Αγρότες…


Σχεδόν κάθε χρόνο οι αγρότες μας κάνουν έντονη την παρουσία τους με τα τρατκέρια τους στους εθνικούς δρόμους. Δεν ξέρω πόσο δίκιο έχουν στις διεκδικήσεις τους (μάλλον κάποιο δίκιο θα έχουν),  αλλά απ’ ό,τι έχω καταλάβει, ο καυγάς είναι για τις επιδοτήσεις. Σίγουρα η δουλειά του αγρότη δεν είναι εύκολη αλλά μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η γεωργία μας βρίσκεται δεκαετίες πίσω. Ενώ η υπόλοιπη χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία, νομίζω η αγροτική παραγωγή, “προστατευμένη” από τις καταραμένες επιδοτήσεις, έχει μείνει πολύ πίσω.

Το κράτος δεν φαίνεται να βοηθά τους αγρότες να εξελιχθούν κι αυτοί έμαθαν να τους χαϊδεύουν οι πολιτικοί για ψηφοθηρία.  Η Ευρωπαϊκή κοινότητα έχει πληρώσει δισεκατομμύρια σε “επιδοτήσεις” και κίνητρα που νομίζω ότι, τελικά, λειτουργούν σαν αναισθητικό ή μαστουρωτικό και δεν ενθαρρύνουν τον αγρότη να αναζητήσει νέες καλλιέργειες και νέους τρόπους παραγωγής, νέες αγορές και τρόπους να διαθέσει το προϊόν του. Κι έτσι μείναμε στην εποχή του (κακής ποιότητας και υδροβόρου) βαμβακιού, του καπνού και του σταριού, ενώ η Ευρώπη, (με δυσμενές κλίμα), το Ισραήλ (με πολύ ξηρό και θερμό κλίμα) αλλά και οι χώρες της νότιας Αμερικής,  παράγουν πλήθος ποιοτικών προϊόντων που εισάγονται και σε μας. Λεμόνια Αργεντινής, ροδάκινα Χιλής, ραπανάκια Ισραήλ, τομάτες Βελγίου, λάχανα Ολλανδίας  (αφήστε τα άνθη που έχουμε ρεκόρ εισαγωγής από Ολλανδία!).

Σήμερα το πρωί  άκουσα τον Καλαμίτση (Πρωινές Xειρηλασίες Real FM 97,8 ΜΗΖ) να διαβάζει μιά λίστα από προϊόντα που παράγουν ορισμένοι αγρότες και που πηγαίνουν πολύ καλά. Προϊόντα πρωτοποριακά και με μεγάλη ζήτηση στην ντόπια και στην ξένη αγορά, που δεν χρειάζονται ούτε επιδοτήσεις ούτε άλλες …ελεημοσύνες για να βγει το μεροκάματο και που πάνε πολύ καλά. Δεν κατέγραψα τη λίστα και δεν μπορώ την επαναλάβω αλλά σίγουρα είναι γνωστή στους υπεύθυνους(;).  Βέβαια, αυτά το προϊόντα υποψιάζομαι ότι χρειάζονται αρκετή δουλειά στο χωράφι, στο γραφείο και στο εργαστήριο (ναι, οι σύγχρονοι αγρότες έχουν γραφεία και εργαστήρια) και όχι στο καφενείο!

Μήπως είναι και το καφενείο μιά από τις αιτίες του προβλήματος;

26 Responses to “Αγρότες…”

  1. Artanis Says:

    Na deis ” feta” made in NZ, na trelatheis…
    Kalo mhna, file mou…

  2. Με νόημα Says:

    Επειδή με αγρότες ασχολούμαι, μιά και εισάγω τα προϊόντα τους, δέν θάλεγα πως φταίει το κράτος που δέν εκσυγχρονίζονται. Μάλον η πρέφα και η μπιρίμπα φταίνε.
    Δέν γνωρίζω τί ζητάνε. Γνωρίζω όμως, πως τα προϊόντα τους, αυτά τουλάχιστον με τα οποία εγώ έχω σχέση (λάδι, κρασί, ελιές, μέλι, τυροκομικά), είναι πολύ ακριβώτερα σε σύγκριση με τα Ιταλικά, Γαλλικά ή Ισπανικά αντίστοιχα.
    Απλά οι επιδοτήσεις, τους εξασφάλησαν μεγαλύτερο χρόνο για ταβλι.
    Όσο για την κυβέρνηση, καί τις προηγούμενες, φταίει που τους επιτρέπει να κλείνουν τους δρόμους. Η παρακόλυση των συγκοινωνιών, είναι ποινικό αδίκημα. Σε καμία περίπτωση δέν θα βρισκόμουνα στην αντίθετη πλευρα σε όσους διεκδικούν δίκαια αιτήματα. Δέν υπάρχει όμως δικαίωμα των λίγων, ενάντια στο δικαίωμα των πολλών να κινούνται ελεύθερα. Αν πρέπει κάτι να αποκλείσουν, ας αποκλείσουν την Βουλή, μαζί με τους 300.

  3. orck Says:

    δεν νομιζω οτι φταιει το καφενειο, φταινε οι κυβερνησεις που επετρεψαν στους αγροτες να ειναι ολη μερα καφενειο

  4. zwaki Says:

    Με μεγάλη ευκολία σταυρώνετε τους αγρότες κρίνοντας από απόσταση ασφαλείας. Καλό είναι όταν θες να αγγίξεις ένα φαινόμενο να μη ξεκινάς από την παθολογία του. ΕΝ πάσει περιπτώσει αν γουστάρεις να ξεκινήσεις από την παθολογία πρέπει να έχεις γνώση. Ουτε άγνοια ούτε ημιμάθεια. Πολύς λόγος για τα καφενεία και για το τάβλι. Προφανώς εσείς που το λέτε αυτό είσαστε ολημερίς στην φαμπρικά και λιώνετε στη βιοπάλη οπότε στα δικά σας μάτια φαντάζει τρελλή κραιπάλη ο καφές που θα πιει στον κυρ Μήτσο ο αγρότης!

  5. zwaki Says:

    Και ας πάμε στα λιγότερο ανάλαφρα. Γνωρίζετε ότι ο “οκνηρός” αυτός αγρότης, ο “τζογαδόρος” που με τα λεφτά της φιλεύσπλαχνης Ευρωπαϊκης Ένωσης τολμά και παίζει τάβλι και πίνει και καφέ (ο “βρωμύλος”, ντροπή του!) είναι τις περισσότερες φορές παροπλισμένος ? Γνωρίζετε ότι οι περισσότερες καλλιέργειες έχουν πια απαγορευθεί? Όσες, δε, επιτρέπονται σκοπιμως οδηγούνται στον μαρασμο. Γνωρίζετε πόσο πουλάει το κιλό ο αγρότης και πόσο πωλείται το αλεύρι ή το ψωμί? Το γαλατάκι που βάζετε κάθε πρωί στον καφέ σας (αν δεν είναι ολανδικό η βουλγάρικο) ξέρετε πόσο το πούλησε ο “τεμπελχανάς” ο κτηνοτρόφος στον έμπορο? Πόσοι κερδοσκοπούν στις πλάτες των αγροτών? Πόσοι θέλουν να τους κρατήσουν στο σκοτάδι? Γιατί αν ξυπνήσουν τότε … πρόβλημα…. ¨Εχω πολλά να πω αλλα δε χρειάζεται. Ο καθένας έχει διαμορφωμένη αντίληψη και δύσκολα ακούει. Έχουμε μάθει να ακούμε μόνο την φωνή του εγώ μας, αρνούμενοι να δούμε τι παίζει σε άλλο έργο. Τέλος, Θα ήταν παράλειψή μου να μη θίξω το θέμα των επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις είναι ένα θέμα στο οποίο καμία ανάμειξη δεν έχουν οι αγρότες. Επιτρεψτε μας να καλλιεργήσουμε τη γη και παρτε τις επιδοτήσεις, χάρισμάς σας. Περισσότερα δεν θα πω για το θέμα αυτό,τουλάχιστον όχι ανώνυμα! Κλεινω με μια πρόταση. Καλώ όποιον θέλει να καλοπεράσει όπως οι υπόλοιποι αγρότες να έρθει για μια εδβομάδα στο χωριό μου για να βιώσει την ευτυχία της αγροτικής ζωης. Θα συμμετέχει στο καθαρισμα της (επιδοτούμενης) στάνης και των αρνιών, στο άρμεγμα κλπ. ΑΝ προκύψει και καμια γέννα εστέ ετοιμοι. Επίσης θα τσαπίζει μερικά στρέμματα γης που αγριεψαν από την αγρανάπαυση και το βραδάκυ θα παει να παιξει τάβλι στου κυρ μητσου. Κερνάμε και καφε (επιδοτούμενο). Θα ήταν χαρά μας να σας προσφέρουμε τέτοια χλιδή.

  6. zwaki Says:

    Α, ξέχασα. Εννοείται ότι είναι λάθος το να κλείνεις τους δρόμους. Όχι επειδή είναι ποινικό αδίκημα. Αλλά επειδή είναι ένας πολύ κουτός τρόπος αντίδρασης, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των κομμάτων. Αν συνειδητοποιήσαν οι αγρότες την δύναμη που έχουν ΑΝ…ΑΝ…..τα πραγματα θα ήταν πολύ απλά.

  7. Με νόημα Says:

    Επειδή φένεται πως για μένα εξεφώνησε Φιλιππικόν το Ζωάκι, θα πρέπει να επεκταθώ λιγάκι. Έτσι για να υπαρχει και αντίλογος.
    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απο τις τιμές.
    1. Γάλα. Τιμή παραγωγού η ακριβώτερη στην Ευρωπαϊκή ένωση.
    2. Τιμή ελαιολάδου, ομοίως.
    3. Καί οι ελιές (βρώσιμες).
    Αναφέρομαι μόνον στα προϊόντα που έγώ διακινώ. Άν όμως επεκταθώ, θα πρέπει ανα αναφέρω και τις τιμές των φρούτων (κομπόστες που κυρίως τυποποιούν οι Συνεταιρισμοί στην Βόρειο Ελλάδα) τρπλάσια των ανταγωνιστών.
    Να πώ για το τσάπισμα και το άρμεγμα; Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, σκοπό είχαν νομίζω τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής. Όχι τον εμπλουτισμό του αγροτικού εισοδήματος, ώστε να περιοριστεί στο ελλάχιστο η “σκληρή” χειρονακτική εργασία. Αλλά και αυτήν, δέν την κάνουν πιά οι Έλληνες αγρότες, την κάνουν οι Αλβανοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και όποιοι άλλοι μετανάστες, με αποδοχές πείνας.
    Αν οι αγρότες, αλά και οποιαδήποτε άλλη μερίδα του λαού, έχουν αιτήματα και σαφώς έχουν διότι πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση, των κλείσιμο των δρόμων ή άλλες ενέργειες που εμποδίζουν την ελεύθερη καθημερινότητα, μόνο αρνητικά για τους ίδιους αποτελέσματα μπορεί να έχει, αφού διεγείρεται η κοινή γνώμη εναντίον τους.
    Δέν διαφωνώ με την άποψη ότι οι αγρότες είναι αντικείμενο εκμετάλευσης των πολιτικών ή και κάποιων μεγαλοεμπόρων. Η απάντηση όμως δέν βρίσκεται στα στενά των Τεμπών, ούτε στην ταλαιπωρία των πολιτών. Βρίσκεται στην οργανωμένη και προγραμματισμένη συλλογική προσπάθεια.
    Βρισκεται στην αναβάθμηση και εκσυγχρονισμό των Συνεταιρισμών και την μεταμόρφωσή τους σε δυναμικά, εμπορικά μέτωπα των αγροτών, όχι παλαιολιθικά εκτρώματα με δημοσιουπαλληλική νοοτροπία όπως είναι σήμερα (με μία δυό εξαιρέσεις).
    Βρίσκεται εν τέλει, στην αλλαγή νοοτροπίας των ίδιων. Η ευημερία και προκοπή, αποκτούνται με την σκληρή δουλιά, και τον σωστό προγραμματισμό, όχι με δωρεές και θαλασσοδάνεια.
    Όταν όλοι ζητάνε να πάρουν, ποιός τελικά πρέπει να δώσει;

  8. zwaki Says:

    Άυτο που διακρίνω είναι μια εμπαθεια απέναντι στους αγρότες. Δε γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρεσαι όταν μιλάς για αγρότες απατεώνες που παιρνουν χοντρές επιδοτήσεις (υποννοείς παράνομες?) ή για αγρότες που ξύνονται όλη μέρα και εκμεταλλεύονται αλβανούς και βούλγαρους. Νομίζω ότι έχω δικαίωμα να γνωρίζω μερικά πράγματα καλύτερα από εσένα, με Νόημα, διότι εγώ είμαι μέσα στο πρόβλημα και ξέρω τι σημάινει αγροτιά. Εσυ δεν είσαι.
    Συμφωνώ για τους συνεταιρισμούς, στο ακραιφνώς καπιταλιστικο μας κράτος περίμενες άλλου τύπου συνεταιρισμούς?
    Και επιτέλους αυτή η καραμέλα με τις επιδοτήσεις ας παύσει. Εσεις θεωρείτε ότι η Ε.Ε. έχει κάνει τεμπέληδες τους αγρότες και η γνώμη σας δεν θα αλλάξει. Πειτε το αυτό και στον γνωστό μου που με επιδοτήσεις και με δάνεια αγόρασε σύγχρονο εξοπλισμό για να καλλιεργήσει τους αγρούς του, λίγο καιρό, όμως, αργότερα οι δυο κύριες καλλιέργειες της περιοχής του απαγορεύθηκαν, αφήνοντάς του αμανάτι τα – ακόμη χρωστούμενα – γεωργικά του μηχανήματα.
    Λϊγη αλληλεγγύη ζητούν οι αγρότες. Εντάξει δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί, είπαμε, ο καθένας ζει στον μικρόκοσμό του και ότι εξώτερο είναι άγνωστο έως και εχθρικό.
    Αλλα τουλάχιστον μη δυσφημείτε τους αγώνες των εργαζομένων.

  9. menoima Says:

    Ζωάκι δέν απεκάλεσα κανένα απατεώνα. Αναφέρθηκα σε επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων. Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού, είναι και η αλλαγή καλλιέργειας. ‘Οταν καλλιεργούνται προϊόντα για τα οποία δέν υπάρχουν αγοραστές, φυσικό είναι να υπάρχει πρόβλημα, όταν μάλιστα έχουν γίνει επενδύσεις.
    Δέν έχω εμπάθεια απέναντι στους αγρότες. Το αντίθετο μάλιστα. Έχω όμως δικαίωμα να διαμαρτύρωμαι κατά οποιουσήποτε, που ετσιθελικά και παράνομα, περιορίζει την ελευθερία των ανθρώπων, που δέν του έφτεξαν σε τίποτα.
    Δεν γνωρίζω άν η Ε.Ε. έκανε τους αγρότες τεμπέληδες ή άν είταν και προηγουμένως. Γνωρίζω όμως πως πρίν να έρθουν νόμιμοι ή παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα, η ύπαιθρός είχε ρημάξει. Όσο για την εκμετάλευσή τους, δέν νομίζω πως χρειάζεται σχόλιο.

  10. Σοφια Says:

    Αγαπητέ,
    σήγουρα υπάρχουν και αυτοί που πέρνουν την επιδότηση για το Ναβάρα, και το σπίτι, αλλά δεν είναι λάθος του καθενός, είναι πρόβλημα πολιτικής διαχείρησης. Το θέμα είναι η τρομερή εκμετάλλευση των ενδιάμεσων. Παράδειγμα να σου πω. Ο γαμπρός μου είναι ψαράς, έχει δύο καίκια, δουλεύει χειμώνα καλοκαίρι, και θεωρείται από τους καλούς και πετυχημένους. Η αδελφή μου έχερι δική της δουλειά. Τα βγάζουν πέρα, ως μικρομεσαίοι. Ο ψαρομανάβης που πάει τα ψάρια, έχει βίλα στην μύκονο και σπουδάζει τα παιδιά του στο Χάρβαντ. Ο πεθερός μου είναι κτηνοτρόφος. Πολύ πουλάει στον χασάπη σε αναλογίας τιμής το κιλό όπως πολύ παλαιότερα, όμως ο χασάπης κερδίζει 10 φορές πάνω. Χώρια οι τροφές πόσο έχουν ανέβει. Το γάλα το πέρνει η ΦΑΓΕ και τους βάζει το μαχαίρι στο λαιμό. Αν δεν δίνουν στην εταιρία το δίνουν στους τυροκόμους που έχουν και καταστήματα. Δεν τους πληρώνουν, και τους αναγκάζουν να κλείνουν τον λογαριασμό με πράγματα.
    Δεν είναι όλοι οι αγρότες οι 5 που έχουν τον κάμπο.
    καλημέρα

  11. Σοφια Says:

    Αγαπητέ,
    σήγουρα υπάρχουν και αυτοί που πέρνουν την επιδότηση για το Ναβάρα, και το σπίτι, αλλά δεν είναι λάθος του καθενός, είναι πρόβλημα πολιτικής διαχείρησης. Το θέμα είναι η τρομερή εκμετάλλευση των ενδιάμεσων. Παράδειγμα να σου πω. Ο γαμπρός μου είναι ψαράς, έχει δύο καίκια, δουλεύει χειμώνα καλοκαίρι, και θεωρείται από τους καλούς και πετυχημένους. Η αδελφή μου έχερι δική της δουλειά. Τα βγάζουν πέρα, ως μικρομεσαίοι. Ο ψαρομανάβης που πάει τα ψάρια, έχει βίλα στην μύκονο και σπουδάζει τα παιδιά του στο Χάρβαντ. Ο πεθερός μου είναι κτηνοτρόφος. Πουλάει στον χασάπη σε αναλογίας τιμής το κιλό όπως πολύ παλαιότερα, όμως ο χασάπης κερδίζει 10 φορές πάνω. Χώρια οι τροφές πόσο έχουν ανέβει. Το γάλα το πέρνει η ΦΑΓΕ και τους βάζει το μαχαίρι στο λαιμό. Αν δεν δίνουν στην εταιρία το δίνουν στους τυροκόμους που έχουν και καταστήματα. Δεν τους πληρώνουν, και τους αναγκάζουν να κλείνουν τον λογαριασμό με πράγματα.
    Δεν είναι όλοι οι αγρότες οι 5 που έχουν τον κάμπο. Όσο αφορά το καφενείο, ίσως δεν ξέρεται ότι κάθε δουλειά πρέπει να γίενι στην ώρα της, και η γη δεν δουλεύει οκτάωρο.
    καλημέρα

  12. Με νόημα Says:

    Αγαπητή Σοφία,
    Νομίζω πως πρέπει να ξαναδιαβάσεις τις αναρτήσεις μου. Δεν διαφωνώ πως οι αγρότες είναι αντικείμενο εκμετάλευσης καθώς επίσης, σαν έμπορος, γνωρίζω απο κακοπληρωτές. Εκείνο που τονίζω είναι εκσυγχρονισμός και οργάνωση. Οργανωμένοι και ενωμένοι, μπορούν χωρίς ακραίες κινήσεις που στρέφονται εναντίον αυτών που ούτε φταίνε, ούτε και είναι αρμοδιοι για να αλλάξουν κάτι.
    Απο την δική μου σκοπιά, εγώ που εισάγω Ελληνικά Προϊόντα (χωρίς μεσάζοντες), βλέπω πως οι τιμές που μου δίνουν οι παραγωγοί, δέν είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με εκείνες των Ιταλών, των Ισπανών ή των Γάλλων που έχουν τα ίδια με μας προϊόντα. Για να μπορέσουν οι αγρότες να ξεφύγουν απο τα δόντια των καρτέλ, πρέπει να αποκτήσουν οι ίδιοι δύναμη και απ’ ευθείας πρόσβαση στην αγορά. Αν όμως οι τιμές είναι υπέρογκες, ή διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος της ετήσιας πααραγωγής που δέν ενδιαφέρεται για τις συνθήκες της αγοράς, πάλι δέν θα υπάρχουν αγοραστές. Επίσης, πρέπει να γίνονται στοχευμένες καλλιέργειες. Άν κανένας π.χ. δέν θέλει να αγοράσει καπνά, γιατί συνεχίζουμε να τα παράγουμε;
    Πρέπει τελικά οι αγρότες να ενωθούν και να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις (όπως και όλοι σχεδον οι κλάδοι διεθνώς) και όχι να στηρίζουν τις ελπίδες τους στην όρεξη κάθε πολιτικάντη, ντόπιου ή ευρωπαίου.

  13. zwaki Says:

    Σε κάθε περίπτωση οι νεοέλληνες δεν διακρίνονται σε αγρότες και μη αγρότες αλλα σε ευσυνείδητους και μη. Η τιμιοτητα δεν είναι συνώνυμο της αγροτικής ιδιότητας (αν και, κατά τη γνώμη μου, είναι πιθανότερο να είναι ένας αγρότης τίμιος). Διευκρινίζω ότι μίλησα απρόσωπα, αναφερόμενη στον κανόνα, χωρίς να θέλω να καλύψω οποιαδήποτε παθολογικά φαινόμενα. Είτε το θέλουμε είτε όχι το δίκαιο βοά υπερ του αγρότη.

  14. menoima Says:

    Με βρίσκουν σύμφωνο τόσο η ευσυνειδησία, όσο και η τιμιότητα. Δυστυχώς και τα δύο γίνονται όλο και σπανιώτερα. Δέν μπορώ να πάρω θέση σχετικά με το δίκαιο του αγρότη, γιατί δέν έχω σαφή γνώση των αιτημάτων τους. Επιμένω όμως στην άποψη η ένωση, ο συντονισμός και ο προγραμματισμός. ‘Οχι το κλείσιμο των δρόμων, που κατα…σύμπτωση γ’ινεται πάντα το καταχείμωνο, που δέ υπάρχουν γεωργικές εργασίες.

  15. Μούτρο Says:

    @ Me noima
    Η σύζυγός μου είναι ελαιοπαραγωγός (κι εγώ συνταξιούχος). Έχει ένα κτήμα με 200 ελαιόδεντρα. Άκου λοιπόν.

    Έσοδα
    Φετινή παραγωγή (θεωρείται από τις ικανοποιητικές χρονιές) 1650 κιλά λάδι Χ 1,70 = 2.800
    Επιδότηση: 590
    Σύνολο: 3.390 ευρώ

    Έξοδα:
    Λίπανση 400
    Άρδευση 400
    35 ημερόμίσθια Χ 45 = 1.575
    Μεταφορικά: 100
    Καλλιεργητικά: 200
    Σύνολο: 2.675 ευρώ

    Κέρδος: 3.390-2675= 715 ευρώ
    Ή 43 λεπτά ανά κιλό

    Τώρα θα σου κάνω μερικές ερωτήσεις:
    α. Πώς θα αποσβέσει το κεφάλαιο απόκτησης του κτήματος (40.000 ευρώ);

    β. Εσύ, που εμπορεύεσαι το ελαιόλαδο, δέχεσαι να κερδίσεις μόνο 43 λεπτά ανά κιλό;

    γ. Γιατί αγοράζεις από εμένα με το κιλό και το πουλάς με το λίτρο (920 γρ);

    δ. Γιατί ο τελικός καταναλωτής πληρώνει 6-7 ευρώ το λίτρο;

    ε. Ποιός νοθεύει το έξτρα παρθένο που παράγω με τα κατ’ εφημισμόν ελαιόλαδα (στην κυριολεξία γράσσα);

  16. Με νόημα Says:

    Αγαπητό Μούτρο.
    Ευχαριστώ για την ευκαιρία!
    Αρχικά, άν οι πληροφορίες μου είναι σωστές. Οι φετεινές τιμές κειμένονται απο 2.30 – 2.80 το κιλό. ΄Ισως όμως να κάνω και λάθος.
    Επειδή αναφέρεσαι προσωπικά σου γνωρίζω τα πάρακάτω.

    α. Ουδέποτε αγόρασα χύμα λάδι.

    β. Η τελευταία τιμή που πλήρωσα προ μηνός είνα 19.83 Ευρώ το 5/λιτρο. (Παράδωση στον Πειραιά εκτελωνισμένο)

    γ. Το καθαρό μας κέρδος δέν υπερβαίνει το 4%.Το οποίο επαναεπενδύεται στην εταιρία, για να αυξήσει τον κύκλο εργασιών και να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων.

    δ. Ο τελικός καταναλωτής πληρώνει εκτός απο την τιμή αγοράς του ελαιολάδου στον παραγωγό, την μεταφορα στην χώρα προορισμού, την δαπάνη εκφόρτωσης απο το πλοίο ή άλλο μέσο μεταφορας, τους δασμούς εισαγωγής, την εσωτερική μεταφορα στην αποθήκη, τα έξοδα αποθήκευσης, προμηθειες πωλητών, κέρδος εισαγωγέα, πρώτο χονδρεμπορικό κέρδος, πολλές φορές δεύτερο και τρίτο. έξοδα μεταφοράς απο την αποθήκη εισαγωγέα στην αποθήκη του χονδρεμπόρου, κόστος αποθήκης χονδρεμπόρου (ων), μεταφορά στο σούπερ μάρκετ, κέρδος σουπερ-μάρκετ. Επι πλέον, όλοι αυτοί που ανέφερα λειτουργούν εταιρίες που έχουν βέβαια λειτουργικά εξοδα (κτίρια, προσωπικό κ.λ.π) τα οποία συνυπολογίζονται στο κόστος.

    ε. Τα λάδια τα νοθεύουν εκείνοι στούς οποίους πουλάς εσύ χύμα. Το λάδι δέν νοθεύεται μετά την τυποποίηση.

    ΄στ. Αναφέρεις πως είσαι συνταξιούχος. Δέν πρέπει νάσουν εμπορευόμενος.

  17. Με νόημα Says:

    Επειδή έγραφα βιαστικά και μου ίέφυγε ένα σημείο που προσθέτω στο προηγούμενο σημείωμα.

    1. Τα 715 Ευρώ καθαρού κέρδους, είναι 24.23% του τζίρου. Ποσοστό που είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσει εμπορική επιχείρηση.

  18. heliotypon Says:

    Μου άρεσε αυτή η αλληλοενημέρωση, σε πνεύμα πολιτισμένο και χωρίς ανταλλαγή απαξιωτικών σχολίων και εκφράσεων. Σπάνιο φαινόμενο αυτό και μου αρέσει που στο παρόν βλογάκι επικρατεί πολιτισμός, ορατός σε όλα τα σχόλια.

  19. Μούτρο Says:

    @ Με νόημα
    Καλές είναι αυτές οι οικονομικές σου αναλύσεις, φίλε μου.
    Πες μου όμως πώς με 715 ευρώ θα πληρώσει η γυναίκα μου τα ασφάλιστρά της στον ΟΓΑ που ανέρχονται στα 1.254 ευρώ τον χρόνο.

  20. menoima Says:

    Φίλε μούτρο,
    Το πρόβλημα δέν είναι άν η ποσότητα του λαδιού που παράγεις σου αποφέρουν ικανοποιητικό κέρδος. Το 24.23% είναι αρκετά μεγάλο κέρδος. Η απασχόληση στον ελαιώνα είναι το πολύ τρείς μήνες τον χρόνο. Τους άλλους 9 μήνες τί κάνει η γυναίκα σου;
    Το λέω και πάλι. Οι κανόνες της αγοράς, είναι προσφορά και ζήτηση.

  21. Μούτρο Says:

    Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική σου, όλοι οι μικροϊδιοκτήτες γης και μικροαγρότες να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους; Αυτό εννοείς; Η περιοχή της Κρήτης στην οποία ζω παράγει περίπου 5.000 τόνους εξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Και δεν γνωρίζω ούτε ένα, κυριολεκτώ ούτε ένα, που να ζει αποκλειστικά από την ελαιοκαλλιέργεια.
    Όμως, αν σταματήσουν τις εκμεταλλεύσεις ως ασύμφορες, πού θα βρεις εσύ το προϊόν να το εμπορεύεσαι; Κι ακόμα, δεν θα λείψουν από την εθνική οικονομία αυτοί οι 5.000 τόνοι; Στο κάτω-κάτω η γυναίκα μου, αλλά και όλοι αυτοί οι μικροϊδιοκτήτες παράγουν. Παράγουν κάτι που θα μπορούσε να είναι χρυσάφι. Όλοι οι υπόλοιποι που εμπλέκονται στο κύκλωμα τι παράγουν; Έχω την εντύπωση πως ο πραγματικός πλούτος μιας χώρας είναι η πρωτογενής παραγωγή. Και σ’ μια ανοιχτή οικονομία όπως είναι η δική μας, άντε και η προστιθέμενη αξία. Οι αερητζήδες πού χωράνε;

  22. heliotypon Says:

    >Μούτρο: Μου έλεγαν ότι στην Ισπανία έχουν ενοποιήσει ιδιοκτησίες ελαιώνων και αμπελώνων, σε τεράστιες εκτάσεις που διευκολύνουν την οικονομία, με κοινή εκμετάλλευση που γίνεται πολύ πιο οικονομική για όλους. ‘Ισως αυτή θα ήταν μια λύση, αλλά στη χώρα μας δύσκολα να απαλλαγεί κανείς από την περιχαράκωση της ιδιοκτησίας του. Η ομαδική δουλειά δεν είναι Ελληνικό χαρακτηριστικό, έστω και για χάρη της επιβίωσης. Μπορεί να πεθαίνουμε, αλλά δεν γουσατάρουμε συνιδιοκτησίες! Ψέματα;

  23. Με νόημα Says:

    Μούτρο. Θα είταν ατύχημα και πολύ κακή πολιτική η απώλεια της γής απο τους ιδιοκτήτες της. Ούτε το Ισπανικό μοντέλλο που προτείνει το Ηλιότυπο είναι καλό, διότι υποβαθμίζει την ποιότητα του λαδιού. Η Κρήτη, που παράγει μαζί με την Πελοπόννησο το καλύτερο ίσως λάδι στον κόσμο, έχει αυτή την ποιότητα ακριβώς διότι πέρα απο το γεγονός ότι η γή είναι ευλογημένη, η παραγωγή βρίσκεται στα χέρια μικρών παραγωγών που προσέχουν ιδιαίτερα και είναι υπερήφανοι για την ποιότητα του λαδιού τους.
    Όπως όμως ανέφερα και παραπάνω, κανένας τομέας στον οικονομικό κύκλο, είτε αυτο μας αρέσει, είτε όχι, με τρείς μόνο μήνες δουλιάς τον χρόνο. Όπως πολύ σωστά παρατήρησες, στην Κρήτη αλλα και στην άλλη Ελλάδα, κανείς δέν ζεί μόνο απο το λάδι. Άν μέν είναι μόνο αγρότης, κάνει και άλλες καλλιέργειές (κηπευτικά, εσπεριδοειδεί κ.λ.π.), ή είναι ταυατόχρονα επιτηδευματίας ή υπάλληλος.
    Γνωρίζεις καλύτερα νομίζω απο εμένα πως το 95% των εξαγωγών λαδιού απο την Ελλάδα, είναι χύμα, σε τιμές ξεφτίλας.
    Άν όμως όλοι εσεις οι μικροί οργανωθήτε και δέν πουλάτε βαρέλια και βιτία στους Ιταλούς ή όποιους άλλους, δημιουργήσετε απο κοινού εμφιαλωτήρια για να τυποποιεί ο καθένας το δικό του λάδι (με την ίδια λογική και οργάνωση που τώρα πάς τις ελιές στο λιοτρίβι). Τότε:
    1. Θα ελέγχεις την ποιότητα του δικού σου λαδιού.
    2. Θα επιτύχεις τουλάχιστον διπλάσιες τιμές.
    3. Θα βγάλεις τους ξένους (κυρίως Ιταλούς) απο την αγορά, που τώρα πουλάνε το δικό σου λάδι για Ιταλικό.
    4. Δέν θα έχουν οι τιμές τις τρελλές διακυμάνσεις που έχουν τώρα που επικρατεί η λογική ότι “πρέπει να βγάλεις “μεροκάματό” Ανεξάρτητα με το ύψος της απαραγωγής”.
    5. Αν θα επεκτεινόμνουν και σε πιό “πρωτοποριακά σχέδια” αθα πρότεινα επίσης να την δημιουργία κοινού ταμείου σε κάθε τόπο που κάθε παραγωγός, τις καλές χρονιές θα καταθέτει μέρος απο τα έσοδα, που θα πριμοδοτούν τις κακές χρονιές, ώστε να δημιουργηθεί σταθερότητα στις τιμές καί αυτή, θα ασου φέρει πολύ περισσότερους πελάτες που θα είναι πρόθυμοι να αγοράσουν το “τυποποιημένο” λάδι σου, στις σταθερές τιμές που του αξίζουν.

  24. Anonymous Says:

    oi agrotes exoyn apolito dikio alla den toys katalavenoyn!!!!!mexri ki aytoi na gyrisoyn ta miala toys kai na kanoyn thn ellada kamprio

  25. zoriko.gr Says:

    zoriko.gr…

    […]Αγρότες… « Μουνί[…]…

  26. anonnymous Says:

    Ο τελικός καταναλωτής πληρώνει:

    εκτός από την τιμή αγοράς του ελαιολάδου στον παραγωγό:

    Tην μεταφορά στην χώρα προορισμού
    Tην δαπάνη εκφόρτωσης απο το πλοίο ή άλλο μέσο μεταφοράς
    Tους δασμούς εισαγωγής
    Tην εσωτερική μεταφορά στην αποθήκη
    Tα έξοδα αποθήκευσης
    Προμήθειες πωλητών
    Κέρδος εισαγωγέα
    Πρώτο χονδρεμπορικό κέρδος
    Πολλές φορές δεύτερο και τρίτο
    Έξοδα μεταφοράς από την αποθήκη εισαγωγέα στην αποθήκη του χονδρεμπόρου
    Κόστος αποθήκης χονδρεμπόρου (ων)
    Μεταφορά στο σούπερ μάρκετ
    Κέρδος σουπερ-μάρκετ

    Με 5% έχουμε 5..10..15..20..25..30..35..40..45..50..55..60..65 (φτου και βγαίνω) …65% πάνω από την τιμή πώλησης στην καλύτερη τον περιπτώσεων…Αυτό είναι και το πρόβλημα!
    Η αγορές βασίζονται στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης … αμπελοφυλοσοφίες «μεγάλων οικονομολόγων» που γνωρίζουν την οικονομία μέσα από τα «βιβλία» τους…
    Οι αγορές βασίζονται στην ΕΝΟΤΗΤΑ! Έως Έλληνας Αγρότης έχεις την υποχρέωση να κάνεις την χώρα σου περήφανη με την ποιότητα της εργασίες σου και το αποτέλεσμα της!
    Έως Έλληνας Επιχειρηματίας έχεις την υποχρέωση να μην αισχροκερδείς εις βάρος του κόπου και του μόχθου της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ! Και αν το κάνεις να έχεις σοβαρή βάση και αιτιολογία! Και το μεγαλύτερο μέρος τον κερδών σου να γυρίζει έμμεσα πάλι σε αυτήν.
    Και να θυμάσαι ότι για να εμπορευθείς εσύ κάτι πρέπει κάποιος να το παράγει … γιατί θα το εισάγεις μία θα το εισάγεις δύο … αλλά την Τρίτη θα σου πουν κάτι για ισοζύγια και ΔΝΤ και τότε θα είναι 3 χρόνια αργότερα….

    Με σεβασμό στην προσφορά και ειρωνεία στην αισχροκέρδεια!
    Ένας ανώνυμος

Leave a comment