Ιδέες…


Κάθε τι (μεγάλο ή μικρό) ξεκινά από μιά ιδέα. Κάποιο “λαμπάκι” ανάβει σ’ ένα ανθρώπινο μυαλό και, αν οι συνθήκες επιτρέπουν την υλοποίηση, η ιδέα προχωρά και γίνεται πραγματικότητα. Αλλά πώς προχωρά; και ποιών οι ιδέες προχωρούν και υλοποιούνται, προς όφελος της ανθρωπότητας; Είναι σίγουρο ότι όλοι, ή σχεδόν όλοι, οι άνθρωποι έχουν ιδέες, ειδικά εκείνοι που αντλούν ικανοποίηση από την έντονη χρήση του εγκεφάλου τους. Και όταν μεν την ιδέα την έχει ένας επιχειρηματίας, η ένας εφευρέτης, υπάρχει τρόπος να την αξιοποιήσουν αυτοί, για δικό τους όφελος, με τις γνωστές διαδικασίες.  Πολλοί έχουν γίνει πλούσιοι από τις ιδέες  ή τις εφευρέσεις τους που τις εκμεταλλεύτηκαν εμπορικά. Τι γίνεται, όμως, αν η ιδέα έχει να κάνει με τη δημόσια διοίκηση, με το πώς θα λυθεί ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας και που μόνο η πολιτική εξουσία ή οι κρατικοί υπάλληλοι μπορούν να αξιοποιήσουν;

Πολλοί έχουν ιδέες π.χ. για δημόσια πράγματα, για το πώς μπορεί να γίνει καλλίτερα η διαχείρηση των θεμάτων που αφορούν όλους μας, με καλλίτερο τρόπο, Πάμπολοι πολίτες έχουν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις π.χ. για το πώς θα μπορέσει να ελαττωθεί η γραφειοκρατεία για διαδικασίες που ταλαιπωρούν όλους μας, αλλά και για πολλά άλλα θέματα της δημόσιας διοίκησης. Και μιλάμε για πολίτες έμπειρους επιστήμονες ή επιτυχημένους επιχειρηματίες που πολλά θα είχε να ωφεληθεί η χώρα από τη γνώση τους και την εμπειρία τους, Πώς, όμως μπορούν οι ιδέες μας να αξιοποιηθούν; Δυστυχώς ΔΕΝ μπορούν! Κι αυτό οφείλεται στο ότι οι λεγόμενοι “αρμόδιοι” προς τους οποίους κάθε διαμαρτυρόμενος απευθύνεται έχουν κλειστά τα αυτιά του και τα μάτια τους πολύ σφιχτά! (Οι “αρμόδιοι” ΠΟΤΕ  δεν ανταποκρίνονται. Φαντάζεστε κάποιον π.χ. διευθυντή υπηρεσίας που διαβάζει σε εφημερίδα μιά διαμαρτυρία που απευθύνεται σε “αρμόδιους” να πετάγεται ξαφνικά από τον καναπέ του και να λέει: “Μωρέ αυτός εμένα εννοεί. Εγώ είμαι ο αρμόδιος” και να πιάνει τα τηλέφωνα για να ανταποκριθεί στη διαμαρτυρία;;;  Σε μια θεατρική επιθεώρηση, ίσως. Στην πραγματικότητα ΠΟΤΕ!) .

Τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας, γράφουμε σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, δήμους, ΔΕΚΟ, κ.α. για να μεταφέρουμε ιδέες ή προτάσεις μας, ή να καταγγείλουμε παρανομίες. Σας πληροφορώ ότι εγώ ΠΟΤΕ δεν πήρα (και φαντάζομαι ούτε κανένας άλλος) απάντηση, ούτε καν για να μου πουν ότι η πρότασή μου είναι ανεφάρμοστη ή ηλίθια. Απλώς με αγνοούν επιδεικτικά και συχνά βλέπω ότι e-mail που στέλνω σβύνονται ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΟΥΝ!  Σε πολλές περιπτώσεις επέμεινα και έστειλα και κοινοποιήσεις προς προϊστάμενα κλιμάκια. Επέμεναν κι αυτοί στην αδιαφορία τους!  Μπορώ και να φανταστώ τι θα έλεγαν μόλις είδαν το μήνυμά μου (π.χ. “δεν μας χέζεις, ρε μαλάκα, με τις ιδέες σου”!) . ‘Ομως αν τους είχα προτείνει καμιά παρανομία για να βγάλουν μερικές χιλιάδες αφορολόγητα Ευρώ, είναι σίγουρο ότι θα απαντούσαν. Αν τους είχα προτείνει να τους γνωρίσω καμιά γκομενάρα, θα μου είχαν αμέσως τηλεφωνήσει. Αν τους πρότεινα καμιά αργομισθία με υψηλό μισθό, θα με είχαν επισκευτεί την ίδια στιγμή!

Δυστυχώς έτσι είμαστε σύντροφοι και συντρόφισσες. Λαός μίζερος, στενόμυαλος, κακομοίρης!  Γιατί, άραγε, μου έρχεται συνεχώς στο μυαλό το τραγούδι του Σαββόπουλου “Κωλοέλληνες” και οι στίχοι από ένα άλλο του τραγούδι: “…Στην Ελλάδα ζεις. Δεν υπάρχει ελπίς”;

Με πόνο τα λέει ο Νιόνιος, με πόνο τα λέω κι εγώ!

Advertisements

14 Responses to “Ιδέες…”

 1. Σοφια Says:

  Για αυτό τον λόγο πρέπει να καταργηθεί το δημόσιο.
  καλημέρα

 2. heliotypon Says:

  >Σοφία: Μακάρι να γινόταν. Βλέπεις κανέναν τρόπο να γίνει αυτό;

 3. harlan Says:

  Δημόσιο χρειαζόμαστε, γιατί κάποιος πρέπει να διοργανώνει τα της δημόσιας ζωής. Καλή η πολιτική βούληση π.χ. να φτιάξουμε σχολεία αλλά κάποιος πρέπει να δώσει τις προδιαγραφές, κάποιος πρέπει να ελέγξει τους εργολάβους κλπ. Αλλο τώρα ότι δημόσιο πληρώνουμε και δημόσιο δεν έχουμε. Η λύση δεν θα ήταν να το καταργήσουμα αλλά να το κάνουμε να δουλέψει.

 4. Eva Stamou Says:

  Μήπως μία από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες των αρμόδιων είναι να κρατούν μακριά από το σύστημα οποιαδήποτε ενδιαφέρουσα, πρωτοποριακή ίδεα που η πιθανή υλοποίησή της θα προκαλούσε αναταραχή στο απόλυτο τίποτα που με τόσο κόπο έχουν επιβάλει;

  Καλημέρα.

 5. M Says:

  Έχεις μια μέρα για να μοιραστείς την ιδέα σου με το … Google
  http://www.project10tothe100.com/how_it_works.html
  Δοκίμασε και πες μας αν είχε διαφορά στο πώς αντέδρασαν:)
  Αλλιώς μαζί σας: κάτω η κουλτούρα του δημοσίου υπαλλήλου! Και όχι μόνο στην Ελλάδα:)

 6. Με νόημα Says:

  Οι ιδέες σου και αυτές όσων κάνουν τον κόπο και χάνουν τον χρόνο τους για να τις ανακοινώσουν στους…αρμοδίους, είναι βέβαια ιδέες που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την δημόσια διοίκηση. Μιά διοίκηση που απασχολεί ένα τεράστιο ποοστό του ενεργού πληθυσμού του οποίου αυτή καθ εαυτή η απασχόληση, εαξαρτάται απο την πολυπλοκότητα του συστήματος. Το σύστημα επίσης τοποθέτησε στο κεφάλι κάθε “αρμόδιου” λαμπάκια συναγερμού, που ανάβουν κάθε φορά που κάποιος θρασύς (σάν κι εσένα) τολμά να προτείνει ιδέες που ίσως, λεω ίσως, να έχουν μια πολύ μικρή πιθανότητα να αφαιρέσουν την καρέκλα που αποτελεί συνέχεια του κώλου του.

 7. Artanis Says:

  Πάντως ο άντρα μου έιχε στέιλει ένα οργισμένο μέηλ στη ΔΕΗ για μια διακοπή ρέυματος την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2008, μας απάντησαν άλλα αντί άλλων, αλλά μας απάντησαν…Αμα τους βρίζεις, σου απαντούν…Για δοκίμασέ το την άλλη φορά…
  Καλό απόγευμα…

 8. natalia Says:

  συνήθως όπως τα λες είναι… αλλά πού και πού υπάρχει και καμια εξαιρεση (να επιβεβαιώνει τον κανόνα)
  καλησπέρα

 9. ΤΟΝΙΑ Says:

  Έτσι είναι.Έχουμε τέτοια νοοτροποία που κ εμείς στη θέση τους το ίδιο θα κάναμε.Ή θα μας μάθαιναν να κάνουμε…

 10. heliotypon Says:

  >Harlan: Ναι, φυσικά και χρειάζεται σε κανονικά λειτουργούσες κοινωνίες και όταν αυτό παρέχει υπηρεσίες ανάλογες των πόρων που καταναλίσκει. Στην δική μας περίπτωση είναι ένα αδηφάγο τέρας που μας πίνει το αίμα, μας βάζει εμπόδια σε κάθε ιδιωτική δραστηριότητα, δεν προσφέρει απολύτως τίποτε (και αυτά τα ελάχιστα που “προσφέρει” είναι ποιοτικά απαράδεκτα). ‘Ισως να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να λειτουργήσει μια χώρα και αυτόν πρέπει να τον ψάξουμε. Πάντως ο δημόσιος τομέας είναι εντελώς αποτυχημένος θεσμός στο Ελλαδιστάν! Μήπως πρέπει να διαβάσουμε τους αναρχικούς; Λέω δηλαδή!

  >Eva Stamou: Φυσικά αυτή φαίνεται να είναι μία από τις επιδιώξεις: “Αφήστε μας στο βούρκο μας”. Διαστροφικες οι προσωπικότητες των δημοσίων “λειτουργών” (υπάχουν κι εξαιρέσεις αλλά είναι πολύ λίγες).

  >Μ: Καλό αυτό αλλά δεν προλαβαίνω. ‘Αλλωστε οι ιδέες που κατά καιρό έχω είναι πολύ περιορισμένης εμβέλειας και σχετίζονται με καθημερινά δικά μας προβλήματα και όχι με τα διεθνή που αναγράφονται στη λίστα. Πάντως θα παρακολουθήσω την διαδικασία και τα αποτελέσματα. Ενδιαφέρον!

  >Με νόημα: Ε, αυτά λέω συνεχώς, από τότε που γράφω δημόσια στην Μπλογκόσφαιρα. Φυσικά κι εγώ επαναλαμβάνομαι, συχνά ανιαρά και αναρωτιέμαι αν προσθέτω έστω κι ένα χαλίκι στην προσπάθεια κάτι ν’ αλλάξει στον τόπο, ή ματαιοπονώ!

  >Artanis: Δεν βρίζω όταν γράφω αλλά γράφω πολύ δηκτικά. Συχνά χρησιμοποιώ χιούμορ και αυτό ίσως είναι πιο αποτελεσματικό. Στον ΟΤΕ της περιοχής μου πάντως πιάνει… Κάποτε μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι είχαν μαζευτεί, διάβαζαν το γράμμα μου και γέλαγαν πολύ. Κάτι έκαναν τότε, αλλά η κατάσταση για την οποία παραπονιόμουν (δεν επρόκειτο για ιδέα ή προταση) εξακολουθεί να υπάρχει…

  >natalia: Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Πάντα. Το κακό είναι ότι αυτές τις εξαιρέσεις τις απομοώνουν οι “άλλοι” για να μην τους χαλάνε την πιάτσα!

  >ΤΟΝΙΑ: Πιθανόν. ‘Οταν πέσεις στον βόθρο θα γεμίσεις λύματα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Στόχος είναι να ΜΗΝ πέσεις στον βόθρο!

 11. Με νόημα Says:

  Ματαιοπονείς! Τα προβλήματα αυτού του είδους λύνονται μόνο με επαναστατικές λύσεις. Δυστυχώς όμως και οι επαναστάσεις, όπως η ιστορία μας διδάσκει, φέρνουν πρόσκαιρα λύσεις και τελικά μετατρέπουν τους δυναστευόμενους σε δυνάστες και η ιστορία επαναλαμβάνεται

 12. heliotypon Says:

  >Με νόημα: ‘Ετσι είναι. Το πρόβλημα παραμένει η ανθρώπινη παιδεία και η ωριμότητα της ανθρωπότητας. Χωρίς παιδεία και επανάσταση να κάνεις πάλι στα ίδια θα πέσεις. Και με το “παιδεία” δεν εννοώ απλώ την κλασσική μόρφωση, αλλά την ριζική αλλαγή τρόπου σκέψης.

 13. madprofessorus Says:

  Το δημόσιο λειτουργεί μ αυτή τη λογική,κάνουμε αυτό που θέλουμε,είναι δεν είναι σωστό κ δεν ακούμε τίποτα παραπέρα,γι αυτό κ έχει αποτύχει γενικότερα στην Ελλάδα,για να αλλάξει η λειτουργία του,πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των κυβερνώντων…δύσκολο πράγμα δε νομίζετε;

 14. heliotypon Says:

  >madprofessorus: Πολύ δύσκολο, πράγματι!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: