Χυδαίος Πολιτικός Λόγος…


Στη χώρα μας παρατηρείται,νομίζω με μεγαλύτερη ένταση τελευταία, χυδαίος πολιτικός λόγος. Και δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις πολιτικών που χρησιμοποιούν “ακατάλληλη” (με την κλασσική έννοια) γλώσσα, όπως, π.χ. ο μακαρίτης ο Γιαννόπουλος (αυτό δεν θα το έλεγα χυδαιότητα), αλλά στον λόγο που υπόσχεται χωρίς να εννοεί και έχει σκοπό να παραπλανήσει, στον λόγο που έχει σκοπό να μπερδέψει, να προκαλέσει σύγχυση. Τον λόγο που δεν έχει τίποτε να προσφέρει, άλλο από το να κατηγορήσει τους αντιπάλους. Τον λόγο τον αόριστο, που δεν λέει τίποτε περισσότερο από φούσκες χωρίς περιεχόμενο, χωρίς απολύτως τίποτε να εννοεί. Επί πλέον, ο λόγος που όχι μόνο δεν λέει απολύτως τίποτε, αλλά είναι και λειψός, αδέξιος,  ασύντακτος λανθασμένος, ελλειματικός και προδίδει ανθρώπους χωρίς παιδεία,  αλλά και χωρίς στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις.

Κάποτε ήταν αδιανόητο να μιλά ένας πολιτικός και ο λόγος του να μην ήταν τουλάχιστον γραμματικά και συντακτικά άψογος.  Σήμερα μας μιλάνε πολιτικοί που ακούγοντάς τους αμφιβάλλουμε αν η μητρική γλώσσα τους είναι η Ελληνική. ‘Ενας μάλιστα υφυπουργός, δεν έκανε τον κόπο να μάθει ότι ο επισκέπτης μας νομπελίστας Paul Krugman είναι άντρας και τον ανέφερε ως Κυρία Krugman και μάλιστα μέσα στη Βουλή και με όλες τις κάμερες και μικρόφωνα να απαθανατίζουν την άγνοιά του!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; μνημείο αοριστίας και μπουρδολογίας. Οι αντιπολιτευόμενοι; ‘Ολα αυτά που δεν έκαναν 20 χρόνια θα τα κάνουν τώρα. Κι όλες τις δικές τους μαλακίες και παλιανθρωπιές τις στηλιτεύουν τώρα που τις κάνουν και οι άλλοι.

Ανευθυνότητα; αδιαφορία για τη δουλειά που κάνουν και για την οποία καλοπληρώνονται; ανικανότητα, ανεντιμότητα; Όλα μαζί και πολλά ακόμα.

Και το πιο χτυπητό: Σε μιά εποχή με κρίση και χοντρά προβλήματα (για το λαό, όχι γι’ αυτούς) δεν κάθονται να να βρουν μαζί λύσεις, αλλά τραβά ο καθένας το δικό του σκοινί, μόνο με το κομματικό όφελος στον νου.

Κρίμα που δεν υπάρχουν πια λαϊκά δικαστήρια να δικάσουν αυτές τις λέρες!

Advertisements

12 Responses to “Χυδαίος Πολιτικός Λόγος…”

 1. koulpa Says:

  μα αυτούς θέλει το 80% τουλάχιστον.. από καταβολής εληνικού κράτους.. να θυμίσω.. τις καταγραφές στις παλιές ταινίες.. καλοχαιρέτας.. μαυρογιαλούρος.. ψευτοθώδορος..:):)
  την καλησπερα μου:):)

 2. Themis Says:

  Έχω προσέξει την “ευαισθησία” που έχεις για τη σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας και βρίσκω πολύ χρήσιμες για όλους μας, τις αναρτήσεις σου που είναι σχετικές μ’ αυτό το θέμα.

  Προσωπικά, περισσότερο με ενοχλεί όταν η “χυδαιότητα” προέρχεται από το χώρο των media, παρά από τους πολιτικούς. Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων το παίζουν ξερόλες και λένε βλακείες με σοβαροφανές ύφος (όσοι κατέχουν ένα θέμα που παρουσιάζεται από τα media, καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ) και παράλληλα είναι αστείρευτη πηγή συντακτικών και γραμματικών μαργαριταριών. Στους πολιτικούς τουλάχιστον, μπορώ να είμαι λίγο πιο επιεικής, αλλιώς θα κινδύνευα να χαρακτηριστώ ρατσιστής! Δηλαδή, μ’ αυτή τη λογική θα έπρεπε όσοι ασχολούνται με την πολιτική και τα κοινά, να είναι απόφοιτοι νομικής ή φιλολογίας! Ας έχουν καλή πρόθεση να κάνουν κάτι καλό για τον τόπο και τα άλλα είναι πταίσματα… (Καλό παιδί να είναι, κι ό, τι να ‘ναι… :-)).

 3. greenlion Says:

  ο κάθε λαός επιλέγει τους ηγέτες που του μοιάζουν, τους άλλους τους εξοστρακίζει. Και ευτυχώς ή δυστυχώς στην δημοκρατία αποφασίζουν οι πολλοί κι όχι οι ολίγοι που δεν ομιλούν χυδαία

 4. ΤΟΝΙΑ Says:

  να πω οτι εχω κουραστει με την πολιτικη σκηνη της χωρας μας? ναι θα το πω.!

 5. tsaousa Says:

  Θα πω ό,τι λέει και η Tonia και θα συμπληρώσω πως κάνω πολύ κακές σκέψεις για όλους αυτούς…Κτηνώδεις…

 6. Αόρατη Μελάνη Says:

  Έλα τώρα, τους αδικείς… πώς δεν ψάχνουν λύσεις; Βεβαίως και ψάχνουν λύσεις, για να γεμίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα και περισσότερο το πορτοφόλι τους, πριν πάρουν πόδι!

  Άξιοι!

 7. Με νόημα Says:

  Παλαιότερα λέγαμε στα παιδιά. “Μάθε γράμματα γιατι χαμάλης θα καταντήσεις” Νομίζω πως αδικούσαν μια συμπαθέστατη ομάδα βιοπαλαιστών. Η μόνη κατάπτηστη απασχόληση, είναι αυτή του πολιτικού!

 8. Artanis Says:

  Σε κατανοώ απόλυτα…Τις ίδιες βλακείες λέγανε και θα λένε πάντα όλοι οι πολιτικοί…
  Τί κάνουμε εμείς, είναι το θέμα….

 9. heliotypon Says:

  >koulpa: Δεν πιστεύω ότι το 80% των Ελλήνων είναι διαστροφικοί και θέλουν τυράννους κι εκμεταλλευτές. Απλώς, οι επιλογές είναι περιορισμένες και ο καθένας ψηφίζει “το μη χείρον”, επειδή τα μικρά κόμματα δεν έχουν πείσει ακόμη ότι μπορούν να κυβερνήσουν και ο άμοιρος ψηφοφόρος πέφτει στα ίδια και στα ίδια.

  >Themis: Φυσικά η μόρφωση δεν κάνει πάντα τον άνθρωπο αλλά υποτίθεται ότι βοηθά. ‘Ενας άνθρωπος που έχει μορφωθεί, κατά τεκμήριον θα ξέρει επαρκώς και τη μητρική του, τουλάχιστον, γλώσσα. Στατιστικά βλέπεις ότι αυτοί που χωλαίνουν στη γλώσσα χωλαίνουν και σ’ όλα τ’ άλλα (εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν).

  >Greenlion: ‘Εχει βάση αυτό που λες, αλλά πρέπει να λογαριάζουμε και πόσες επιλογές έχουμε…

  >ΤΟΝΙΑ: Δεν είσαι η μόνη. Κι είσαι νέα ακόμη κι έχεις μέλλον…

  >tsaousa: Επιεικής είσαι…

  >Αόρατη Μελάνη: Το γεμίζουν το σακκούλι καθημερινώς…

  >Με νόημα: Συμπαθέστατη η τάξη,, φυσικά, αλλά δεν θα ανέθετες σ’ έναν αχθοφόρο να σε κυβερνήσει. Βέβαια σήμερα φτάσαμε στο σημείο να λέμε “καλλίτερα ένας χαμάλης απ’ αυτούς”!

  >Artanis: ‘Εχεις πρόταση;

 10. greenlion Says:

  οι μόνες επιλογές που έχουμε, είναι αυτές που εμείς δημιουργούμε!

 11. koulpa Says:

  μεγάλη κουβέντα ανοίγουμε.. ναι το 80% έιναι το γενικό αποτέλεσμα.. κάποιοι πραγματικα τρώνε απο την κατάσταση.. και με την οριζόντια δομή της διαφθοράς δεν είναι λίγοι.. κάποιοι έτρωγαν και θα ήθελα να ξαναφάν.. κάποιοι έχουν μια θρησκευτική αγκύλωση με το κόμμα τους.. κάποιοι.. αρρκετοί όπως λές.. είναι απελπισμένοι και πιστέυουν ότι δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσουν.. τα μικρά κόματα δε νομίζω να έχουν κάτι νέο να πρωτίνουν.. και σε μια παγκόσμια οικονομία δεν νομίζω ότι είναι ευικτές τοπικές λύσεις.. έχουμε κάτι να πρωτινουμε;.. δε θα τολμούσα.. θα κατέλιγα έγκληστος.. το κοινό αίσθημα δε σύγχωρεί εκρικτικές αλλαγές.. :):)
  την καληνύχτα μου:):)

 12. Talisker Says:

  Λοιπον εχεις δικιο εχουν την ιδια κεντρικη ιδεα τα κειμενα:)
  και αν ακουγες την εκπομπη
  θα ενιωθες για λιγο πολιτης μιας χωρας αλλης…

  να συμπληρωσω σε οσα σωστα λες και το χαλι του δημοσιογραφικου λογου…

  οσο πιο λαικαντζας ειναι ενα ς δημοσιογραφος τοσο μεγαλη θεαματικοτητα

  οταν δημοσιογραφοι τυπου Τραγκα και Κακαουνακη εχουν κανει πια σχολη….
  αλλα και τι να πουν κι αυτοι
  οταν το αντιπαλον δεος ειναι η Τρεμη ,η Σταη και ο Χατζηνικολαου …
  Αρτι αφιχθεντες απο τις στηλες των κοσμικων….

  …..χαλια λεμε !
  (ειδικα η Τρεμη ειναι απαραδεκτη οταν με το υφος της μη μου απτου κολωνακιωτισσας μιλαει αργκο σαν λιμανιωτισσα
  αλλα δεν το παιρνει χαμπαρι κανεις ..γιατι ξεγελαει το μαλλι κοκορακι ..)

  καλημερα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: