Εθνικές Αγκυλώσεις…


Σήμερα σκέφτηκα να ασχοληθώ με την Μαντόνα, που είναι και επίκαιρη, αλλά μετά θυμήθηκα ότι δεν ξέρω απολύτως τίποτε για το κοριτσάκι! Πέραν από τη διαπίστωση για ένα όμορφο παρουσιαστικό δεν θα μπορούσα να γράψω τίποτε άλλο για την καλλιτέχνιδα. ‘Οταν μου τηλεφώνησε ζητώντας επιμόνως να με δει (διαβάζει τακτικά το “Μουνί” σε μετάφραση…) της είπα να το ξεχάσει γιατί δεν είχα χρόνο για ακόμη μία διάσημη θαυμάστρια! Επίσης θυμήθηκα ότι από καιρό ήθελα να γράψω για τις Εθνικές αγκυλώσεις μας ως λαού κι αν συναντούσα τη Μαντόνα μπορεί να με μπέρδευε, ως Αμερικανίς αυτή!

Αγκύλωση” στη ιατρική λέγεται η “έκτοπη οστεοποίηση” (αν δεν κάνω λάθος) και είναι μιά κατάσταση όπου λόγω δημιουργίας οστεϊκών συμφύσεων, από παρατεταμένη ακινησία, ο ασθενής εμφανίζει δυσκολία στην κίνηση (έτσι περίπου λένε τα σχετικά κείμενα).  “Αγκύλη” είναι γνωστό τι είναι: Μιά υψηλότερου βαθμού παρένθεση. Συγγενείς λέξεις: Αγκίστρι, Άγκιστρο, Άγκυρα, Αγκλίτσα, Angle, Angolo, Angler, Angeln, κ.α. Από την ιατρική της έννοια προέρχεται και η έννοια ως καθήλωση σε πρότυπα, πνευματική ή διαννοητική δυσκαμψία ή ακαμψία.

Φτάνει η ετυμολογία.  Δεν είμαι και ειδικός, για να με πάρετε και στα σοβαρά, ρε γαμώτο!

Οι λαοί ορίζονται (και) από τον εθνικό χαρακτήρα τους. Λέμε: “Οι Σκωτσέζοι (και οι Ισραηλίτες) είναι τσιγούνηδες”. “Οι Γερμανοί είναι μεθοδικοί”, “Οι Ιταλοί γουστάρουν τα μακαρόνια” (κι εγώ, ρε παιδί μου, αλλά χωρίς να είμαι, απ΄όσο ξέρω, Ιταλός), “Οι Γάλλοι είναι καλοί εραστές” (δεν έχει αποδειχτεί επίσημα αυτό, νομίζω), οι Γιαπωνέζοι πολύ καθαροί, και πολλά άλλα. Βέβαια να θυμάστε ότι αν γενικεύσουμε τους (απαξιωτικούς) χαρακτηρισμούς μπορεί να φτάσουμε και στον ρατσισμό.

Οι ‘Ελληνες έχουμε ένα υπέροχο χαρακτήρα, πέραν κριτικής (ξέρεις ποιός είμ’ εγώ ρε ;), αλλά έχουμε και μερικές “αγκυλώσεις”. Ας κάνουμε μιά προσαπάθεια να καταγράψουμε τις αγκυλώσεις μας. ‘Ισως αυτό μας βοηθήσει να τις ξεπεράσουμε, εν μέρει, τουλάχιστον.

 1. Κομματισμός: Κάθε ‘Ελληνας θεωρεί υποχρέωσή του να “ανήκει” σ’ ένα κόμμα. Δεν είναι απλώς συμπαθών, ή ψηφοφόρος. ΑΝΗΚΕΙ και μάλιστα πιο συχνά με κληρονομικό τρόπο: ‘Ηταν οπαδός ο παππούς, ο πατέρας, άρα κι αυτός. Φυσικά και όλη η οικογένεια μοιράζεται τη συμπάθεια για το κόμμα και στις εκλογές το ψηφίζουν. Σου λέει π.χ. ο άλλος: “Εγώ είμαι νεοδημοκράτης”. Κι αυτό ισχύει ό,τι κι αν κάνει η Ν.Δ., ακόμη κι αν όλοι οι βουλευτές της συλληφθούν  “κλέπτοντες οπώρας” (κάποιοι έχουν συλληφθεί ήδη, για να μην ξεχνιόμαστε…). Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα κόμματα. Ελάχιστοι αλλά υπαρκτοί (ευτυχώς)  αυτοί που ψηφίζουν με κρίση των πράξεων ή του προγράμματος ενός κόμματος και είναι αυτοί που, τελικά, μεταβάλλουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Βέβαια, για πολλούς “ανήκοντες” ισχύει και υστεροβουλία, μιά και αποβλέπουν και σε ρουσφέτια παντός είδους από το κόμμα “τους”…
 2. Ποδόσφαιρο: Όπως ανήκει σε κόμματα ο ‘Ελληνας θεωρεί υποχρέωσή του να ανήκει και σε κάποια ποδοσφαιρική ομάδα. “ΕΙΜΑΙ Παναθλιακός” λέει κι εδώ ταυτίζεται, στην ουσία, με τα συμφέροντα του (κροίσου συνήθως) ιδιοκτήτη της ομάδας, ασχέτως αν δεν αποκομίζει τίποτε από την αφοσίωσή του στον πλούσιο ποδοσφαιράρχη. Σ’ αυτή την περίπτωση λειτουργεί εντελώς ρομαντικά και μπορεί να γίνει εχθρός και μέχρι θανάτου (στην κυριολεξία) με οπαδό ανήκοντα σε άλλον κροίσο-ιδιοκτήτη ομάδας! Χώρια που ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του, πέραν από την παρακολούθηση των “αγώνων”, στις ατέλειωτες συζητήσεις για το ποδόσφαιρο (δείτε πόσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί ασχολούνται αποκλειστικά με τη μπάλα!).
 3. Εργασία: Ο εργασιακός παράδεισος (σχεδόν) κάθε ‘Ελληνα/ίδας είναι το δημόσιο, που περιλαμβάνει τους δήμους και τις ΔΕΚΟ. Εκεί, πέραν από την μονιμότητα (που χτυπιέται να την αποκτήσει αν τυχόν είναι “συμβασιούχος”) έχει εξασφαλίσει την ατιμωρησία για την τεμπελιά και την χαμηλή (έως καθόλου) απόδοση, έχει εξασφαλίσει τις κοπάνες του, και πολύ συχνά, τεράστια έσοδα από μίζες που παίρνει για να κάνει απλώς τη δουλειά του ή για να παρανομεί, με τον προϊστάμενο να κλείνει μόνιμα τα μάτια, μια κι αυτός του ίδιου φυράματος είναι!
 4. Παιδεία: ‘Ολοι οι Έλληνες θέλουν παιδεία για τα παιδιά τους (Καλά, αυτοί δεν πήραν, να πάρουν, τουλάχιστον, οι βλαστοί τους!). Το πρόβλημα είναι ότι από την παιδεία θέλουν μόνο το “χαρτί”. ‘Ετσι εξηγείται η σχεδόν εχθρική σχέση με τους δασκάλους των παιδιών τους. ‘Ετσι εξηγείται η άρνηση στη μάθηση (μην ξεχνάμε το σύνθημα: “‘ΟΧΙ στην εντατικοποίηση των σπουδών” που με τόση ζέση υποστήριξαν, δυστυχώς και προοδευτικά κόμματα). ‘Ετσι εξηγείται γιατί απεργίες, καταλήψεις, αποχές και άλλα “επαναστατικά” εφευρήματα κρατούν μόνιμα τα παιδιά μακρυά από τα θρανία τους!
 5. Θεοκρατία: Αν και δεν ασχολείται ο μέσος Έλληνας φιλοσοφικά με τη θρησκεία, αν και βλαστημάει βάρβαρα “τα θεία”, έχει στενή σχέση με το θρησκευτικό κατεστημένο. Το κράτος του είναι ραμένο πάνω στα μαύρα ράσα των παπάδων. Πέραν από τα “μυστήρια” (γάμος, βαφτίσια) που τα θεωρεί απαραίτητα, δεν ξεκινά τίποτε σημαντικό αν δεν είναι παρόντες οι ρασοφόροι. Ανοίγει μαγαζί; ανοίγουν τα σχολεία; χτίζει σπίτι; ξεκινάει δημόσιο έργο; ξεκινά νέα κυβέρνηση; καθελκύεται πλοίο; ανοίγει μια έκθεση; οι παπάδες “πρώτο τραπέζι πίστα”! Κόλλημα φοβερό με το ράσο! Υπέρμετρος μεταφυσικός φόβος ή αταβιστικό χαρακτηριστικό από την τουρκοκρατούμενη κοινωνία, άραγε;
 6. Το πιάσιμο της “καλής“: Οι περισσότεροι λαοί της Ευρώπης εργάζονται για να κάνουν μιά καριέρα ή μιά περιουσία, ανάλογα με τις φιλοδοξίες του καθενός. Ο ‘Ελληνας σπαζοκεφαλιάζει για το πώς θα “πιάσει την καλή”. Μπορεί να είναι από τζόγο, από κληρονομιά, από απάτη, από πολιτική θέση, από δημοσιοϋπαλληλική μιζαδόρικη καριέρα, από το χρηματιστήριο (έτσι εξηγείται και το πρόσφατο δράμα όπου έπαιζαν όλοι χωρίς να έχουν ιδέα από το παιχνίδι), στόχος “η καλή”.  Η “καλή” λέγεται και “αρπαχτή”. Το μόνο που δεν σκέφτεται είναι να δουλέψει σωστά κι εσυνείδητα. Γιατί αυτό παίρνει χρόνο, ενώ αυτός θέλει τώρα το BMW, τη μεζονέτα, τη γούνα, το εξοχικό, το σκάφος, τα μαγαζιά της νύχτας, το Μπαλί, τα ντιζαϊνάτα ρούχα!
 7. Οι “άλλοι” πάντα φταίνε: Αν και έχει όλες τις προϋποθέσεις (αυτό σε άλλη ανάρτηση…) να ζει μιά ευτυχισμένη ζωή, ο ‘Ελληνας είναι μίζερος. Δυστυχής. Αλλά πάντα οι άλλοι φταίνε για το κατάντημά του και κυρίως οι ξένοι: Οι Εβραίοι, οι Αμερικάνοι, οι Αλβανοί, οι Τούρκοι.  Για την (οποιαδήποτε) κυβέρνηση φταίει η μείζων αντιπολίτευση (που ήταν πριν κυβέρνηση) και για την αντιπολίτευση η κυβέρνηση. Ο άλλος οδηγός για το τροχαίο, ο/η σύζυγος για τον αποτυχημένο γάμο (“αυτή η κουφάλα” ή “αυτός ο πούστης”). Εμείς δεν φταίμε ποτέ. Ποτέ δεν είμαστε υπεύθυνοι και για τίποτε! ‘Αντε, έτσι, να κάνεις αυτοκριτική και βελτίωση!
 8. Τα “ξενόφερτα”: ‘Οταν ο Καποδίστριας έφερε τις πατάτες κανείς δεν τις ήθελε γιατί ήταν ξενόφερτες. Έπρεπε να μεταχειριστεί κόλπο για να κάνει τον (τότε κλέφτη κατά κανόνα) ‘Ελληνα να τις κλέψει και να τις δοκιμάσει. Σε εθνικιστικές εξάρσεις ο ‘Ελλην κατηγορεί τα ξενόφερτα γενικώς, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει από του να εισάγει τα πάντα που καταναλίσκει και να έχει φτάσει σε γεωργική παραγωγή σχεδόν μηδέν, ενώ κάποτε ήταν κυρίως γεωργός . (Ούτε τίποτε άλλο παράγει…).
 9. “Ωχ αδερφέ”: Το πιο σεμνό. ‘Εχει και σύγχρονες, πιο χυδαίες, παραλλαγές: “δεν μας χέζεις!” “δεν γαμιέται!” Η απόλυτη έκφραση της αδιαφορίας για ό,τι δεν τον αφορά άμεσα. Τι κι αν καίγεται το δάσος στην Κρήτη αφού αυτός μένει (π.χ.) στην Πάτρα! Τι κι αν πεινάνε οι γέροι με τα €300 σύνταξη, αφού αυτός τα έχει οικονομήσει χοντρά! Τι κι αν έχει τσουνάμι στην Ινδονησία αφού αυτός είναι ασφαλής στο ρετιρέ του στην Εκάλη! Αυτό εξελίσσεται και σε πλήρη αδιαφορία για τα κοινά, αν δεν έχει να αναμένει τίποτε από τις πολιτικές εξελίξεις.
 10. “Κάνε με πρωθυπουργό”: Ο κάθε ‘Ελληνας είναι ένας “δυνάμει” πρωθυπουργός. Και για μιά μέρα αν γίνει πρωθυπουργός θα λύσει όλα τα προβλήματα! Ξέρει τα πάντα. ‘Εχει γνώση για όλα. Θέματα Ιατρικά, αγροτικά, παιδείας, τέχνης, φυσικής, χημείας, αστροφυσικής, στρατιωτικά, διεθνούς πολιτικής, νομικής, αθλητικά (κυρίως). Το “ΕΓΩ να σου πω τι θα κάνεις” δίνει και παίρνει. Δεν έχει απλώς γνώμη. Δεν “νομίζει”. Δεν “υποθέτει”. ΞΕΡΕΙ! (ξεράδια!). Γι’ αυτό και δεν ακούει κανέναν, δεν θέλει να μάθει (και δεν μαθαίνει), δεν τον ενδιαφέρει η άποψη του ειδικού, γιατί ξέρει καλλίτερα. Και μόνο όταν κινδυνεύει να πάει φυλακή ικετεύει τον δικηγόρο να τον σώσει κι όταν αρρωστήσει και κινδυνέψει, “γιατρέ μου” και “γιατρέ μου” το πάει!

Σίγουρα η λίστα δεν εξαντλείται εδώ. Συνεργασίες και προσθήκες δεκτές κι επιθυμητές.

ΥΓ: Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν. Κι αυτές κάνουν τη ζωή μας κάπως ανεκτή…

Advertisements

23 Responses to “Εθνικές Αγκυλώσεις…”

 1. Σοφια Says:

  Αγαπητέ, πάντα ένιωθα πολύ μόνη. Τώρα σιγουρεύτηκα για το γιατί.
  καλημέρα

 2. geokalp Says:

  εγκαινιάζω μια λίστα με ποστ που με άρεσαν, με αυτό πρώτο!
  ευχές για καλή συνέχεια!

 3. Artanis Says:

  Ωρσία ανάλυση καλέ μου…Αλλά δεν έχω σκεφτεί κάποια άλλη κκατηγορία από αυτές που έχεις παραθέσει…Αν μου έρθει τίποτα, θα επανέλθω…
  Φιλιά…

 4. Eva Stamou Says:

  Καλησπέρα. Μου άρεσε το κείμενό σου. Η γνώμη μου είναι ότι ένας από τους λόγους που πολλοί Έλληνες δηλωνουν ποιοί είναι με το να αναφέρουν σε ποιά ομάδα (κομματική, ποδοσφαιρική, θρησκευτική) ανήκουν έχει να κάνει με το γεγονός ότι θεωρούν πως η ταυτότητά τους πρέπει να είναι αμετάβλητη και όχι εξελίξιμη. Αυτού του είδους η ‘σταθερότητα’ είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μιας παραδοσιακής και κατά βάση συντηρητικής κοινωνίας.

 5. ΤΟΝΙΑ Says:

  καλο κειμενο οντως.

 6. heliotypon Says:

  >Σοφία: Δεν είσαι μόνη που νοιώθεις μόνη. ‘Αρα, σ’ αυτό, δεν είσαι μόνη… Είδες; σου έφτιαξα παρέα… 🙂

  >geokalp: Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

  >Artanis: ‘Οταν βρεις κάτι γράφ’το. Φιλιά κι από μένα. 🙂

  >Εύα Στάμου: Πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι είναι η τάση του ανθρώπου να ανήκει σε σύνολα, σε ομάδες (Adler). ‘Ισως αυτό τον κάνει να νοιώθει πιο ασφαλής . Η στατικότητα προκύπτει από την ίδια διάθεση να αισθάνεται ασφαλής, γιατί οι αλλαγές τον τρομάζουν. Και από κει προκύπτει και ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε προοδευτικούς (που διακινδυνεύουν την ασφάλεια για χάρη της εξέλιξης, της γνώσης, της χαράς) και σε συντηρητικούς (που λένε: “καλά είμαι εδώ, γιατί να ρισκάρω την ασφάλειά μου με κάτι άλλο;”). Απλουστευμένη, ίσως, εξήγηση αλλά νομίζω κάπως έτσι θα μπορούσε να διατυπωθεί από έναν μη ειδικό όπως εγώ.

 7. heliotypon Says:

  >ΤΟΝΙΑ: Ευχαριστώ.

 8. madprofessorus Says:

  Καλημέρα,πολύ σωστή η λίστα,δυστυχώς η πλειοψηφία των Ελλήνων υπάγεται σε αυτές τις κατηγορίες,πολλοί δε και στις 10 ταυτόχρονα…τώρα εγώ που δεν ανήκω σε κάποια από αυτες κ είμαι η μειοψηφία των ανένταχτων…μ αρέσει!

 9. xoxlidaki Says:

  Πολύ καλή η λίστα,
  να προσθέσω στο νουμερο 5. το εξής που έγινε σήμερα. Με παίρνει μια θεια μου τηλ. να μου πει πως εγκαινιάζουν το μαγαζί της κόρης της και αν θέλω να πάω. Της λέω και εγώ, “άρα έχετε εγκαίνια”.
  “Όχι,” μου λέει, “εμείς το λέμε αγιασμό”.
  Επαναλαμβάνω, “άρα εγκαίνια είναι, αφού τώρα το ανοίγεις το μαγαζί,”
  “‘Οχι,” επιμένει,”αγιασμός είναι……”
  Ράσο, φορ έβερ!

 10. ΤΟΝΙΑ Says:

  Eμένα γιατι μου κανετε ξεχωριστο σχολιο παρακαλω?:))))

 11. houlk Says:

  Λόγω πιεστικής έλλειψης χρόνου, θα αρκεστώ να συμπληρώσω την εξαιρετική ανάρτησή σου με έναν ορισμό του Ελληνα, που βρηκα εδω :
  http://el-tamp.blogspot.com/2008/09/o.html

  καθώς και με ένα ανέκδοτο:

  “Η απόδειξη ότι ο Χριστός ήταν Έλληνας :
  -Δούλευε στο μαγαζί του πατέρα του
  -Έμενε σπίτι του μέχρι τα 33 του
  -Ήταν πεπεισμένος ότι η μητέρα του ήταν παρθένα
  -Η μητέρα του ήταν σίγουρη ότι ο γιος της ήταν θεός!!!”

  (Νομίζω ότι είναι σαφές το ποιές επιπλέον αγκυλώσεις θίγονται : οιδιπόδεια, ασφυκτικές οικογενειακές δομές κ.λπ,κ.λπ)

 12. heliotypon Says:

  >madprofessorus: Ωραίο είναι να αισθάνεσαι εξαίρεση, ε;

  >xoxlidaki: Πιό εύκολα θα ξεριζωθεί από τον πλανήτη το AIDS από την δυσειδαιμονία και την θρησκοληψία.

  >ΤΟΝΙΑ: Γιατί σε ξεχάσαμε στον πρώτο γύρο…

 13. heliotypon Says:

  >Houlk: Tην περιγραφή του ‘Ελληνα την είχα διαβάσει σε άλλο site, δεν θυμάμαι ποιό, πριν πολλά χρόνια και νομίζω ότι την έχω επίσης αναρτήσει πριν πολλούς μήνες εδώ. Πολύ επιτυχημένη και πάντα επίκαιρη. Το ανέκδοτο για τον Χριστό επίση πολύ καλό και χαρακτηριστικό! Οι επισημάνσεις σου για τις επί πλέον αγκυλώσεις πολύ σωστές!

 14. ΤΟΝΙΑ Says:

  ααα ειναι πολυ ευγενικο να σου λενε οτι σε εχουν ξεχασει…..!

 15. exofthalmi Says:

  εξαιρετικο ποστακιον. Συγχαρητηρια. Ειστε απολαυστικη καλη μου.

 16. heliotypon Says:

  >TONIA: Αν παρατήρησες, η διαφορά των δύο σχολίων είναι ανύπαρκτη (8:41 και τα δύο σχόλια). Απλώς στάλθηκε το πρώτο και αμέσω μετά το δεύτερο. ‘Εχεις κάποιο πρόβλημα με μένα ή απλώς παίζεις;

  >exofthalmi: Το “καλή μου” με εξέπληξε! ‘Ολον αυτόν τον χρόνο που με επισκέπτεσαι δεν έχω γράψει κάπου σχετικά με το φύλο μου; “Σερνικό” μοιάζει να είμαι… (τουλάχιστον η ανατομία μου έτσι λέει…) 🙂

 17. φαραωνα Says:

  Oλα τα ειπες δεν αφησες και τιποτα…
  Αυτο ομως τα λεει ολα επισης.
  {Ο ‘Ελληνας σπαζοκεφαλιάζει για το πώς θα “πιάσει την καλή”. }
  Γιεεεες!!!!
  Μονο αυτο.

  καλο βραδυ

 18. ΤΟΝΙΑ Says:

  Κανένα πρόβλημα δεν έχω με σένα. απλως κανω χιούμορ.!!!!!

 19. ΤΟΝΙΑ Says:

  υποτιθετε οτι εσυ εχεις χιουμορ. εβγαλες ολόκληρο blog μουνι! τι ζορι έχεις λοιπον?

 20. ΤΟΝΙΑ Says:

  επειδη διαφωνω μαζι σου δε συμαινει οτι εχω και προβλημα μαζι σου! να μαθεις να δεχεσαι και την αρνητηκη κριτικη! αααααα!

 21. exofthalmi Says:

  εξηγουμαι: καπου πηρε το ματι μου να αναφερεσαι στον εαυτο σου ως θηλυκο. Θυμαμαι οτι μου εκανε εντυπωση και λεω μεσα μου ”καλα! τοσο καιρο γιατι νομιζω οτι απευθυνομαισε αρρενα?” . Δικο μου το λαθος και ζωτω συγνωμη. Καταλαβα λαθος….ή μαλλον, δεν καταλαβα καθολου.

 22. heliotypon Says:

  >exofthalmi: Μην ενοχλείσαι. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλώς έκανα την διόρθωση για την ακρίβεια.

 23. ΜΑΞ Says:

  ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΝ ΓΑΜΙΚΟΥΛΑ.ΣΤΙΣ ΗΡΩΙΚΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 50 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 70,ΟΤΑΝ ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΔΕΝ ΠΗΔΙΟΤΑΝ,ΟΛΟΙ ΔΗΛΟΝΑΝ ΟΤΙ ΠΗΔΟΥΣΑΝ ΜΙΑ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: