Θρησκεία του έρωτα…


Σε αντίθεση με τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες (Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό και Μωαμεθανισμό) που είναι ένοχες για την απάνθρωπη καταδίκη του σώματος και των ηδονών, πολλές από τις μεγάλες ανατολικές θρησκείες (αλλά και η αρχαία Ελληνική) λάτρεψαν το σώμα και τις ηδονές. Δεν είμαι βαθύς γνώστης της θρησκειολογίας (ούτε …ρηχός είμαι) αλλά πότε-πότε πέφτουν στον δρόμο μου κείμενα ή/και εικόνες που μαρτυρούν την απλότητα της ερωτικής ζωής που διδάσκουν οι θρησκείες της ελεύθερης ερωτικής έκφρασης (που γεννήθηκαν, κυρίως, στην Ινδία) και που, στη σημερινή υποκριτική δύση, θα χαρακτηρίζονταν ως πορνογραφήματα και θα αντιμετώπιζαν το βλοσυρό ύφος του εισαγγελέα, αν δεν είχαν χαρακτηριστεί “αρχαία τέχνη”.

Από e-mail που μου έστειλε φίλος πρόσφατα, με συνημμένες φωτογραφίες από έναν ναό (Khajuraho) αφιερωμένο στον Vardhamana (599-527 π.χ.) επιλέγω μερικές με ανάγλυφες ερωτικές σκηνές, για ενημέρωσή σας.

Παρατηρήστε την σχεδόν παιδική αγνότητα των σκηνών αυτών, που αποπνέουν χαρά, και κάντε τη σύγκριση με τις καταθλιπτικές εικόνες των χριστιανικών ναών, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν και σκηνές βίας (π.χ. ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη, ο Αγ. Γεώργιος που σκοτώνει τον δράκο, κ.α.).  Κάντε σύγκριση και των θρησκειών:  Η μία της χαράς και του έρωτα κι η άλλη του πόνου, του θανάτου και της ασκητικής. Είμαι κατά των θρησκειών, αλλά αν είναι μιά θρησκεία να κηρύσσει τη χαρά των πιστών και όχι για τις αξίες του θανάτου, του μαρτυρίου και της μιζέριας, χαλάλι της!

Στις φωτογραφίες βλέπετε γενική άποψη των ναών και ζουμάρισμα στις παραστάσεις που διακοσμούν τους τοίχους σε μεγάλη έκταση.


temples

scene-1

scene-2

scene-3

scene-4

Advertisements

13 Responses to “Θρησκεία του έρωτα…”

 1. exofthalmi Says:

  …θα εγκυψω πανω στο θεμα με περισση θερμη για να ανακαλυψω τις απλες χαρες του…..(αρες μαρες κουκουναρες)

 2. Με νόημα Says:

  Η επινόηση της αμαρτίας, που αναπόφευκτα δημιουργεί αισθήματα ενοχής, αλλα και φόβο αφού η αμαρτία έχει σαν αποτέλεσμα “το πύρ το εξώτερον, το ητιμασμένον υπο του διαβόλου και τοις αγγέλοις αυτού” είναι εκείνη που στις “μονοθεϊκές θρησκείες” έχει κάνει σκοπό της, να αφαιρέση την χαρά απο την ζωή των “πιστών”.
  Άρχων του σκότους ο διάβολος και βασιλεύς του κακού.
  Στον Σιντοϊσμό, δέν υπάρχει διάβολος. Ούτε γραπτοί κανόνες υπάρχουν αλλά ούτε και ορισμός της “αμαρτίας”.
  Δέν είναι περίεργο, σε μιά χώρα που δέν υπάρχουν, κατα την μονοθεϊκή λογική, ηθικοί φραγμοί, να παρατηρείται η χαμηλώτερη εγκληματικότητα;

 3. zoyzoy Says:

  Ναι στη χαρά του έρωτα σ’ενα ζευγάρι, όταν γίνεται όμως ο έρωτας πάνω από 2άτομα τότε συχώρα με αλλά είναι όργιο.Και οι σκηνές που μας δείχνεις αυτό μαρτυρούν.Και οι απόγονοί μας ύμνησαν τον έρωτα και το γυμνό αλλά δεν είδαμε ομαδικές απολαύσεις.(Εκτός αν καταστράφηκαν επιμελώς).Τίμησαν τον θεσμό και όχι καθαυτή την πράξη.

 4. ΤΟΝΙΑ Says:

  επιτηδες το κανεις σιγουρα:) το τραβαει ο οργανισμος σου εσενα παιδακι μου! τι να πω? οντος η χαρα ειναι ζωγραφισμενη στα προσωπα των αγαλματων (δηλαδη αφου μπορεσες να το δεις κ ολας:)) !!!!!!! (σχολιαζω μονο αυτο δηλαδη γιατι αν πω κατι αλλο θα ειναι βρισια και θα δεις και το δικο μου προσωπο να λαμπει απο χαρα)

 5. heliotypon Says:

  >exofthalmi: Απλές και σύνθετες χαρές, οι χαρές του έρωτα είναι όλο το νόημα της ζωής. Να εγκύψεις, σεβασμιωτάτη. Να εγκύψεις… (πρόσεχε μην …ενσκήψεις, κατά λάθος!) 🙂

  >Με νόημα: Αυτό το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό!

  >Zoyzoy: Γιατί ένα όργιο είναι αρνητικό; Αν οι άνθρωποι που συμμετέχουν το απολαμβάνουν, ποιος θα το απαξιώσει και με ποιά λογική και επιχειρήματα; Ποιός, αλήθεια και πώς απαξίωσε το όργιο; Μάλλον οι θρησκευτικής προέλευσης επιταγές!

 6. heliotypon Says:

  >ΤΟΝΙΑ: Φυσικά και θα είναι ζωγραφισμένη ( ή μάλλον σμιλεμένη) η χαρά στα πρόσωπά τους. Ο έρωτας είναι χαρά. ΚΑΙ ο ομαδικός, γι’ αυτούς που τους αρέσει και δεν έχουν υποστεί τις σκοταδιστικές και θανατερές επιρροές (ή έχουν απαλλαγεί απ’ο αυτές) της θρησκείας, η οποία τις έκανε και κοινωνικά ταμπού. Το να βρίσεις είναι τρόπος προσωπικού ξεσπάσματος για να εκτονωθείς κι αν σε χαλαρώνει κάν’το. Η απλή υποτίμηση, όμως, είναι πολύ μακρυά από τον ορθό λόγο που εκφράζεται με στέρεα επιχειρήματα και όχι με αναφορές σε ταμπού. Περιμένω τη βρισιά λοιπόν… 🙂

 7. heliotypon Says:

  >exofthalmi: Απλές και σύνθετες χαρές, οι χαρές του έρωτα είναι όλο το νόημα της ζωής. Να εγκύψεις, σεβασμιωτάτη. Να εγκύψεις… (πρόσεχε μην …ενσκήψεις, κατά λάθος!) 🙂

  >Με νόημα: Αυτό το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό!

  >Zoyzoy: Γιατί ένα όργιο είναι αρνητικό; Αν οι άνθρωποι που συμμετέχουν το απολαμβάνουν, ποιος θα το απαξιώσει και με ποιά λογική και επιχειρήματα; Ποιός, αλήθεια και πώς απαξίωσε το όργιο; Μάλλον η θρησκευτικής προέλευσης επιταγές!

 8. ΤΟΝΙΑ Says:

  αγαπη μου γλυκια οτι σε βολευει λες. ή μαλλον τα λες οπως τα βλεπεις εσυ. τα συναισθηματα κανεις δεν τα βιωνει ιδια με καποιον αλλο. ολοι τα βιωνουμε διαφορετικα. το ιδιο και τον ερωτα.

 9. heliotypon Says:

  >TONIA: Φυσικά και όπως τα βλέπω τα λέω. Εδώ εκφράζω τη δική μου οπτική γωνία. Εκείνο που προσπαθώ να επισημάνω είναι η επίδραση των δυτικών μονοθεϊστικών θρησκειών επάνω στην κοινωνική ηθική και η σπορά της ενοχής σχετικά με τον σωματικό έρωτα. Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης μολύνθηκε από τα αντιανθρώπινα και θανατερά σπέρματα της ηθικής του χριστιανισμού, που ενοχοποίησε το σώμα μας. Φυσικά προϋπήρξε ο Ιουδαϊσμός αλλά αυτός ήταν περιορισμένος σε μιά φυλή. Ακολούθησε πιστά και με μεγαλύτερη σκληρότητα ο μωαμεθανισμός για να τριτώσει το κακό. Ας απελευερωθούμε από τα φριχτά δεσμά αυτών των θρησκειών που οδήγησαν τον άνθρωπο στην τρέλλα!

 10. ΤΟΝΙΑ Says:

  εχεις δικιο απο τη πλευρα των αποτελεσματων. μονο που ολο αυτο δεν το δημιουργησε ο χριστιανισμος ουτε καποια αλλη θρησκεια. αλλα οι πιστοι αυτων των θρησκειων που βεβηλωσαν, μετεφρασαν και αλλαξαν οτι ακουσαν και διαβασαν προς οφελος τους.καταλαβαινεις τη διαφορα?
  κ ακομα επειδη εσυ τα βλεπεις καπως τα πραγματα αυτο δεν σημαινει οτι ετσι ειναι λοιπον!

 11. heliotypon Says:

  >TONIA: Τα αποτελέσματα προέρχονται και από τις διδαχές των θρησκειών αλλά και από τις επίσημες ερμηνίες των εκπροσώπων των θρησκειών. Π.χ. το μίσος για το σώμα, το σεξ και για τις γυναίκες το κήρυξε ο απόστολος Παύλος (που λόγω ερωτικής ανικανότητας ήθελε να κάνει και τους άλλους ανίκανους, αλλά με βάση τη θρησκεία!). Δεν ξέρω για τις άλλες θρησκείες, αλλά για τη χριστιανική αυτό είναι χαρακτηριστικό.

 12. madprofessorus Says:

  αυτή είναι θρησκεία…!πάντως όλα εναπόκεινται στο πως βλέπει ο καθένας μας τα πράγματα,εννοώ οτι όπως εγώ προσωπικά δε χρειάζομαι κάποια θρησκεία να μου πεί τι πρέπει να κάνω στη ζωή μου,έτσι δε τη χρειάζομαι κ στα…ερωτικά μου.είναι γεγονός πάντως ότι ο χριστιανισμός αποτρέπει τους ανθρώπους από μια χαρούμενη ζωή,καθώς αν ακολουθούσαμε κατά γράμμα την εντολή πχ για ολοκλήρωση των σχέσεων ενός ζευγαριού μετά το γάμο,πολλοί γάμοι θα καταντούσαν δυστυχισμένοι,καθώς αν δεν τα βρίσκεις με τον άλλο στο κρεβάτι πως θα ζήσει ο γάμος; αλλά ξέχασα…δεν προβλέπει τέτοιες απολαύσεις ο χριστιανισμός,ενα “ιεραποστολικό” για αναπαραγωγικούς σκοπούς κ τέρμα…

 13. Jeronimo Says:

  Megale Eleos!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: