Οι 10 μεγάλοι ‘Ελληνες…


Ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ , ακολουθώντας αντίστοιχη ενέργεια του BBC, έκανε ένα “δημοψήφισμα” για τους μεγαλύτερους ‘Ελληνες. Ψήφισαν χωρίς περιορισμό στον αριθμό των ψήφων που θα έριχνε ο καθένας. Χαζεύοντας τα ονόματα των 100 “πρώτων”  γέλασα και μελαγχόλησα.  Διαλέγω μερικά ακραία παραδείγματα , από τα ονόματα που εξέλεξαν οι συνέλληνες ως τα πρώτα 100 (μετά θα γίνει νέα επιλογή για τους 10):

Γεώργιος Παπαδόπουλος (ναι, ο δικτάτορας). Είμαι περίεργος πώς θα τον παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι στην τελετή που θα γίνει!

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Δε λέω. Συμπαθέστατη η μακαρίτισα, αλλά και για μεγαλύτερη Ελληνίδα, βρε παιδιά;

Νίκος Γκάλης: ‘Ενας απλός αθλητής είναι το παλλικάρι…

Πύρρος Δήμας: Ομοίως…

Θοδωρής Ζαγοράκης: Δεν το ήξερα αυτό το όνομα. Ενας ποδοσφαιριστής είναι ο άνθρωπος 🙂

Ιωάννης Μεταξάς: Ο  άλλος δικτάτορας. Η δικτατορική του δράση αμβλύνθηκε στην ιστορία από το “ΟΧΙ” του 1940, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί που τον θεωρούν μεγάλο!

Ελένη Μουζάλα: Μιά πιανίστρια είναι η γυναίκα, και όχι ιδιαίτερα μεγάλης καλλιτεχνικής ακτινοβολίας…

Κώστας Σημίτης: Ε, όχι και μεγάλος ο Σημίτης, αδέρφια!

Αριτοτέλης Ωνάσης: Πλούσιος, ναι. Ικανός επιχειρηματίας ναι. Αλλά μεγάλος;

Βέβαια, αν κάποιοι είχαν απεριόριστο χρόνο να ρίχνουν αβέρτα ιντερνετικές ψήφους, μπορεί να έβγαζαν και τον Γιαγκούλα ή τον Κοσκωτά. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κι αυτοί κάποιες ψήφους θα έλαβαν…

Χαζά παιχνίδια!

Advertisements

26 Responses to “Οι 10 μεγάλοι ‘Ελληνες…”

 1. MARIANNA Says:

  Καλημέρα
  άλλα περίμενα και άλλα βρήκα…μία κατάταξη σαρδανάπαλη, όπου πάνω από το Σωκράτη, το Σοφοκλή και το Σόλωνα φιγουράρει ο Σημίτης. Για να μη σχολιάσω τη θρησκεία με Χριστόδουλο, Μεγάλο Κωνσταντινο, Κοσμά Αιτωλό… πόση σχέση έχει η θρησκεία τους με την Ελλαδα, τον Ελληνισμό ?
  Με την ίδια λογική μπορούν να βάλουν και τον Ηλιάδη στους μεγάλους έλληνες αθλητές που δε μιλάει γρι Ελληνικά… Παπαχελάς υπογράφει…κρίμα

 2. houlk Says:

  Τελικά, ΚΑΙ η έννοια του μεγάλου, φαίνεται να ειναι εντελώς υποκειμενική και (ποιός ξέρει;) ίσως και λίγο κατασκευασμένη (με στόχο τι; – τη τηλεθέαση;) Για παράδειγμα, δε μου κολλάει ότι υπήρξαν πολλά ατομα, που ψήφισαν ταυτόχρονα τον “Αγνωστο Στρατιώτη”. Ενδεχομενως, πολλοί θα σκέφτηκαν ότι πρέπει να ανακηρύξουμε Μεγάλο, τον ανώνυμο έλληνα, τον άσημο, αλλά φανταζομαι ότι καθε ψηφοφόρος θα διατύπωνε την έννοια του ‘ανώνυμου’ με διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα να ‘σπάνε’ οι ψήφοι και η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση να μην μπορεί να αναδειχθει μέσα στα 100 πρώτα αποτελέσματα.

 3. Με νόημα Says:

  Τί σχόλιο θα μπορούσε να κάνει ένας ασήμαντος Έλληνας που σε μια χώρα, στην άλλη άκρη του κόσμου, που οι συμπατριώτες του μετριούνται σχεδόν μόνο στο προσωπικό της Πρεσβείας, που αγωνίζεται απλά να περάσει το Γεωγραφικό μόνο στίγμα της Ελλάδας; Αντιπαρέρχομαι!

 4. Stazybο Hοrn Says:

  οι κατηγοριοποιήσεις στη σχετική σελίδα είναι όλα τα λεφτά… Βυζαντινός ο Ελ Γκρέκο, πχ.

 5. zwaki Says:

  Ό, τι νά ‘ναι. Ψηψίζω τον γάτο μου τζόνη μου ως μεγαλύτερο Έλληνα.
  Υ.Γ. Και από πότε ο Μεταξάς είπε το “όχι”. Έλεος.

 6. k.s. Says:

  Μία αρκετά συνηθισμένη προσφώνησις μεταξύ Ελλήνων είναι τό “γειά σου μεγάλε”. Πώς λοιπόν νά μή θεωρεί σπουδαίους καί μεγάλους όλους όσους μέ οποιονδήποτε τρόπο έγιναν γνωστοί καί επώνυμοι; Πρίν από λίγο καιρό είδα τόν κατάλογο τών ονομάτων καί μέ έκπληξη διεπίστωσα ότι απουσίαζε ό Αριστοτέλης.

 7. despinarion Says:

  Για να δουμε και τα τελικα αποτελεσματα. Υπαρχει ιστοσελιδα με ολοκληρη τη λιστα. Αναρωτιεμαι αν ο Μακρυγιαννης η ο Βενιζελος ηταν μεσα.

 8. περιούσιος Says:

  Μια τέτοια ψηφοφορία, όπου ο ψηφοφόρος δεν έχει προσδοκία για κάποιο όφελος, ωθεί αρκετό κόσμο με ελαφρά ή στρεβλή συνείδηση, σκόπιμως διαμορφωθείσα ή όχι δεν ενδιαφέρει, των πραγμάτων να ψηφίσει ό,τι βλέπουμε και τραβάμε τα μαλλιά μας.
  Τώρα, που το σκέφτομαι, όμως, γιατί να την πληρώσουν τα ωραία (και λίγα) μαλλάκια μου για τον ανόητο τρόπο σκέψης κάποιων συμπολιτών μου;

 9. Ανασαιμιά Says:

  Ε όχι!
  Αυτό είναι τελείως απαράδεκτο(ν)!
  Ψήφισαν αυτούς και άφησαν έξω τον Γκουσγκούνη; Αν είναι δυνατόν!

 10. Αόρατη Μελάνη Says:

  Ανασαιμιά, να αγιάσει το στόμα σου! Με πρόλαβες!

 11. heliotypon Says:

  >MARIANNA: Υποψιάζομαι ότι αυτές οι “εκλογές” δεν έχουν καμία αυθεντικότητα. Πρώτον επειδή οι ψηφίσαντες δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα αλλά και επειδή όσοι διέθεταν διάθεση, χρόνο και φανατισμό έρριξαν πολλαπλές ψήφους. Ε, πώς να εξηγηθεί ο Παπαδόπουλος ανάμεσα στους 100; Και μόνο αυτός φτάνει για να κηρυχθεί το παιχνίδι άκυρο.

  >houlk: Ο άγνωστος στρατιώτης θα μπορούσε, συμβολικά, να ισχύει. ‘Οπως αποκαλούμε ήρωα τον μέσο μισθοσυντήρητο, έτσι θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε μεγάλον το πεσόντα υπέρ ελευθερίας. Αλλά ο Παπαδόπουλος, μωρέ;

  >Με νόημα: Εσύ ειδικά, ως ελληνάκι της διασποράς, έχεις αυξημένο δικαίωμα…

  >Stazybo Horn: Γι’ αυτό απεκάλεσα αυτά τα παιχνίδια χαζά!

  >zwaki: Για το γάτο σου καμία αντίρρηση! Βυζαντινός ο Θεοτοκόπουλος! Αφού κάποιοι έχουν ταυτίσει την Ελλάδα με το Βυζάντιο, τι να πω!

  >k.s.: Ο Αριστοτέλης έχει καταργηθεία, από πολλού, στην Ελλάδα! Η λογική που δίδαξε έχει αντικατασταθεί από το εντελώς παράλογο!

  >despinarion: Νομίζω ο Βενιζέλος είναι. Για τον Μακρυγάννη δεν θυμάμαι αλλά η λίστα είναι στο διαδίκτυο. Μπορείς να το τσεκάρεις.

  >περιούσιος: ‘Αστα τα μαλλάκια σου στη θέση τους… Καλά τα είχε πει ο …Εθνάρχης: “Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο”. Από τα λίγα σωστά που είπε!

  >Ανασαιμιά: ‘Ελα ντε. Θα τον ψήφιζα ευχαρίστως, αλλά δεν το σκέφτηκα! Τουλάχιστον αυτός δίδαξε την σεξουαλική ελευθερία και την απόλαυση. Γειά σου δάσκαλε Γκουσγκούνη!

  >Αόρατη Μελάνη: Συμφωνούμε. Εγώ δεν το σκέφτηκα!

 12. tsaousa Says:

  Αηδίες όπως πάντα!

 13. dsquared23 Says:

  DAGOTO G. DASKALAKH-AGGELOPOYLOY, EINAI TO INDALMA MOY! OTAN MEGALOSO 8ELO NA THS MIASO, XA, XA!!!!!

  DIN

 14. heliotypon Says:

  >Tsaousa: Είδες;

  >dsquared23: ‘Αντε, όταν μεγαλώσεις να κάνουμε άλλη μιά δόση Ολυμπιακούς Αγώνες με σένα στο πηδάλιο!

 15. dsquared Says:

  Λεγε μου τετοια να την ψωνισω περα για περα…

  din

 16. outopia Says:

  Να εισαι σιγουρος οτι παρα ειναι αντικειμενικη η ερευνα…
  Δεν καταλαβαινω την αντιδραση σου..

  Αν ψηφιζαν δεκαεκατομμυρια ελληνες δημοκρατικα
  πολυ πιθανον να εβγεναν στου 100 οι Α.Πανια και η Β.λοη..

  Ο Κ.Σημιτης θα επρεπε να ειναι στους δεκα πρωτους…
  και αν γινει μετα απο 30χρονια αναλογη δημοσκοπηση
  μαλλον θα ειναι….

  Αληθεια ποιες ειναι οι μουσικες σου γνωσεις και κρινεις
  την Κ.Μουζαλα?

 17. heliotypon Says:

  >dsquared: Είμαστε χώρα ψωνισμένων, γενικά. Δεν πειράζει αν την ψωνίσεις κι εσύ…

  >outopia: α) Δεν την βρίσκω αντικειμενική, αφού μπορεί καθένας να ψηφίζει μέχρι και 50 ή περισσότερες φορές. Αν κάποιοι είναι υστερικοί (ή φανατικοί) και βάλουν στόχο να επιπλεύσει η δική τους προτίμηση μπορούν να το πετύχουν, αφού θα ψηφίζουν επαναληπτικά, ενώ άλλοι θα ρίχνουν μία ψήφο μόνο.
  β) Οι ψηφοφορίες πρέπει να είναι δημοκρατικές, δεν νομίζεις; Πώς αλλιώς εννούται; Κι αν έβγαιναν οι Πάνια ή η Λόη με δημοκρατική ψηφοφορία, με γειά τους με χαρά τους. Εδώ έχουν εκλεγεί και μάλιστα για να μας κυβερνήσουν, πολύ χειρότεροι…
  γ) Σχετικά με τον Σημίτη, δική σου η προτίμηση.
  δ) Δεν κρίνω μουσικά την Μουζάλα. (δεν έχω τα φόντα, άλλωστε). Απλώς νομίζω ότι δεν μπορείς να την πεις και μεγαλύτερη Ελληνίδα, σε σύγκριση με άλλες προσωπικότητες. Δεν ξέρω τι εξαιρετικό έκανε. Νομίζω ότι στο μέγεθός της υπάρχουν πολλές χιλιάδες ‘Ελληνες…

  Αυτά.

 18. Periergos Says:

  Είναι κάτι παρόμοιο με την ψηφοφορία για τα “νεότερα”??? θαύματα του κόσμου, μια παρωδία -αν θυμάστε- όπου όποια χώρα είχε μεγαλύτερη προσβασιμότητα (περισσότερους ψήφους) μέσω ιντερνέτ ανάδειξε το ανάλογο “θαυμα”.Ολοι αυτοί προσπαθούν να “πουλήσουν” και σκαρφίζονται διάφορους τρόπους, αυτός είναι ακόμη ένας…..

 19. GDraco94 Says:

  Το θέμα είναι ότι σε 100 χρόνια ονόματα όπως ο Περικλής Και ο Πλάτωνας Θα είναι ακόμα στη λίστα οι υπόλοιποι, που μέσα στους τελευταίους αιώνες έγιναν γνωστοί θα έχουν ξεχαστεί!!!

 20. Μανωλης Says:

  Υ.Γ. Και από πότε ο Μεταξάς είπε το “όχι”. Έλεος.

  Zωάκι, κι όμως σύμφωνα με την ιστορία αυτός το είπε το όχι.
  Δηλαδή αρνήθηκε να παραδώσει την Ελλάδα και αν διαβάσεις λίγο ιστορία θα δεις ότι δεν προλαβαίναμε να πούμε ναι!!!!

 21. Γεωργίου Αριστος Says:

  Ο Μεταξάς ίδρυσε το ΙΚΑ. Οι δημοκράτες το διαλύουν!!! Ο κ. Σιμήτης πρώτος διόρισε ανθρώπους χωρίς ασφάλεια στο ΙΚΑ (βλέπε σχολικοί φύλακες, ενοικιαζόμενα άτομα κλπ. Το έργο του συνέχισαν οι ΝΔ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 22. Anonymous Says:

  το μόνο καλό που είχε αυτοι οι εκπομπή είναι ότι ανέδειξε μέσα στην τελκη 10αδα ατομα που άξιζαν, οπως ο ιατρος παπανικολάου, και τον κολοκοτρόνη.

  Ισως και τον καποδίστια και τον περικλή,(προσωπική μου άποψη ο Μ.Αλέξανδρος δεν πίστευα ότι θα βγει 1ος) Δεν μπορω να χαρακτηρήσω σαν μεγαλύτερο έληνα 1αν κατακτητη…

 23. foivos Says:

  Ο Μεταξάς, που λένε κάποιοι δικτάτορα, δημιούργησε το Ι.Κ.Α, περιόρισε την εργασία από 12-14 ώρες σε 7-8, έφτιαξε και μια αμυντική γραμμή, όμως το Ρούπελ, για την προστασία της χώρας. Δεν χρέωσε το κράτος, δεν έφτιαξε βίλες, δεν τα παράτησε όταν κήρυξαν το πόλεμο οι Ιταλοί, να πάει στο Παρίσι όπως η Μερκούρη, ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής και τόσοι άλλοι “εξόριστοι”……. Ο Ωνάσης έκανε την Ελλάδα μεγάλη ναυτική δύναμη, έφτιαξε μια Ολυμπιακή που έτρωγαν οι επιβάτες, κυριολεκτικά, με ασημένια πηρούνια, και όταν την πήρε το δημόσιο, ρίμαξε. Μπορεί να μην είναι μεγάλος, αλλά είναι πολύ καλύτερος από τη Μερκούρη, το Σημίτη, και τόσους άλλους…Για τους άλλους, που γράψατε εδώ, συμφωνώ… Γιατί από τους 100 που έβγαλαν, συμφωνώ μόνο για τους 30…

 24. giannis agiannis Says:

  Είναι λυπηρό που όλοι τόσο ασυλλόγιστα και πολλές φορές, πωρωμένα, νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, διατυπώνουν επαναλαμβάνω την “αδιαμφισβήτητη” άποψή τους. Κυρίως κάνουν το λάθος και είναι απόλυτοι για τις απόψεις τους αυτοί που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στη δημοκρατία. Στη δημοκρατίες ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Δεν παραγνωρίζονται οι αλήθειες, όπως ότι ο Ι. Μεταξάς ίδρυσε το Ι.Κ.Α. ότι ο ίδιος αντέκρουσε επιτυχώς τις Ιταλικές επιθέσεις, και άλλα πολλά. Διαφωνώ κι εγώ με τον τρόπο που έγινε πρωθυπουργός, καθώς και με τις ενέργειες του υπουργού του των εσωτερικών, αλλά τολμώ να παραδεχθώ και τις επιτυχίες του. Αυτό είναι ” Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ” και όχι ο φανατισμός. Τότε σε τι διαφέρετε, κύριοι απ’ αυτά που με τόση μανία, τυφλά κατηγορείτε;;; Μήπως αν σας δυνόταν η ευκαιρία θα ήσασταν δικτάτορες τύπου Ιωαννίδη;;;

 25. heliotypon Says:

  >foivos: Μα ΗΤΑΝ δικτάτορας ο Μεταξάς. Δεν το λένε απλώς κάποιοι. Δεν αρνούμαι τα θετικά που έκανε, αλλά δεν μπορώ να θεωρήσω “μεγάλον” έναν δικτάτορα, που χρησιμοποίησε βία και μοίρασε τόσον πόνο σε πολλούς πολίτες της χώρας (βλ. βασανιστήρια Μανιαδάκη). Η δημοκρατία είναι, για μένα, αξία που όποιος την καταπατά και την περιφρονεί, δεν μπορεί να λέγεται μεγάλος!

  >giannis agiannis: Συμφωνώ. Δεν ξέρω πόσοι συνέλληνες δεν θα γίνονταν δικτάτορες αν τους δινόταν η δυνατότητα! Μάλλον πολλοί θα γίνονταν. Δεν είμαστε και πολύ δημοκρατικός λαός. Αυτό φαίνεται στην καθημερινότητά μας. Και οι “δημοκράτες” (του κώλου) που μας κατάκλεψαν όντας εκλεγμένοι άρχοντες δεν ήσαν καλλίτεροι από τον Ιωαννίδη. Αλλά αυτός πέθανε στη φυλακή και δικαίως. Αυτοί μένουν ατιμώρητοι να γλεντήσουν τα κλεμένα!

 26. giannis agiannis Says:

  Δηλαδή ο Πάγκαλος, ο Τσοχατζόπουλος, η σουπιά ή θείο βρέφος, ο Μαυράκης (αν φώναζε για δημοκρατία, ο κύριος, μέχρι και ο Μέγας Ανδρέας του είπε: “Είπαμε κ. Μαυράκη να κάνουμε και κανένα δώρο στον εαυτό μας αλλά όχι και 500 εκατομμύρια! 1983! με τις υγείες μας), ακολούθως ο Σημαιοφορίδης και τόσα άλλα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ” καθάρματα και σήμερα ακόμη … και πάει λέγοντας… Ζήτω λοιπόν η Δημοκρατία της μάσας! Ω Φοίβε που κατά δήλωσή σου την λατρεύεις. Δημοκρατία πρώτα από όλα είναι η σωστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η σωστή διανομή των εθνικών πόρων σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: