Επαιτειακό


Πριν έναν ακριβώς χρόνο είχα γράψει ένα “επαιτειακό” που σας προτρέπω να διαβάσετε γιατί θεωρώ την ανάρτηση, αλλά και τα λίγα σχόλια, κάπως σημαντικά. Σήμερα, ακούγοντας τα περί “Ιταλών μακαρονάδων” και ανικάνων πολεμιστών σχόλια, σκέφτομαι (είπαμε, μην ρωτάτε με τι γιατί με φέρνετε σε δύσκολη θέση…:-)) ότι στον πόλεμο του 1940, και βέβαια υπήρξε εθνική ομοψυχία και υψηλότατο πατριωτικό φρόνημα (που σήμερα και με τις σημερινές αξίες, μάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρξει παρόμοιο!) αλλά η απαξίωση του (τότε) αντιπάλου απαξιώνει και το θρυλούμενο κατόρθωμα της απόκρουσης του Ιταλικού στρατού. Δεν είναι δα και μεγάλο κατόρθωμα να νικήσεις έναν ανίκανο αντίπαλο! Τη πραγματική δυνατότητα του Ελληνικού στρατού την είδαμε λίγο αργότερα, με την επίθεση του χιτλερικού στρατού, που λύγισαν την αντίστασή του σε ελάχιστο χρόνο. Δεν υποτιμώ τους πολεμιστές του ’40, γιατί δεν νίκησαν τον παντοδύναμο γερμανικό στρατό, αλλά ας μην υποβιβάζουμε τη σημασία της νίκης εναντίον του Μουσολίνι.

Οι σκέψεις μου για την επαίτειο δεν άλλαξαν από τις περυσινές που νομίζω εξακολουθούν να αντανακλούν μιά σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Advertisements

10 Responses to “Επαιτειακό”

 1. Artanis Says:

  Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν το έιχα σκεφτεί αυτό…Είναι λογικό όμως να συμβαίνει…Πολύ συχνά κρτατάμε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μας…Ακόμα κι αν χρειάζεται να υποτιμήσουμε τον αντίπαλο, προκειμένου εμέις να αισθανθούμε ανώτεροι των προσδικιών…Έτσι ταυτόχρονα απομυθοποιούμε και εαυτούς, και δεν γινόμαστε αλλαζόνες…

 2. exofthalmi Says:

  ….και στη Γλυφαδα αλλαξαμε το ονομα της κεντρικης οδου απο Ιωαννη Μεταξα σε Αγγελου Μεταξα γιατι δεν κανει να αναφερομαστε σε τετοια. φτου κακα.
  ναι, οι ελληνες αυτοι δεν υπαρχουν πια. (δεν εννοω το δικτατορα).
  καλα τα λες.

 3. Με νόημα Says:

  Η νίκη του Ελληνικού στρατου το 40 κατα των Ιταλών!
  Των Ιταλών που σε αιώνια τιμή τους, δέν έβλεπαν το λόγο για τον οποίο έπρεπε να επιτεθουν σε ένα γείτονα που δέν τους πείραξε, και ναί μεν ήλθαν, αλλά δέν πολέμησαν. ‘Αν είχαν την γεναιότητα και ικανότητα να πολεμήσουν, το απέδειξαν μετά την πτώση του φασισμού, στην αντίσταση που έκανα κατά των Γερμανών..

 4. heliotypon Says:

  >Artanis: Δεν λέω, φυσικό είναι να θέλει καθένας ή κάθε ομάδα να νοιώθει ανώτερη. ‘Ομως και η αντικειμενικότητα έχει τη θέση της…

  >exofthalmi: Αναρωτιόμουν πότε θα άλλαζαν το όνομα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Μεταξάς ήταν καλός κυβερνήτης και μπορεί να έχουν και δίκιο. ‘Ομως είναι θέμα αρχής να μην δεχόμαστε δικτάτορες να μας κυβερνούν. Και φυσικά δεν πρέπει και να τιμούμε τους όποιους δικτάτορες μας προέκυψαν. Δεν ξέρω τι κάνουν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι (ομοιπαθείς με μας στην Ευρώπη) αλλά πολύ περίεργος είμαι αν υπάρχουν δρόμοι με τα ονόματα Σαλαζάρ ή Φράνκο!

  >Με νόημα: Δεν διαννούμαι να υποτιμήσω τον Ιταλικό λαό. Τους εκτιμώ ιδιαίτερα, που, παρά τις κάποιες ομοιότητές τους με μας, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Και η αντίστασή τους εναντίον των Γερμανών (αλλά και εναντίον του Μουσολίνι) έδειξε το ποιόν τους.

 5. Artanis Says:

  Καλό μήνα!!!

 6. τσουκνίδα Says:

  Οι Ιταλοί δεν ήθελαν να πολεμήσουν.
  Απλά δεν τους ενδιέφερε το όραμα του “Ντούτσε”.
  Γι’ αυτό και σαν κατακτητές στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν ήπιοι σε αντίθεση με τους Γερμανούς.

 7. heliotypon Says:

  >Artanis: Αντεύχομαι…

 8. heliotypon Says:

  >τσουκνίδα: Ναι, αυτό είναι αλήθεια. ‘Αλλωστε ένας μεσογειακός, συναισθηματικός και καλλιτεχνικός λαός όπως οι Ιταλοί δεν θα μπορούσαν να έχουν τη σκηρότητα των βορειότερων και λιγότερο συναισθηματικών λαών, όπως οι Γερμανοί.

 9. madprofessorus Says:

  Πολύ σωστά μιλάς,οι Ιταλοί δεν ήθελαν να πολεμήσουν κατά βάθος,γι αυτό ήταν πιο εύκολο να τους αντιμετωπίσουμε,μετά που ήρθαν οι Γερμανοί σαφώς κ ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα,πάντως σίγουρα Έλληνες σαν εκείνους τότε δεν είμαστε κ ούτε θα ξαναγίνουμε…

 10. heliotypon Says:

  >madprofessorus: Αυτό το παραμύθι τελείωσε! Μπορείς να σκεφτείς τους σημερινούς (κωλο) Έλλληνες να πολεμάνε, με δυό κινητά στην τσέπη, με το laptop στο ένα χέρι και ένα φραπέ στο άλλο;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: