Ολυμπια(κοί)ή χρεωκοπία…


Ολυμπιακούς αγώνες θέλατε πουλάκια μου,  ε;  Νομίζατε πως θα ξαναγύριζε η δόξα της αρχαίας Ελλάδας με τους αγώνες της Κόκα Κόλα και τις στέγες του Καλατράβα, τα χρυσοπληρωμένα καμεροφόρα Ζέπελιν και τα πανάκριβα (τώρα σε κατάσταση κατάρευσης και πλιάτσικου) ολυμπιακά κτήρια! Αγκαλιές και φιλιά η Γιάννα με τον Αβραμό (τί ανάγκη έχουν αυτοί;) μόλις ακούστηκε το “Athens” από τον Σάμαρανκ! Κι όσους κούναγαν περίλυπα το κεφάλι τους, γιατί ξέρανε τι μας περίμενε, τους έλεγαν γκρινιάρηδες και μίζερους!  Κι όταν βλέπατε εκείνη την τελετή της έναρξης,  δεν σκεφτήκατε, ωρέ παλικάρια, πόσο ακριβά την είχαμε πληρώσει όλη αυτή τη γκλαμουριά;  Βέβαια, βόηθησαν και οι μίζες, οι ακριβές τιμές λόγω καθυστέρησης, η ρεμούλα, το πλιάτσικο από “ημετέρους”  και των δύο κυβερνήσεων (βέβαια οι πράσινοι “ημέτεροι”  είχαν πιο πολύ χρόνο για φαγοπότι από τους γαλάζιους που πέτυχαν το τραπέζι στο τέλος του…).

Γιατί ναι μεν έχουμε μιά οικονομία του κώλου, με ελάχιστη έως καθόλου παραγωγή, με εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που δεν χρειάζονται, με εισαγωγές που είναι πολύ μεγαλύτερες από όσα μαζεύουμε από εξαγωγές, ναυτιλία και τουρισμό, με “πλούσιους” και σπάταλους πολίτες που δεν καταδέχονται τις παραλίες μας αλλά τρέχουν στο Μπαλί και στο Πουκέ να κάνουν τις βουτιές τους και ξοδεύουν τεράστια ποσά εκεί. Με πολιτικούς και “ημετέρους”  με πολύ “μούρη” στις ελβετικές τράπεζες, από τις εγχώριες ρεμούλες τους, αλλά τόσα χρόνια κάπως τα κουτσοβολεύαμε να μην φτάσουμε στην πτώχευση του κράτους. Τώρα ο κόμπος έφτασε στο χτένι και κύρια αιτία είναι αυτό “το εθνικό στοίχημα”  με το οποίο σχεδόν όλοι οι πολιτικοί, (εξαίρεση οι αριστεροί), μας γάνωσαν το κεφάλι επί 7 χρόνια! Ποτάμια τα λεφτά και τα δανεικά για το καταραμένο “εθνικό στοίχημα”.

Φάτε δόξα και γκλαμουριά τώρα αδέρφια, να δούμε πόσο θα σας χορτάσει!

Advertisements

8 Responses to “Ολυμπια(κοί)ή χρεωκοπία…”

 1. exofthalmi Says:

  καλα τα λες, αλλα πιστευω οτι ο αρτος και τα θεαματα ποτε δε θα πεθανουν.
  διαβαδα καπου οτι ειμαστε παγκοσμιως πρωταθλητες στην καταναλωση πολυτελων ειδων. (ειπα να μη το δημοσιευσω γιατι μου φανηκε υπερβολικο, αλλα κατι μου λεει οτι το εχεις διαβασει και εσυ)…

 2. Artanis Says:

  Φίλε μου εσύ τα λες, εμείς τα λέμε, το θέμα είναι μας ακούει κανείς;
  Καλημέρα και φιλιά πολλά από ΝΖ…

 3. Κλείτωρ Says:

  εμένα γιατί κάτι μου λέει πως δεν θα πεινάσουν όλοι αλλά μόνο οι συνήθεις πεινασμένοι;

 4. zoyzoy Says:

  Αν βάλεις την ολυμπιακή χρεοκοπία απ’τη μια την παγκόσμια κρίση απ΄την άλλη πάμε για “φούντο” κατευθείαν!!
  Και όλοι αυτοί οι εκδρομείς που γέμισαν τα ξενοδοχεία και τα Χειμερινά θέρετρα το 3ήμερο που τα βρήκαν αφού όλοι δεν έχουν και όλοι κλαίγονται???

 5. Το Γνήσιο Τέκνον του Αβραάμ Says:

  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έτσι όπως τελούνταν στη αρχαιότητα έκρυβαν μέσα τους μερικές από τις σπουδαιότερες ηθικές Αξίες που αποτελούν την πεμπτουσία του Ελ-ληνικού Πολιτισμού.
  ► Η αρμονική συνύπαρξη του σωματικού κάλλους και της ψυχικής Αρετής στον άνθρωπο, προσδιόριζε την αξία του «Μέτρου». Αυτή η αξία άλλωστε, προβάλλονταν και με τη σεμνή διοργάνωση των αγώνων και την απέριττη βράβευση των Ολυμπιονικών με έναν απλό κλάδο ελέας!
  ► Το «ευ αγωνίζεσθε» και η ευγενική άμιλλα μεταξύ των αντιπάλων, προσδιό-ριζε ότι δεν αρκεί μόνο η σωματική ρώμη, αλλά πρέπει να αριστεύει κανείς και στο Ήθος, για να «αποθεωθεί» από τους συμπολίτες του!
  ► Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, εξέπεμπε το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των ανθρώπων.
  ► Ο θεσμός της Χορηγίας, συμβόλιζε την έννοια της γενναιοδωρίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης των οικονομικά ισχυρών απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, στοιχεία που συνθέτουν μια συνοχική κοινωνία δικαίου, ισχυρή και ανθρώπινη.

  Όλες αυτές οι Αξίες θεωρήθηκαν «ανήθικες»(!) από τη νέα αρνησίζωη κοσμοθεω-ρία που επικράτησε στην εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α’, ο οποίος με βίαιο τρόπο απαγόρευσε το 393 μ.Χ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως «ειδω-λολατρικές εκδηλώσεις»!!! Για τη «θεάρεστη» αυτή πράξη του, ο Θεοδόσιος ο Α’ ονο-μάστηκε «Μέγας» !
  Αρκετούς αιώνες αργότερα, στον απόηχο της εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστα-σης των Ελλήνων, (όπου ήταν ακόμα ζωντανό το όραμα του Διαφωτισμού για επι-στροφή στις αρχαίες ελληνικές αξίες), ένας Γάλλος φιλέλληνας κι ένας συμπατριώτης μας, (χωρίς ποτέ να ξεκαθαριστεί αν ήταν ιδεαλιστές ή καιροσκόποι), προσπάθησαν το 1896, να αναβιώσουν στην Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.
  Από τότε πέρασε περισσότερο από ένας αιώνας και όσοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να αναβιώσουν μαζί με τα αγωνίσματα και όλες αυτές οι Αξίες που πρέσβευαν οι Ο-λυμπιακοί Αγώνες, απογοητεύτηκαν!
  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατάντησαν Olympic Games, που σε ακριβή μετάφρα-ση σημαίνει, Ολυμπιακά Παιχνίδια:
  Παιχνίδια εντυπωσιασμού, για την άνοδο της θεαματικότητας, η οποία αποφέρει τεράστια κέρδη στους «ανιδιοτελείς» χορηγούς!
  Παιχνίδια εμπορευματοποίησης, τα οποία εκμεταλλεύονται θνητά και «Αθάνατα» λαμόγια!
  Παιχνίδια πολιτικά, όπου οι Αγώνες είτε χρησιμοποιήθηκαν για την ανάδειξη της Άριας Φυλής από τους Φασίστες, είτε πέσανε θύματα του Ψυχρού πολέμου, είτε έγι-ναν πεδίο πάσης φύσεως τρομοκρατικών ενεργειών!
  Παιχνίδια βρώμικα, όπου την ευγενική άμιλλα αντικατέστησε ο αθέμιτος ανταγωνι-σμός, το κάλλος και τη ρώμη του σώματος αντικατέστησαν τα χημικά σκευάσματα των φαρμακευτικών εταιρειών, την ηθική και κοινωνική καταξίωση αντικατέστησε ο ανήθικος πλουτισμός από το κυνήγι υπερφυσικών ρεκόρ!

  Έτσι, η αναβίωση του αρχαίου Ολυμπιακού Πνεύματος απέτυχε!

  Όμως, το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αγκαλιάζουν την Ολυμπιακή Ιδέα, έστω κι αν κακοποιείται βάναυσα από αυτούς που τάχθηκαν να την υπηρετήσουν, αφήνει περιθώρια ελπίδας και αισιοδοξίας!
  Ο ρόλος της σύγχρονης Ελλάδας στη διαφύλαξη του Ολυμπιακού Πνεύμα-τος και στην τελική παγκόσμια επικράτησή του, πρέπει να είναι καθοριστικός! Οφεί-λουμε στους προγόνους μας, αλλά και στα παιδιά μας, να υπερασπιστούμε τις Αξίες της Ολυμπιακής Ιδέας και να πρωτοστατήσουμε ώστε αυτές να γίνουν σεβαστές από όλους. Αυτή η υπόθεση πρέπει να γίνει πρώτιστος εθνικός μας στόχος και να ανα-λάβουμε πρωτοβουλίες για την πραγμάτωσή της.
  Όμως δυστυχώς! Αλλοπαρμένοι από τη μέθη της κάλπικης και εφήμερης δόξας και τυφλωμένοι από τη λάμψη του βρώμικου χρήματος, πρωταγωνιστούμε κι εμείς στην αλλοίωση των φυσικών δυνατοτήτων του ανθρώπου και στη δηλητηρίαση των σωμάτων και των ψυχών, ποτίζοντας τους αθλητές μας με αναβολικά και τους θεατές με ανούσια, αποχαυνωτικά θεάματα.
  Και το χειρότερο είναι ότι προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε αυτή τη νοσηρή κατά-σταση, επικαλούμενοι ότι δεν είμαστε οι μόνοι που κάνουμε τέτοιου είδους βρωμιές! Η απόλυτη αποκορύφωση του αμοραλισμού και της αλλοτρίωσης!
  Ξεχνούμε πως καταγόμαστε από τους γεννήτορες της Ολυμπιακής Ιδέας και όλων των Αξιών που την προσδιορίζουν.
  Ξεχνούμε την Ιερή Υποχρέωση που έχουμε, να διαφυλάττουμε αυτές τις Αξίες και να τις μεταλαμπαδεύουμε – με πρώτο το δικό μας άμεμπτο παράδειγμα – σε όλα τα έθνη!
  Είμαστε δικαιούχοι μιας αμύθητης αρχαίας κληρονομιάς και αρνούμαστε να υ-πογράψουμε την «πράξη αποδοχής της», γιατί είμαστε ανάξιοι να τη διαχειρι-στούμε και να την αβγατίσουμε!

  Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ριζικά!

  Με ελληνική πρωτοβουλία, θα πρέπει να κινήσουμε τη διαδικασία ώστε να ξε-κινήσει μια παγκόσμια έρευνα, η οποία θα εντοπίσει και θα μελετήσει τα σημεία στα οποία χωλαίνει ο θεσμός, και θα προτείνει αποτελεσματικούς τρόπους εξυγίανσής του.
  Επειδή όμως τα συμφέροντα τα οποία θίγονται είναι προφανώς τεράστια και τα ε-μπόδια τα οποία θα συναντήσει μια τέτοια διαδικασία, ίσως αποδειχτούν ανυπέρβλη-τα, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε να πάρει γενναίες αποφάσεις!
  Αν η προσπάθεια εξυγίανσης των Ολυμπιακών Αγώνων οδηγηθεί σε αδιέξοδο, τότε προτείνουμε η Ελλάς να αντιδράσει δυναμικά και να αποχωρίσει από τη Διε-θνή Ολυμπιακή Επιτροπή, έτσι ώστε να μην επικυρώνει με τη συμμετοχή της τη βεβήλωση της Ολυμπιακής Ιδέας!
  Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, – παρά την οικτρή απο-τυχία της στην αναβίωση του Ολυμπιακού Πνεύματος – απέδειξε περίτρανα, ότι η χώ-ρα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει οργανωτικά άρτιους Αγώνες. Επίσης είναι γεγονός, ότι η Αθήνα διαθέτει ίσως την καλύτερη τεχνική υποδομή παγκοσμίως γι αυτόν το σκοπό!
  Επομένως, μετά από την αποχώρησή της από τη ΔΟΕ, η Ελλάδα μπορεί να καθιερώ-σει τη μόνιμη τέλεση των γνήσιων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, σε ένα νέο, αυστηρό πλαίσιο, που να διαφυλάττει τα Ολυμπιακά Ιδεώδη:
  – να καταργεί την εμπορευματοποίηση των Αγώνων,
  – να αποτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό των αθλητών,
  – να προάγει το Ήθος και όχι το ματαιόδοξο κυνήγι των ρεκόρ,
  – να τηρεί το Μέτρο και το μεγαλείο της απλότητας,
  – να προβάλλει τον αθλητισμό ως πρότυπο ζωής,
  – να ψυχαγωγεί τους θεατές υμνώντας το Κάλλος του ανθρωπίνου σώματος και το μεγαλείο της ανθρώπινης Ψυχής.

  Για την επιτυχία αυτού του τολμηρού εγχειρήματος, θα πρέπει να προηγηθεί η κατάλληλη θεσμική προετοιμασία της χώρας για να αναλάβει αυτή την τεράστια ευθύνη:
  o Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η σύσταση μιας αδιάβλητης Ολυμπιακής Επιτροπής Ελλανοδικών και η θέσπιση αυστηρών κανόνων, που θα απο-κλείουν την οποιαδήποτε χρήση αναβολικών ή οτιδήποτε άλλο θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία των αγώνων.

  o Η καταμέτρηση των επιδόσεων στα διάφορα αθλήματα να τεθεί σε νέα υγιή βάση. Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει από την αρχή, παραβλέποντας τα σημε-ρινά υπερφυσικά ρεκόρ, που αποτελούν χημικά τερατουργήματα.

  o Οι Ολυμπιονίκες θα είναι ιερά πρόσωπα, που θα απολαμβάνουν την προ-στασία και τη φροντίδα της Πολιτείας και την Κοινωνική Καταξίωση, αλλά η συμπεριφορά τους θα πρέπει να είναι υποδειγματική. Η δόλια κατάκτηση του τίτλου του Ολυμπιονίκη, όχι μόνο θα θεωρείται πράξη μέγιστης κοινωνικής απαξίας, αλλά θα επισύρει και βαρύτατες ποινικές ευθύνες. Επίσης, η εμπο-ρική εκμετάλλευση του τίτλου τους θα είναι απαγορευμένη, αλλιώς θα τους αφαιρείται ο τίτλος του Ολυμπιονίκη.

  o Οι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων, θα απολαμβάνουν την αίγλη και την τιμή που τους αναλογεί, αλλά τη χορηγία τους θα τη διαχειρίζεται η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία και θα αποφασί-ζει πού και πώς θα αξιοποιηθεί. Η επιλεκτική χορηγία συγκεκριμένων αθλη-τών ή αθλημάτων – από ιδιώτες ή εταιρείες – απαγορεύεται, γιατί έχει απο-δειχτεί ότι δε γίνεται χωρίς «ανταλλάγματα».

  o Η εκεχειρία θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής μιας εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χώρες που δε διακόπτουν τις εχθρο-πραξίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα αποκλείονται από αυ-τούς.

  Επίσης προτείνουμε, να εμπλουτιστεί ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων, επε-κτείνοντάς τον και στο πεδίο της Τέχνης και της Επιστήμης.
  Ο λόγος γίνεται για τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, μιας ιδέας του μεγάλου μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού, που όμως τόσο πολεμήθηκε από τους σκο-ταδιστές!
  Στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα οι άνθρωποι διαγωνίζονται στις τέχνες και στις επιστή-μες και βραβεύονται εκείνοι οι οποίοι τις συνδυάζουν με την Αρετή! Διότι: «Επιστήμη μακράν Αρετής, πανουργία, ου Σοφίαν εστί»!
  Κριτήρια θα είναι η Αισθητική, η Αρμονία, το μέγεθος της Συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

  Πέρα από το κορυφαίο όφελος της ηθικής ικανοποίησης ότι γινόμαστε άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας, θα έχουμε να αποκομίσουμε και άλλα, παράπλευρα – αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα – οφέλη.
  Αυτά αφορούν την αύξηση του τουρισμού μας, τη διεύρυνση της οικονομικής δραστη-ριότητας, την δημιουργία θετικών προτύπων για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας, την διεθνή αναβάθμιση της χώρας μας που θα διευκολύνει την άσκηση της εξωτερι-κής μας πολιτικής, κ.α., που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε εκτενέστερα.

  Το εγχείρημα αυτό μπορεί να φαντάζει δύσκολο, όμως το μόνο που προϋποθέ-τει είναι πολιτική τόλμη, ισχυρή αυτοπεποίθηση, καθώς και ακλόνητη πίστη στην ιε-ρότητα του σκοπού!
  Όντως, τα οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα που λυμαίνονται σήμερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ισχυρά! Όμως δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, όπου η γενναιότητα και η τόλμη των Ελλήνων, αποδείχτηκαν ισχυρότερες από φαι-νομενικά παντοδύναμους αντιπάλους! Να θυμίσουμε τον πολυμήχανο Οδυσσέα απέ-ναντι στις αντιξοότητες της επιστροφής του στην Ιθάκη, τους Λακεδαιμόνιους και τους Θεσπιείς απέναντι στους πανίσχυρους Πέρσες, τους επαναστάτες Έλληνες ενά-ντια στον Οθωμανικό ζυγό, το ηρωικό έπος του ‘40 και άλλες λαμπρές σελίδες της ι-στορίας μας!
  Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν υπάρχει μεγαλύτερο τίμημα από το να παρακο-λουθείς την ιστορία σου να εξευτελίζεται, κι εσύ να μένεις με σταυρωμένα τα χέρια! Ας αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας ως κληρονόμοι ενός τόσο μεγάλου πολιτι-σμού, αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε αντάξιοί του!

 6. heliotypon Says:

  >exofthalmi: Δεν το έχω διαβάσει, αλλά ξέρω ότι είναι αλήθεια. Πού το διάβασες;

  >artanis: Φυσικά, κανείς αρμόδιος δεν ακούει, πολύ περισσότερο δεν διαβάζει ένα blog…

  >Κλείτωρ: Η διαδικασία άρχισε ήδη…

  >zoyzoy: Δεν έχεις ακούσει ότι η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα με του πλουσιότερους πολίτες;

  >Γνήσιο τέκνο του Αβραάμ: Αδερφέ καλά τα λες (τι σεντόνι!) αλλά ούτε να αλλάξει το καθεστός που τελούνται οι Ο.Α. μπορεί να αλλάξει ούτε η χώρα αντέχει τις τεράστιες δαπάνες για να ζητήσει να γίνονται μόνιμα εδώ (που δεν θα το πετύχει).

 7. Anonymous Says:

  Πώς μας κατάντησαν έτσι τα κόματα; Τι περίμεναν χωρίς παραγωγή αλλά με πολλά έξοδα θα έκαναν χωριό; Κατασπατάλησαν τα χρήματα ,υποθηκεύοντας το μέλον του λαού, ένα πράγμα τους ένοιαζε μόνο να έχουν την εξουσία και τίποτα άλλο. Έχουν ξεπουλίσει τα πάντα μας στέγνωσαν δεν πάει άλλο.Σαν κράτος σε τακτά χρονικά διαστήματα δύνουμαι ”παράσταση” ,διαφθορά στο φουλ, αναξιοκρατία σε όλους τους τομείς ,φτάνει οι έντιμοι νιώθουν ασφηξία.

 8. tzoumerka Says:

  τεκνο του αβρααμ δεν προλαβα να σε διαβασω γιατι με επιασε χασμουρητο. Οσο για τα εργα μερικοι πληρωσανε, μερικοι εισπραξανε κοινως αλισβερισι σιγα μην μας ρωταγανε…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: