Ποιοί είναι αυτοί;


Κάθε μέρα βλέπουμε σωρούς σκουπιδιών να σωρεύονται στα πιο απίθανα σημεία. Στα παρτέρια, στις παραλίες, στους δρόμους, παντού όπου ο συμπατριώτης μας ευκολύνεται αποθέτει τα σκουπίδια του. Πλαστικά ποτήρια, πλαστικά μπουκάλια, σακκούλες, και πάλι σακκούλες και κάθε είδους βρωμιά! Παράθυρα αυτοκινήτων ανοίγουν (είναι κλειστά λόγω… “ερκοντίσιο”) και κουτιά από τσιγάρα, σακκούλες, ποτήρια από καφέ, πλαστικά κάθε είδους εκτοξεύονατι προς τα έξω κι ό,που πέσουν! Γι’ αυτό τα παρτέρια των δρόμων, τα κηπάρια, τα ρείθρα και τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα βρωμιά.

Από τις κουπαστές των ακτοπλοϊκών, η θάλασσα δέχεται χιλιάδες άχρηστα αντικείμενα κάθε μέρα, και στη συνέχεια τα εκβράζει στις ακτές. Μέσα σε λιμνούλες,  ό,που υπάρχουν αυτές, σε ποτάμια, στις βάθρες που σχηματίζουν οι μικροί  καταράχτες της Ελληνικής υπαίθρου, θα βρεις κουτιά από αναψυκτικά, κουτιά από τσιγάρα, ποτήρια από στιγμιαίο καφέ, (ακόμη και σερβιέτες έχω δει).

Από μπαλκόνια θα δεις να πέφτουν σκουπίδια στον δρόμο, αλλά και πάνω στα παρκαρισμένα οχήματα. Οι φωταγωγοί των πολυκατοικιών είναι γεμάτοι σκουπίδια κάθε είδους και κάθε βρωμιάς!

Εξωτερικοί τοίχοι κτηρίων, πινακίδες της κυκλοφορίας, κάθε είδους ταμπέλα για την καθοδήγηση των διαβατών και οδηγών, είναι γεμάτοι μουτζούρες από σπρέϊ αυτοκόλλητα.

Μα τι σόϊ  (υπ)άνθρωποι είναι αυτά τα όντα που γουστάρουν να λερώνουν με τόση αδιαφορία; Ποιοί είναι αυτοί; Είναι οι (υπ)άνθρωποι της διπλανής πόρτας; Είναι πολλοί; είναι λίγοι; Πώς τους ανακαλύπτουμε; Τι τους κάνουμε όταν τους βρούμε;

Βέβαια, αν περιμένουμε από την πολιτεία να τους βρει και να τους τιμωρήσει, καλά κρασιά! Μια ιδέα θα ήταν να οργανώσουμε μιά ομάδα κρούσης που θα βρίσκει αυτούς τους άθλιους και θα τους τιμωρεί με το ίδιο νόμισμα. Θα αδειάζει μερικά σακκιά σκουπίδια στην αυλή τους ή μπροστά από την πόρτα τους και θα γράφει στους τοίχους τους με σπρέϊ:  “Είμαι ένα βρωμερό κάθαρμα που λερώνει”.

Αλήθεια, τι προβλέπει το …κοράνι γι’ αυτούς που λερώνουν;

فما هي الحقيقة, المتوخاة في القرآن لمن والقمامة

Advertisements

8 Responses to “Ποιοί είναι αυτοί;”

 1. menoima Says:

  Πούσαι καημένε Σουρή που έλεγες
  “Χαίρε λοιπόν Αθήνα μου, με όλη σου την βρώμα….”
  Είναι οι ίδιοι φίλε μου που θα σου ζητήσουν να περπατάς μς … πατάκια στο σπίτι τους για να μήν τους χαλάσης το παρκέ….
  Είναι οι ίδιοι που δέν μαθαίνουν στοιχειώδη ευγένεια και σεβασμό στα παιδιά τους….
  Είναι ακόμα, οι ίδιοι που αγοράζουν 4Χ4 με δανεικά, και βγάζουν το χέρι απ΄όξω για να φαίνεται το Ρόλεξ μαϊμού.
  Είναι όλοι οι νεοέλληνες. Τόσο αυτοί που ρυπαίνουν, όσο και εκείνοι που τους βλέπουν και τους ανέχονται.

 2. Anonymous Says:

  Και στο χαλάκι της εισόδου τους νομίζω πως θα κάναμε καλή δουλειά…

 3. Artanis Says:

  Καλημέρα απο ΝΖ…Σχετικά με τα ποστ: Αναρτώ στο μπλογκ μπαίνοντας λαθραία (και για λίγο) από το σύστημα του Ελληνικού σχολείου, με όλα τα δεδομένα σε φλασάκι…Βασικά είναι που δεν θέλω να εκμεταλλευτώ τη σχέση μου με τον Ίωνα , διαφορετικά, ήξερα εγ’ω…
  Καλό τριήμερο να έχεις…

 4. Άθεος Says:

  Μωρέ Έλληνες είναι αυτοί;
  Πού στο διάολο έφτασαν εδώ.. Ρωμιοί είναι… τίποτα αιχμάλωτοι, δούλοι και περαστικοί ή σαν χριστιανοί κομπλεξικάρες που έχασαν τον προσανατολισμό τους!

 5. heliotypon Says:

  >Με νόημα: Την εποχή του Σουρή δεν υπήρχαν και πολλά μέσα για την καθαριότητα. Χωματόδρομοι, ελλιπής συλλογή των σκουπιδιών με τα κάρα, χωρίς νερό τρεχούμενο και άλλα δύσκολα. Σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία, αλλά έχεις δίκιο ότι δεν αλλάξαμε και πολύ…

  >Anonymous: Μωρέ καποια τιμωρία χρειάζονται να βάλουν μυαλό αυτοί οι (υπ)άνθρωποι…

  >Artanis: Κατάλαβα. ‘Αντε, περαστικά της σύνδεσής σου…

  >’Αθεος: Μεγάλο μπέρδεμα η καταγωγή…

 6. madprofessorus Says:

  ποιοί είναι όλοι αυτοί άραγε; θέλει να χεις θράσος,όταν δείς έναν από αυτούς να τον βρίσεις κανονικότατα,να τον ξεφτιλίσεις.

 7. heliotypon Says:

  >madprofessorus: Είμαι της σχολής ότι το βρίσιμο δεν έχει αποτέλεσμα άλλο από το να εκτονωθεί αυτός που το κάνει. Αν μου δινόταν η δυνατότητα επικοινωνίας με έναν που πετάει σκουπίδια θα προσπαθούσα να τον πείσω ότι είναι καλλίτερα για όλους να μην πετάει. Μπορεί και να του έλεγα ότι μάλλον κατά λάθος το πέταξε γιατί μοιάζει αξιοπρεπής άνθρωπος! Αυτή η στάση πάντα έχει καλλίτερα αποτελέσματα. Είμαι και της γνώμης ότι “Ουδείς εκών κακός”.

 8. Cancemini69 Says:

  Καλό είναι να προσπαθείς να πείσεις κάποιον, αλλά τι κάνεις όταν αυτά που λες φτάνουν σε κουφά αφτιά; Να σου δώσω ένα παράδειγμα: Είχα βγεί με μια φίλη, η οποία πέταξε κάτω το σκουπίδι της. Όταν της είπα να το σηκώσει και να το βάλει στον κάδο (τον οποίο είχαμε μόλις περάσει), μου είπε: “Γιατί να κάνω τη δουλειά του σκουπιδιάρη; Κι εκείνος δηλαδή, τί θα καθαρίσει; Ξέρεις πόσα παίρνει ένας σκουπιδιάρης;!”

  Έτσι, λοιπόν έχασα μια φίλη. Μπορεί “ουδείς εκών κακός”, αλλά πολλοί είναι απερίσκεπτα ζώα. Το βρίσιμο δεν έχει πάντα το σωστό αποτέλεσμα, αφού μπορεί αυτός που έβρισες να σου χαρίσει ένα μαύρο μάτι…Η λύση, πιστεύω, είναι η σωστή εκμάθηση των μικρών παιδιών. Όχι μόνο από το σπίτι αλλά και στο σχολείο, στο δρόμο, παντού. Πλύση εγκεφάλου, θα πείς, αλλά για καλό σκοπό. Εξάλλου, όλη η απόκτηση γνώσης είναι ένα είδους πλύσης εγκεφάλου.

  Αυτό φύσικά μας φέρνει στο επόμενο εμπόδιο: οι γονείς αυτών των παιδιών. Άκουγα ένα κοριτσάκι να λέει στην μητέρα της ότι θα πάει να πετάξει το σκουπίδι της στον ντενεκέ (που ήταν δυό βήματα πιό πέρα), και η μητέρα της απάντησε, “Σιγά μην πάς ως εκεί. Πέταξέ το κάτω, παιδάκι μου!” Οπότε, αυτό το κοριτσάκι, τι μαθαίνει; Ξεμαθαίνει αυτό που μπορεί να της έμαθαν οι δάσκαλοι στο σχολείο. Κρίμα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: