Η κρίση…


Μπούχτισα από την κρίση. Φοβάμαι ότι θα πάθω  νευρική “κρίση” με όλα αυτά που ακούω, σε 24ωρη βάση, από ραδιόφωνα και τιβές (“Η τιβή”, πληθ. “οι τιβές” 🙂 ). Και το μόνο που δεν λένε όλοι αυτοί που αναγγέλουν κάθε δέκατο πτώσης, είναι το ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα του τζόγου με χαρτιά χωρίς αξία. ‘Οτι είναι το αποτέλεσμα του ότι κάποιοι “παίζουν” με “φούσκες” για να κερδίσουν άκοπα λεφτά, χωρίς να εργάζονται παραγωγικά. Γιατί δεν είναι δουλειά παραγωγική να έχεις ένα computer και να αγοράζεις και να πουλάς παλιόχαρτα! Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργήσουν τη γή, κάποιοι να χτίσουν σπίτια, κάποιοι να φτιάξουν ρούχα, μηχανές, εργαλεία, και άλλα χρήσιμα πράγματα. Κι αν ήταν όλοι να έπαιζαν με κωλόχαρτα για να κερδίσουν δισεκατομμύρια (μερικοί όντως κερδίζουν πολλά) κανείς δεν θα έκανε παραγωγή για να φάνε αυτοί, να ντυθούν, ή να έχουν αυτοκίνητο. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι για να είμαστε χρήσιμοι πρέπει να δουλεύουμε παραγωγικά και όχι παρασιτικά.

Θυμάμαι ότι όταν ανέβαιναν οι μετοχές στο δικό μας το χρηματιστήριο, συναντούσα ανθρώπους που σκόπευαν να αφήσουν την κανονική δουλειά τους και να κάνουν “δουλειά” το παιχνίδι με μετοχές, γιατί είχαν κερδίσει (λογιστικά, ε;) μερικά εκατομμύρια δραχμές τότε! Μερικοί πούλησαν σπίτια, άφησαν δουλειές και αφοσιώθηκαν στον τζόγο. Βέβαια σύντομα  όλοι αυτοί έκλαψαν πικρά όταν είδαν τα “κέρδη” που νόμισαν ότι έβγαλαν, να χάνονται ξαφνικά! Γιατί αυτοί όλοι δεν κατάλαβαν ότι άλλο “επενδύω” με γνώση, με λογική, χωρίς απληστία κι άλλο τζογάρω χωρίς να έχω ιδέα από το τί γίνεται στη “Σοφοκλέους” (καημένε Σοφοκλή, τι έκαναν στον δρόμο σου!).

Και με την ευκαιρία: Τώρα που ακούω για τις βουτιές των μετοχών, αναρωτιέμαι: Εσείς, που πουλάτε τις μετοχές 10%,  20%, 30% χαμηλότερα από την πρόσφατη αξία τους, δεν αναρωτιέστε γιατί κάποιοι τις αγοράζουν; Για να χάσουν τα λεφτά τους το κάνουν ή για να βοηθήσουν εσάς, τους φοβισμένους και απελπισμένους; Δεν σκέφτεστε ότι οι μετοχές πάλι θα ανέβουν κάποτε κι εσείς θα έχετε χάσει κάμποσα από τα λεφτά σας; ‘Η μήπως η αξία που “νομίζατε” ότι έχουν δεν ήταν άλλο από τον αέρα της φούσκας;

Advertisements

13 Responses to “Η κρίση…”

 1. Με νόημα Says:

  Κάποτε, στο απότερο παρελθόν, ο μακαρίτης ο Πατέρας μου μου έλεγε: “Τζάμπα καρβέλι δέν υπάρχει”. Αυτό νομίζω περικλείει τουλάχιστον την ίδια αξία δύο πτυχίων και τριών μεταπτυχιακών σε οικονομικές επιστήμες.
  Δέν θα μπορούσα παρα να συμφωνήσω μαζί σου. Πλούτος προέρχεται μόνο απο την παραγωγή. Οι υπόλοιποι απλά δίνουν αξία, κυρίως πλασματική, στην πρωτογενή παραγωγή. Με άλλα λόγια, πουλάνε αέρα. Έτσι μόνον μπορεί να εξηγηθεί μία μετοχη ονομαστικής αξίας π.χ. 10 Ευρώ να έχει χρηματιστηριακή αξία 100. Το 10, αντιπροσωπεύεται απο το μετοχικό κεφάλαιο της εκδότριας εταιρίας. Τπ άλλο 90 είναι….αέρας. Λογικό λοιπον δέν είναι όταν αγοράζεις αέρα, να σου δίνουν αέρα;

 2. harlan Says:

  Οσο πιό αμόρφωτη, συντηρητική και οπισθοδρομική μία κοινωνία, τόσο περισσότερο αγαπάει τον τζόγο. Έτσι λέει η κοινωνιολογία. Στατιστικά, οι μεγαλύτεροι τζογαδόροι είναι οι κινέζοι, στενά ακολουθούμενοι από τους έλληνες και τους άραβες.

  Αν αφήσουμε τον τζόγο και περάσουμε σε σοβαρή οικονομική ανάλυση, τα παραδείγματα σου είναι ελαφρώς υπεραπλουστευμένα. Στην οικονομία υπάρχει όχι μόνο ο πρωτογενής τομέας (παραγωγή) αλλά και ο 2ογενής και ο 3ογενής (υπηρεσίες). Ο παροχέας του Ιντερνετ, στον οποίο είσαι πελάτης, σου προσφέρει μία υπηρεσία αλλά κατά τα άλλα δεν παράγει τίποτα. Το ερώτημα είναι, τι αξία έχει αυτός ο παροχέας γιά σένα. Πόσα θα πλήρωνες γιά μιά μετοχή του;

  Δεν μιλάω για τζόγο, γιά “αέρα”. Αυτόν τον απορρίπτουμε και τον περιφρονούμε όλοι – με εξαίρεση τα δισεκατομμύρια που πάιζονται στο Λόττο 😉
  Μιλάω γιά την πραγματική αξία του παροχέα σου, καθώς και των υπόλοιπων εταιρειών του 3ογενούς τομέα. Πόσο την εκτιμάς;

  Η φράση σου περί παραγωγικότητας είναι πολύ όμορφη, αλλά δυστυχώς άτοπη. Εδώ και τουλάχιστον 4 δεκαετίες οι έλληνες (σποραδικά και οι αμερικάνοι) καταναλώνουν περισσότερα απ’ όσα παράγουν και κανένας δεν ενοχλείται.

 3. exofthalmi Says:

  @ harlan: πως καταναλωνουμε περισσοτερα απο οτι παραγουμε? οεο? που τα βρισκουμε τα λεφτα?

 4. harlan Says:

  @exofthalmi: έχεις ακούσει για κάτι που λέγεται κρατικά ελλείμματα και εξωτερικός δανεισμός;
  Πιστεύω ότι τα ξέρεις αυτά καλύτερα από μένα, αλλά σου αρέσει να με βάζεις να γράφω τα προφανή. 😉

 5. heliotypon Says:

  >Με νόημα: ‘Ετσι είναι. Και τζάμπα τυρί είναι μόνο της φάκας! Η πρωτογενής παραγωγή ήταν το μόνο επάγγελμα στο ξεκίνημα της ανθρωπότητας. Και εξακολουθεί να είναι η πιο σημαντική λειτουργία της οικονομίας. Δεν αγνοώ τις αλλες μορφές παραγωγής και την παροχή υπηρεσιών, αλλά η πρωτογενής παραμένει ο στυλοβάτης της οικονομίας.

  >Harlan: Ναι, είναι υπεραπλουστευμένα, για χάρη απλότητας του μοντέλου. Δεν αγνοώ το εμπόριο (αυτή είναι και η δική μου δουλειά), την παροχή υπηρεσιών παντός είδους, (εφ’ όσον είναι πράγματι υπηρεσίες, όπως του καλλιτέχνη, του γιατρού, του κηπουρού, του μηχανικού, του παρόχου διαδικτύου και άλλων επαγγελμάτων). Φυσικά και είναι παραγωγικοί τομείς, αφού πρσφέρουν (άϋλα) προϊόντα που είναι επιθυμητά. Αλλά το επάγγελμα του παίχτη μετοχών, και άλλων παρόμοιων “επαγγελμάτων” δεν βλέπω τι προσφέρει! Η παραγωγικότητα των Ελλήνων είναι μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο. Οι Αμερικάνοι μπορεί να καταναλίσκουν αλλά έχουν και παραγωγή. Το ισοζύγιο παραγωγής-κατανάλωσης είναι ποσοτική υπόθεση που επιδέχεται ρύθμιση.

  >exofthalmi: ‘Οταν δανείζεσαι μπορείς να καταναλίσκεις περισσότερα απ’ όσα παράγεις!

  >harlan: Σωστά, αλλά μην εκνευρίζεσαι με την εξώφθαλμη!

 6. harlan Says:

  Δεν με ενοχλεί το επάγγελμα “παίχτης μετοχών”. Αν κάποιος αποφάσισε να αφήσει την δουλειά του και να κερδίζει τα προς το ζην με αγοραπωλησίες μετοχών, το πολύ πολύ να καταστρέψει τον εαυτό του. Γιατί τον μανάβη τον λέμε μανάβη και όχι “παίχτη ζαρζαβατικών”; γιατί τον ταξιδιωτικό πράκτορα δεν τον λέμε “παίχτη εισητηρίων”; Και οι τρεις αγοράζουν ένα αγαθό και ελπίζουν να το πουλήσουν σε ψηλότερη τιμή. Χωρίς να έχουν καμμία εγγύηση γι’ αυτό.

  Αλλο πράγμα ο τζόγος που έρχεται κυρίως από τους απλοικούς, ευκολόπιστους και τους “έχει ο θεός” και άλλο πράγμα ο επαγγελματίας που ξέρει τι αγοράζει και τι πουλάει. Το λάθος των γνωστών σου που αναφέρεις στο ποστ δεν ήταν ότι παράτησαν την δουλειά τους γιά να ασχοληθούν με τις μετοχές. Το λάθος τους ήταν που θέλησαν να κάνουν μιά δουλειά χωρίς να έχουν τις απαραίτητες ικανότητες. Αλλο ένα τυπικό ελληνικό χαρακτηριστικό, είτε γιά μετοχές μιλάμε είτε γιά μανάβηδες.

  Δεν ξέρω αν σε παρηγορεί, αλλά μην θεωρείς ότι η Ελλάδα δεν έχει παραγωγικότητα. Εχει και παραέχει, απλά δεν είναι τόσο ψηλή όσο στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες και την αμερική. Σαν να μην έφτανε η χαμηλή παραγωγικότητα, καταναλώνουμε και περισσότερα απ’ όσα παράγουμε και τα συμπληρώνουμε με δάνεια. Η Ελλάδα δεν είναι όμως μοναδική σ’ αυτό.. Πρωταθλητές είναι οι αμερικάνοι.

  Τέλος, δεν εκνευρίζομαι με την εξόφθαλμη. Πρόσεξες το χαμογελάκι στο τέλος του σχόλιου μου; Πιστεύω ότι η εξόφθαλμη ξέρει περισσότερα από μένα κι από σένα μαζί πάνω σ’ αυτό το θέμα (και σε άλλα). Αλλά συχνά της αρέσει να παρουσιάζει τον εαυτό της μικρότερο απ’ ότι είναι.

 7. greek Says:

  η ένωση κεντρώων έχει φιμωθεί από όλα τα μμε λόγο ότι λέει την αλήθεια και προπάντων έχει ονομάσει δημόσιος τους κλεφτες του χρηματιστηρίου δηλαδή τους καναλάρχες!
  δείτε τις εκπομπές τις ένωσις κεντρώων μέσο τις ιστοσελίδας http://www.enosikentroon.gr/ και βγάλτε συμπεράσματα για το τι άνθρωπος είναι!!!
  είναι ο μονος πολιτικός στην ελλάδα που λέει την αλήθεια!!!
  http://www.enosikentroon.gr/

  http://makelio.blogspot.com/2008/10/blog-post_8463.html
  http://makelio.blogspot.com/2008/10/blog-post_7268.html
  ……………….Ψηφίζεις υποτίθεται άτομα ικανά να διοικήσουν αυτόν τον τόπο, μα αυτή μεταβάλλονται σαν μια γροθιά εναντίον σου. Ψηφίζεις κόμματα υποκρισίας, τα οποία μετα τις εκλογές συμπεριφέρονται ως μεσάζοντες εξυπηρετώντας την διαπλοκή και το κεφάλαιο. Η ανικανότητα οργάνωσης και διοίκησης του κράτους, το πλιάτσικο και η σπατάλη εις βάρος του φτωχού λαού από την εκάστοτε κυβέρνηση του δικομματισμού φτάνει στο όριο φρενίτιδας.
  Λαέ της Ελλάδος πρέπει να αντισταθείς!
  Έχεις φωνή!
  Στύλε το μήνυμα σου, ειρηνικά και δημοκρατικά!
  http://www.enosikentroon.gr/

 8. Σοφια Says:

  Καλά τα λές, αλλά μπροστά στο κέρδος όλοι μεταμορφώνονται σε τυχοδιώκτες.
  καλή Κυριακή

 9. Με νόημα Says:

  Harlan

 10. Με νόημα Says:

  Harlan άν διάβαζες προσεκτικά το σημείωμά μου, θα έβλεπες πως μιλάω για παραγωγή πλούτου. Πλούτος δέν παράγεται απο υπηρεσίες. Αυτές απλά βοηθούν την διακύνηση των αγαθών ή του τιμήματός του, ή προσφέρουν εξειδικευμένη υπηρεσία. Τίποτα όμως απο αυτά δέν είναι δυνατόν να υπάρχουν χωρίς την πρωτογενή παραγωγή, ούτε η δευτερογενή (μεταποίηση), ούτε η τριτογενή (υπηρεσίες). Όσο για την αξία των μετοχών που αναφέρεις, είναι αυτή που είπα, η ονομαστική τους.

 11. heliotypon Says:

  >Harlan: Δεν θα συμφωνήσω ότι ο παίχτης μετοχών ή ο χρηματιστής είναι παραγωγικά άτομα. Ο μανάβης δεν παίζει με τα ζαρζαβατικά. Τα επιλέγει και φέρνει κοντά σου, ώστε να μπορέσεις να τα αγοράσεις. Είναι ένας κρίκος στο κύκλωμα της διανομής αγαθών που μας χρειάζονται για την επιβίωση. Ο άλλος αγοράζει μετοχές, όχι για να σου τις προσφέρει για αγορά, αλλά για να κερδοσκοπίσει. Και καλά ο αφελής που μπαίνει στο παιχνίδι χωρίς να ξέρει τι κάνει. Υπάρχουν άλλοι, που ξέρουν πολύ καλά πώς να κερδοσκοπίσουν σε βάρος του αφελούς, του μικροτζογαδόρου που κάνει τον πονηρό αλλά, τελικά, 9 φορές χάνει και 1 κερδίζει κατά τύχη! Αυτός, ο κερδοσκόπος, αυτός που ξέρει είναι, κατά τη γνώμη μου, ο παρασιτικός παράγων. Συχνά αυτός συγχέεται με τον επενδυτή, αλλά ο επενδυτής ελπίζει στο μέρισμα, δηλ. στο κέρδος της επιχείρησης στην οποία επενδύει και στην αύξηση της αξίας της μετοχής από την πρόοδο και το μεγάλωμά της. Ο κερδοσκόπος αγοράζει και πουλάει με τρόπο που επηρρεάζει την προσφορά και τη ζήτηση, φτιάχνει τεχνητές καταστάσεις με την οικονομική του δύναμη και μαζεύει τα λεφτά των αδυνάτων και αφελών.

  ‘Οταν λέω ότι η Ελλάδα δεν έχει παραγηωγικότητα αναφέρομαι στην πρωτογενή παραγωγή, αυτήν που θεωρώ και σημαντικότερη. ‘Οχι ότι δεν εκτιμώ το εμπόριο ή την παροχή υπηρεσιών αλλά η πρωτογενής παραγωγή είναι το πρώτο που πρέπει να υπάρχει και μετά τα άλλα δύο. Και η Ελλάδα παράγει, αλλά ελάχιστα, σε σχέση με τον πληθυσμό της και η αναλογία παραγομένων αγαθώνπρος εισαγόμενα. ‘Οταν καταναλίσκουμε ακόμη και ραπανάκια, λεμόνια, πατάτες, μέλι, ροδάκινα, λάδι κλπ εισαγόμενα, εμείς, μιά (ίσως τέως) γεωργική χώρα κάτι δεν πάει καλά. Τόσο η γεωργική όσο και η βιομηχανική μας παραγωγή φθίνουν επικίνδυνα και τα επίπεδά τους πλησιάζουν ολοένα το μηδέν! Οι μόνοι κλάδοι παραγωγής που μας απέμειναν είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός, που όμως κλυδωνίζονται επικίνδυνα από τις διεθνείς συγκυρίες και δεν έχουν καμία σιγουριά.

  Οι Αμερικάνοι καταναλίσκουν αλλά παράγουν τόσο αγαθά όσο και τεχνολογία. Και δεν υποστηρίζω ότι είναι σε καλό δρόμο κι αυτοί αλλά η τεχνολογία τους είναι τόσο ισχυρή που ο κίνδυνος να ξεπέσουν στο δικό μας το χάλι είναι απείρως μικρότερος, ακόμη και με τον ισχυρό ανταγωνισμό από Ιαπωνία και Κίνα. Η ρημαγμένη Γερμανία, μετά τον Β’ πόλεμο, κατάφερε μέσα σε δέκα χρόνια να ξαναχτίσει μια αξιοζήλευτη οικονομία, χάρη στην τεχνολογία της. Οι χώρες που έχουν τεχνολογία δεν κινδυνεύουν. Εμείς;

  >Greek: H αλήθεια είνα ότι ο Λεβέντης λέει αρκετά σωστά πράγματα. ‘Ομως δεν έχει πείσει ότι έχει και τις ικανότητες να τα κάνει πράξη. Η δημόσια εικόνα του δείχνει χαρακτήρα και προσωπικότητα γραφική και υστερική, χωρίς σοβαρόητα. Και δεν φτάνει να λες σωστά πράγματα, πρέπει να έχεις και το υπόβαθρο, και το έμψυχο υλικό για να τα εφαρμόσεις. Δεν θα ξεχάσω τον “Αντιπρόεδρο” που είχε πάρει μαζί του (Γ. Παπανδρέου τον θείο), καθώς και άλλους γραφικούς τύπους (π.χ. Λεωτσάκος), που μόνο για θίασο κωμωδίας ήταν. Δεν θα ξεχάσω τα θεατρινίστικα σε κάποια υποτιθέμενη επίθεση και τραυματισμό του, όσο τραβούσε η κάμερα… Δεν θα ξεχάσω τις κατάρες να πάθουν καρκίνο ο Μητσοτάκης και όλο του το σόϊ. Ε, πώς να εμπιστευθείς ένα τέτοιο άτομο;

  >Σοφία: Αυτό το “κέρδος” το παρασιτικό είναι που κάνει τη διαφορά…

  >Με νόημα: Συμφωνώ. Οι υπηρεσίες συμπληρώνουν την πρωτογενή παραγωγή.

 12. Calliope Iris Says:

  Πραγματικα πολλες φορες εχω αναρωτηθει πιο ειναι το IQ του μεσου επενδυτη στο χρηματιστηριο… μονο να σκεφτει κανεις ποσο ευκολα πανικοβαλλεται και αντιδρα στις διακυμανσεις τις αγορας…

 13. Calliope Iris Says:

  *ποιο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: