Ο Θάνατος (Σκέψεις χωρίς …απαιτήσεις) (Ε.)


Νομίζω ποτέ δεν θα μάθει η ανθρωπότητα, όποια κι αν είναι η επιστημονική πρόοδος,  τι ακριβώς είναι ο θάνατος. Μετά από εκατομμύρια χρόνια ζωής (και θανάτου) στον πλανήτη, ο θάνατος εξακολουθεί να είναι ένα βαθύ μυστήριο. Μόνο οι θρησκείες ισχυρίζονται ότι “ξέρουν” τι είναι και προσπαθούν να τον εξηγήσουν στις αφελείς μάζες των πιστών. Κι όμως, καθημερινά μιλάμε για τον θάνατο σαν να είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι με αυτό το μυστήριο: Τόσοι σκοτώθηκαν στον σεισμό, η κηδεία του τάδε, η κληρονομιές, η βιομηχανία του θανάτου, κλπ. Και βέβαια όσο σκέφτομαι τον θάνατο τόσο πιό έντονη είναι η επιθυμία μου να ζήσω τις γήινες απολαύσεις (Ναι, και όσο γίνεται μερισσότερα μουνιά να γνωρίσω, να μην ξεχνάμε και το όνομα του Blog!). Φιλιά σε όλες τις φέρουσες…

Advertisements

54 Responses to “Ο Θάνατος (Σκέψεις χωρίς …απαιτήσεις) (Ε.)”

 1. exofthalmi Says:

  Εσυ θελεις να αναλωθεις στις γηινες απολαυσεις τυπου γυναικα, αλλοι θελουν να αποκτησουν πολλα παιδια, αλλοι πολλα λεφτα, αλλοι νειατα, αλλοι δοξα, αλλοι……και μετα το τελος. Εχει επομενως σημασια τι εχεις επιλεξει να κάνεις ή μηπως οχι?

 2. Latte Says:

  Αν πραγματικά σε απασχολεί το θέμα του θανάτου, ενδιαφέρον είναι το βιβλίο του Γιάλομ “Στον κήπο του Επίκουρου”.

  ΥΓ. Σχετικά με τον επίλογό σου δε, υπάρχει εξήγηση που στη ζωή και τις “σχέσεις” σου με τους άλλους, αντί για πρόσωπα βλέπεις “όργανα”.

  Αν είσαι αληθινά ευτυχισμένος έτσι, keep going και μη διαβάζεις παρακάτω.

  Αν τυχόν, όμως, αναρωτηθείς ποτέ μήπως το αποκλειστικό και ατέρμονο αντίστοιχο κυνήγι σου σημαίνει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε άλλους τομείς, μια καλή αρχή είναι το “Ερωτος φύσις” του π. Φιλόθεου Φάρου. Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κυριαρχούσα επιβητορική αντίληψη για τον έρωτα και την αντίστοιχη “επιβητορική δυνότητα” ανέραστων στην πραγματικότητα ανθρώπων, των οποίων η ερωτική σκέψη/ύπαρξη/πέρασμα από τη ζωή καμία σχέση δεν έχει με τη σ υ ν ά ν τ η σ η με τον άλλο άνθρωπο, (που είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη) αλλά εξαντλείται στο πώς να αποβάλλουν ικανοποιητικά τα σωματικά τους υγρά…εξ ορισμού με ατέρμονα εναλλασσόμενα “όργανα”… 🙂

 3. Latte Says:

  “δεινότητα”, σόρυ. 🙂

 4. Άθεος Says:

  «Κοίτα να συνηθίσεις στην ιδέα ότι ο θάνατος για μας είναι ένα τίποτα» έλεγε προς το Μενοικέα ο Επίκουρος «ακριβώς επειδή όταν υπάρχουμε εμείς αυτός είναι ανύπαρκτος, κι όταν έρχεται αυτός είμαστε ανύπαρκτοι εμείς!».
  Καλά… blog στην… κεφαλή σου, φίλε Ηλίτυπε!

 5. Anonymous Says:

  Μου τη σπάει αυτό το θέμα. Μου τη δίνει, μου τη βαράει.

  ΄Οσα μουνιά και να χαρείς, σημασία έχει ότι κάποτε θα πάψεις να τα χαίρεσαι. Εκεί είναι το πρόβλημα, όχι πόσα θα χαρείς στη ζωή σου.

 6. patatoula Says:

  ουτε να το σκεφτομαι δεν θελω….

 7. Artanis Says:

  Ο θάνατος δεν με ενδιαφέρει, το αυτό και για τα “αιδοία”, καθότι γυναίκα…Τα φιλιά τα δέχομαι πάντως…
  Σε φιλώ κι εγώ (πολλοί/πολλές θα παρεξηγήσουν το κείμενο…)
  καλημερούδια

 8. menoima Says:

  Μα δέν υπάρχει θάνατος…. Υπάρχει ανακύκλωση της ύλης. Η ζωή είναι αιώνια αφού υπήρχε πρίν απο εμάς, υπάρχει και θα υπάρχει όταν εμείς θα είμαστε λύπασμα.

 9. Tasos Says:

  Ζωή, θάνατος,,, είναι εκφράσεις, στιγμές έκφρασης της ύλης η οποία “δεν καταστρέφεται και δεν δημιουργήται” και ουσιαστικά έκφραση της ενέργειας που υπάρχει στο σύμπαν. Οπότε σαν ενέργειακά μέλη της ύπαρξης υπάρχουμε αιώνια.
  Όμως σαν οργανωμένα συστήματα υπάρχουμε ως έκφραση της στιγμής που αποκαλούμε ζωή, η στιγμή μετατρέπεται συνέχεια και η έκφραση αλλάζει, οπότε φθάνουμε στην στιγμή της αποσύνθεσης που κυβερνά το χάος.
  Το μυστήριο που επικαλείς δεν είναι τόσο το φυσικό αλλά το πνευματικό πρόβλημα. Το μυαλό προσπαθεί να εξηγήσει όχι μόνο τη φυσική εξέλιξη της αλλαγής αλλά την ύπαρξη του. Προβληματίζεται με το γιατί; Δημιουργεί μύθους να εξηγήσει την υπαρξή του και το μέλλον του. Το μυαλό προσπαθεί να καταλάβει να βρει κάποιο νόημα.
  Ποιό το νόημα ενός λουλουδιού που αρχίζει από τίποτα και εκφράζει την ομορφιά του για λίγο χρόνο; Ποιό το νόημα της φύσης που ακολουθά την αλλαγή του φωτός και της θερμότητας στο πλανήτη; Μήπως όλα αυτά είναι εκφράσεις ανάλογες με το περιβάλον;
  Ο Βούδας στις 4 χρησές αλήθειες μας λέει ότι η πηγή βασανισμού του ανθρώπου είναι η επιθημία, τα θέλω, το δέσιμο με τις γήινες ομορφιές με το προσωρινό που αλλάζει αλλά που εμείς προσπαθούμε (ατυχώς) να κρατήσουμε παντοτινό.
  Ζωή, θάνατος,,, δύο όψεις στο ίδιο νόμισμα. Φάσεις του “παν ρει” που εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε σε “παν στάσιμο”. Το παράδοξο, ότι είναι στάσιμο πεθαίνει. Enjoy the ride!

 10. zwaki Says:

  Τι να το κάνω εγώ να αν “ως ενεργειακό μέλος της ύπαρξης” υπάρχω για πάντα, από τη στιγμή που ως συγκυρία, ως αυτό το υπέροχο “εγώ” του τώρα, πάψω να υπάρχω όταν – μετά θάνατον – μεταλλαχθώ σε άλλου τύπου ενεργειακή έκφραση; Εμένα, και ας μη φανεί ως ναρκισσισμός, με ενδιαφέρει να υπάρχω για πάντα έτσι όπως είμαι τώρα, ψυχοσωματικά! Επομένως το επιχείρημα ότι θανατος δεν υπαρχει γιατί τάχα η ζωή ανακυκλώνεται, καθόλου δε με παρηγορεί! Από την άλλη και οι προτροπές του βουδισμού δεν είναι ελκυστικές, γιατί ως φυτό δεν θα ήθελα να ζήσω! Επομένως, ας ελπίσουμε ότι μετά τον θάνατο μας περιμένει μια ωραία έκπληξη! Αν όχι την πατήσαμε!

  • Anonymous Says:

   Προ ζωής υπήρχε έκπληξη; Με ποιά λογική προσμένεις έκπληξη μετά θανάτου;
   ‘Ολα είναι προσωρινά αλλά αυτό δεν είναι οδύνη από τη στιγμή που το αποδεχθείς και δε δεθείς με την στιγμή που περνάει.
   Λένε ότι στους Δελφούς είχαν δύο μηνύματα, “γνώθην αυτόν” και “παν ρει”, όταν γνωρίσεις λοιπόν ποιός είσαι – ένα διαπεραστικό όν σε ένα σύμπαν που συνέχεια αλλάζει – τότε μπορείς να εκφραστείς έντονα μέσα στο περιθώριο που σου ανοίκει.
   Όπως έλεγε ένας καλός φίλος – η ζωή είναι σαν να πέφτεις από μια πολυκατοικία, μπορείς να φωνάζεις και να παραπονιέσαι που πέφτεις η να βρής τρόπο να απολαμβάνεις τη θέα που αλλάζει. Τι θα γίνει όταν φθάσεις στο δάπεδο δεν έχει σημασία.
   Enjoy the RIDE!

 11. zwaki Says:

  Η ατελής μας φύση δε μας επιτρέπει να ξέρομε τι γίνεται παρακάτω. Οι δε θρησκείες μάλλον δε μας τα λένε καλά…Οπότε καλύτερα ας μην αποκλείουμε τίποτα, ας ειμαστε ανοιχτοί! Ο.Κ. μπορεί μια μέρα να έχω μετουσιωθεί σε μια ωραία, παγωμένη πέτρα στον πάτο μιας λίμνης. Αλλά μπορεί και όχι. Η μόνη ασφαλής πληροφορία θα ήταν από κάποιον που πήγε και γύρισε…αλλά υπάρχει τέτοιος?
  Ωραία τα ρητά των Δελφών, τα αποδέχομαι αλλά ας μη ξεχνάμε ότι στους Δελφούς εκείνη η κυρία που μύριζε τις δάφνες… ισχυριζόταν ότι συνομιλούσε με τον αθάνατο Κάτω Κόσμο…ε?

 12. Άθεος Says:

  Με κόλλησες Ηλιότυπε κι έγραψα κι εγώ κάτι για τον θάνατο!

 13. Tasos Says:

  Μου αρέσει η παγωμένη πέτρα στον πάτο μιας λίμνης, η οποία όπως και εμείς αλιώνεται μέσα στο χρόνο και αλλάζει μορφή να γίνει άνθρωπος, ζωάκι, φυτό η όλα τα υπόλοιπα δημιουργήματα στο σύμπαν. Ίσως η ζωή της να υπερέχει αυτή του οργανικού κόσμου αλλά και αυτή ακολουθά την φυσική ροή των πραγμάτων με τον ίδιο τρόπο.
  Τα ρητά πιστεύω είναι σηματοδείκτες, παρατηρήσεις που μας βοηθούν στην ανακάλυψη του γνώθην. Επίσης αν τα ψάξεις λίγο θα δεις ότι εκφράζονται σε χρόνο διαρκείας . Άρα το “γνώθην εαυτόν” είναι συνεχόμενο, μια ανακάλυψη διαρκείας,. Και αν το συνδυάσεις με το “πα ρει” αυτό είναι άνοιγμα γιατί ποτέ δε μπορείς να γνωρίζεις κάτι που πάντα αλλάζει.
  Η κυρία που μύριζε τις δάφνες,,,,,, εσύ δεν έχεις στιγμές που επικοινωνείς με τον αθάνατο κόσμο; Δεν έχεις νιώσει ποτέ κάποια διαίσθηση; Εγώ πάντως έχω βρεθεί σε στιγμές σιωπής που ένοιωσα ότι επικοινωνούσα με κάποιον άλλο αθάνατο κόσμο. Πάντως η εικόνα της κυρίας πολύ μου θυμήζει τον καθιστό Βούδα,,,,,, 😉

 14. zwaki Says:

  Χμμμ, αν υπάρχει αόρατος κόσμος, ίσως μετά θάνατον να ενταχθούμε και εμείς σε αυτόν! Και να η ευχάριστη έκπληξη!
  Όσο για την κυρία στον τρίποδα, ουδεμίαν σχέση με τον Βούδα.

  • Tasos Says:

   Σωστό! Πάντως δε ξέρεις ίσως και η κυρία στον τρίποδα να είχε παρόμοιο χαμόγελο ευτυχίας που είχε και ο Βούδας.

 15. heliotypon Says:

  >exofthalmi: Καμία σημασία δεν έχει τι έχω επιλέξει να κάνω εγώ, μέσα στην ελαχιστότητά μου. Το μόνο που αναρωτιέμαι συχνά είναι τι προσέφερα εγώ στον κόσμο κατά το πέρασμά μου. Μάλλον άδικα ήρθα εδώ…

  >Latte: Για τον Γιάλομ έχω ανάμικτα συναισθήματα. ‘Ισως το διαβάσω όμως, αυτό που μου προτείνεις. Για το άλλο του “π.” μάλλον δεν θα το διαβάσω. Αν και συνήθως δεν αποκλείω το να ακούσω τι έχει να πει κάποιος, δεν βλέπω τι άλλο από θεοτικά κείμενα μπορεί να γράψει ένας παπάς. Και με τα θεοτικά κείμενα δεν έχω καθόλου καλή σχέση… ‘Οσο για τον έρωτα, ο καθένας έχει την εικόνα του γι’ αυτόν. Για μένα είναι κομμάτι του μηχανισμού της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Τα αναπαραγωγικά όργανα σου εξασφαλίζουν κάποιες δυνατές χαρές. Αυτές αναζητώ…

  >Anonymous 1: Ακριβώς εκεί είναι το θέμα. ότι κάποτε θα σταματήσω. Γι αυτό βιάζομαι… 🙂

  >patatoula: Καλλίτερα να μην το σκέφτεσαι…

  >Artanis: Καλώς και δεν σε ενδιαφδέρει ο θάνατος. Φυσικό να μην σε ενδιαφέρουν και τα αιδοία… Από την άλλη μεριά είσαι άρα θα πρέπει να σε ενδιαφέρουν τα ανδρικά αντίστοιχα (στην αρχαία Ελληνική κι αυτά “αιδοία” τα έλεγαν). Γιατί να παρεξηγήσουν το κείμενο; Φιλιά κι από μένα.

  >Με νόημα: Μα φυσικά, η ζωή υπήρχε και θα υπάρχει, αλλά η διεστραμένη μας φύση (ή απλώς η φύση) μας κάνει να απασχολούμαστε με την ατομική μας ζωή και όχι μόνο με τη συλλογική.

  >’Αθεος: Η αναζήτηση είναι τελείως θεωρητική. Δεν πιστεύω ότι θα βρω απάντηση. Απλώς ακούω τις διάφορες θεωρίες που μιλούν για ενεργειακές καταστάσεις πέραν από αυτές που ήδη ξέρουμε και αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρχει κάτι εκεί, που σχετίζεται με την προσωπικότητα του ανθρώπου. ‘Ισως (και μάλλον) είναι αυτό που λέμε στα Ελληνικά: “wishful thinking”… 🙂

  >Tasos: Μα πού να βρεις άκρη! Κι ο ίδιος ο Βούδας (αν υπήρξε τέτοιο πρόσωπο) μάλλον δεν θα βρήκε. Το σοφό είναι το enjoy the ride, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι, με τον πόνο και τη δυστυχία που υπάρχει στον κόσμο, τι να ευχαριστηθούν;

  >zwaki: Καλά είναι όλα αυτά τα ενεργειακά και καλώς τα ψάχνουμε. Μόνο που δεν θα βρούμε απάντηση. Μάλλον το μυστήριο της ζωής είναι το πιο σημαντικό, από το μυστήριο του θανάτου, αλλά το πρώτο νομίζουμε ότι το κατέχουμε (τρομάρα μας!). Και η κυρία με τις δάφνες και ο Βούδας και όλοι οι άλλοι “θεοί” και οι υπηρέτες τους αποκυήματα της άρρωστης ανθρώπινης φαντασίας είναι!

 16. The Dark Chef Says:

  Επειδή αναφέρθηκε πιο πάνω, στο βιβλίο «Ο κήπος του Επίκουρου», ο Γιάλομ αναφέρει ότι όλοι οι επιμέρους ανθρώπινοι φόβοι πηγάζουν από έναν πρωταρχικό: τον φόβο του θανάτου.
  Μπορεί να απολαμβάνουμε διάφορα πράγματα στη διαδρομή, αλλά όλοι φοβόμαστε το τέλος του ταξιδιού…Ακριβώς επειδή ο προορισμός είναι άγνωστος.
  Απόψεις υπάρχουν πολλές για το τι μας περιμένει σ’ αυτό το τέλος. Οι πιο πολλές θρησκείες μιλάνε για ανταμοιβή των καλών και τιμωρία των κακών στην «αιώνια» πλέον ζωή, υπάρχει η θεωρία της μετενσάρκωσης και ακόμα υπάρχει και η θεωρία της ανυπαρξίας, της απόλυτης δηλαδή λήθης.
  Εφόσον λοιπόν κανείς δεν ξέρει στ’ αλήθεια τι είναι ο θάνατος, παρά μόνο ότι πρόκειται για ένα βέβαιο μελλοντικό συμβάν, είναι περισσότερο ωφέλιμο να ασχοληθούμε με το φόβο μας γύρω από αυτόν.

  Αυτόν τον φόβο, μπορούμε να τον κατευνάσουμε, όχι όμως και να τον εξαλείψουμε. Ίσως κάτι που συχνά ακούμε να λέγεται, «να αφήσεις κάτι πίσω σου» να λειτουργεί καλύτερα από όλα ως μέσο για την διαχείρισή του. Είτε κάνοντας οικογένεια, είτε παράγοντας κάποιο έργο, οι άνθρωποι καταφέρνουν να ξεχνιούνται, έστω και παροδικά. Οι διάφορες ανθρώπινες ηδονές, είναι φυσικά επιθυμητές από όλους, αλλά δυστυχώς έχουν πολύ μικρή διάρκεια! Η δημιουργική έκφραση κατά τη γνώμη μου, είναι η μόνη που δίνει κάποιο νόημα αλλά και διέξοδο…

 17. Tasos Says:

  Το παράδοξο είναι ότι στην ανθρώπινη πραγματικότητα ζούμε μια προσωρινή ζωή αλλά προσπαθούμε να την επεκτίνουμε σε αιώνια. Στην κοσμική πραγματικότητα υπάρχουμε αιώνια αλλά υπάρχουμε προσωρινά σαν άνθρωποι.
  Ζωή χωρίς θάνατο δεν υπάρχει, άρα θάνατος = ζωή. Η μόνη ευθύνη που έχει ο άνθρωπος είναι να εκφιλιωθεί με την ιδέα και να ελευθερωθεί από το φόβο.
  Ο φόβος δεν είναι πραγματικός, δεν υπάρχει, εμείς τον δημιουργούμε με τις ιστορίες, τους μύθους, την ανάγκη να εξηγήσουμε κάτι ανεξήγητο.
  Η άγνια του θανάτου δεν διαφέρει από τη άγνια για το επόμενο δευτερόλεπτο που δε γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Γινόμαστε άτομα ελέγχου προσπαθώντας να ελέγχουμε κάθε στιγμή με την παρέσθηση ότι εμείς είμαστε στο τιμόνι. Τρομάρα μας,,,
  Αν κάποιος θέλει να καταλάβει τον θάνατο ας κάνει βόλτες στην ύπαιθρο και ας αδειάσει το μυαλό του από σκέψεις, η ύπαρξη θα σας οδηγήσει.

 18. Αθ. Τραπαλις Says:

  Λοιπον αγαπητοι μου φιλοι.οπως βλεπετε γραφω με το πραγματικο μου ονομα και οχι με ψευδονημο διοτι εχω πληρη επιγνωση του χρεους και της ευθυνης απεναντι σε αυτα τα οποια θα διαβασετε στην συνεχεια.αρχικα οφειλω να σας συγχαρω ολους οσους εχετε γραψει σε αυτο το blog δια δυο λογους.Πρωτον διοτι δεν γραφετε σε αυτην την τρισαθλια γλωσσα(αν μπορουμε να την ποθμε γλωσσα) η οποια ειναι γνωστη σαν Greeklish και δευτερον διοτι διαβαζοντας αυτα τα οποια εχετε γραψει καταλαβα οτι το διανοητικο και μορφωτικο σας επιπεδο ειναι αρκετα υψηλο εν σχεσει με κατι αλλα ατομα της ηλικιας σας γι αυτο και σας γραφω.Δεν θελω να χανω τον χρονο μου με ανεγκεφαλους.Το οτι ασχολεισθε με ενα τοσο σημαντικο και πανανθρωπινο θεμα οπως ο θανατος και με το τι συμβαινει μετα, αυτο σας τιμα.Λοιπον ξεκιναμε.

  Ο ανθρωπος γενικα (οπως εσεις σε αυτο εδω το blog )εχοντας διαπιστωσει απο νεαρη ηλικια οτι υπαρχει κατι αναποφευκτο για ολους μας που λεγεται θανατος και αρνουμενος να αποδεχθει οτι η συντομη ζωη του οπως και η ζωη των συνανθρωπων του εγινε για το τιποτα, χωρις κανενα σκοπο και χωρις κανενα νοημα,προσπαθει εναγωνιως να ανακαλυψει τα μυστηρια του συμπαντος.Η επιστημονικη ερευνα εχει φτασει σχεδον τα ορια της τοσο θεωρητικα οσο και τεχνολογικα,καλυτερευοντας μεν την ποιοτητα ζωης των ανθρωπων, αλλα αφηνοντας τους κυριολεκτικα ακαλυπτους οσον αφορα τις αγωνιες τους γι τον θανατο και τα υπαρξιακα προβληματα.Ο θανατος φοβιζει ολους.Φοβαται ομως τον θανατο,αυτος που δεν ξςρει τι ειναι η ζωη,αυτος που δεν ξερει για πιο λογο ζουμε, αυτος που δεν ξερει τιποτα για την ψυχη και το αν υπαρχει η οχι.Και πανω απ ολα φοβουνται τον θανατο αυτοι που δεν ξερουν οτι υπαρχει Θεος.Οι ψυχες δεν ειναι κατι που μπαινει με την γεννηση και βγαινει με τον θανατο, οπως νομιζουν ολοι απο αρχαιοτατων εποχων μεχρι σημερα.Ο Θεος δεν εχει καποια αποθηκη ψυχων,ωστε οταν γεννιεται καποιος, να του βαζει και μια ψυχη μεσα του και σε καποια φαση της ζωης του αργοτερα(θανατος), να την παιρνει πισω για να τυην βαλει πιθανον σε καποιον επομενο που θα γεννηθη.Αυτα ειναι αστεια πραγματα.Δυστυχως ομως αυτα πιστευουν λιγο πολυ ολες οι θρησκειες.Η ψυχη δεν ειναι κατι που προ-υπαρχει , αλλα ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ μαζι με το σωμα απο την στιγμη της δημιουργιας του αρχικου γονιμοποιημενου ωαριου.Το καθε εμβιο ον ,ζωο η φυτο,δημιουργει την ΔΙΚΗ του ψυχη, η το δικο του πνευματικο αντιστοιχο.Ετσι δημιουργειται και εμπλουτιζεται συνεχως ο πνευματικος κοσμος οπου αυτο ακριβως ειναι και το σχεδιο του Θεου.Ο πνευματικος κοσμος εχει το δικο του γιγνεσθαι.Αυτο λοιπον το γιγνεσθαι ενος πλουσιου πνευματικου κοσμου ειναι και ο Τελικος Στοχος.Οι ψυχες δςν εχουν αναγκη τωρα πλεον τροφης,νερου, στεγης ρουχων,φαρμακων,κ.λ.π.Πρεπει ομως πρωτα να συμπληρωσουν,οσο το δυνατον καλυτερα την ολοκληρωση τους, μεσα απο την ζωη του υλικου σωματος που κυβερνουν.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΥΤΥΧΕΣΤΕΡΑ.Κατα την διαρκεια της ζωης του υλικου σωματος, οι ψυχες ειναι στενα συνδεδεμενες με αυτο και εχουν περιορισμενη ελευθερια στον πνευματικο κοσμο που ευρισκονται.Αποκτουν κανονικη ελευθερια μετα τον θανατο του υλικου σωματος, το οποιον σημαινει οτι αυτες οι ιδιες το εγκατελειψαν.Η υλη μετα θανατο δεν χανεται διοτι ειναι αφθαρτος και αθανατη.Εκεινο που χανεται ειναι ο συγκεκριμενος υλικος σχηματισμος του ζωικου οντος του οποιου η ψυχη απεχωρισε.Τελικα ,οταν πεθαινουμε,η περιορισμενη υλικη συνειδηση μας χανεται,ενω το της παραμενει το ιδιο,και τοτε,ακαριαια,το αυτο αποκτα την καινουργια απολυτη συνειδηση της ψυχης και αντιλαμβανεται τωρα πλεον την υπαρξη του σε ενα καινουργιο κοσμο.Επομενως δεν τον καταλαβαινουμε τον θανατο.Τελικα ο θανατος ερχεται οπως ο υπνος.Το καταλαβαινουμε ποτε μας παιρνει ο υπνος?Οχι.Ο θανατος λοιπον ,δεν ειναι κατι το αφυσικο,οπως μας τον περιγραφουν οι λαικες παραδοσεις, τα ποιηματα και η λογοτεχνια.Ειναι κατι το φυσιολογικο.Ειναι μια μεταβαση απο ενα σταδιο προπαρασκευαστικο, κατα το οποιο χτιζεται η ψυχη,στον πραγματικο,αθανατο και πολυ πλουσιο πνευματικο κοσμο.Μην φοβασθε λοιπον τον θανατο.Το μελλον μας ειναιη ζωη του πνευματικου κοσμου,την οποιαν για να την απολαυσουμε, πρεπει πρωτα να περασουμε απο το τιυ υλικου κοσμου.

 19. heliotypon Says:

  >Αθ. Τράπαλις: Αδερφέ διάβασα προσεκτικά τα όσα γράφεις, αλλά έχω ένα ερώτημα: Από πού αντλείς αυτήν τη γνώση; Αν κανείς δεν γνωρίζει τι είναι και πώς λειτουργεί η ψυχή, πώς έφτασε μιά τέτοια γνώση μέχρις εσένα; Βέβαια όλες οι θρησκείες ισχυρίζονται ότι “ξέρουν”. Αλλά, αν κατάλαβα καλά, δεν είσαι οπαδός θρησκείας (ή είσαι;).

 20. Τραπαλης Says:

  Αγαπητε κυριε heliotypon δεν γνωριζω πολλα για σας οπως την ηλικια σας,τον ρολο ακριβως που παιζετε σε αυτο εδω το blog και αλλα.Μπορω ομως να μαντεψω οτι ειστε αρκετα διαβασμενος και “ψαγμενος” σε πολλα πραγματα στρην ζωη.Επι πλεον πρεπει να ειστε μεταξυ 30 και40 ετων.Ειναι δυσκολο να καταλαβει κανεις την ηλικια απο το internet.Οπως και να εχει ομως το θεμα καταλαβα κατι και ειμαι απολυτος σιγουρος γι αυτο.Μπορει να εχετε ασχοληθει με πολλα θεματα στη ζωη σας και μπραβο σας αλλα με θεματα εσωτερισμου,μεταφυσικης ,μυστικισμου,θεοσοφιας,αποκρυφων επιστημων,επιστημονικου υπερβατισμου και αλλα συναφη, δεν εχετε ασχοληθη καθολου.Εγω ασχολουμαι κατι δεκατιες με αυτα οχι διαβαζοντας κατι ασημαντα ανευθυνα βιβλιαρακια τα οποια κατα καιρους εχουν κυκλοφορησει στην αγορα,αλλα συνεργαζομενος και πειραματιζομενος με αλλα ατομα του ιδιου επιπεδου και γνωσεων με αποτερο σκοπο την ανιχνευση και ανακαλυψη της Αληθειας.Μην εχεις την εντυπωση οτι επειδη εσυ και καποιοι αλλοι(απο οτι διαβασα) δεν γνωριζεται την Αληθεια, δεν την γνωριζει και κανεις αλλος .Υπαρχουν ατομα σε ολο τον κοσμο(μετρημενα στα δακτυλα) που την γνωριζουνκαι οχι μονον αυτα τα λιγα που εγραψα εγω περιληπτικα εδω αλλα πολυ περισσοτερα.Δεν τα γνωστοποιουν ομως στον κοσμο και υπαρχει συγκεκριμενος λογος γι αυτο τον οποιον δεν μπορω δυστηχως να τον αποκαλυψω.Μην ζητας λοιπον τα αδυνατα.Δεν μπορω να σου αποκαλυψω την πηγη αυτων των καποιων γνωσεων που εγραψα εδω.Το μονο που μπορω να σου πω αν πραγματικα σε ενδιεφερουν τα υπερβατικα και τα μεταφυσικα θεματα ειναι οτι υπαρχουν κατι πολυ απλα αλλα και πολυ σοφιστικε πειραματα που μπορουν να αποδειξουν (μαζι φυσικα με ολες τις αλλες επιστημονικες πληροφοριες που κατα καιρους εχουμε συλεξει) οτι υπαρχει Θεος (Υπερτατη Αρχη) η “Uncaused Cause”,ψυχες,πνευματικες οντοτητες,πνευματικος κοσμος και αλλα πολλα .Ολα Αποδεδιγμενα.

 21. Άθεος Says:

  Εγώ μπορώ να σου αποδείξω ότι όλα αυτά που λες είναι τρίχες κατσαρές!
  Αν διαβάσεις αυτό που παρουσιάζω αυτή τη στιγμή στο blog μου θα δεις ότι θεός δεν υπάρχει. Με αποδείξεις, όπως λέμε με τη βούλα!
  Πάντως την ηλικία του Ηλιότυπου δεν την βρήκες. Για τόσα πράγματα που ξέρει, πολύ νεαρό το έκανες. Πότε θα τα μάθαινε…

 22. Τραπαλης Αθανασιος Says:

  Κυριε Αθεε
  πρωτον δεν συνηθιζω να χανω το χρονο μου περιδιαβαινοντας τα διαφορα blog του Ιντερνετ και ανταλασονοντας πληροφοριες με πασης φυσεως ατομα τα οποια δεν γνωριζω απο κοντα, δεν γνωριζω με τι ασχολουνται και το σπουδαιοτερο απ ολα δεν γνωριζω τι μορφωση και τι γνωσεις εχουν.Παρ ολα αυτα τυχαιως περνωντας απο το Blog Μουνι και κα;νοντας μου εντυπωση ο ασυνηθιστος τιτλος του προσεξα οτι αντι για σεξ υπηρχε ενα θεμα που αξιζει να συζητειται απο τους ανθρώπους.Το θεμα του Θανατου στο οποιο εσυ ειδικα δεν ειπες απολυτως τιποτα εν αντιθεσει με ολους τους αλλους οι οποιοι και διαβασμενοι φαινοντουσαν και πηραν θεσει και μαλιστα πολυ καλη θεση πανω στο θεμα τουν θανατου.Μεγαλη εντυπωση μου εκανε ενα ατομο με το ψευδονυμο zwaki (δεν γνωριζω αν ειναι αντρας η γυναικα) το οποιο εμιλησε με τολμη και τσαμπουκα και με επιχηρηματα σαν να αντιπροσωπευε ολοκληρο το ανθρωπινο γενος.Μπραβο του οποιος/οποια και αν ειναι.Εσυ ομως κυριε αθεε πουν κρυβεσε πισω απο ενα ξενεροτο,χαζο και χαριν εντυπωσιασμου ψευδονυμο, εκοφευσες και τηρησες σιγην ιχθυος οταν ολοι οι αλλοι προσπαθουσαν να πουν κατι χρησιμο για το συγκεκριμενο θεμα.Και πως να μην τηρησεις σιγην ιχθυος και να κανεις την παπια αφου εισαι παντελως ασχετος με το θεμα παρολα οσα λες οτι εχεις αποδειξεις για την μη υπαρξη Θεου.Με τα θεματα του μεταφυσικου .τουν υπερβατικου.του Θειου, του πνευματικου κ.λ.π. εχεις τοσην σχεση οση εχουν οι κατσαριδες με τα μαθηματικα.Αυτο το καταλαβα απο τα λιγα που ειπες.Οντας εσυ αθεος για διαφορους λογους οι οποιοι αφορουν εσενα(δικαιωμα σου ειναι),προσπαθεις να παρασυρεις και αλλους για να βρεις συνοδοιπορους στην αθεια σου.Εχεις την εσφαλμενη εντυπωση οτι ειναι μαγκια,μοντερνισμος,πολυ μουρατο και κανει εντυπωση στους αλλους το να δηλωνεις αθεος.Κουνια που σε κουναγε!!!!Θα εκπλαγεις πολυ μετα θανατο!Δυστυχως δεν ειναι δυνατον να συζητησω περαιτερω μαζι σου εννεκα του περιορισμενου χωρου χρονου των blog και εννεκα των ανυπαρκτων γνωσεων που εχεις γι αυτα τα θεματα.Ενα τελευταιο που θα ηθελα να πω οχι μονον σε σενα αλλα και “to whom it may concern “ειναι οτι εαν θελουν να μαθουν για αποδειξεις περι υπαρξεως Θεου να μελετησουν την Ανθρωπικη Αρχη(Αnthropic Principle) των Barrow και Tippler εαν την βρουν στα Ελληνικα διοτι ειναι μαλλον εξηντλημενη (εκδωσεις ΟΡΩΡΑ),οπως επισης να μελετησουν την πληρη και βελτιωμενη μορφη της Οντολογικης αποδειξης(Ancause Cause) οπως επισης την βιολογικη αποδειξη και την Φιλοσοφικομαθηματικη Αποδειξη περι υπαρξεως Θεου.Και κλεινοντας κυριε αθεε εχω να σου πω οτι εχεις να φιλησεις πολλα βατραχια μεχρι να βρεις την Αληθεια!

 23. Tasos Says:

  Τι νόημα έχει ο φανατισμός πίσω από το αν υπάρχει η δεν υπαρχει θεός; Δηλαδή αν υπάρχει θεός αλλάζει τον τρόπο που σαν άνθρωποι πρέπει να συμεριφερόμαστε μεταξύ μας η με τη φύση; Η το αντίθετο;
  Η μανία των ανθρώπων να αποδείξουν ο ένας τον άλλο λάθος είναι καταστροφική και φαίνεται από τα γραφόμενα σας! Προσωπικά δε βλέπω διαφορά μεταξύ αυτά που λες εσύ κ. Τράπαλη από αυτά που λέει ο Αθεος. Είστε όπως λένε η αντίθετη πλευρά από το ίδιο νόμισμα.
  Η ζωή είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο για εμάς και τους γύρω μας. Να αισθανθούμε γεμάτη την εμπειρία της στιγμής και να είμαστε πρώτα συνεπείς με εμάς και τους γύρω μας και μετά με τη φύση που μας περιτριγυρίζει ώστε να αφήσουμε πίσω κάτι καλύτερο από αυτό που βρήκαμε.
  Ας μη ξεχνάμε ότι ο κάθε ένας από εμάς δεν είναι παρά μια προσωρινή, στιγμοιαία έκφραση στην αιωνιότητα και ότι η ψυχολογία του καθενός και της στιγμής δεν έχει καμμία προσφορά στο σύνολο.

 24. Τραπαλης Αθανασιος Says:

  Νομιζω οτι χανω τον πολυτιμο χρονο μου σε αυτο το blog.Οχι οτι εχω χρονο για αλλα blog αλλα δεν εχω και τιποτα να κερδισω δινοντας σας τοσες πληροφοριες “απο χερι” και περνοντας αντι για ευχαριστω μια καποια απαξιωση ειτε μισοκρυμενη ειτε φανερη.Κυριε Τασο δεν υπαρχει κανενας φανατισμος τουλαχιστον απο την δικη μου πλευρα σε θεματα τοσο φλεγοντα τοσο διαχρονικα επικαιρα και τοσο καφαλαιωδους σημασιας οπως το θεμα του θανατου και ολων των οσων αυτο τοθεμα συμπαρασυρει μαζι του.Ακουσα πολλους εδω να λενε οτι “δεν θελω ουτε να το σκεφτομαι” η “με φοβιζει πολυ” και αυτος ειναι ο λογος που παρενεβην απο την ασφαλεια και σιγουρια αυτων των οποιων εχω την τυχη να γνωριζω για να σας μεταφερω(οσο γινεται σε περιορισμενο χωρο) αυτα τα οποια ανεφερα στην αρχικη μου παρεμβαση και να σας απαλαξω εστω και λιγο απο την τυρανια και την βασανιστικη σκεψη οτι καποτε αργα η γρηγορα θα πεθανουμε.Δεν σας ανεφερα τα “ιερα κειμενα”καμοιας θρησκειας τα οποια ειναι ολα δογματικα συπμεριλαμβανομενων και των αρχαιων Ελληνων, αλλα σας ειπα οτι ολα αυτα που σε πολυ μικρο χωρο και περιληπτικα σας ειπα βασιζονται σε ανθρωπους οι οποιοι ειναι κατοχοι των φυσικων επιστημων και προσπαθησαν με πολυ κοπο και μοχθο και με μακροχρονια σοφιστικε πειραματα να καταληξουν να βρουν τους σθνδετικους κρικους μεταξυ των ειδη γνωστων κατακτησεων των φυσικων επιστημων(Φυσικης, Χημειας, Αστρονομιας, Βιολογιας, Ηλεκτρονικης, Φυσικης του Μικροκοσμου κ.α.)και του Υπερβατικου κοσμου η της Μεταφυσικης.Δεν ειναι εδω ο Φυσικος κοσμος και καπου αλλου σε καποιες αερινες η αιθερικες σφαιρες ο υπερβατικος και ο πνευματικος .ΛΑΘΟΣ.Υπαρχει μια αλληλοεξαρτηση , αλληλοεπιδραση και αλληλολειτουργεια των δυο κοσμων με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ προδιαγραφες.Προκειται δηλαδη για μια επιστημονικη μεταφυσικη κατι που το ειχε αντιληφθει ακομη και ο Αριστοτελης παρ ολη την εποχη αγνοιας που εζησε.Δεν εχουν σχεση αυτα που σας λεγω ουτε με αυτα που λενε οι μασωνοι αλλα ουτε και οι σαιεντολογοι.Ολοι αυτοι ευρισκονται πολυ πισω διοτι δεν εχουν τα απαραιτητα προσοντα να πανε μπροστα.Κυριε Τασο για πιο νομισμα μιλατε?Αν ενοειτε τον Θεο σας πληροφορω οτι εγω ειμαι η μια πλευρα του νομισματος αλλα ο αθεος οπως και ολοι οι υπολοιποι αθεοι δεν ειναι η αλλη πλευρα διοτι ο Θεος εχει μονον μια πλευρα.Την Αυτοτελεια του.Επι πλεον κυριε Τασο παρατηρησα απο τα προηγουμενα γραφομενα σας οτι ανηκετε στην μεγαλη κατηγορια των “δεν γνωριζω και δεν ασχολουμαι” μεχρι των αγνωστικιστων.Ομως ο κοσμος εχει βαρεθει τις συζητησεις απεραντολογιας με κανενα τελικο οφελος η αποτελεσμα.Οσο για τα νομισματα εχω την εντυπωση οτι πρεπει να σας αρεσουν πολυ διοτι την ζωη και τον θανατο τα βαλατε και αυτα στις δυο πλευρες του νομισματος.Να δουμε ποιοι αλλοι εχουν σειρα.Νομιζω οτι ολη η κοσμοθεωρια σας βασιζεται τελικα σε τρεις λεξεις που ειπαν οι Beatls.”Let it be”η μαλλον enjoy the ride.Αυτο θα σας συμβούλευα και εγω αλλα χρειαζεται και μια πραγματικη γνωση σε θεματα Μεταφυσικης μεσω της οποιας πρεπει να διαμορφωθει και ενας καταλληλος τροπος ζωης που ειναι χρησιμος για την σωστη δημιουργια και εμπλουτισμο της ψυχης διοτι αυτη ειναι και ο τελικος στοχος.

 25. Tasos Says:

  Κάνετε λάθος με τους χαρακτηρισμούς σας αλλά δε υπάρχει λόγος να σχολιάζουμε το κάθε πιστεύω του καθενός και την κάθε διαφορά. Συμφωνώ πάντως ότι σαν άνθρωποι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή για να βελτιώνουμε το πνευματικό μας επίπεδο.
  Μιας και χαλάσατε αρκετό από τον “πολίτιμο χρόνο σας” σε αυτό το μπλογκ για πείτε μας κατά τη δική σας πρακτική, τι είναι ο “κατάλληλος τρόπος ζωής που είναι χρήσιμος για την σωστή δημιουργία και εμπλουτισμό της ψχής”; Η πρακτική ξεπερνά τα λόγια!

 26. Trapalis athanase Says:

  Πραγματι ο πολυτιμος χρονος μου μου επιβαλλει να μην ξαναασχοληθω με αυτο το blog οχι διοτι εχω κατι εναντιον του(τουναντιον ακουγονται πολλες αποψεις για διαφορα και σημαντικα θεματα) αλλα τα θεματα τα οποια εμενα ενδιαφερουν χρηζουν μακροχρονιων συζητησεων , γραψηματων και αναλυσεων οπου δεν υπαρχει ο απαιτουμενος χρονος γι αυτα απο την πλευρα μου.Ως εκ τουτου ειναι και η τελευταια φορα που γραφω εδω τωρα απαντωντας σε αυτο που ρωτησε ο Τασος.Ο καταλληλος τροπος ζωης που απαιτειται για μια οσο το δυνατον πληρεστερη, σωστη και εμπλουτισμενη ψυχη εχει λεχθη υπ εμου του ιδιου σε προηγουμενη αναφορα μου οταν πρωτοεγραψα σε αυτο εδω το blog και δεν ειχα σκοπο να ξαναγραψω διοτι δεν το επισκεπτομουν και δεν ηξερα οτι μου ειχαν απαντησει αλλα ουτε και με ενδιεφερε να μου απαντησουν.Κυτωντας καποια e-mails τυχαια παλι βρεθηκα εδω και ειδα την απαντηση απο καποιον .Ετσι καθισα και εγραψα μερικα ακομη απο εχτες μεχρι σημερα.Αλλα οπως ειπα και προηγουμενως αυτο ηταν.Τερμα.Γυρισε λοιπον προς τα πισω κυριε Τασο να παρεις την απαντηση σε αυτο που ρωτησες.Και αν δεν μπορεις να πας για καποιο λογο θα σου κανω την χαρη νατην επαναλαβω ακομη μια φορα καπως πιο ολοκληρωμενη για να την χρησιμοποιησει και οιοσδηποτε αλλος ενδιαφερομενος ο οποιος διαβαζει αυτα εδω.
  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΥΤΥΧΕΣΤΕΡΑ(ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ),ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟΥΣ(ΣΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟΥΣ)ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΕΔΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΙς ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ .ΕΤΣΙ Η ΨΥΧΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ.!!

 27. Άθεος Says:

  Με λίγα λόγια Trapali μας έβγαλες αγράμματους!
  Σιγά να μην κάτσω να αντιπαρατεθώ μαζί σου και σ’ αυτό το ύφος. Εγώ για να σε πειράξω σου έγραψα ότι έχω αποδείξεις. Όχι ότι έχω έλλειψη από αυτές. Απλά δεν θα καθόμουν να τις διαπραγματευτώ μαζί σου. Κι αν απάντησα ή όχι στο θέμα του θανάτου το ξέρουν όσοι ξέρουν να διαβάζουν. Στο τέταρτο σχόλιο απάντησα με τα αφοπλιστικά λόγια του Επίκουρου που την ουσία της διδασκαλίας του λίγο πολύ εκθέτεις κι εσύ στο τελευταίο σου σχόλιο. Όμως είσαι τόσο μπερδεμένος που δεν ξέρεις τι σου γίνεται!
  Φιλάκια!

 28. Tasos Says:

  Κύριε Τράπαλη, μας είπατε το στόχο αλλά δε μας είπατε τον τρόπο πως να φθάσουμε εκεί. Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι έχουν ως όραμα μια ήρεμη, ευτυχές ζωή, χωρίς πόνους και αρρώστιες αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό το κατορθώνει, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό υποφέρει από σωματικές η και πνευματικές νόσους. Λοιπόν, μας είπατε να “προσπαθούμε”, που μάλλον αυτό γίνεται αλλά δε μας είπατε συγκεκριμένα “ΠΩΣ;” με ποια τακτική;

 29. Τραπαλης Says:

  KΚυριε Τασο παρα την υποσχεση μου να μην ξαναβγω να γραψω σε αυτο εδω το Blog παρ ολα αυτα ολως ιδιαιτερως για σας απεφασισα να βγω και να σας πω μερικα πραγματα για τρεις λογους.Πρωτον ανακαλυψα οτι ζειτε στην Αμερικη και επικοινωνειτε με μας απο την αλλη ακρη του Ατλαντικου και επειδη και εγω εχω ζησει πολλα χρονια εκτος Ελλαδας ξερω πως νοιωθουν και πως εσθανονται οι Ελληνες του εξωτερικου για την πατριδα.Δευτερον εχω την εντυπωση οτι σας μιλησα λιγο αποτομα και λιγο ειρωνικα διοτι αφ ενος μεν ειμαι συνηθισμενος ναγραφω σε αυτο το στυλ(ειμαι επαγγελμ;τιας συγγραφεας μεταξυ αλλων) και αφ ετερου σας εξελαβα για αθεο και σας ζητω συγγνωμη γι αυτο(οχι για το οτι σας εξελαβα για αθεο αλλα για τον τροπο που σας μιλησα).Τριτος λογος ειναι οτι επειδη σας βλεπω να “φλερταρετε” με αθεους και πολυ πιθανον να σας κανουν και εσας ενω εσεις απλως ειστε στην κατηγορια του ψαξιματος τωρα(αλλοιως δεν θα μου κανατε αυτη την ερωτηση) εκρινα σωστο να σας απαντησω σε αυτο ακριβως που με ρωτησατε.Στο ΠΩΣ και με πια τακτικη.Μην αναμενετε να σας απαντησω με ολοκληρα κεφαλαια τωρα (διοτι τοσα χρειαζονται)στον περιορισμενο χωρο που εδω εχουμε αλλα θα σας τα πω περιλιπτικα.Λοιπον υπαρχουν μια σειρα απο πρακτικες και τεχνικες οι οποιες μας βοηθουν να αποφυγουμε οσο το δυνατον τις αντιξοοτητες της ζωης.Πρεπει κανεις να αρχισει να κανει εξασκηση σε αυτες για να τις κανει κτημα του και να καλυτερευει την ζωη του.Θα σου πω μερικες απο αυτες.Ο διαλογισμος,Ο δημιουργικος ορματισμος,η ασκηση τη μεσεας πυλης κ.α.Με λιγες εβδομαδες εξασκηση θα τις κανεις κτημα σου και θα τις εφαρμοζεις καθξμερινα στην ζωη σου.Θα δεις ποσο πολυ θα αλλαξει ησχεση σου μς τους αλλους ανθρωπους(προς το καλυτερο)και ποσο θα αλλαξει η σχεση σου με τον ιδιο τον εαυτο σου.Θα σου φυγουν οι ανυσηχιες και οι φοβοι για οτιδηποτε ακομη και για τον θανατο.Θα βλεπεις τα πραγματα παντοτε απο την θετικη τους πλευρα.θα βλεπεις μεγαλη αλλαγη στο πως θα σου συμπεριφερονται οι ανθρωποι που θα συναντας καθημερινα.Ομως αν θελεις συνταρακτικες αλλαγες πανω στην ζωη σου που να εχουν σχεση με την καλυτερευση της υγειας σου η την πιθανη θεραπεια μιας νοσου(ακομη και του καρκινου) η αν θελεις να εχεις συναισθηματικες ,επαγγελματικες η οικονομικες επιτυχιες τοτε πρεπει να ακολουθησεις δαφορετικα μονοπατια.Ο μονος τροπος για να πετυχεις αυτα τα πραγματα(οσο γινεται καλυτερα) ειναι να σε βοηθησει καποιος.Και ο μονος που μπορει να βοηθησει τετειες καταστασεις που χρειαζονται πιθανες “μετατοπησεις η παρακαμψεις” των ισχυοντων φυσικων και βιολογικων νομων ειναι μονον αυτος που δημιουργησε τους νομους.Με αλλα λογια πρεπει ναχρησιμοποιεις ορισμενες επικλησεις(δυνατες προσευχες) που να ειναι εντεχνα φτιαγμενες για να εχουν αποτελεσματα.Φυσικα υπαρχει καποιος τροπος που κατασκευαζοναι αυτες οι επικλησεις για να εχουν οσο το δυνατον μεγαλυτερη δυναμη.Εδω υπαρχουν πολλα που πρεπει να σου πω αλλα δυστηχως δεν εχω τον χωρο και τον χρονο.Ενα τελευταιο που θα ηθελα να σου πω ειναι οτι πρεπει να φροντιζεις παντοτε να ευρισκεσαι στη μεση του δρομου, δηλαδη ουτε προς τη μερια του υπερβολικου καλου αλλα ουτε και στη μερια του υπερβολικου κακου διοτι και τα ΔΥΟ μπορει να σου κανουν μεγαλη ζημια.Θα ακολουθεις την χρυση τομη του μεσαιου δρομου σε οτιδηποτε στη ζωη σου.

 30. heliotypon Says:

  >Trapalis: Αδελφέ σ’ ευχαριστώ για όσα καλά είπες για μένα. Την ηλικία μου δεν την συζητώ ούτε κι έχει σημασία γι αυτά που γράφω. Ρόλλο κανέναν δεν παίζω εδώ. Μόνο γράφω τις ιδέες που κατοικούν στο κεφάλι μου κι επικοινωνώ με άλλα κεφάλια. Τίποτε άλλο.

  Δεν θα σχολιάσω λεπτομερώς αυτά που γράφεις, αλλά, γενικώς, μου δίνουν την αίσθηση της αοριστίας και της ασάφειας. Μπορεί το δικό μου το IQ να είναι τόσο χαμηλό ώστε να μην συλλαμβάνω κάποια νοήματα, αλλά ΑΝ υπάρχουν κάποιες αποδείξεις, ή, έστω, ενδείξεις για την ύπαρξη θεού και μεταθανάτιας ύπαρξης, γιατί εσείς οι πιστοί δεν τις παρουσιάζετε με τρόπο κατανοητό; Μήπως πρέπει κάποις να είναι πολύ ευφυής για να καταλάβει;

  Με συγχωρείς που στο λέω, αλλά η γραφή σου δεν μοιάζει αυτή ενός συγγραφέα. Εκτός κι αν συγγράφεις σε ξένη γλώσσα, γιατί τα Ελληνικά σου πάσχουν κάπως…

 31. Άθεος Says:

  Συγγραφέας και δεν βάζει ούτε ένα τόνο;
  …αλλά και τι ήθος!

 32. Tasos Says:

  Σε γενική βάση αυτά που λέει ο κ. Τράπαλης είναι σεβαστά και αντικατοπτρίζουν αρκετές φιλοσοφίες και τρόπους ζωής που υπάρχουν καταγεγραμμένα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
  – Το “παν μέτρον άριστον” π.χ. υπάρχει από την αρχαιότητα και στην φιλοσοφία των Ελλήνων αλλά και γνώμόνας του βούδα που αποφασίζει ότι η μέση οδός είναι η καλύτερη γιατί όπως εξηγεί μια χορδή όταν την τεντώσεις πολύ μπορεί να σπάσει ενώ όταν την αφήσεις ελεύθερη δεν βγάζει τον ύχο που επιδιώκεις.
  – Σε θέματα διαλογισμού, είναι κεντρική πρακτική όλων των πνευματικών επιδιώξεων.
  – Να πράτεις θετικές/καλές πράξεις είναι εκφράζεται στο επίκεντρο του Κάρμα και της καθαρής ψυχής, φιλοσοφία του Πλάτωνα και των Επίκουρων.
  – Και φυσικά, ο καθαρός, καλός λόγος είναι η πρώτη γραμμή στην πράξη και εμφανίζεται και στην Καινή Διαθήκη “εν αρχήν ειν ο λόγος”. Οπότε σωστή πράξη ακολουθεί το σωστό λόγο ο οποίος προέρχεται από την σκέψη, και τον διαλογισμό. Όλα αυτά συνδεόνται μεταξύ τους.

  Τώρα στο θέμα αν αυτά που λέει ο κ. Τράπαλης είναι αοριστίες, θα διαφωνήσω γιατί είναι δύσκολο μέσα από ένα μπλογκ με πολύ λίγες λέξεις να εξηγήσει κανείς όλο αυτό. Όποιος ενδιαφέρεται περισσότερο θα μπορούσε να το ψάξει και να βρει τις συγκεκριμένες τεχνικές.

  Πάντως κ. Τράπαλη πιστεύω αυτό που ίσως να παρεξηγεί τα πιστεύω σας είναι ο τρόπος που τα παρουσιάσατε στην αρχή. Καταλαβαίνω ότι αισθάνεσθαι σίγουρος για τα πιστεύω σας γιατί σας έδωσαν θετικά αποτελέσματα αλλά όπως βλέπεται υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι στην κοινωνία. Άλλοι θα ακούσουν αυτά που λέτε και θα τα δεχθούν, άλλοι θα ερωτηθούν και άλλοι θα αντιδράσουν. Αυτό δε σημαίνει ότι οι μεν η οι δε είναι κακοί, απλά ο κάθενας επεξεργάζεται πράγματα διαφορετικά.

  Πάντως το ζητούμε για εσάς δεν είναι αν κάποιος πιστεύει η ακολουθεί αυτά που λέτε, και ούτε πρέπει να σας στεναχωρούν τα πιστεύω των άλλων. Αν αυτά που γνωρίζεται εσείς λειτουργούν να σας δείνουν μια ποιό ωραία, γεμάτη και ήρεμη ζωή αυτό είναι το σημαντικό. Εγώ από τη μεριά μου τα ψάχνω τα πράγματα, μέσα από τις γνώσεις μου διαμορφώνω τη συμπεριφορά μου και ακολουθώ έναν τρόπο ζωής που μου δείνει τη δυνατότητα να έχω το στόχο που αναφερθήκατε. Από εκεί και πέρα θα μοιραστώ την πρακτική μου με τους άλλους μόνο όταν με ρωτήσουν και εαν ενδιαφερθούν αλλά θα το κάνω με μόνο γνώμονα το “μοιράζομαι”, δεν έχουν καμμία υποχρέωση να το ακολουθήσουν. Αυτό θα πρότεινα και σε εσάς!

  Ο άνθρωπος δε χρειάζεται να σωθεί, αλλά αν νοιώσει ότι το χρειάζεται τότε θα ψάξει μόνος του να βρει τον τρόπο. Σωστό, λάθος υπάρχει μόνο για αυτούς που νοιώθουν ότι γνωρίζουν, αλλά ως είπε και ο μέγας φιλόσοφος Σωκράτης (ανάλογα με την γραφή) “εν είδα ότι ουδέν είδα”. Όσα και να γνωρίζει κανείς στην ουσία δε γνωρίζει τίποτα γιατί πάντα η γνώση του είναι προσωπική, ποτέ οικουμενική.

 33. Τραπαλης Says:

  λοιπον ακουστε.Εισαστε πολυ ατυχοι. Γιατι?Διοτι σας ειχα γραψει ενα τεραστιο κατεβατο απαντωντας σε ολους και σε ολα.Αυτο δεν ηταν συνηθισμενο γραψιμο σε μπλογκ αλλα ενα εργο τεχνης.Εφαγα ωρες για να το γραψω αλλα δυστηχως προς το τελος απο την μεγαλη κουραση πατησα κατα λαθος ενα κουμπι και χαθηκε ολο.Δεν εχω πλεον το κουραγιο να το ξαναγραψω αλλα δεν μπορω και να εγκαταληψω τον αγωνα αμαχητι και να παω για υπνο.Ο φιλος ο Τασος απο την αλλη πλευρα του Ατλαντικου περιμενει και δεν πρεπει να τον απογητευσω.Πριν παω για υπνο θα σας πω οτι απο το 1965 γραφω βιβλια και ειμαι ο νεαρωτερος συγγραφεας που εχει περασει απο την Ελλαδα απο την εποχη της απελευθερωσης της μεχρι σημερα.Εκτος των δυο τελευταιων βιβλιων μου ολα τα υπολοιπα ειναι επιστημονικα βιβλια.Δεκα βιβλια εχω γραψει.Τα οκτω απο αυτα ειναι για διαφορα επιστημονικα θεματα καταλληλα οχι για ευρυ κοινο αλλα για φυσικους και ηλεκτρονικους.Τα τελευταια δυο διαφερουν Ειναι για παρα πολυ πλατυ κοινο.Και Τωρα θα σας δειξω το τελευταιο μου βιβλιο που εκδωθηκε στις αρχες του 2010.Ειναι το πρωτο τευχος απο μια τριλογια 400 σελιδων πολυτελους εκδωσεως.Πως σκοπευω να σας δειξω το βιβλιο μου αφου δεν μπορουμε να ανεβασουμε φωτογραφιες?Το καταλαβατε?Δεν νομιζω. Ακουστε τι θα κανετε.Πηγαινετε στο Google και χωρις καν να πατησετε WWW γραψτε Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.Μετα κανετε κλικ και θα σας παει στην ιστοσελιδα του Ελληνικου Τυπου(HELLENIC PRESS).Εκει εχουν αναρτησει επιλεκτικα το δικο μου βιβλιο.Θα δειτε λοιπον το εξοφυλλο την φωτογραφια του και θα διαβασετε τι ειναι γραμμενα μεσα.Μεσα σε αυτο το βιβλιο ειναι αναλελυμενα τα παντα με ολες τις λεπτομερειες.Γεια σας

 34. Άθεος Says:

  Μάλιστα κ. Τράπαλη. Πήραμε μια γεύση αυτών που γράφετε. Πνευματικές και Ψυχικές Δυνάμεις! Πάντα έλεγα ότι Εκκλησία, Αστρολογία και ο τσαρλατανισμός των απανταχού Μέντιουμς πάνε πάντα μαζί. Η εκκλησία βέβαια δεν θέλει να το παραδεχτεί, αλλά εσείς μας το αποδεικνύεται εμπράκτως!
  Ακριβώς στην απέναντι πλευρά βρίσκεται το δικό μου βιβλίο που είναι επιστημονικό και πλούσιο από πηγές της εκκλησιαστικής ιστορίας. Σ’ αυτό περιγράφεται ολόκληρη η διαδρομή του χριστιανισμού. Δεν έχει ούτε μια βδομάδα που κυκλοφόρησε. Μπορείτε να το δείτε στο blog μου:
  ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: πρώτη παρουσίαση!

 35. Tasos Says:

  Ποιος θα περίμενε ότι έχουμε δύο συγγραφείς σε αυτό το μπλογκ; Εντυπωσιακό!
  Πάντως θα ανερέσω αυτό που είπα για τις δύο μεριές του ίδιου νομίσματος. Αν και δεν έχω διαβάσει τα δύο βιβλία θεωρώ από τα εξώφυλλα και τις περιλήψεις που είδα ότι ο Άθεος απευθύνεται στο θρησκευτικό, εκκλησιαστικό, φαλοκρατικό και εξουσιαστικό κομμάτι ενώ ο κ. Τράπαλης στο πνευματικό, ψυχικό κομμάτι. Φυσικά μερικοί μπορεί να θεωρούν αυτά τα δύο το ίδιο αλλά δεν είναι. Το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι ότι πάντα προσπαθούμε να βρίσκουμε διαφορές με άλλους και όπου δεν υπάρχουν να τις εφεύρουμε, με αυτό τον τρόπο κάνουμε διαχωρισμούς και κερδίζουμε ψήφους, δύναμη και οπαδούς.
  Η πραγματικότητα, σε θέμα οντότητας είναι ότι όλοι είμαστε ίδιοι και ουσιαστικά όλες οι έρευνες περί ψυχής και πνευματικότητας αργά η γρήγορα φθάνουν στα ίδια αποτελέσματα όταν αφερέσουμε το εγωιστικό, προπαγανδιστικό και ιδεοντολογικό κομμάτι.
  Μπράβο σας που καταφέρνεται να αποκομίζεται τις σκέψεις σας σε βιβλία, και εγώ το έχω σκεφτεί αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος, αφοσίωση και πειθαρχία.

 36. Δημήτρης Says:

  Κύριε Τράπαλη, μπορείτε παρακαλώ να μου εξηγήσετε πώς είναι δυνατό να αποδειχθεί η ύπαρξη (ή η ανυπαρξία για τους άθεους) του Θεού, εφόσον πρόκειται για το όντως Ον, ένα πρόσωπο του οποίου η δυνατότητα αντίληψης βρίσκεται πέρα από τις δυνατότητες του ανθρώπινου πνεύματος;

  Επίσης κύριε Τράπαλη, μήπως είστε ο ηλεκτρονικός και συγγραφέας των βιβλίων “Ηλεκτρονικές Κατασκευές” και “Εφηρμοσμένα Ηλεκτρονικά” που εκδόθηκαν τη δεκαετία του ’60;

  Ευχαριστώ πολύ.

 37. Άθεος Says:

  Πού τα θυμήθηκες τα βιβλία αυτά Δημήτρη…
  Τι μου θύμισες τώρα. Ειδικά εκείνο τον πομπό με την 813!
  Σχεδόν όλα τα σχέδια τα χρησιμοποιήσαμε τότε, ακόμα και τα τροφοδοτικά με τον διαπλασιασμό και τον τριπλασιασμό!
  Με γύρισες δεκαετίες πίσω!
  Ακόμα πιστεύεις στο θεό;

 38. Δημήτρης Says:

  Δεν είχε δημοσιεύσει στα βιβλία που προανέφερα ο Θανάσης Τράπαλης κατασκευή πομπού με λυχνία 813. Είχε όμως δημοσιεύσει ο Τριλιανός στο 2ο τόμο του και μάλιστα, εκτός από 1 ή 2 σημεία, τα υπόλοιπα κυκλώματα και οι υπολογισμοί του ήταν ολόσωστοι. Το πιο σοβαρό λαθάκι υπήρχε στο τέλος του βιβλίου στο ποτενσιόμετρο πόλωσης της 813 σε τάξη Γ’.

  Μάλλον όμως ξέφυγα από το σκοπό της παραπάνω συζήτησης περί Θεού. Πιστεύω στο Θεό, γιατί όχι; Παλιότερα είχα ασχοληθεί για πολλά χρόνια με διάφορες αθεϊστικές θεωρίες από οποιαδήποτε πηγή μπορείς να φανταστείς: Φιλοσοφικές, πολιτικές, προπαγανδιστικές κλπ κλπ κλπ. Είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ή να μην πιστεύει στο θεό αλλά να γνωρίζει και τα όρια (τη διάκριση μεταξύ πίστης και επιστήμης, μύθου, πολιτικής, σκοπιμοτήτων). Αυτό που με ενοχλεί ιδιαίτερα δεν είναι η αντίθεση μεταξύ πίστης και αθεϊσμού αλλά η διαχείριση της πίστης ή του αθεϊσμού για άλλους σκοπούς, όπως η πολιτική. Δεν έγραψα εδώ για να εκφράσω απόψεις περί πίστης αλλά ψάχνοντας και προσπαθώντας να εντοπίσω τα ίχνη των παλιών συγγραφέων βιβλίων ηλεκτρονικής οι οποίοι με τα κείμενά τους επηρέασαν το χώρο στην Ελλάδα. Είμαι μέλος της ιστοσελίδας http://www.hlektronika.gr και ανάρτησα εκεί θέμα γύρω από τα βιβλία του Θανάση Τράπαλη:

  http://hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=51464

  Επειδή όμως διαπίστωσα ότι τελικά μου αρέσει το blog σας, λέω αν έχω χρόνο να αρχίσω να γράφω κάτι και εδώ. Είναι όμως κόλλημα το αφιλότιμο το Διαδίκτυο, σου τρώει πολύ χρόνο…

  Δημήτρης.

 39. Βαγγέλης Says:

  Εφόσον ο κ Τράπαλης είναι όντως ο συγγραφέας των ως ανω βιβλίων που ανέφερε ο φίλος μας ο Δημήτρης, ήθελα να ρωτήσω λοιπόν τον κ Τράπαλη (μιας και τον πετυχαίνουμε εδώ), πώς γίνεται και τα βιβλία του είχαν τόσα λάθη στα σχέδια που παρουσίαζαν σε βαθμό που να μην μπορεί να βγεί καμία κατασκευή ειδικά πομπού με τίποτε! Μα με τίποτε! Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς? Τις λάθος πολώσεις? Τις λάθος τροφοδοσίες στα πλέγματα των λυχνιών? Δεν έχω βρει έναν άνθρωπο που να προσπάθησε να κάνει κατασκευή από αυτά τα βιβλία και να μην δεινοπάθησε! Δηλαδή και άστοχα υλικά και χαμένος χρόνος. Και έστω υπόψη ότι όλα αυτά τα υλικά τ’αγοράζαμε με το χαρτζιλίκι μας. Γιατί κε Τράπαλη τόσα λάθη???Εσκεμμένα για να πάρει άδεια κυκλοφορίας το βιβλίο με τις κατασκευές, αφού κανένας ερασιτέχνης δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει τίποτε το σωστό που να ακουστεί και να δουλέψει σωστά??

 40. Άθεος Says:

  Τώρα που το λες Βαγγέλη, το θυμήθηκα!
  Πράγματι, η τελευταία σου φράση είναι σωστή. Αυτό σκεφτόμουν τότε.
  Όμως, τα σχέδια ήταν σωστά, με ένα δυο λαθάκια, εσκεμμένα. Όταν κατάλαβα πώς δουλεύουν δεν είχα πρόβλημα και «τα έβγαζα» όλα!
  Είναι και οι ανοχές των υλικών που άλλαζαν τα δεδομένα, όμως σε γενικές γραμμές, πολύ βοήθησαν.
  Κρίμα που δεν έχω κανένα τώρα, για να δώσω κάποιο παράδειγμα. Για δώσε Βαγγέλη, ένα λάθος σε σχέδιο, να θυμηθώ την εποχή. Συγκεκριμένο όμως!

 41. Βαγγέλης Says:

  Φίλε μου για να μην θεωρηθώ προκατειλημμένος θα παραθέσω το εξής link από το site hlektronika.gr
  http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=39564&highlight=%D4%F1%DC%F0%E1%EB%E7%F2

  Στο thread που ακολουθεί θα δεις σχόλια για κατασκευές βιβλίων του Τράπαλη όπως και του Παπακωνσταντίνου. Εσύ αν θέλεις επικεντρώνεις στα σχόλια για τον Τράπαλη. Μιλάνε και για συγκεκριμένες κατασκευές. Αν δεν είσαι εγγεγραμμένος στο forum αυτό, γράψου είναι δωρεάν κι εύκολη!

 42. Δημήτρης Says:

  Θα ξαναγράψω την απάντησή μου αφού με κάποιο τρόπο χάθηκε…

  Ξεκίνησα να γράφω εδώ ερευνώντας για συγγραφείς ηλεκτρονικούς που επηρέασαν με τα βιβλία τους το σχετικό τοπίο στην Ελλάδα και χάρηκα που βρήκα ίχνη του Θανάση Τράπαλη. Τα βιβλία του ήταν μέσα στα αρχικά εναύσματα για να ξκινήσω την ενασχόλησή μου με τα ηλεκτρονικά.

  Στα βιβλία του Θανάση Τράπαλη που προανέφερα δεν υπάρχει σχέδιο πομπού με την λυχνία 813. Υπάρχει όμως στο 2ο τόμο του Τριλιανού ο οποίος εκτός απο 1-2 μικρά λαθάκια δεν έχει εσφαλμένες πληροφορίες και η ανάλυσή του είναι τεχνικά αρτιότατη. Αυτό φαίνεται και από τη βιβλιογραφία του. Παρεμπιπτόντως, ένα λάθος του Τριλιανού βρίσκεται στο κύκλωμα της πόλωσης του πομπού με την 813.

  Σχετικά με τα ζητήματα πίστης και αθεϊας μπορώ να σας πω ότι είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει στο Θεό αλλά πρέπει να γνωρίζει τα όρια μεταξύ πίστης και άλλων συστημάτων όπως η φιλοσοφία, η επιστήμη κλπ ώστε να μην πέφτει σε αντιφάσεις. Δεν με ενοχλεί η αντιπαλότητα μεταξύ πίστης-αθεϊσμού, αντίθετα μου αρέσει γιατί είναι απίστευτα διαλεκτική και δημιουργική. Με ενοχλεί όμως ιδιαίτερα η διαχείριση της μιας ή της άλλης άποψης για λόγους πολιτικής προπαγάνδας, όπως και η διαχείριση της επιστήμης για τον ίδιο λόγο. Ναι φίλοι άθεοι και μη, πιστεύω ελεύθερα στο Θεό, δεν θέλω όμως να επιβάλλω σε κανέναν τη συγκεκριμένη ή κάποια άλλη γραμμή.

  Πάντως επειδή μου αρέσει το blog σας, σκέφτομαι να μπαίνω και να γράφω πιο συχνά αλλά το αφιλότιμο το Διαδίκτυο τρώει πολύ χρόνο…

 43. Άθεος Says:

  Πρώτα πρώτα θέλω να ευχαριστήσω το Βαγγέλη που μου υπέδειξε το sit hlektronika.
  Γράφτηκα και σε λίγο θα το εξερευνήσω.
  Πήρα το όνομα Red Flower, όπως έβγαινα την δεκαετία του 70!
  Όπως σας είπα βιβλία του Τράπαλη δεν έχω, απλά τα θυμάμαι. Αν Δημήτρη με 813 δεν έχει σχέδιο, ίσως να είχε με 811. Κι αν ούτε μ’ αυτήν, ίσως να το είδα σε βιβλίο του Τριλιανού. Πάντως, τα λαθάκια ήταν μόνο για τους άπειρους. Οι πολώσεις των λυχνιών πάντα θέλουν έναν πειραματισμό, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών από τις διάφορες εταιρίες κατασκευής των λυχνιών.
  Για τα σχετικά του θεού Φίλε Δημήτρη, κι εμένα δεν μου αρέσει η πολιτική προπαγάνδα, όμως η αλλοτρίωση της θρησκείας εκεί οδηγεί.
  Ούτε η αθεΐα είναι το πρωτεύον που πρέπει να μας απασχολεί. Πρωτεύον θεωρώ να μπορούμε να ερμηνεύουμε τον κόσμο μας σωστά!
  Αν αυτό μπορούμε να το κάνουμε, η αθεΐα είναι αναπόφευκτη!
  Δευτερεύουσα, αλλά αναπόφευκτη, φίλε μου Δημήτρη. Η επιστήμη δεν συγχέει την θρησκεία. Όμως η θρησκεία πάντα συγχέει την επιστήμη, ακόμα και μέσα στην Αγία Γραφή.
  Αν θα δεις στα Περιεχόμενα του blog μου από την 40η ανάρτηση μέχρι και την 45η, με το θέμα αυτό ασχολήθηκα και όχι μόνο.
  Στο βιβλίο μου ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ δείχνω στην διάρκεια 2000 χρόνων πώς η θρησκεία επηρεάζει την πολιτική, χαλκεύοντας την ιστορία και αλλοτριώνοντας συνειδήσεις.

 44. Δημήτρης Says:

  Φίλε Άθεε, μόλις βρω χρόνο, θα αγοράσω το βιβλίο σου! Είναι όμως ογκώδες και αυτό το καλοκαίρι έχω προγραμματίσει να μελετήσω διάφορα παιδαγωγικά θέματα (εκπαιδευτικός γαρ) αλλά μπορεί από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να βάλω μπρος να το διαβάσω. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντέχω πια τα ογκώδη βιβλία, μάλλον το γήρας ου μόνον… Λοιπόν, επειδή το γήρας κλπ κλπ, να ζητήσω συγγνώμη από το καλό συνάδελφο (και μάλλον πλέον συνταξιούχο ) κύριο Γιώργο Τριλιανό που έβγαλα λανθασμένο το κύκλωμά του με την 813. Είναι ολόσωστο και τη διόρθωση την οφείλω στο φίλο Βαγγέλη που μου το επισήμανε. Το λαθάκι (ή μάλλον η αντίρρησή μου) βρίσκεται στο επόμενο κύκλωμα (Κ.26) στη σελ 87 του 2ο τόμου του όπου προτείνεται τροφοδοτικό ρυθμιζόμενης αρνητικής πόλωσης με ποτενσιόμετρο 50kΩ. Η μεγάλη εσωτερική αντίστασή του θα οδηγήσει σε εξάρτηση της τάσης πόλωσης από το ρεύμα πλέγματος, φαινόμενο ανεπιθύμητο όταν έχουμε λειτουργία λυχνίας σε τάξη Γ’. Τι να κάνουμε φίλοι μου, η μνήμη αδυνατίζει σιγά σιγά αν δεν την φρεσκάρεις τακτικά.

  Όσο για κάποιο μήνυμά μου που δεν φάνηκε σήμερα το πρωί, τώρα εμφανίζεται κανονικά, ά ρε άτιμε δαίμονα του Διαδικτύου τι μας κάνεις…

 45. Άθεος Says:

  Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου Δημήτρη. Όταν το διαβάσεις θα αντιληφθείς ότι ο χρόνος σου δεν πήγε χαμένος.
  Εμείς οι ηλεκτρονικοί έχουμε πρακτικό μυαλό και το ψάχνουμε από παντού. Δεν πρέπει να αφήσουμε χαραμάδες, σε ό,τι κάνουμε. Γι αυτό και πιστεύω ότι έκανα καλή δουλειά.
  Αν είσαι γραμμένος στο hlektronika θα τα λέμε κι από κει.
  Όμως και το blog μου δεν είναι άσχημο. Δημοσιεύω συχνά φιλοσοφικά θέματα.
  Χάρηκα που τα είπαμε.
  Τα σχέδια του Τράπαλη εμένα με βοήθησαν, παρά τα λάθη που είχαν. Την εποχή εκείνη ήταν τα μοναδικά.

 46. Tραπαλης Αθαν. Says:

  Απαντηση προς τον Δημητρη>Κυριε Δημητρη με ερωτατε πως ειναι δυνατον να αποδειξουμε την υπαρξη του Θεου αφου ευρισκεται περαν απο τις δυνατοτητες αντιληψεως του ανθρωπινου εγκεφαλου.Κι ομως μπορουμε!Με την ανοδο της επιστημης αρχισαμε να ανακαλυπτουμε κρυμμενη ταξη σε ενα βαθυτερο επιπεδο, μια κρυμμενη ελλογη ταξη που συνοψιζεται στους νομους της Φυσικης.Οταν παρατηρουμε την φυση,δεν βλεπουμε τους νομους της Φυσικης.Αυτο που βλεπουμε ειναι τα πραγματικα φαινομενα.Πρεπει κανεις να εργαστει πολυ σκληρα, και να καταφυγει σε ενα σωρο ευφυη τεχνασματα με πολυπλοκες συσκευες, μαθηματικα,κ.α. πριν ανακαλυψει την υποκειμενη,κρυμμενη ελλογη ταξη.Ολα αυτα ομως δεν πρεπει να εξεταζονται μεμονομενα αλλα ολιστικα(συλλογικα).Γιατι δεν μπορεσαν ολοι αυτοι οι φιλοσοφοι απο τους προσω κρατικους μεχρι την αναγγενηση να δωσουν απαντησεις με αποδειξεις σε ολα αυτα τα θεματα περι Θεου, ψυχης, αλλου κοσμου κ.λ.π.¨?? Διοτι για να λυσεις ολα αυτα τα μυστηρια της Φιλοσοφιας χρειαζεται να εχει κανεις και γνωσεις Φυσικης τις οποιες ολοι οι γνωστοι φιλοσοφοι δεν τις ειχαν ενεκα της εποχης που εζησαν!Οταν ομως αρχισεις και ξετυλιγεις το κουβαρι της Αριανδης κατω απο το αγρυπνο βλεμμα της συγχρονης Φυσικης και των συγχρονων επιστημονικων ανακαλυψεων(αστρονομιας,βιολογιας,γεννετικης,ατομικης και μοριακης φυσικης κ.α.)τελικα ολα ερχονται στο φως παρ ολο που αρχικα νομιζει καποιος οτι αυτο δεν ειναι δυνατον.Με ατερμονες κλασσικες φιλοσοφικες συζητησεις απεραντολογιας, χωρις ειδικες γνωσεις, η με θρησκευτικους δογματισμους , η με ψευτοκουλτουριαρικους ακαταλαβιστικους ορους, χαριν εντυπωσεων,δεν λυνονται αυτα τα μυστικα.Εγω μπορω να σου φερω οχι μονον μια αλλα πεντε αποδειξεις(οχι ενδειξεις) περι υπαρξεως Θεου και οχι μονον.Ονομαστικα μπορω να σου τις αναφερω αλλα οχι αναλυτικα. 1.Η πλανητικη αποδειξης περι Εφυιους Σχεδιασμου.Η κατωθεν του φλοιου της Γης συνεχης διαπυρος καταστασης(απαραιτητος για την υπαρξη ζωης στον πλανητη)εδω και 4,7 δισεκατομμυρια χρονια ειναι μοναδικη σε ολοκληρο το πλανητικο συστημα του οποιου οι υπολοιποι πλανητες και δορυφοροι εχουν ψυχθη καθ ολοκληριαν και προ πολλου.Αυτη η συνεχης διαπυρος καταστασης κατωθεν του φλοιου της Γης σκανδαλωδως αντιτιθεται στον πανσυμπαντικο δευτερο νομο της θερμοδυναμικης.
  2.Υπαρχουν πολλες βιολογικες αποδειξεις υπαρξεως Εφυιους Σχεδιασμου οι οποιες δεν ειναι δυνατον να αναλυθουν εδω.
  3.Υπαρχει η πληρης Οντολογικη αποδειξης περι Υπερτατης Αρχης(Supreeme Being or Uncaused Cause)
  4.Φιλοσοφικομαθηματικη αποδειξης της Υπερτατης Αρχης.
  5.Η υπαρξης των παγκοσμιων σταθερων (constants) αποτελει αποδειξη Εφυιους Σχεδιασμου.
  Η υπαρξης του Θεου δεν βγαινει εξ αποκαλυψεως οπως μερικοι αφελεις πιστευουν και αναμενουν αλλα επαγωγικα οπως τα παντα στις φυσικες επιστημες.Φυσικα ο ανθρωπινος εγκεφαλος δεν μπορει να συλλαβει την Ουσια του Οντος αλλα μπορει καλλιστα (τουλαχιστον στην σημερινη εποχη) να ανιχνευσει την υπαρξη του και πολλες απο τις ιδιοτητες του μεσω των ανωτερω μεθοδων!Εδω κανονικα θα επρεπε να τελειωσω με την ερωτηση σου αλλα θα κρατησω ακομη λιγο το μικροφωνο για να σου δωσω μια απο τισ 5 αποδειξεις η οποια ειναι η πιο μικροτερη σε εκταση αλλα σε καποια συνοπτικη μορφη.
  Ασ ονομασουμε τον Θεο με την λεξη ΕΙΝΑΙ και την μη υπαρξη Θεου με την λεξη ΜΗ ΕΙΝΑΙ η ΜΗΔΕΝ που δηλωνει την απολυτη ανυπαρξια που επιθυμουν οι υλιστες.Καθε αρνηση ομως ,συμφωνα με την λογικη και τα μαθηματικα,ειναι ενας προσδιορισμος.Αυτο σημαινει πως το ΕΙΝΑΙ ειναι προγενεστερο του ΜΗ ΕΙΝΑΙ δηλαδη του ΜΗΔΕΝΟΣ και πως το θεμελιωνει.Πραγμα που σημαινει οχι μοναχα πως το ΕΙΝΑΙ εχει,σε σχεση με το ΜΗ ΕΙΝΑΙ(Μηδεν),ενα λογικο προβαδισμα,αλλα ακομη οτι το Μηδεν αντλει την υποσταση του απο το ΕΙΝΑΙ.Αυτο σημαινει πως το ΕΙΝΑΙ για να γινει αντιληπτο,δεν εχει καμια αναγκη το ΜΗ ΕΙΝΑΙ(Μηδεν) και οτι μπορουμε να επιθεωρησουμε την εννοια του εξονυχιστικα,διχως να συναντησουμε το παραμικρο ιχνος του Μηδενος.Το ΜΗ ΕΙΝΑΙ(Μηδεν) ομως,δεν θα μπορουσε παρα να εχει μια υπαρξη δανεισμενη.Κι αυτο γιατι λαβαινει την υπαρξη του απο το ΕΙΝΑΙ.Η ολικη εξαφανιση του ΕΙΝΑΙ δεν θα ηταν η αναδυση του βασιλειου του ΜΗΔΕΝΟΣ αλλα αντιθετα η συνακολουθη εξαφανιση του ΜΗ ΕΙΝΑΙ(Μηδενος).Το ΜΗ ΕΙΝΑΙ(Μηδεν) υπαρχει μοναχα στην επιφανεια του ΕΙΝΑΙ.Με αλλα λογια πριν απο την “Μεγαλη Εκρηξη” δεν ηταν δυνατον να υπηρχε το Μηδεν δηλαδη η ανυπαρξια διοτι το Μηδεν μονο του δεν εχει νοημα και δεν ειναι δυνατον να υπαρχει ακομη και σαν ιδεα.Το Μηδεν λαμβανει την υποσταση του μεσα απο το ΕΙΝΑΙ.Επομενως πριν απο την “Μεγαλη Εκρηξη” υπηρχε μονον το ΕΙΝΑΙ.Πριν την αρχη του Συμπαντος υπηρχε μονον το ΕΙΝΑΙ.Το ΕΙΝΑΙ ειναι και το αιτιο της δημιουργιας του Συμπαντος.Το γιατι το ΕΙΝΑΙ δημιουργησε το Συμπαν το αναλυω διεξοδικα σε αλλο σημειο.Το ΕΙΝΑΙ ειναι μια πραγματικοτητα, μια υπαρξη που εχει τις δικες της διαστασεις.Θα μπορουσαμε τωρα αντι για την λεξη ΕΙΝΑΙ που εγω την συμπαθω πολυ, να την αντικαταστησουμε με την λεξη Θεος.
  Ελπιζω να εγινα αντιληπτος κυριε Δημητρη.Αν θελεις να ρωτησεις κατι αλλο θα ειμαι διαθεσιμος μεχρι αυριο το βραδυ Παρασκευη πρωι φευγω για διακοπες και δεν εχω καμια ορεξη να παρω τον υπολογιστη μαζι μου.Για να ξεκουραστω δεν φευγω?Ετσι δεν ειναι?

 47. Άθεος Says:

  Πιστεύω να σου απαντήσει ο Δημήτρης μέχρι την Παρασκευή που θα φύγεις, όμως αν μέχρι τότε έχεις την δυνατότητα να κάνεις μια εγγραφή στο http://www.hlekronika.gr πολλοί καλοί φίλοι από τα παλιά σε περιμένουν για έναν χαιρετισμό. Ο χώρος «Ο Τράπαλης δεν εγκατέλειψε…» αφιερώθηκε για σένα.
  Αν όμως δεν επισκεφτείς τον χώρο αυτό, πώς απαντάς σε κείνους που ισχυρίζονται ότι τα σχέδιά σου σε κείνα τα δυο, πρωτοποριακά για την εποχή, βιβλία είχαν κάποια λάθη, εσκεμμένα ή μη;
  Στο θέμα της συζήτησης με το Δημήτρη δεν επεμβαίνω, αφού σαν υλιστής έχω σοβαρές αντιρρήσεις ακόμα και στην διατύπωση της μεταφυσικής σου θεωρίας («απόλυτη ανυπαρξία» για τον υλισμό δεν υπάρχει. Τα πάντα μέσα στο Σύμπαν καταλαμβάνουν χώρο και εντός τους πλημμυρίζουν από ενεργειακά πεδία).
  Εν πάση περιπτώσει φιλοσοφικά βρίσκομαι από την άλλη πλευρά και δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε τέτοια συζήτηση.
  Όμως χάρηκα που επικοινώνησα μαζί σου. Αρχές της δεκαετίας του 70, μου ήσουν πολύτιμος!

 48. Δημήτρης Says:

  Κύριε Τράπαλη, θα απαντήσω μόνο στο πρώτο επιχείρημά σας σχετικά με την ύπαρξη του Θεού. Πρόκειται για την ιδέα του Ευφυούς Σχεδιασμού (Ε.Σ.). Λοιπόν, ο Ε.Σ. δεν αποτελεί απόδειξη διότι δεν αποκλείει την δημιουργία του κόσμου από στοχαστικές διαδικασίες, όπως περιγράφονται στα μαθηματικά από τη Θεωρία των Πιθανοτήτων και τη Στατιστική. Δεν έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα μια αιτιοκρατική σχέση ανάμεσα σε μια γνωστή εξωκοσμική οντότητα (πχ Θεός) και στους φυσικούς νόμους. Το επικρατέστερο μοντέλο δημιουργίας αυτή τη στιγμή είναι το μοντέλο (θεωρία) της μεγάλης έκρηξης (Big Bang) το οποίο τοποθετεί τη δημιουργία του σύμπαντος σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή (ή χρον. διάστημα) χωρίς όμως να υπάρχει ακριβής γνώση του τι ακριβώς συνέβη. Ο Ε.Σ. αποτελεί ένδειξη και όχι απόδειξη, ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιδεολόγημα διότι ούτε τα χαρακτηριστικά του Θεού έχουν καθοριστεί επακριβώς ούτε και έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής το ον που ονομάζεται Θεός. Συνεπώς η πρόταση “Υπάρχει ο Θεός” δεν είναι επιστημονική πρόταση δηλαδή δεν μπορεί να της αποδοθεί ο χαρακτηρισμός “αληθής” ή “ψευδής” και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας. Μπορούν όμως να γίνουν οι απόψεις περί Θεού, το περιεχόμενο ή η εξέλιξη των θρησκειών και οτιδήποτε άλλο εμπίπτει στην ανθρώπινη ή φυσική δραστηριότητα.

  Όσο για την άποψη που υποστηρίζει ότι η Γη έπρεπε να είχε ψυχθεί προ πολλού, θα αναφέρω μερικά επιχειρήματα. Πλανήτες που είναι σε μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο πχ Ερμής, Αφροδίτη είναι πολύ θερμότεροι από τη Γη λόγω της μεγαλύτερης έντασης της προσπίπτουσας ακτινοβολίας. Άρα δεν έχουν ψυχθεί όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες εκτός Γης. Σχετικά με την παραγόμενη ενέργεια από τον πυρήνα της Γης οι πιο σύγχρονες επιστημονικές προτάσεις αναφέρουν ότι πυρηνικές αντιδράσεις παράγουν ακόμη θερμότητα στον πυρήνα. Για μια καλύτερη ενημέρωση δείτε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_gradient

  Όσο για τα υπόλοιπα επιχειρήματα δεν μπορώ να απαντήσω διότι αναφέρονται μόνο κάποιοι τίτλοι χωρίς να αναπτύσσεται ουσιαστικά κάποιο επιχείρημα. Βασικά πρόκειται για επανάληψη της ιδέας του Ε.Σ.

  Λοιπόν κύριοι με κάνατε να επιχειρηματολογήσω για ένα θέμα που μου είναι πια ελάχιστα προσφιλές, αυτό των σχέσεων μεταξύ επιστημονικών και μη επιστημονικών ιδεών. Κύριε Τράπαλη θα ήθελα να σας διαβάσουμε και στην ιστοσελίδα http://www.hlektronika.gr , ένα δικτυακό τόπο όπου συναντώνται ελληνόφωνοι εραστές της Ηλεκτρονικής και παρουσιάζουν κατασκευές, θέτουν ερωτήματα και διατυπώνουν ποικίλες απόψεις. Εσείς ήδη είστε γνωστό (αλλά και αμφιλεγόμενο) πρόσωπο σε πολλούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηλεκτρονικούς και ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι “κάποιας ηλικίας”. Τα παλιά βιβλία σας έχουν γίνει αντικείμενο συζητήσεων, πολλοί (όπως και εγώ) πήραν ιδέες από αυτά για τα πρώτα βήματά τους και πολλοί επίσης βασανίστηκαν, εκνευρίστηκαν αλλά τελικά έμαθαν! Δεν είναι καταπληκτικό που τόσο παλιά βιβλία επέδρασαν τόσο καταλυτικά; Χάρηκα που είστε παρών!!!

 49. Άθεος Says:

  Φίλε Δημήτρη, καλά τα λες, αλλά οι οπαδοί του Ευφυούς Σχεδιασμού δεν μπορούν να σκεφτούν έτσι. Οι Δημιουργιστές του Ευφυούς Σχεδιασμού χωρίς να εγκαταλείψουν την ιδεαλιστική φιλοσοφική κατεύθυνση προσπαθούν να διατηρήσουν μια επιστημοσύνη που τους εκθέτει επιστημονικά.
  Το μεγαλύτερο κτύπημα στη «λογική» του Ευφυούς Σχεδιασμού το κατάφερε ο Henderson με τη θεωρία του Πασταφαριανισμού!
  Ρίξε μια ματιά σε μια παλαιότερή μου ανάρτηση: Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας εναντίον Δημιουργιστών του Ευφυούς Σχεδιασμού
  Τέλος, Δημήτρη, αν θέλεις πες μου, με τι όνομα χρήστη γράφεις στο hlektronika;

 50. Δημήτρης Says:

  Αυτό θα έπρεπε να το είχες ήδη καταλάβει από το ύφος των κειμένων…

 51. Άθεος Says:

  Απλά ήθελα να σιγουρευτώ!

 52. Δημήτρης Says:

  Θανάση Τράπαλη πού είσαι; Σε περιμένουμε να μας τα πεις στην http://www.hlektronika.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: