“Τακτοποίηση” ημιυπαιθρίων…


Πολλά γέλια έχει αυτός ο νόμος (όχι ότι άλλοι δεν έχουν δηλαδή…) για την λεγόμενη “τακτοποίηση”. Δεν λέει “νομιμοποίηση” γιατί υποτίθεται ότι δεν νομιμοποιεί. Δηλαδή τι κάνει τότε; Κι έρχεται το κράτος(;)  να εισπράξει πάλι από την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη δική του αμέλεια και ανικανότητα να ελέγξει την οικοδομική δραστηριότητα των πολιτών.

Το αστείο σ’ αυτήν την υπόθεση είναι ότι ενώ τακτοποιεί μόνο τους ημιυπαίθριους που κλείστηκαν, δηλαδή υπόγεια, πυλωτές, γκαράζ, ΔΕΝ περιλαμβάνει εξώστες που κλείστηκαν κι έγιναν δωμάτια, όπως δεν περιλαμβάνει προσθήκες δωματίων και ορόφων.  Ο πολίτης που έχει αυθαιρετήσει, συνήθως δεν αρκείται στο να κλείσει μια πυλωτή ή να μετατρέψει ένα γκαράζ σε δωμάτιο, αλλά προσθέτει και αρκετές επιφάνειες που ο συντελεστής του δεν του επιτρέπει. Και ερωτώ εγώ, ο αφελής: Εφ’ όσον προβλέπεται ΑΥΤΟΨΙΑ μηχανικού της πολεοδομίας, τι θα γίνει στην περίπτωση που ο μηχανικός δει (που θα δει) και τις βαρβάτες προσθήκες; Θα κάνει ότι δεν τις είδε και θα αρκεστεί στην επιθεώρηση των ημιυπαιθρίων, ή θα συντάξει πρωτόκολλο αυθαιρέτου με τις αντίστοιχες συνέπειες για τον αυθαιρεσία; Και ποιός αυθαιρεσίας είναι τρελλός να φωνάξει τον κρατικό μηχανικό να δει τις παράνομες κατασκευές του;

Εναλλακτικά, οι μηχανικοί της πολεοδομίας, μέσα σ’ ένα μήνα επιθεωρήσεων, θα αγοράσουν πετρελαιοπηγές, θα κάνουν επενδύσεις σε ουρανοξύστες του Ντουμπάϊ,  θα αγοράσουν την Microsoft και την Gooogle, εταιρίες στην Κίνα και Ρωσσία και άλλα συγκινητικά!

Αναρωτιέμαι πόσοι τρελλοί θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους με αυτές τις συνθήκες! Φυσικά, αν στις τακτοποιήσεις περιελάμβανε ο νόμος και όλες τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες (που έτσι κι αλλιώς θα παραμείνουν) θα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τεράστιες εισπράξεις, που οι σοφοί μας που έφτιαξαν τον νόμο αυτόν στο γόνατο, την χάνουν!

Κρίμα!

Advertisements

2 Responses to ““Τακτοποίηση” ημιυπαιθρίων…”

  1. Αόρατη Μελάνη Says:

    Το μόνο που έχω να προσθέσω στην ανάλυση είναι ότι η κατάσταση δεν οφείλεται σε κρατική αμέλεια, αλλά δημιουργήθηκε εσκεμμένα (κατά τη γνώμη μου, εννοείτα). Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι αυτό καθαυτό το concept του “υμιυπαίθριου” προκαλεί την παρανομία. Τι θα πει ρε παιδιά “υμιυπαίθριος”; Ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί δεν έφταναν τα μπαλκόνια, σαν τον παλιό καλό καιρό.

  2. elena mpampouska Says:

    Ημιυπαίθριος είναι ο χώρος στις κατοικίες που έχει τη μια του τουλάχιστον πλευρά ανοιχτή. Παρόλο που μπορεί να μην τους φαίνεται πια ο ημιυπαίθριος έχει μεγάλη αρχιτεκτονική αξία και συμβάλει στο ομαλό ”πέρασμα” από το ανοιχτό στο κλειστό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: