Τα Ημερολόγια του κόσμου


Είπα να μην γκρινιάξω σήμερα, έτσι για αλλαγή (τη χρειάζομαι κι εγώ, ενίοτε…).

Με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς, και με σχετική περιγραφή του εορτασμού της πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία, από τον επισκέπτη μου “Με νόημα”  που ζει εκεί, σκέφτηκα (μη ρωτάτε με τι…) να ψάξω λίγο στο διαδίκτυο (πού αλλού;) να βρω πληροφορίες για άλλα ημερολόγια που χρησιμοποιούνται στον κόσμο από άλλες πολιτισμικές ομάδες.

Εμείς, εδώ στη δύση, έχουμε πάρει ως δεδομένο ημερολόγιο αυτό που γνωρίζουμε όλοι, το λεγόμενο Γρηγοριανό (από κάποιον πάπα Γρηγόριο), αλλά, παρ’ όλο που χρησιμοποιείται στις διεθνείς τους σχέσεις,  δεν είναι το επίσημο σε όλες τις χώρες ή πολιτισμούς. Το Γρηγοριανό είναι καθαρά χριστιανικής προέλευσης, αλλά βασίστηκε σε πολύχρονες αστρονομικές μελέτες και ίσως γι’ αυτό  φαίνεται να είναι το πιο απλό στην εφαρμογή αλλά και στην αντιστάθμιση των σφαλμάτων που προκύπτουν από τις διαφορές μεταξύ του ημερολογίου και του χρόνου της κίνησης της γης γύρω από τον ήλιο.

Ψάχνοντας λοιπόν, δεν άργησα να ανακαλύψω τον πολύ ενημερωτικό διαδικτυακό τόπο Calendars through the Ages όπου εξηγούνται λεπτομερώς όλα τα ισχύοντα αλλά και τα μη ισχύοντα πλέον ημερολόγια στον κόσμο. Δεν σκοπεύω να μεταφέρω εδώ όλες τις πληροφορίες που είναι άλλωστε πολλές και αρκετά πολύπλοκες. Θα σας πω μόνο τα παρακάτω ελάχιστα, που δεν τα ήξερα  και νομίζω είναι σημαντικό να τα έχουμε υπόψη, για να μην νομίζουμε ότι η Δύση είναι και το κέντρο του κόσμου και για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι πολιτισμοί, που έχουν δικούς τους ρυθμούς και τρόπους ζωής, ανεξάρτητους από την αλαζονική  “Δύση”:

 • Τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα ημερολόγια είναι βασισμένα σε αστρονομικές παρατηρήσεις και συχνά σε θρησκευτικές δοξασίες, εορτές και τελετές.
 • Βάσεις για τα ημερολόγια απετέλεσαν οι κινήσεις του ήλιου ή/και της σελήνης
 • Υπάρχουν σήμερα τα εξής ημερολόγια, σε χρήση, στον κόσμο: Χριστιανικό, Ισλαμικό, Κινέζικο, Ινδικό, Ιουδαϊκό (επίσημο στο Ισραήλ), Αιθιοπικό, Περσικό, Μπαλινέζικο και το Μπαχαϊκό.
 • Υπήρχαν και παλαιότερα ημερολόγια που δεν είναι σε χρήση σήμερα αλλά τα αναφέρει εκεί για ιστορικούς λόγους: Της αρχαιότητας (διαφόρων λαών), το Ρωμαϊκό, της Γαλλικής επανάστασης, των Μάγια.
 • Υπάρχουν και προτεινόμενα  μελλοντικά ημερολόγια για να διορθωθούν σημερινά σφάλματα του Γρηγοριανού,  αλλά και άλλα που προτείνονται για χρήση σε μελλοντικά διαστημικά ταξίδια, αλλά και για χρήση σε μυθιστορήματα επιστημονικής (δηλαδή διαστημικής)  φαντασίας.

Καλή ανάγνωση και ευχές για καλή μας χρονιά, χωρίς χοντρές μαλακίες στη χώρα μας και στον κόσμο…  (κάθε χρόνο το λέμε αλλά πότε θα το δούμε!).

Advertisements

11 Responses to “Τα Ημερολόγια του κόσμου”

 1. Με νόημα Says:

  Ευχαριστώ για την “μνεία”!
  Είπα με την αρχή του χρόνου, να κάνω κι εγώ ένα blog http://noima2009.wordpress.com/ . Δέν έχω πολύ χρόνο για αρθρογραφία αλλά, μέσα στο δυνατό, θα προσπαθήσω να φέρω μιά όψη της …άλλης άκρης του κόσμου….

 2. Stazybο Hοrn Says:

  Πώς αλλιώς να αντιληφθείς το χρόνο, παρά μόνο μέσα από κάποια περιοδικότητα; Και ποια περιοδικότητα είναι ασφαλέστερη ως σήμερα παρά αυτή που αφορά την κίνηση ουρανίων σωμάτων; Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι ποιος κινείται και πώς, ενώ αυτό που υποβόσκει είναι το γιατί…

  καλή γρηγοριανή χρονιά, λοιπόν!

 3. despinarion Says:

  Επιφυλακτικη αισιοδοξια διακρινω.. αλλα και μια παραλειψη
  Ξεχασες εκεινα τα ημερολογιακια που ξεκολλας το χαρτακι και απο πισω γραφει :
  Πρωτοχρονια επερασα
  απο το παραθυρι σου
  στο κρυο ξεροσταλιασα
  Μαριτσα για χατηρι σου

  Καλη αρχη και παλι.

 4. NanaTsouma Says:

  Καλη χρονια και αμα θες κανενα ημερολόγιο από Λιβανη ή Καστανιωτη …πες μου…..να σε κληρωσω!!!!!χαχαχα
  Φιλια πολλά

 5. heliotypon Says:

  >Με νόημα: Να στήσεις ένα βλογάκι, γιατί όχι; Να μας γράφεις και νέα και περίεργα από την νέα πατρίδα σου…

  >Stazybo Horn: Ε, φυσικά, πάντα με τις περιοδικές κινήσεις μετριόταν ο χρόνος. Και τα ατομικά ρολόγια κι αυτά σ’ αυτήν την αρχή βασίζονται, αν και σε ατομική κλίμακα.

  >despinarion: Που τα θυμήθηκες αυτά! Έχω να δω τετοιο πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια, παράλειψή μου να μην τα αναφέρω!
  Καλή χρονιά σου εύχομαι
  εκεί, μακρυά, στα ξένα,
  κι απ’ το καινούριο σου γκουρμέ
  στείλε μπουκιά σε μένα…
  Φιλιά.

  >Νανα Τσούμα: Τι λες μωρές, τέτοιο δώρο, με κλήρωση θα μου κάνεις; Να έφτιαχνες ένα με φωτογραφίες που έβγαλες εσύ, μάλιστα!

 6. Stazybο Hοrn Says:

  Αυτό, όμως, που δεν είναι προφανές είναι η πίστη στην περιοδικότητα… ότι όλες οι περίοδοι είναι ίσες… ακόμη και σε μικροσκοπικό επίπεδο.

 7. N.Ago Says:

  αντε και Καλή Χρονιά! 😉

 8. heliotypon Says:

  Stazybo-Horn: Δεν είμαι ο πιο αρμόδιος να μιλήσω για χάος. Την εποχή που σπούδαζα δεν υπήρχε (ή μάλλον υπήρχε, αλλά δεν το σπουδάζαμε) το χάος. Υπήρχαν όμως άλλες θεωρίες (π.χ. αρχή απροσδιοριστίας Heisenberg, αβεβαιότητα για τη σωματιδιακή ή κυματική φύση του φωτός, η απροσδιοριστία στην ελαστική κρούση υπό γωνία, κ.α.). Φαίνεται ότι η φύση δεν συμπαθεί τα σταθερά και παίζει μ’ αυτά!

  >Ν. Αgo: Επίσης Καλή Χρονιά και σε σένα.

 9. Με νόημα Says:

  Το έκανα!
  http://noima2009.wordpress.com/ .

 10. Αόρατη Μελάνη Says:

  Καλή χρονιά, φίλε μου! να είσαι πάντα καλά!

  προσφάτως διάβαζα κι εγώ για τα ημερολόγια (είναι εποχιακή η τάση φαίνεται), προσπαθούσα βλέπεις να συλλέξω πληροφορίες που θα με βοηθούσαν να συντάξω το ημερολόγιο της θρησκείας της Ροζ Μονόκερω. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θυμάμαι ας πούμε ότι κάποιος λαός της αρχαιότητας είχε “εβδομάδες” των 5 ημερών, ενώ άλλοι δεν είχαν καθόλου τέτοια υποδιαίρεση.

  Το ημερολόγιο του Γρηγόρη καλό είναι, αλλά εγώ θα προτιμούσα να το ξεκινούσαμε με την Πρωτοχρονιά τοποθετημένη σε κάποια ισημερία ή σε κάποιο ηλιοστάσιο, και οι μήνες να έχουν όλοι την ίδια διάρκεια, 30 μέρες (στο τέλος του χρόνου θα μπορούσαν να προστίθενται οι επιπλέον 5 μέρες για να κλείσει ο λογαριασμός, και τα δίσεκτα να προστίθεται μία παραπάνω).

 11. heliotypon Says:

  >Με νόημα: Καλό. Καλορίζικο και με πολλές επισκέψεις.

  >Αόρατη Μελάνη: Το ημερολόγιο του Γρηγόρη είναι βασισμένο σε θρησκευτικές δοξασίες. Δεν με ενοχλούν οι 30/31 και 28+1 κάθε 4 χρόνια. Οι +πέντε μέρες νομίζω θα ήταν πολύ πιο δύσκολη διαδικασία. Τα ηλιοστάσια δεν τα τιμά ιδιαίτερα η χριστιανική θρησκεία. Οι αρχαίοι λαοί, τους απέδιδαν μεγαλύτερη σημασία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: