ αυτούς. Από κάποιον εκπρόσωπο της Νομαρχίας Αχαΐας (νομίζω ότι ήταν ο Νομάρχης) άκουσα ότι λόγω αδυναμίας τους να έχουν νόμιμα έσοδα πολλοί καταφεύγουν στο έγκλημα (ναρκωτικά, πορνεία, κλοπές). προβλέπω ότι θα έχουμε άλλον κύκλο εγκληματικότητας, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται…

  >exofthalmi: Ναι, έχεις δίκιο. Φαίνεται ότι με το μαντείο των Δελφών παίρνουν τις αποφάσεις…

  >Αόρατη Mελάνη: Καλή η ιδέα σου! Δεν τους το γράφεις;

  >antidrasi&sex: Μ’ άλλα λόγια τίποτε! ‘Ο,τι προκύψει…

  >Σοφία: Κάτι τέτοιο εννοώ κι εγώ. ‘Αλλωστε, με το δημογραφικό μας πρόβλημα, την εσωτερική μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις και τις οδικές εκατόμβες κατά τα σαββατοκύριακα, τριήμερα, τετραήμερα, κλπ, ο πληθυσμός, ιδίως των νέων και ιδίως στις ακραίες περιοχές, ελαττώνεται σημαντικά. Μακροπρόθεσμα θα είχαμε τόνωση. Δεν ξέρω μόνο τι θα γίνει αν μετά θέλουν να αυτονομηθούν κι αυτοί (είναι της μόδας!)

  ΥΓ: Το όνομα του blog εξηγώ γιατί το χρησιμοποιώ στο “γιατί μουνί” που εμφανίζεται πάνω δεξιά. Δεν πειράζει, μην το βάλεις ή, αν θέλεις βάλ’το ως heliotypon. Πάντως ποτέ δεν κατάλαβα την κοινωνική προκατάληψη (όχι δική σου) με τους όρους που παραπέμπουν στο αναπαραγωγικό ανθρώπινο σύστημα. Αν το δεις καθαρά και χωρίς τις γνωστές κοινωνικές θέσεις, δεν θα βρεις κανένα λόγο αντίθεσης με αυτές τις αναφορές. Εδώ μιλάμε για (και δείχνουμε) βία, φόνους, κλπ που είναι ενάντια στη ζωή. Τι μας πείραξε το όνομα του αναπαραγωγικού οργάνου (αλλά και πηγής τόσης ηδονής); Αν ερχόταν κάποιος επισκέπτης από άλλον πλανήτη θα δυσκολευόταν να κατανοήσει αυτές τις γήινες προκαταλήψεις.

 7. Marina Says:

  Δύσκολο θέμα πιάνεις. Οταν φάς τα μούτρα σου με μαστοριλίκια, εύλογα εύχεσαι να είχες έναν υδραυλικό, ξυλουργό, κομμώτρια στο σόϊ. Οταν όμως είναι η ώρα το παιδί σου να σπουδάσει, δεν θές να πάει παραγιός στον άξεστο πλήν πλούσιο αποφράκτη, τι ο γιόκας σου που τον μεγάλωσες με το playstation, να ξεβουλώνει τουαλέττες? Η κόρη σου με τα γαλλικά-αγγλικά-γερμανικά της να δουλεύει σε κομμωτήριο μαζί με ΄λες τις “αδελφές”?
  Ο πατέρας παιδικής μου φίλης ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΕ ΕΞΩ όταν του είπε ότι θα παντρευτεί υδραυλικό και όταν τον παντρεύτηκε ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΗΡΩΣΕ. Τα εγγόνια του είναι 22 ετών και 19 και ο παπούς ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΠΟΤΕ!
  Ασε , η Ελλάδα είναι πολύυυυυ πίσω!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: